ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Ανεξίτηλα τα σημάδια του πολέμου στα παιδιά

Προβλήματα στην ψυχική υγεία των παιδιών, με σημαντικές επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή τους, δημιουργούν οι εικόνες καταστροφής που προσλαμβάνουν καθημερινά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η αίσθηση ανησυχίας και ανασφάλειας που μεταφέρεται σε αυτά από τους γονείς τους.

Την παραπάνω επισήμανση έκαναν ειδικοί επιστήμονες, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με θέμα: «Υγεία του Παιδιού: Νέες συνθήκες, νέες ανάγκες».

Στο συνέδριο τονίστηκε, επίσης, ότι τα επόμενα χρόνια, μετά την εξέλιξη της Γενετικής, θα λάβει νέες διαστάσεις ο τρόπος αντιμετώπισης των συγγενών ανωμαλιών. Ηδη, τα αποτελέσματα από τον προληπτικό έλεγχο νεογνών που εφαρμόζεται περίπου εδώ και μια δεκαετία είναι εντυπωσιακά και η περαιτέρω εξέλιξη των διαγνωστικών μεθόδων θα οδηγήσει σε εξάλειψη πολλών προβλημάτων υγείας. Ο προληπτικός έλεγχος των νεογνών που εφαρμόζεται την 3η - 4η μέρα ζωής έχει ως σκοπό τον εντοπισμό των τυχόν νόσων και την άμεση έναρξη θεραπείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α' ΠΕΣΥ
Καμιά εκχώρηση υπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα

Εγινε σύσκεψη έξι σωματείων και ετοιμάζεται νέα στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν τα σωματεία 16 νοσοκομείων

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νόμου για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΣΥ
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νόμου για τον «εκσυγχρονισμό» του ΕΣΥ
Την αντίθεσή τους στην εκχώρηση τομέων στον ιδιωτικό τομέα και την απόφασή τους να υπερασπιστούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των νοσοκομείων διακηρύσσουν έξι σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) που πήραν μέρος σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» (ΣΕΝΕ).

Εκτός όμως απ' τις κοινές διαπιστώσεις που κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, δημιουργούνται και συγχύσεις με την επιμονή σε αιτήματα όπως η καθιέρωση του υγειονομικού μισθολογίου, όταν χρειάζεται η ενιαία στάση και διεκδίκηση όλων των εργαζομένων καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει, χωρίς εξαιρέσεις, την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της. Ειδικότερα, τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας αφορούν - εκτός απ' τους λειτουργούς της Υγείας - ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας και γι' αυτό χρειάζεται η κοινή δράση των συνδικάτων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά και άλλων μαζικών φορέων στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα τόσο της Υγείας όσο και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η σύσκεψη έγινε στις 18.10.2001 αλλά χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία των διαπιστώσεων της σύσκεψης, στην οποία, εκτός απ' το ΣΕΝΑ πήραν μέρος τα σωματεία απ' τα νοσοκομεία: «Ευαγγελισμός», «Ελπίς», «Ελενα», «Αγλαΐα Κυριακού» και «Σπηλιοπούλειο». Αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη στις αρχές του Νοέμβρη όλων των σωματείων στα νοσοκομεία του Α' ΠεΣΥ.

Στη σύσκεψη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των οργανωτών, «έγινε έντονη κριτική» και εκφράστηκε η «εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική, κυρίως σ' ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα και την πολιτική στο χώρο της Υγείας». Επίσης, αναδείχτηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η «έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης και πολύ περισσότερο συμμετοχής των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα».

Υπάρχει, συνεχίζει η ανακοίνωση, κατ' αρχήν συμφωνία και των έξι σωματείων στα παρακάτω ζητήματα:

  • Εμμονή στις οικονομικές διεκδικήσεις και συντονισμός της δράσης με αιχμή την καθιέρωση υγειονομικού μισθολογίου με αυξημένους μισθούς και αναγνώριση της ανθυγιεινότητας του χώρου.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Σωματείου του «Ευαγγελισμού» έθεσε το θέμα της απώλειας των μισθών σε ποσοστό 25% και διεκδίκησης των απωλειών με αύξηση του βασικού μισθού και όχι με επιδόματα.

  • Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των νοσοκομείων και γενικότερα της Υγείας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Είμαστε εναντίον του νόμου "για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ" και διεκδικούμε:

- Αναβάθμιση των υπηρεσιών των νοσοκομείων.

- Προσλήψεις προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού και βοηθητικού.

- Συμμετοχή στις αποφάσεις (όργανα διοίκησης, Υπηρεσιακά Συμβούλια κλπ.).

- Καμία εκχώρηση υπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

- Εκπαίδευση εργαζομένων».

Στη σύσκεψη, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, ασκήθηκε έντονη κριτική στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ειδικά:

  • Στην υπογραφή του Συλλογικού Συμφώνου για αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος σε 60.000 συνολικά (δηλ. 45.000 και καθαρά περίπου 35.000), όταν οι διεκδικήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες.
  • Στην έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και κυρίως στην έλλειψη συντονισμού των σωματείων και των εργαζομένων στη διεκδίκηση των προτάσεων - αιτημάτων μας που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ ουσιαστικά "πέταξε το μπαλάκι" στα σωματεία να τοποθετηθούν από το γενικό θέμα "ανοίγουμε μέτωπο με το ΠεΣΥ ή μόνο με το υπουργείο", με κατ' αρχήν θέση του "μόνο με το υπουργείο", ως τα ειδικότερα ζητήματα "τα σωματεία να έχουν προτάσεις συγκεκριμένες", χωρίς καμία δική τους συνολική πρόταση. Αν και επικρότησε την πρωτοβουλία του ΣΕΝΑ για τη σύσκεψη των σωματείων, τελικά δε δεσμεύτηκε η επόμενη συνάντηση, η οποία καθορίστηκε σε 15 ημέρες, των σωματείων του Α' ΠεΣΥ, που θα βάλει πιο συγκεκριμένα αιτήματα και διεκδικητικό πλαίσιο, να προκληθεί από την ΠΟΕΔΗΝ, όπως πιεστικά ζητήθηκε από τα πρωτοβάθμια σωματεία».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
«Οχι» στο χαράτσι των αναπηρικών επιδομάτων

Πορεία των αναπήρων στο υπουργείο Υγείας την 1ηΝοέμβρη 2001. Προσυγκέντρωση στην Ομόνοια

«Σε μια περίοδο που τα δικαιώματα των αναπήρων στη χώρα μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στον πολιτισμό, την πρόσβαση στις πόλεις και σε κάθε πτυχή της ζωής είναι υπό διωγμό, η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση διοίκηση της αυτοαποκαλούμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), αντί να οργανώνει αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, ζητάει τη φορολόγηση των κάθε είδους αναπηρικών επιδομάτων για τη χρηματοδότηση της "δράσης" της», τονίζει σε διακήρυξή της η Συντονιστική επιτροπή φορέων και συνδικαλιστών του αναπηρικού κινήματος,που συγκροτήθηκε μετά από πλατιά σύσκεψη που έγινε στις 18.10.2001.

«Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε ολόκληρο το χώρο των αναπήρων και των οικογενειών τους, η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για την παρακράτηση ποσού σε ποσοστό 1,5% από τα κάθε μορφής επιδόματα που καταβάλλονται στους αναπήρους, μάλιστα με δυνατότητα αναπροσαρμογής, ώστε από αυτό να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες της ΕΣΑΕΑ. Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ρύθμιση, μετά από πρόταση που υπέβαλε σε αυτήν η ΕΣΑΕΑ, εάν γίνει πράξη θα αποτελέσει ληστρική επιδρομή στις τσέπες των αναπήρων με δεδομένο πως έτσι και αλλιώς το ποσό των καταβαλλόμενων επιδομάτων προς τους αναπήρους είναι τραγικά χαμηλό.

Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι θα διεκδικήσει:

  • τη νομοθετική κατοχύρωση των αναπηρικών επιδομάτων με τη μορφή κοινωνικής σύνταξης, που σε καμία περίπτωση δε θα συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.
  • την καταβολή επιδομάτων, το ύψος των οποίων θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την επέκτασή τους σε κατηγορίες αναπήρων που δεν το παίρνουν.
  • τη σταθερή, συνεχή και ουσιαστική αύξηση των κοινωνικών δαπανών και τη δωρεάν παροχή των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για όλους τους αναπήρους.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους ανάπηρους όλης της χώρας σε συγκέντρωση την 1η Νοέμβρη 2001, ώρα 11:30 π.μ. πρωί στην Πλατεία Ομονοίας (μπροστά στο κατάστημα «Χόντος», Πεζόδρομος Κοτοπούλη και Ομόνοια) και στη συνέχεια σε πορεία προς το υπουργείο Υγείας- Πρόνοιας.

Αποτύπωση της προχειρότητας

Η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός κινήματος δοτών μοσχευμάτων εκφράστηκε και στην απογραφή του πληθυσμού, όπου ο απογραφόμενος καλούνταν να δηλώσει, εάν θέλει να γίνει δότης οργάνων ή όχι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), δελτία κατέθεσαν μόλις 50.000, αριθμός πολύ κάτω από τις προσδοκίες και, πολύ περισσότερο, από τις ανάγκες της χώρας σε μοσχεύματα. Η αναλογία αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν το 2000 δυο, τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 34 και στην Πορτογαλία 19.

Ο ΕΟΜ θα οργανώσει εκδηλώσεις με τίτλο «Σκυταλοδρομία Ζωής», που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στις 1 - 4 Νοέμβρη, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις μεταμοσχεύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ