ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
«Υποκρισία η αναφορά σε φτώχεια, ανεργία, κοινωνικό αποκλεισμό»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην έκτακτη συνεδρίασή της, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Καταπολέμησης της Φτώχειας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και απαντώντας στην επίτροπο Α. Διαμαντοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι την επόμενη χρονιά η θέση των λαών της Ευρώπης όσον αφορά στη φτώχεια θα είναι καλύτερη, τόνισε τα εξής:

Σήμερα, που δαπανώνται δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν άδικο πόλεμο, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μετά τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη, η φτώχεια και η ανέχεια μαστίζουν τον πλανήτη. Τα στοιχεία που δίνονται μέσα από την έκθεση του ΟΗΕ είναι αποκαλυπτικά: 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα και άλλα 2,8 δισ. άνθρωποι με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα. Περίπου ένα 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 2,5 δισ. δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη υγιεινή, ενώ 163 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται, 35 εκατ. πεθαίνουν από πείνα και 11 εκατ. κάτω των τριών ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί.

Οσον αφορά στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής, το 20-22% του πληθυσμού το 1995 είχε εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, δηλαδή περίπου 1 στα 5 άτομα, ενώ η κατάσταση παραμένει η ίδια και σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης το 2000 έφτασε το 2,3%. Η οικονομική αυτή ανάπτυξη δε συντέλεσε στη μείωση ούτε της φτώχειας ούτε της ανεργίας. Αυτές είναι οι αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, η ανάπτυξη να γεννά φτώχεια, ανεργία και υποαπασχόληση.

Η κεντρική πολιτική της ΕΕ, μέσα από τις προτάσεις της Επιτροπής, έχει στόχο την παραπέρα προώθηση της ευελιξίας στο χώρο εργασίας, τη συνέχιση της διαδικασίας ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την αύξηση των φορολογικών βαρών των εργαζομένων, ταυτόχρονα με τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών και το πάγωμα των μισθών σε όφελος της εργοδοσίας.

Με λίγα λόγια, αφαίμαξη μέχρι τελευταίας ρανίδας του εργατικού δυναμικού, ανασφάλεια, ακριβή ιδιωτική κοινωνική περίθαλψη, εμπορευματοποίηση του συστήματος συντάξεων, που οδηγούν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, ενώ για το κεφάλαιο προορίζεται μεγαλύτερη ευρωστία, πλήρης ασυδοσία και τεράστια κέρδη.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις, η προσαρμογή στην ΟΝΕ, η αύξηση των εισαγωγών και η ένταση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών αλλά και το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μαζί με σχεδόν καθημερινά κύματα απολύσεων διαμορφώνουν προϋποθέσεις αύξησης της ανεργίας, που συνεπάγεται την όξυνση της φτώχειας.

Δεν έχουμε αυταπάτες ούτε για το χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ ούτε για τα συμφέροντα που αυτή εκφράζει, όταν για να προστατέψει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου εφαρμόζει αντιλαϊκές πολιτικές και δίνει το «πράσινο φως» για μαζικές απολύσεις. Γι' αυτό είναι υποκρισία κάθε αναφορά στην καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που δεν καταπολεμούνται με πολιτικές οι οποίες έχουν στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου.

Εμείς υποστηρίζουμε μιαν άλλη πολιτική, που θα έχει κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με πλήρη και κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, τη βελτίωση των όρων διαβίωσης και την πραγματική κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία.

Εφυγε απ' τη ζωή ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης

Πέθανε σε ηλικία 60 χρόνων ο σύντροφος Τηλέμαχος Γαβριηλίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 14ο μέχρι το 16ο Συνέδριο και γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ στη Γερμανία. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, 25 του Οκτώβρη, το απόγευμα στη γενέτειρά του στον Τέρπυλο Κιλκίς.

Παιδί κομμουνιστών (ο πατέρας του σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο) μετανάστευσε το 1965 στη Γερμανία όπου έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχε δραστήρια στο γερμανικό Συνδικάτο Μετάλλου (IGM).

Ο σύντροφος Γαβριηλίδης στάθηκε με πίστη και αφοσίωση στις γραμμές του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε το Κόμμα και την ιδεολογία του σε όλη την κομματική του ζωή και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Στην ΚΟ Γερμανίας όπου έδρασε και τα 33 χρόνια που ήταν μέλος του ΚΚΕ, έκανε έντονη την παρουσία του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια τού σ. Τηλέμαχου Γαβριηλίδη, καθώς και στους συντρόφους και στις συντρόφισσες της ΚΟ Γερμανίας, για την απώλεια ενός άξιου κομμουνιστή.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Γερμανίας του ΚΚΕ τονίζει πως ο Τ. Γαβριηλίδης, από τους πρώτους Ελληνες μετανάστες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, πρωτοστάτησε στους αγώνες τους για την προώθηση και λύση των μεταναστευτικών προβλημάτων. Στάθηκε αγωνιστικά και ακούραστα στην οργάνωση της πάλης, όχι μόνο των Ελλήνων μεταναστών, αλλά και όλων των εργαζομένων στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και την Ελβετία.

«Η αταλάντευτη στάση του στα ιδανικά του Κόμματος, η επιμονή και υπομονή, ο πράος χαρακτήρας του, τον έκαναν αγαπητό στους Γερμανούς συναδέλφους και σε όλη τη μεταναστευτική οικογένεια. Μέχρι το τέλος του ήταν δραστήριος μαχητής της ειρήνης και της φιλίας των λαών, πάντα ενάντια στις διακρίσεις και στον ανερχόμενο νεοναζισμό» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΟΥΛΗ
Συνέχεια στη δικομματική κόντρα

Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες η γνωστή δικομματική κόντρα των τελευταίων βδομάδων για τα σκάνδαλα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το όλο θέμα. Την εικόνα μιας κυβέρνησης που απέχει από κάθε λογική παρέμβασης στη Δικαιοσύνη επιχείρησε να δώσει χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στη σκανδαλολογία.

Επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι «προσπαθεί να χαλιναγωγήσει και να φιμώσει τη Δικαιοσύνη», προκειμένου να καλύψει την «κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος», γεγονός που, όπως ανέφερε, προδίδει «καθεστωτική νοοτροπία και αντίληψη». Επαναφέροντας τη λογική των σκανδάλων, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «έγκλημα στο Χρηματιστήριο» και για «φιάσκο του Εθνικού Κτηματολογίου», που, όπως επισήμανε, αποτελούν «απόδειξη της αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού».

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Σταθόπουλος, σημείωσε πως η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τον «πλήρη σεβασμό της δικαστικής εξουσίας και της ανεξαρτησίας των δικαστών», προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δε σημαίνει ότι οι εισαγγελείς δεν υπόκεινται σε κριτική». Μάλιστα, αναφερόμενος στις θέσεις της ΝΔ περί προσπάθειας τρομοκράτησης των εισαγγελέων, υποστήριξε πως «δεν μπορούν να κατατρομοκρατηθούν ισόβιοι εισαγγελείς». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται εξωτερικός έλεγχος των δικαστών», σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Δε θα μετάσχουν οι βουλευτές της ΝΔ στην πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επειδή επιλέχθηκε να ξεκινήσει μεθαύριο, μια μέρα δηλαδή μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «δε θα επιτρέψουμε να ευτελιστεί» η «θεσμική κατάκτηση» της έγκαιρης κατάθεσης του προϋπολογισμού. Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας δε θα καταθέτουν Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ