ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντονο το οικονομικό πρόβλημα των δήμων

Στη «δυνατότητα» να επιβάλλουν περισσότερους φόρους στους δημότες παραπέμπει τη λύση η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ

Σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος, στην πρώτη προσυνεδριακή σύσκεψη που έγινε στα Χανιά, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου που θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Π. Κουκουλόπουλος επιχείρησε να υπερκεράσει τα πολλά και καθηλωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας, προβάλλοντας το όραμα της σύγκλισης με την Αυτοδιοίκηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προσπάθειές του θεσμού - είπε χαρακτηριστικά - πρέπει να έχουν τον παραπάνω βασικό στόχο, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και «ανεξάρτητα αν ευθύνονται γι' αυτά άλλοι παράγοντες». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ όχι μόνο απέφυγε να κατονομάσει τον υπεύθυνο για αυτά τα προβλήματα, που είναι κατά πρώτο λόγο η κυβερνητική πολιτική, αλλά ακόμα παραπέρα επιχείρησε να την υπερασπιστεί, όταν οι αιρετοί διαμαρτυρήθηκαν για:

- Καθήλωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

- Μη εφαρμογή του κριτηρίου του ελάχιστου λειτουργικού κόστους για την κατανομή των ΚΑΠ, που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να παίρνουν λιγότερα χρήματα από τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας τους.

- Αποκλεισμός των δήμων από τη χρηματοδότηση μέσω του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

- Απροθυμία των υπουργείων να δώσουν κονδύλια στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση των καποδιστριακών δήμων.

Η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ ήταν πως αυτά τα προβλήματα θα προσπεραστούν ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης, με την απόκτηση της δυνατότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιβάλλει περισσότερους φόρους στο δημότη! Συμπλήρωσε δε πως «μετά την εφαρμογή της, ο νόμος 1828 (ο νόμος που θεσμοθετεί τους ΚΑΠ) θα καταστεί άχρηστος». Δηλαδή θα πάψει να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση! Για την εφαρμογή του λειτουργικού κόστους απάντησε ότι οι όποιες ατέλειές τους θα διορθωθούν με την επόμενη κατανομή των πόρων, ωστόσο σημείωσε ότι «άνοιξε το δρόμο για να είναι διασφαλισμένη η λειτουργία του κάθε δήμου».

Η επόμενη προσυνεδριακή σύσκεψη θα γίνει στα Τρίκαλα στις 31 Οκτώβρη, και θα συμμετέχουν οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Ελεγχοι από το Ελεγκτικό

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στους δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 30.000 κατοίκους θα ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο προληπτικός έλεγχος για τις δαπάνες τους. Οι δήμοι αυτοί είναι οι εξής: Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων, Αγρινίου, Αιγάλεω, Αλεξανδρούπολης, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αμπελοκήπων, Αργυρούπολης, Αχαρνών, Βέροιας, Βόλου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Δράμας, Ζωγράφου, Ηρακλείου Αττικής, Ηρακλείου Κρήτης, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κερατσινίου, Κερκυραίων, Κηφισιάς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κορινθίων, Κορυδαλλού, Λαμιέων, Λάρισας, Μυτιλήνης, Νεαπόλεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας, Ξάνθης, Παλαιού Φαλήρου, Πατραίων, Πετρούπολης, Πτολεμαΐδας, Πύργου, Ρόδου, Σερρών, Σταυρούπολης, Συκεών, Τρικκαίων, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Χαλκιδαίων, Χανίων και Χολαργού.

Από τον προληπτικό έλεγχο εξαιρούνται οι δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, οι πληρωμές αποδοχών των τακτικών υπαλλήλων (περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου), εκτός των πρόσθετων αμοιβών τους, καθώς και της μισθοδοσίας του πρώτου μήνα για εκείνους που πρωτοδιορίζονται ή μονιμοποιούνται, οι αποδόσεις υπέρ τρίτων (ασφαλιστικές εισφορές, φόροι κλπ.) και οι δαπάνες για μισθώματα ακινήτων και εγκαταστάσεων, πλην εκείνων που καταβάλλονται για πρώτη φορά, μετά την κατάρτιση, παράταση, ανανέωση ή τροποποίηση της σχετικής σύμβασης.

Για τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά ήδη γινόταν προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
25 χρόνια στην πρώτη γραμμή

Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση της ΟΓΕ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Πέρασαν 25 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Από τότε, που έσμιξαν γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης, συνδικαλίστριες, εργάτριες και γυναίκες των Γραμμάτων και της Τέχνης, με την απόφαση, αλλά και το μπόι, να μπουν μπροστά για να ανοίξουν δρόμους στη διεκδίκηση και στην κατάκτηση όλων των δικαιωμάτων τους.

Στα 25 αυτά χρόνια, τα μέλη της ΟΓΕ πήραν θέση και πάλεψαν για την ειρήνη σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ετσι χθες η εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσής της που έγινε στο θέατρο «Βρετάνια», ήταν αφιερωμένη στον ποιητή της ειρήνης Γ. Ρίτσο και έργα του ερμήνευσε η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, ιδρυτικό μέλος της ΟΓΕ, μαζί με την 30μελή ορχήστρα της. «Γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και ν' αγαπάνε, στο ΝΑΤΟ δεν τα δίνουμε γι' αυτούς να πολεμάνε». Γι' αυτό η ΟΓΕ, επισήμανε η πρόεδρός της Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου, «ξεκινάει τετράμηνη καμπάνια ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, τους μεγάλους εχθρούς της ανάπτυξης της κοινωνίας, της απελευθέρωσης των γυναικών, για την οποία παλεύουμε». Το γυναικείο κίνημα, πρόσθεσε, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να σταματήσει ο πόλεμος, για την πλήρη απεμπλοκή της χώρας μας, τη μη παροχή διευκολύνσεων στις δυνάμεις του ολέθρου, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από το ελληνικό έδαφος, για να μη φύγει κανένα στρατευμένο Ελληνόπουλο έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία έργων του Γ. Ρίτσου από τους ηθοποιούς Β. Κολοβό και Γ. Μπέζο.

Στη χτεσινή εκδήλωση παρευρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Ανύπαρκτος ο βιολογικός καθαρισμός

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προωθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη Σκόπελο, αλλά μηνύει και τους επαγγελματίες της πόλης, επειδή δε συνδέονται με τους αγωγούς του ανύπαρκτου βιολογικού καθαρισμού!

Την παράλογη αυτή κατάσταση κατήγγειλε, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτας, στην απάντησή του, είπε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Β` ΚΠΣ, επειδή η σχετική μελέτη του δήμου δεν πληρούσε τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς όρους και υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί η ένταξη του έργου στο Γ` ΚΠΣ.

Ο Ν. Γκατζής κατηγόρησε τον υφυπουργό ότι προσπαθεί να ξεγλιστρήσει με διάφορα αιτιολογικά και είπε ότι 40 τουλάχιστον επιχειρήσεις τουρισμού της περιοχής σέρνονται στα δικαστήρια μετά από μηνύσεις για μη σύνδεση με τον ανύπαρκτο αγωγό του βιολογικού καθαρισμού, ενώ δε δίνονται ούτε νέες άδειες για τη λειτουργία καταστημάτων.

Αποτέλεσμα, είπε ο βουλευτής, να έχουν έρθει σε απόγνωση οι επαγγελματίες, οι οποίοι περιμένουν χρόνια τώρα τη λειτουργία του έργου, αφού η πρώτη μελέτη χρονολογείται από το Α` ΚΠΣ και έκτοτε έχει υποβληθεί πέντε φορές, για να απορριφθεί ισάριθμες.

Κινητοποίηση εργαζομένων αύριο

Την αντίθεσή τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών και της καταστρατήγησης εργασιακών τους δικαιωμάτων, διαδηλώνουν αύριο Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, οι επιτροπές εργαζομένων και το Συντονιστικό Σωματείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η κινητοποίηση έχει και αντιπολεμικό χαρακτήρα, αφού - όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι - ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνεχίζεται και στα εργασιακά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση συμμετέχει και το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, το οποίο, με ανακοίνωσή του, δηλώνει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. «Εναν αγώνα - όπως τονίζει - ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που παραδίδει υπηρεσίες των δήμων, όπως πράσινο, καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, ιατρεία, στο μεγάλο κεφάλαιο, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Τέλος, το Συντονιστικό Αθήνας καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησε το Συντονιστικό των Δήμων, με στόχο ανάμεσα στα άλλα, «μισθούς που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, αύξηση παροχών υγείας και πρόνοιας, ασφαλιστικό σύστημα δημόσιο με μείωση ορίων συνταξιοδότησης».

Μέσα στη βδομάδα και στις αρχές της επόμενης, ανάλογα συλλαλητήρια αναμένεται να γίνουν και σε Ν. Ιωνία, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Ελληνικό, Καλλιθέα και Θριάσιο Πεδίο, με πρωτοβουλία των Σωματείων των Εργαζομένων στους δήμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ