ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δ. Χριστόφιας: Οχι στη διχοτόμηση

Ο Δ. Χριστόφιας
Ο Δ. Χριστόφιας
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κάλεσε την περασμένη Κυριακή «τις προοδευτικές δυνάμεις» των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο «να εργαστούν με συνέπεια» και να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις τη φιλοσοφία και την πρακτική της διχοτόμησης, σημειώνοντας παράλληλα, «εάν αφεθεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», ουσιαστικά θα επιβραβευτεί ο Ραούφ Ντενκτάς και θα συνεχιστεί η αδιαλλαξία του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο 18ο Συνέδριο του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι εκείνη η λύση που βασίζεται στην πολιτική και οικονομική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την έχει περιγράψει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».

Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα επενεργήσει ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Τόνισε ότι «η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας, θα δημιουργήσουν συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας και θα συμβάλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Ετοιμοι για διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, επανέλαβε την ετοιμότητά της για συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Μ. Παπαπέτρου σχολιάζοντας την περιοδεία του Τόμας Γουέστον στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, είπε πως υπάρχουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, όμως, πρόσθεσε, το σίγουρο είναι ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο θέμα της επανάληψης των συνομιλιών.

Κατά τον κ. Παπαπέτρου η κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση προτού ο Αμερικανός αξιωματούχος ολοκληρώσει τις επαφές του και ο Πρόεδρος Κληρίδης πραγματοποιήσει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη με τον Αλβάρο Ντε Σότο και τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Ισμαΐλ Τζεμ θα έχει σήμερα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αγκυρα. Μετά τις επαφές του στην Αγκυρα, ο κ. Γουέστον θα μεταβεί στην Αθήνα και τη Λευκωσία, μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή». Τον κ. Γουέστον συνοδεύει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για την Κύπρο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Σίβερς.

Απορρίπτονται οι αιτιάσεις Ντενκτάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς να αποδώσει θρησκευτικά κίνητρα στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντί του. Ο Μ. Παπαπέτρου επισήμανε πως οι τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ανάλογες με αυτές ολόκληρης σχεδόν της διεθνούς κοινότητας. Υπενθύμισε ότι υπάρχουν διεθνή κινήματα στα οποία συμμετέχουν πολλά μη χριστιανικά κράτη, όπως το κίνημα των Αδεσμεύτων, η Κοινοπολιτεία αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όπου οι τοποθετήσεις απέναντι στο ψευδοκράτος Ντενκτάς είναι ανάλογες. Κατά συνέπεια, είπε, ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει να αναζητήσει αλλού τις αιτίες της διεθνούς του απομόνωσης: στην πολιτική του, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο γεγονός ότι δεν μπορεί ο ίδιος και η Τουρκία να απαιτούν ειδική μεταχείριση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, εξάλλου, ότι με βάση όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, τις εκθέσεις και τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και χωρών μελών, η Κύπρος προσδοκά και αναμένει ότι θα βρίσκεται στον κατάλογο των υποψηφίων για ένταξη χωρών που η Ενωση προτίθεται να ανακοινώσει στα μέσα Δεκέμβρη.

Ο Μ. Παπαπέτρου είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Κοινοτικός Επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Κύπρο αυτή τη βδομάδα, δε θα συναντηθούν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

- Κλιμάκιο της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, θα περιοδεύσει την Πέμπτη, 25 του Οκτώβρη, το πρωί, σε χώρους δουλιάς, όπως στους εργατοτεχνίτες του δήμου, στο ΙΚΑ, στην «Κεραφίνα», στην «Ελβιονύλ», στη «Fulgor».

- Συγκέντρωση-συζήτηση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις διοργανώνει η ΚΟΒ Αλσούπολης-Καλογρέζας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Παναιτώλιο στην Αλσούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ