ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Εφοπλιστές - ΥΕΝ δολοφονούν εργάτες... »

Οι μεταλλεργάτες «όργωσαν» χτες τον Πειραιά, δείχνοντας τον ένοχο και αξιώνοντας δικαίωση για τους νεκρούς τους. Νέα απεργιακή κινητοποίηση, αύριο Πέμπτη

Περικυκλωμένο από διαδηλωτές βρέθηκε χτες το κτίριο των δικαστηρίων στον Πειραιά
Περικυκλωμένο από διαδηλωτές βρέθηκε χτες το κτίριο των δικαστηρίων στον Πειραιά
Για δεύτερη μέρα χτες, μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, καθαριστές, ναυπηγοξυλουργοί, όλοι οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κατέβηκαν στους δρόμους του Πειραιά, ξεμπροστιάζοντας, με τα συνθήματα και τα πανό τους, τους δολοφόνους που το μεσημέρι του Σαββάτου έκαψαν ζωντανούς τους πέντε μεταλλεργάτες στο αμπάρι του «γκαζωμένου» γκαζάδικου «ΣΕΪΛΟΡ», βυθίζοντας στο πένθος το Πέραμα και άλλες εργατουπόλεις.

Στο δρόμο θα βρίσκονται και αύριο Πέμπτη, με συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια, όπου έχουν κληθεί να απολογηθούν στον ανακριτή Πειραιά οι 5 που συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για το έγκλημα, ενώ για την άλλη Τρίτη, 30 του μήνα, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει κηρύξει παμπειραϊκή 4ωρη στάση εργασίας 11 με 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα, πολύμορφα εκφράζεται και η αλληλεγγύη των υπόλοιπων κλάδων εργαζομένων προς τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης. Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία βρέθηκαν και χτες στο πλευρό των απεργών. Εκεί ήταν ναυτεργάτες, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, αλλά και οι μαθητές του Περάματος. Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ.

«Η αγωνιστική πίεση που ασκούμε είναι τόσο μεγάλη, ώστε τέθηκαν σε λειτουργία οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί», ανέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Ιορδάνης Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος κατήγγειλε το ΥΕΝ για το δελτίο Τύπου που εξέδωσε προχτές αργά το βράδυ και με το οποίο αφήνονται έμμεσα αιχμές για ευθύνες, για την έκρηξη στο «ΣΕΪΛΟΡ», της πενταμελούς Επιτροπής Ελέγχου στη Ζώνη και των εργαζομένων. «Σε λίγο θα μας πει ότι φταίνε οι νεκροί», σημείωσε ο συνδικαλιστής και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, «έτσι - ανέφερε - ώστε να τρέμουν αυτοί, εργολάβοι και τεχνικοί ασφαλείας, να μην πάθουμε τίποτα όταν θα μπαίνουμε στο βαπόρι». Κάλεσε τους απεργούς να συνεχίσουν τον αγώνα για να παρθούν μέτρα ασφαλείας, να αναπτυχθεί η Ζώνη και να εκσυγχρονιστεί, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί τα σωματεία.

Από τη χτεσινή διαδήλωση των μεταλλεργατών στους δρόμους του Πειραιά
Από τη χτεσινή διαδήλωση των μεταλλεργατών στους δρόμους του Πειραιά
Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Γιώργος Πατζακόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους εργάτες «να δώσουμε υπόσχεση ότι θα κόψουμε το χέρι αυτών που μας δολοφονούν». Επιχείρησε να μιλήσει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μίχας, όμως το... ανέβαλε λόγω των έντονων διαμαρτυριών των συγκεντρωμένων, καθώς στο πρόσωπό του - ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - είδαν την κυβέρνηση.

Στις 11 το πρωί, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν την πορεία τους, με πρώτο σταθμό τα δικαστήρια Πειραιά. «Εφοπλιστές, ΥΕΝ -δολοφονούν εργάτες - και οι δικαστές τους κάνουνε τις πλάτες», ήταν ένα από τα συνθήματα - σφυριά των διαδηλωτών στο βρώμικο κύκλωμα που θερίζει στη Ζώνη και αντήχησε στην οδό Σκουζέ όπου βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο. Εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο Εισαγγελίας κ. Λιόγα και τον εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, που έχει αναλάβει την υπόθεση. Οι εισαγγελείς υποσχέθηκαν να εξαντλήσουν τα περιθώριά τους για την απόδοση δικαιοσύνης για μια σειρά υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα στη Ζώνη.

Η πορεία συνεχίστηκε προς το ΥΕΝ. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, στην οποία συμμετείχε, εκτός από τους συνδικαλιστές, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος και ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, συναντήθηκε με τον υπουργό Χρ. Παπουτσή, ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να δεσμευτεί να μεσολαβήσει στον πρωθυπουργό για συνάντηση με τα σωματεία της Ζώνης (οι υφυπουργοί Χρ. Πρωτόπαπας και κ. Φωτιάδης δεν παραβρέθηκαν όπως είχε καθοριστεί, γιατί προτίμησαν να περιμένουν τις καινούριες τους καρέκλες). Τα σωματεία αποφάσισαν επιτόπου, να δώσουν περιθώριο στον πρωθυπουργό για να τους δεχτεί ένα μήνα. «Μετά - όπως είπε ο Ι. Πουντίδης - θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί από το Πέραμα να πάμε στου Μαξίμου»...

Αλληλεγγύη

Στην πόρτα του ΥΕΝ κόλλησαν τις φωτογραφίες από την έκρηξη και τους νεκρούς. Για να δείξουν πως γνωρίζουν και τον ένοχο
Στην πόρτα του ΥΕΝ κόλλησαν τις φωτογραφίες από την έκρηξη και τους νεκρούς. Για να δείξουν πως γνωρίζουν και τον ένοχο
Η οργή και η αγανάκτηση που επικρατεί για το έγκλημα του περασμένου Σαββάτου στο δεξαμενόπλοιο «Sailor» στη Σαλαμίνα, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε μεταλλεργάτες, εκδηλώνεται καθημερινά με πλήθος ανακοινώσεων από εργατικά σωματεία και άλλους φορείς. Χτες την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της Ζώνης εξέφρασαν: Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών και η ΕΣΚ/ΥΠΑ.

Συγκαλύπτουν το έγκλημα

Απαγόρεψαν στην Επιτροπή Ελέγχου να ανέβει στο πλοίο. Το Λιμεναρχείο αρνείται να πάρει δείγμα πετρελαιοειδών από το αμπάρι της έκρηξης

Να καλύψουν το έγκλημά τους επιχειρούν οι δολοφόνοι των 5 μεταλλεργατών! Η επιχείρηση για την απόκρυψη της αλήθειας έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που έγινε η έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ» και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη! Χτες, το Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξέδωσε εντολή με την οποία απαγορεύει στο εξής στα πέντε μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Ζώνης να ανέβουν στο καράβι! Μάλιστα, από τα χαράματα στη σκάλα του πλοίου βρίσκονται εγκατεστημένοι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που απαγορεύεται στην Επιτροπή, να παρακολουθεί και να ελέγχει την εξέλιξη των ερευνών μετά από ατύχημα ή δυστύχημα στη Ζώνη!

Επιπλέον, ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος χτες επέστρεψε στην Επιτροπή και το δείγμα που είχε συλλέξει αυτή από τα υπολείμματα των πετρελαιοειδών που υπήρχαν στον πάτο του «φονικού» αμπαριού! Το πρόσχημα που πρόβαλε ο διοικητής ήταν ότι δεν ήταν ο ίδιος παρών την ώρα της συλλογής! Χτες, η επιτροπή κάλεσε τον διοικητή να συλλέξει νέο δείγμα, όμως αυτός αρνήθηκε! Επιπλέον όπως ανέφεραν χτες ναυτεργάτες οι οποίοι είναι ναυτολογημένοι σε πλοία που βρίσκονται κοντά στο «ΣΕΪΛΟΡ», είδαν, το πλήρωμα του πλοίου να μπαινοβγαίνει από το αμπάρι που σημειώθηκε η έκρηξη με εργαλεία καθαρισμού! Μάλιστα, είδαν περίπου στις 12 το μεσημέρι και όταν η Ζώνη ήταν έρημη, λόγω της απεργίας των εργατοτεχνιτών και μαούνες να φορτώνουν από το καράβι «σλοπς» (υπολείμματα πετρελαιοειδών)!

Αυτά έρχονται να προστεθούν στα όσα εξωφρενικά συνέβησαν το Σάββατο πάνω στο πλοίο αμέσως μετά την έκρηξη. Δηλαδή, όταν οι συνδικαλιστές από τα σωματεία της Ζώνης προπηλακίστηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ ο φωτορεπόρτερ του «Ρ» που ήταν μαζί με τους συνδικαλιστές τέθηκε υπό κράτηση πάνω στο πλοίο! Επίσης ...οσμή συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού φέρει και το δελτίο Τύπου, που εξέδωσε προχτές αργά το βράδυ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο επιχειρεί να ρίξει ευθύνες στην πενταμελή Επιτροπή, αναφέροντας ότι «έλεγξε την προηγουμένη του ατυχήματος(!) τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργασιών στο Δ/Ξ "SAILOR" και δε διαπίστωσε κάποια παράβαση»! Ομως δε διευκρινίζει ότι στην 5μελή Επιτροπή δεν υπάρχει Χημικός. Επίσης, την υπόθεση των ιδιωτικών γραφείων Χημικών και Τεχνικών Ασφαλείας την περιορίζει στις έρευνες για το αν πληρούν τους όρους και τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Ομως, σύμφωνα με τους μεταλλεργάτες, αυτό που δεν έχουν τα διάφορα τέτοιου τύπου γραφεία δεν είναι «τα τυπικά προσόντα, αλλά η "τσίπα"».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Βαρύς φόρος αίματος

Σε παρέμβασή του, προ ημερησίας διάταξης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, επισήμανε τα εξής:

«Πριν λίγες μέρες, 5 ακόμα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη στη δεξαμενή του πλοίου που επισκεύαζαν στη Σαλαμίνα. Είναι η πολλοστή φορά που η εργατική τάξη της χώρας μου πληρώνει με αίμα την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, που είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας των εφοπλιστών αλλά και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ελέγχου, οι οποίες εκδίδουν πιστοποιητικά με κριτήριο τα συμφέροντα των πλοιοκτητών και όχι το σεβασμό της ζωής των εργαζομένων. Συνένοχη είναι και η ελληνική κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα μέτρο, παρά τα πολλαπλά ατυχήματα.

Από το βήμα αυτό, κα πρόεδρε, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των θυμάτων και να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο την ασυδοσία της εργοδοσίας και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Είτε στην Τουλούζη, είτε στη Σαλαμίνα, η εργατική τάξη οδηγείται στο θυσιαστήριο, για χάρη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και για να εξασφαλιστούν περισσότερα κέρδη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ