ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΗΠΑ
Επικίνδυνα παιχνίδια και υπονοούμενα με τον άνθρακα

Ταχυδρομικοί υπάλληλοι πηγαίνουν ομαδικά στο νοσοκομείο για εξέταση

Associated Press

Ταχυδρομικοί υπάλληλοι πηγαίνουν ομαδικά στο νοσοκομείο για εξέταση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε νωρίς χτες βράδυ πως ο θάνατος δύο ταχυδρομικών υπαλλήλων που εργάζονταν σε υποκαταστήματα της πρωτεύουσας των ΗΠΑ επήλθε μετά την εισπνοή βακίλων άνθρακα. Μ' αυτόν τον τρόπο από τις 5 Οκτώβρη, οπότε εξέπνευσε από πνευμονικής μορφής άνθρακα 63χρονος φωτογράφος συγκροτήματος ΜΜΕ της Φλώριδα, τα θύματα άνθρακα στις ΗΠΑ ανέρχονται πλέον επίσημα σε τρία. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι που εργάζονταν σε ταχυδρομικά υποκαταστήματα της Ουάσιγκτον και που νοσηλεύονται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Inova Fairfax της Βιρτζίνια, είναι πλέον δύο και πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τέσσερις «ύποπτες» περιπτώσεις ατόμων που ασθενούν αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν αιτία της ασθένειας είναι ο άνθρακας.

«Ξέρουμε τώρα πως οι δύο θάνατοι (ταχυδρομικών υπαλλήλων) που σας αναφέρθηκαν (προχτές βράδυ) είναι βεβαιωμένες περιπτώσεις εισπνοής άνθρακα» είπε επί λέξει ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον Αντονι Γουίλιαμς σε συνέντευξη Τύπου. Νωρίτερα γνωστοποιήθηκε πως ο αριθμός ταχυδρομικών υπαλλήλων σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, που υποβλήθηκαν σε τεστ και τους χορηγήθηκε -προληπτικά...- φαρμακευτική αγωγή με την αντιβίωση Cipro (της φαρμακοβιομηχανίας BAYER) για 72 ώρες, ξεπέρασε τους 3.200 (!) ενώ μόνον στην Ουάσιγκτον, οι εκεί υγειονομικές αρχές διενήργησαν τεστ άνθρακα σε 36 ταχυδρομικά υποκαταστήματα.

Ο Ιβαν Γουόκς, επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης πως υπάρχουν και άλλες 12 περιπτώσεις ατόμων που ασθενούν και έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση, μολονότι, όπως πρόσθεσε «υπάρχουν λίγα στοιχεία υποψίας για άνθρακα». Ο Γουόκς δήλωσε τέλος χτες πως η μονάδα ταχυδρομείων της Ουάσιγκτον όπου οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι εντόπισαν σπόρους άνθρακα είναι η μονάδα διανομής στο κέντρο του προαστίου Μπρέντγουντ.

Συστήματα «εξυγίανσης» επιστολών;

Την ίδια ώρα και ενώ παρατηρούνται οι - οργισμένες σε αρκετές περιπτώσεις - αντιδράσεις σωματείων ταχυδρομικών υπαλλήλων που κατηγορούν τη διοίκηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών για ετεροχρονισμένες αντιδράσεις και τη μη επίδειξη ευαισθησίας στα καλέσματά τους για την εφαρμογή συγκεκριμένων και έγκαιρων μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς τους, ο Τζον Πότερ, γενικός διευθυντής των ταχυδρομείων των ΗΠΑ, επιχείρησε να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα όταν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε για πρώτη φορά πως θα αρχίσει η «εισαγωγή κατάλληλης τεχνολογίας, μεταξύ άλλων, υπέρυθρης ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για τη θανάτωση μικροβίων στα ζωικά κρέατα, ώστε να εξαλειφθούν οι όποιοι κίνδυνοι και να «υποβληθεί σε σταδιακό καθαρισμό» το ταχυδρομικό υλικό από το κεντρικό σύστημα διανομής προς τα περιφερειακά γραφεία διαλογής και διανομής εντύπων και επιστολών».

«Πόλεμος με άνθρακα» λένε εμμέσως Ριτζ και Γκέρχαρντ

«Υπάρχει πόλεμος και θέατρα συγκρούσεων εκτός της χώρας. Υπάρχει πόλεμος και πεδία συγκρούσεων και εντός της χώρας» δήλωνε αργά προχτές βράδυ ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τομ Ριτζ, δίχως ωστόσο να κάνει σαφέστατη αναφορά εάν αυτός ο «εσωτερικός πόλεμος» που διαδραματίζεται στις ΗΠΑ σχετίζεται μόνον ή κυρίως με εκείνες τις επιστολές που φέρουν αποδειγμένα βακίλους άνθρακα. Το ζήτημα επανέφερε χτες, διά μιας πλαγίας οδού, και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέρχαρντ.

Ο Γκέρχαρντ, που ήταν ένας απ' αυτούς που συμμετείχαν στη συνάντηση που είχε χτες ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, δήλωσε το περασμένο 24ωρο πως «πλέον όλοι υποπτευόμαστε πως υπάρχει σχέση» ανάμεσα στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και στις περιπτώσεις επιστολών με άνθρακα.

«Δε νομίζω πως υπάρχει τρόπος να το αποδείξουμε αλλά θεωρώ πως όλοι υποπτευόμαστε πως υπάρχει σχέση» είπε ο Γκέρχαρντ επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε ανακοινώσει προ ημερών και ο επικεφαλής της Γερουσίας (και αποδέκτης μίας απ' τις επιστολές με άνθρακα) Τομ Ντασλ ότι δηλαδή οι βάκιλοι άνθρακα που είχαν αποσταλεί με επιστολή που απευθυνόταν ονομαστικά στον ίδιο «είχαν μετατραπεί - λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των κόκκων του βακίλου άνθρακα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως όπλο».

Τα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ επέστρεψαν χτες «κανονικά στις εργασίες τους» αλλά τα γραφεία πολλών εξ αυτών (και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων) παρέμειναν κλειστά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκεί τελευταίοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι για τον ενδεχόμενο εντοπισμό και «καθαρισμό» των χώρων.

Το Ιράκ αρνείται οιαδήποτε σχέση

Ιρακινοί αξιωματούχοι και εφημερίδες της Βαγδάτης διέψευσαν χτες πως το Ιράκ έχει την παραμικρή σχέση με τους θανατηφόρους βάκιλους άνθρακα που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και κατηγόρησαν τις αρχές της Ουάσιγκτον πως κατασκευάζουν τις επιθέσεις άνθρακα προκειμένου να δημιουργήσουν πρόσχημα για τη διεύρυνση της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» σε περισσότερες χώρες...

Η εφημερίδα αλ-Θάουρα, του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, σχολίαζε χτες χαρακτηριστικά: «Ο σκοπός τους είναι η δημιουργία υποψίας σε διάφορες χώρες που έχουν καταγραφεί από τις ΗΠΑ ως χορηγοί τρομοκρατίας για να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον τους... Τέτοιες δολοπλοκίες απ' τις αρχές των ΗΠΑ δεν είναι σε μας καινούριες καθώς έχουν σχεδιάσει αρκετά σενάρια για να πετύχουν το όνειρό τους: τον έλεγχο ολόκληρου του κόσμου». Στην εβδομαδιαία εφημερίδα αλ-Ραφιντέν, δημοσιεύεται δήλωση του στελέχους του κόμματος Μπάαθ, Ούντα Σάλεχ Μεχντί Αμάς, πως η Βαγδάτη δε θα επιτρέψει την επιστροφή ελεγκτών του ΟΗΕ στη χώρα για νέους ελέγχους στο οπλοστάσιό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ