ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΑΣΚΕΨΗ APEC
Δεν υποστήριξαν ομόφωνα τις αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν

Οι ηγέτες στην πανηγυρική τελετή εμφανίστηκαν με τις τοπικές ενδυμασίες όπως επιβάλλει η εθιμοτυπία

Associated Press

Οι ηγέτες στην πανηγυρική τελετή εμφανίστηκαν με τις τοπικές ενδυμασίες όπως επιβάλλει η εθιμοτυπία
ΣΑΝΓΚΑΗ.-

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΑΠΕΚ) καταδίκασαν τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ ως «φονικές ενέργειες», απαίτησαν διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας... αλλά δεν υιοθέτησαν (από κοινού τουλάχιστον... και λόγω των ενστάσεων της Ινδονησίας και της Μαλαισίας) τη στρατιωτική επιδρομή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Εντούτοις, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, θεώρησε πως το φόρουμ του APEC στη Σανγκάη δεν ήταν παρά «μία ισχυρή υποστήριξη» στην, υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, «μάχη κατά της τρομοκρατίας»...

«Οι ηγέτες θεωρούν πως οι φονικές ενέργειες, όπως επίσης και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες κάθε μορφής και εκδήλωσης, από όποιους, οποτεδήποτε και οπουδήποτε διαπράττονται, είναι μεγάλη απειλή για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια όλων των λαών, όλων των θρησκευτικών δογμάτων, όλων των εθνών... Το φόρουμ του APEC, ξεφεύγοντας από τον οικονομικό χαρακτήρα θεμάτων της ατζέντας του, δεν μπόρεσε να υποστηρίξει τις επιθέσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός πως η Ουάσιγκτον έχει την υποστήριξη άλλων εταίρων, όπως η Ρωσία και η Κίνα», έγραφε χαρακτηριστικά η κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν οι ηγέτες των 19 χωρών (η Ταϊβάν δε συμμετείχε γιατί δεν προσκλήθηκε επίσημα), που συμμετείχαν στην ένατη ετήσια διάσκεψη κορυφής του APEC στη Σανγκάη, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Στο περιθώριο της διάσκεψης του APEC έγιναν συναντήσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν (που ήταν άλλωστε και ο οικοδεσπότης της διάσκεψης), στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, την Παρασκευή (οπότε ο πρώτος συνέστησε στον δεύτερο «προσοχή» στο θέμα της αποφυγής, κατά το δυνατόν, των πληγμάτων σε βάρος των Αφγανών αμάχων) και τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, το περασμένο Σάββατο (όπου συμφώνησαν πως οι «μάχες θα πρέπει να τερματιστούν όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να βρεθεί μία πολιτική λύση» για το Αφγανιστάν)...

Οσον αφορά στη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας-ΗΠΑ, οι δύο πλευρές υποστήριξαν πως σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες για την αντιβαλλιστική συνθήκη του 1972, πως συζήτησαν για σημαντικές μειώσεις στο πυρηνικό οπλοστάσιό τους αλλά και στο ζήτημα περιορισμού των βιοχημικών όπλων, δίχως ωστόσο να αναφερθούν σε συγκεκριμένες - και ζωτικής σημασίας... - λεπτομέρειες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιδρομές και πρόσφυγες

Εκκληση να σταματήσουν οι επιδρομές στο Αφγανιστάν κατά το Ραμαζάνι, απηύθυνε ο Πακιστανός ηγέτης

Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα όπου συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκκληση να σταματήσουν οι επιδρομές στο Αφγανιστάν πριν από τα μέσα Νοέμβρη, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη του Ραμαζανιού, διατύπωσε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Πακιστανός ηγέτης Περβέζ Μουσάραφ. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα μεθοριακά περάσματα, που η πακιστανική ηγεσία άνοιξε προσωρινά και στη συνέχεια τα ξαναέκλεισε, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πολλών άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, δε νομίζω ότι αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Αν συνεχιστούν, όμως, φοβάμαι ότι θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες στον μουσουλμανικό κόσμο. Ακόμη και αν σταματήσουν, κατά το Ραμαζάνι, καλό θα ήταν να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση». Οι δηλώσεις αυτές του Περβέζ Μουσαράφ εκτιμάται από αναλυτές ότι αντανακλούν μια γενικότερη ανησυχία που επικρατεί, όχι μόνο στο Πακιστάν, αλλά και σε πολλές άλλες αραβικές ηγεσίες για το αντίκτυπο που θα έχει στον μουσουλμανικό κόσμο, η συνέχιση των επιδρομών, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Επιπλέον, το Πακιστάν φαίνεται να έχει και άλλους λόγους, ώστε να επιθυμεί τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό των επιδρομών. Οπως εκτιμούσε ο υπουργός Οικονομικών, οι επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν θα στοιχίσουν στο Πακιστάν περίπου 2,5 δισ. δολάρια και το κόστος, τονίζει, θα ανέβει αν συνεχιστούν για πολύ καιρό.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια μοιάζει να είναι, ήδη, μεγάλη καθώς παρατείνονται οι επιχειρήσεις και αυξάνουν τα θύματα ανάμεσα στους αμάχους και ο αριθμός των εξαθλιωμένων προσφύγων.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στα πακιστανο-αφγανικά σύνορα. Μετά από ένα 48ωρο που τα σύνορα άνοιξαν, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, την Κυριακή, τα σύνορα έκλεισαν και πάλι. Στο μεθοριακό πέρασμα Τσαμάν τα πνεύματα οξύνθηκαν. Χιλιάδες οργισμένοι πρόσφυγες άρχισαν πετροβολούν τους μεθοριακούς φρουρούς, οι οποίοι, αφού απέτυχαν να τους απωθήσουν με γκλομπς, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τις συγκρούσεις που διήρκεσαν για αρκετή ώρα, τραυματίστηκαν 5 άνθρωποι, εκ των οποίων ένας 11χρονος.

Οι πακιστανικές αρχές υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που άνοιξαν τα σύνορα περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα ενώ σε, τουλάχιστον, 10.000 εκτιμούνται όσοι συνωστίζονται στο μεθοριακό πέρασμα Τσαμάν. Εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυναν εκ νέου έκκληση στις πακιστανικές αρχές να ανοίξουν τα σύνορα και υπογράμμιζαν ότι η δύσβατη περιοχή μπορεί να γίνει ο τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες, αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι έξω από τα μεθοριακά περάσματα χωρίς καν νερό και στοιχειώδη τροφή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι ήδη εξαιρετικά εξαντλημένη.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ριάζ Μοχάμαντ Κχαν, τόνισε ότι η πακιστανική ηγεσία έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι «δεν έχει δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες. Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους είναι τραυματίες και σε όσους έχουν πακιστανικά χαρτιά. Φιλοξενεί, ήδη, περίπου 3 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και έχει δεσμευτεί να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα, όμως, στο έδαφος του Αφγανιστάν. Τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιοδεία Τζεμ με «προοπτική»

Συνομιλίες σε Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να «ανταλλάξει απόψεις για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν» και να συντονίσει «κοινή ανθρωπιστική βοήθεια»

ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΑΣΧΑΜΠΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας σε μια μετά - Ταλιμπάν περίοδο, πιθανώς ως επικεφαλής μιας μουσουλμανικής ειρηνευτικής δύναμης, προσπαθεί να εδραιώσει, σύμφωνα με αναλυτές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, με τη διήμερη περιοδεία του, που ολοκληρώθηκε, χτες, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Τουρκμενιστάν και στο Ουζμπεκιστάν.

Αναχωρώντας από την Αγκυρα, ο Ισμαήλ Τζεμ υπογράμμιζε ότι στόχος της περιοδείας είναι να ενημερώσει το Αζερμπαϊτζάν, κατ' αρχάς, για την επίτευξη της Συμφωνίας Ευρωασιατικής Συνεργασίας μετά από πολλές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά και να συζητήσει με τις ηγεσίες των τριών χωρών τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι Αφγανοί αδελφοί μας δε θα πληγωθούν ανεπανόρθωτα από αυτήν την κατάσταση», δήλωνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Χτες, από την Τασκένδη, ο Ισμαήλ Τζεμ ξεκαθάριζε ότι η Τουρκία «τάσσεται ενάντια στην επιβολή ενός μοντέλου διακυβέρνησης στο Αφγανιστάν, το οποίο θα ανοίγει το δρόμο για εξωτερικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Επίσης, ο Τούρκος υπουργός τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας μιας κυβέρνησης, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι φυλές, εκτιμώντας ότι «τελική ρύθμιση της σύγκρουσης δεν μπορεί παρά να είναι η δημιουργία μιας αφγανικής ταυτότητας», σπεύδοντας να προειδοποιήσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση αν κάποια από αυτές τις φυλές διατηρεί προνομιακές σχέσεις με γειτονικές χώρες». Ενα σχόλιο που προφανώς αναφέρεται στην πακιστανική πρόταση, που εν μέρει αποδέχτηκε η Ουάσιγκτον, να συμμετάσχουν σε μια μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση και «μετριοπαθείς Ταλιμπάν».

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του, ο Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση προκειμένου, μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, να αποστείλουν κοινή ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Επίσης, δήλωσε ότι εξασφάλισε την υποστήριξη των ηγεσιών, με τις οποίες συνομίλησε, στην πρόταση της Αγκυρας για πραγματοποίηση κοινής συνόδου της ΕΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «η κοινή διαπίστωση της ανάγκης εξάλειψης της τρομοκρατίας που υποθάλπει το Αφγανιστάν, δε θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε σύγκρουση πολιτισμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ