ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Ετοιμοι για νέους αγώνες οι συνταξιούχοι

Δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για τη διεύρυνση των κατακτήσεών τους και ενάντια στον πόλεμο και τις συνέπειές του

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων τους δηλώνουν οι συνταξιούχοι, έτσι ώστε να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους, να τα διευρύνουν, αλλά και να μην υποταχθούν τα πάντα, προϋπολογισμός, δαπάνες, δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, στις επιταγές του πολέμου των ιμπεριαλιστών. Αυτό κυριάρχησε χτες στη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συνταξιούχοι επιμένουν να μην πεθάνουν από την πείνα, αντιστεκόμενοι στην εξαθλίωση από την κυβερνητική πολιτική λιτότητας. Ασκησε έντονη κριτική στη διαρκή περικοπή δαπανών για την Υγεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση και στιγμάτισε την κοροϊδία της υποτιθέμενης αύξησης των 160 δραχμών την ημέρα στις συντάξεις.

Αναφερόμενος στα χτυπήματα που δέχεται η Κοινωνική Ασφάλιση από την κυβερνητική πολιτική, επισήμανε ότι το έλλειμμα του οργανικού (έσοδα και δαπάνες) προϋπολογισμού του ΙΚΑ φθάνει περίπου τα 400 δισ. δραχμές, ενώ η κρατική επιχορήγηση συνεχώς μειώνεται. Τέλος, σημείωσε ότι «περίπου 560 δισ. από τα αποθεματικά των Ταμείων έχουν χαθεί από την πτώση των αξιών των μετοχών, ενώ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι σε 4 - 5 χρόνια θα χαθούν άλλα πέντε τρισεκατομμύρια».

Ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, την αλαζονεία και την αναξιοπιστία της. Εκανε επίσης λόγο για το ότι η κυβέρνηση «έχει σκοπό να συνεχίσει την πολιτική της με δραματικές περικοπές και πετσόκομμα των κοινωνικών κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, που αφορά συντάξεις, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, ευπαθείς ομάδες».

Μιλώντας για τα 127 δισ. δραχμές που χρωστά το κράτος στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και των συντάξεων Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, καθώς λείπουν από το Ταμείο 30 δισ. δραχμές. Υπογράμμισε, επίσης, το «κακούργημα», όπως το χαρακτήρισε, της φορολόγησης των φτωχών συνταξιούχων με την ειδική εισφορά επί των συντάξεων, σημειώνοντας ότι «εισπράττουν 120 χιλιάδες δραχμές οι συνταξιούχοι και φορολογούνται από 2-5%».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου ο Π. Βαβουγιός, ο Σ. Πέτρουλας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και ο Ε. Ποταμιάνος από το ΤΣΑ. Ολοι συμπαρατάχτηκαν με το λόγο των συναδέλφων τους και συνέκλιναν στο «νυν υπέρ πάντων ο αγών».

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Μαζικές απολύσεις το επενδυτικό πρόγραμμα

Απολύσεις 60 εργαζομένων και κατάργηση της 4ης βάρδιας, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις εργαζομένων που είναι κοντά στη σύνταξη έναντι ενός ξεροκόμματου - το λένε πριμ - αλλά και μείωση της παραγωγής, αυτό είναι το «νέο επενδυτικό πρόγραμμα» που προωθεί ο Σ. Αργυρός ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Κλωστήρια Πρέβεζας».

Το «πρόγραμμα» αποψίλωσης από προσωπικό που αντιστοιχεί στο 20% των εργαζομένων, θ' αρχίσει από την 1η Νοέμβρη, ενώ ως εναλλακτικό σενάριο προς το σωματείο των εργαζομένων, προτείνεται αντί για απολύσεις, άδεια άνευ αποδοχών για τρεις μήνες ανά βάρδια. Το πώς θα ζήσουν βέβαια για τρεις μήνες οι εργαζόμενοι είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί προφανώς την εργοδοσία.

Τα σχέδια αυτά συνάντησαν την αποφασιστική αποδοκιμασία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), που σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι μοναδικός στόχος της εργοδοσίας είναι «μέσα από την αφαίρεση δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας, από το ξεζούμισμα των εργατών, τα μεγαλύτερα κέρδη. Βέβαια, για να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια - σημειώνει η ΟΕΚΙΔΕ - η εργοδοσία θέλει συνυπεύθυνο το σωματείο εργαζομένων, ζητάει από το σωματείο να τα αποδεχτεί και επιδιώκει να το καταρρακώσει στη συνείδηση των εργαζομένων».

Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ καλεί εργαζόμενους και σωματείο «να αποκρούσουν σθεναρά τα σχέδια της εργοδοσίας να μην αφήσουν να περάσουν». Αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα αυτών των μέτρων, στηρίζει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Τέλος απαιτεί την ανάπτυξη της επιχείρησης με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ