ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Οι προϋποθέσεις για απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας

Εγκύκλιο, με κωδικοποιημένες τις διατάξεις των διαφόρων νόμων, ποιοι και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δικαιούνται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων για αγορά πρώτης κατοικίας κοινοποίησε χτες στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις Εφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Απ. Φωτιάδη «κατά τη διοικητική κωδικοποίηση των διατάξεων διατηρήθηκε, χωρίς διορθωτικές νομοτεχνικές παρεμβάσεις, το αρχικό σχήμα τους, καθόσον κατά τη διοικητική κωδικοποίηση δεν επιτρέπονται παρόμοιες παρεμβάσεις».

Ειδικότερα, οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα παρέχονται:

  • Στους άγαμους για αγορά οικίας ή διαμερίσματος μέχρι 21 εκατ. δρχ.
  • Στους έγγαμους μέχρι 33 εκατ. δρχ.

Η απαλλαγή που δικαιούται ο έγγαμος προσαυξάνεται κατά:

  • 7 εκατ. δρχ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του.
  • 10 εκατ. δρχ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Για αγορά οικοπέδου από άγαμο η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης είναι 10 εκατ. δρχ. Για τον έγγαμο φτάνει σε 18 εκατ. δρχ. Τα παραπάνω ποσά φοροαπαλλαγών, προσαυξάνονται κατά 2,4 εκατ. δρχ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3 εκατ. δρχ. για το τρίτο και καθένα από από τα επόμενα τέκνα.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης παρέχεται μόνο μια φορά.

Κατ' εξαίρεση παρέχεται απαλλαγή για μια ακόμη φορά κάτω από τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να περάσει τουλάχιστον μια διετία από την αρχική αγορά.
  • Να έχει πουληθεί ολόκληρο το ακίνητο σε πρόσωπο που δεν είναι συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.
  • Το ακίνητο που πουλήθηκε να μην πληρούσε τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας κατά το χρόνο χορήγησης της δεύτερης απαλλαγής.
  • Το αγοραζόμενο ακίνητο πρέπει να είναι μεγαλύτερο τουλάχιστον κατά 10 τ.μ από εκείνο που πουλήθηκε ή ίσης επιφάνειας, εφόσον όμως έχει βοηθητικούς χώρους με επιφάνεια τουλάχιστον 10 τ.μ, τους οποίους δεν είχε το προηγούμενο.

Τέλος οι στεγαστικές ανάγκες σύμφωνα με το νόμο, θεωρείται ότι καλύπτονται εφόσον το συνολικό εμβαδόν του διαμερίσματος είναι:

  • 35 τ.μ. για τον άγαμο
  • 70 τ.μ. για τους συζύγους

Τα παραπάνω τετραγωνικά μέτρα -που θεωρούνται ότι καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες των δικαιούχων- προσαυξάνονται κατά 15 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ- ΠΕΛΛΑΣ
Κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία του ΕΛΓΑ

Διεκδικούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με 83 δραχμές το κιλό για τις ποσότητες βιομηχανικών ροδάκινων που καταστράφηκαν από το χαλάζι

Σε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ προχώρησαν χτες οι ροδακινοπαραγωγοί των νομών Ημαθίας και Πέλλας μετά την άρνηση της διοίκησης του ΕΛΓΑ να ανακοινώσει το ποσό με το οποίο προτίθεται να αποζημιώσει τους αγρότες, τα προϊόντα των οποίων καταστράφηκαν από το χαλάζι. Συγκεκριμένα, το συνδικάτο παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου Ημαθίας - Πέλλας που διοργάνωσε τη χτεσινή κινητοποίηση, ζητά να πληρώσει ο ΕΛΓΑ με την εμπορική τιμή του προϊόντος, δηλαδή προς 83 δρχ. το κιλό για τα βιομηχανικά ροδάκινα και τα άλλα προϊόντα που επλήγησαν από το χαλάζι.

Οπως δηλώνει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σταύρος Βιτάλης, ο ΕΛΓΑ δεν απάντησε μέχρι σήμερα για το ποσό που σκοπεύει να δώσει ως αποζημίωση στα 32 χαλαζόπληκτα χωριά των δύο νομών.

«Μετά και από επικοινωνία που είχαμε με τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα ποσά των αποζημιώσεων θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που περιμέναμε. Ετσι προχωράμε σε κατάληψη των γραφείων του προϊσταμένου του ΕΛΓΑ στη Βέροια και καλούμε όλους τους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας να στηρίξουν τον αγώνα μας. Σήμερα θα διανυκτερεύσουμε εδώ και αύριο θα κάνουμε έκτακτη συνέλευση για να αποφασίσουμε για τη συνέχεια. Το αίτημά μας είναι σαφέστατο: Να μας πούνε πώς και πότε θα πληρώσουνε», τονίζει ο Σταύρος Βιτάλης.

«Κάποιοι υπάλληλοι που είναι εδώ στον ΕΛΓΑ της Βέροιας δεν μπορούν να μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με κάποιους υπεύθυνους, μας είπαν ότι εν καιρώ θα μας ενημερώσουν για τις τιμές που θα αποζημιώσουν. Αυτό, καταλαβαίνετε, αποτελεί μια κοροϊδία. Ζητάμε να υπάρχει αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να μην υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις στις πληρωμές», σημειώνει ο Μάκης Στόκας, μέλος της επιτροπής.

10,4 δισ. για το τραμ

Πιστώσεις συνολικού ύψους 10,4 δισ. δραχμών, ενέκρινε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το τραμ Αθήνας. Το παραπάνω ποσό, που αντιπροσωπεύει μόλις το 9,8% της συνολικής δαπάνης του έργου (έχει προϋπολογιστεί σε 105,4 δισ. δραχμές) θα διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2001 αποκλειστικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΤΡΑΜ ΑΕ.

Λουκέτο στην ασφαλιστική «Express Service»

Περίπου 35.000 πελάτες της ασφαλιστικής εταιρίας «Express Service», θυγατρικής της ομώνυμης εταιρίας οδικής βοήθειας, μένουν «στον αέρα» μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, την οποία υπέγραψε πρόσφατα η υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα οικονομικά της εταιρίας προέκυψε ότι δεν πληρούσε τους όρους φερεγγυότητας που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ παρουσίαζε άνοιγμα στα οικονομικά της, της τάξης των 1,5 δισ. δρχ.

Η συγκεκριμένη εταιρία δραστηριοποιούνταν στον κλάδο ατυχημάτων και μέσα στο 2000 είχε έσοδα από ασφάλιστρα ύψους 5 δισ. δρχ. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα συγκεκριμένα συμβόλαια δεν είχαν κάποια σύνδεση με τα αντίστοιχα συμβόλαια οδικής βοήθειας. Η εταιρία δεν ασχολούνταν με τον κλάδο αυτοκινήτου, αλλά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε περίπτωση ατυχήματος.

Βάσει της νομοθεσίας κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης, αφού καλυφθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων θα ακολουθήσει η επιστροφή των καταβληθέντων ποσών ή μέρους αυτών στους ασφαλισμένους που τα συμβόλαιά τους ήταν σε ισχύ όταν ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας.

Επιλέχτηκαν οι Ενδιάμεσοι Φορείς

Στην επιλογή των Ενδιάμεσων Φορέων, στόχος των οποίων είναι η υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του υπουργείου Ανάπτυξης για το πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας, προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο.. Οι Ενδιάμεσοι Φορείς ανά περιοχή είναι οι εξής:

1) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: ΔΕΣΜΟΣ ΛΜΘ με συνεργαζόμενη τράπεζα την ALPHA

2) Δυτική Ελλάδα, Ηπειρος, Ιόνια, Πελοπόννησος: ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ με συνεργαζόμενη τράπεζα την Πειραιώς.

3) Αττική, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο: ΕΛΛΑΝΕΤ, συνεργαζόμενες τράπεζες την Alpha και την Εθνική

4) Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ με συνεργαζόμενη τράπεζα την Εγνατία

5) Κρήτη: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ με συνεργαζόμενες Τράπεζες την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

6) Αιολικά Πάρκα Ευβοίας, Λακωνίας, Ν. Αρκαδίας: ΚΑΠΕ με συνεργαζόμενη τράπεζα την Εθνική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ