ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μουσαράφ: «Να μείνει ουδέτερη ζώνη η Καμπούλ»

Διογκώνεται το δράμα των προσφύγων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραδέχεται ότι «έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης»

Σύλληψη διαδηλωτή από την Αστυνομία

Associated Press

Σύλληψη διαδηλωτή από την Αστυνομία
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΟΥΕΤΑ - ΤΖΑΚΟΜΠΑΜΠΑΝΤ

«Η Καμπούλ θα πρέπει να μείνει ουδέτερη ζώνη», δήλωνε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Πακιστανός ηγέτης. Ο Περβέζ Μουσαράφ, μετά από τις αλλεπάλληλες διαρροές και τις σιβυλλικές δηλώσεις για τη μετα - Ταλιμπάν περίοδο, είναι η πρώτη φορά που δημόσια υποστηρίζει μια τέτοια θέση. Επιπλέον, ο στρατιωτικός ηγέτης του Πακιστάν κατέστησε σαφές ότι η χώρα του «δεν μπορεί να δεχτεί τα κύματα των προσφύγων» που έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Αφγανιστάν, ενώ διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση εντός Πακιστάν είναι υπό έλεγχο. Την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές διαδηλωτές και άνδρες του στρατού και της Αστυνομίας στην πόλη Τζακομπαμπάντ.

«Αν η Βόρεια Συμμαχία μπει στην Καμπούλ μπορεί να οδηγηθούμε σε ακρότητες και βιαιότητες, ανάλογες με αυτές που είδαμε μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών, οπότε και ακολούθησε εμφύλια σύρραξη. Γι' αυτό, η πρωτεύουσα Καμπούλ θα πρέπει να κηρυχτεί ουδέτερη ζώνη, να μην την καταλάβει κανείς». Αυτή την άποψη διατύπωσε ο Πακιστανός ηγέτης, δημοσιοποιώντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην προοπτική ανάληψης των ηνίων μιας μετα-Ταλιμπάν ηγεσίας αποκλειστικά από τη Βόρεια Συμμαχία. Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές, ο Περβέζ Μουσαράφ προειδοποιεί, εμμέσως, ότι ακόμη και αν καταληφθεί η Καμπούλ, η υπόθεση Αφγανιστάν δε θα έχει τελειώσει και οι εναπομείναντες Ταλιμπάν θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Σε αστυνομικό κλοιό

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, στην Τζακομπαμπάντ, όπου ισχυρότατες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις απώθησαν διά της βίας χιλιάδες ισλαμιστές, που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση και περικύκλωση του αεροδρομίου της πόλης, που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεκάδες είναι οι τραυματίες και άγνωστος ο αριθμός των συλληφθέντων. Οι δρόμοι που οδηγούν στο αεροδρόμιο είχαν αποκλειστεί πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα, οδοφράγματα είχαν στηθεί από τις αρχές σε πολλά σημεία, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Ο ηγέτης της «Τζαμάατ ε Ισλάμι», που διοργάνωσε τη διαδήλωση, Καζί Χουσεΐν Αχμέντ τόνιζε ότι «θα συνεχιστούν οι ειρηνικές διαδηλώσεις μας μέχρι να απομακρυνθεί ο Μουσαράφ. Οι μέρες του είναι μετρημένες», υπογράμμιζε, από τη Λαχόρη, όπου έμεινε, επειδή δεν του επιτράπηκε να μεταβεί αεροπορικώς στο Τζακομπαμπάντ. Τόσο η «Τζαμάατ ε Ισλάμι» όσο και η ισλαμική «Τζαμιάτ ε Ουλέμα Ισλάμ» κατήγγειλαν ότι περίπου 1.000 μέλη τους συνελήφθησαν χωρίς καμία δικαιολογία κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Δράμα στα σύνορα

Την ίδια στιγμή, περισσότερο από τραγική είναι η κατάσταση στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μπαλουχιστάν. Ο Περβέζ Μουσαράφ επαναλάμβανε, χτες, ότι «είναι αδύνατον για το Πακιστάν να δεχτεί νέα κύματα προσφύγων. Εχει γίνει σαφές ότι άδεια εισόδου θα λάβουν μόνο όσοι έχουν τα νόμιμα έγγραφα, όσοι είναι τραυματίες, τα μικρά παιδιά και οι ανήμπορες γυναίκες». Οπως έγινε γνωστό, η πακιστανική ηγεσία είναι αποφασισμένη, μέσα από κάποιου είδους συνεργασία με τους Ταλιμπάν, να στήσει προσφυγικά στρατόπεδα στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι, αμέσως μετά το τέλος των εχθροπραξιών, οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις εστίες τους και δε θα παραμείνουν στο Πακιστάν.

Πακιστανικές πηγές υποστήριζαν ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τη Δευτέρα, μεθοριακοί φρουροί, στο Τσαμάν κοντά στην Κουέτα, συγκρούστηκαν με απελπισμένους πρόσφυγες προσπαθώντας να αποτρέψουν την είσοδό τους στο Πακιστάν, ενώ και πάλι ρίχτηκαν πυροβολισμοί από τους φρουρούς. Αγνωστο ήταν αν τραυματίστηκαν πρόσφυγες, πόσοι ήταν και τι απέγιναν. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ανάμεσα σε 200 τραυματίες Αφγανούς, στους οποίους δόθηκε άδεια, μετά από αρκετές ώρες συγκρούσεων με τους φρουρούς, παρεισέφρησαν, τουλάχιστον, 100 άλλοι.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παραδέχτηκε ότι «έχει χάσει τον έλεγχο» της κατάστασης, καθώς δε γνωρίζει πόσοι πρόσφυγες έχουν τελικά εισέλθει στο Πακιστάν και πόσοι παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη, χωρίς νερό και τροφή. Κατήγγειλε, επίσης, ότι όσοι πρόσφυγες διαθέτουν 1.800 ρουπίες περνούν στο Πακιστάν από ορεινές περιοχές με τη βοήθεια δουλεμπόρων, ενώ τόνισε ότι την κατάσταση περιπλέκει, ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι οι πακιστανικές αρχές ανοίγουν και κλείνουν τα σύνορα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, δημιουργώντας σύγχυση και πανικό.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Χαμηλώνουν οι τόνοι παρά τα επεισόδια βίας

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν, χτες, στη διαφιλονικούμενη επαρχία του Κασμίρ, ενώ, ταυτόχρονα, η ινδική ηγεσία αποκλιμάκωνε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Πακιστάν, μετά από τις τελευταίες οξύτατες δηλώσεις που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές.

Πέντε άνθρωποι έχασαν, συνολικά, τη ζωή τους στο Τζαμού Κασμίρ, χτες, σε ξεχωριστά επεισόδια βίας. Στην περιοχή Αναντνάγκ, 70 χλμ νότια της θερινής πρωτεύουσας Σριναγκάρ, 2 ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές άνοιξαν πυρ εναντίον ινδικής περιπόλου, όπως ανακοίνωσαν οι ινδικές αρχές. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν οι δύο ένοπλοι καθώς και ένας πολίτης που εγκλωβίστηκε στα διασταυρούμενα πυρά. Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία, οι δύο ένοπλοι ανήκαν στην ισλαμική οργάνωση «Λασχκάρ ε Ταγιάμπα» και ανακαλύφθηκε και το κρησφύγετό τους, στη γύρω υπαίθρια περιοχή, με μεγάλες ποσότητες οπλισμού. Στο Τραλ, 40 χλμ νοτιοδυτικά του Σριναγκάρ, μέλη παραστρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης εκτέλεσαν τον τοπικό διοικητή άλλης ισλαμικής οργάνωσης, ενώ μέσα στο Σριναγκάρ άγνωστοι δολοφόνησαν επιφανή επιχειρηματία τηλεοπτικών μέσων.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, η ινδική ηγεσία κατέβασε, χτες, τους τόνους της αντιπαράθεσης. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμο Ράο τόνιζε ότι το Νέο Δελχί «επιθυμεί να επαναληφθούν οι συνομιλίες με το Πακιστάν υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μειωθεί η τρομοκρατία στα σύνορα του Κασμίρ». Μόλις ένας 24ωρο νωρίτερα, ο Ινδός πρωθυπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πακιστανό ηγέτη όσο συνεχίζεται «η τρομοκρατία», ενώ ο Περβέζ Μουσαράφ είχε ανταπαντήσει ότι «το Πακιστάν είναι σε θέση να δώσει ένα μάθημα στην Ινδία σε περίπτωση που κάνει την οποιαδήποτε απειλητική κίνηση κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Κασμίρ».


ΙΤΑΛΙΑ
Βήματα «προσέγγισης» των ΗΠΑ και αποστάσεων από τις Βρυξέλλες...

ΡΩΜΗ.-

Ενοπλο σύνταγμα 390 μελών, στρατιωτικά τζετ αναγνώρισης, επιθετικά ελικόπτερα και εμπειρογνώμονες σε πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα,, προσφέρθηκε να στείλει στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία την ίδια ώρα φαίνεται πως εντείνει τις «τριβές» στις σχέσεις της με την ΕΕ, διατυμπανίζοντας πως δεν προτίθεται να αγοράσει στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «Airbus A400Μ», που θα κατασκευάσουν ευρωπαϊκές εταιρίες...

Ο υπουργός Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο, αναφερόμενος στη στρατιωτική προσφορά της χώρας του με αποδέκτη τις ΗΠΑ, είπε στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας πως «έγινε ήδη δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση», διευκρινίζοντας εντούτοις πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν διατυπώσει επίσημα κανένα αίτημα για βοήθεια». Ο Μαρτίνο, αναφερόμενος πάντως στη «βοήθεια που προσφέρεται να αποστείλει» η Ρώμη στις ΗΠΑ, δήλωσε πως πρόκειται για τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Α129, ειδικούς πυροτεχνουργούς, 116μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικά οχήματα για να αντιμετωπιστούν «πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα», έξι με οκτώ μαχητικά αναγνωριστικά τζετ τύπου «Τορνέιντο» και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130. Ο ίδιος υπουργός πρόσθεσε πως η Ιταλία προσφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, έχοντας τη δυνατότητα αποστολής ενός αντιτορπιλικού, δύο φρεγατών και ενός αεροπλανοφόρου. «Ολα αυτά θα μπορούσαν να στελεχωθούν από 1.000 άτομα σε διάστημα 15 έως 60 ημερών», κατέληξε ο Αντόνιο Μαρτίνο.

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να μην υπογράψει στις 16 Νοέμβρη συμφωνία αγοράς στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου Airbus A400Μ, που θα κατασκευάσουν ευρωπαϊκές εταιρίες. Η απόφαση, που ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρείται πως είναι μία έκφραση του «ευρωσκεπτικισμού» και των τριβών στις σχέσεις της Ρώμης με την ΕΕ, η οποία έχει αρχίσει εδώ και καιρό, φαινομενικά με τις αντιδραστικές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού περί «κατώτερου ισλαμικού πολιτισμού», ενώ τελευταία αποτυπώθηκε στον αποκλεισμό της Ρώμης απ' τη - στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ στη Γάνδη - συνάντηση ηγετών Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Τότε, μάλιστα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αποδώσει τον αποκλεισμό της Ιταλίας από τη συνάντηση των κορυφαίων «μεγάλων» της ΕΕ στην άρνηση των Γάλλων που δε δέχτηκαν τη ματαίωση της αγοράς των Α-400.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ