ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Στη θεωρία «όχι» και στην πράξη «ναι»

Ημερίδα της Γραμματείας Γυναικών για εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό, ενώ η πλειοψηφία ετοιμάζεται για το Συνέδριο

Λίγο πριν το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και για προφανείς λόγους, η πλειοψηφία της διοίκησής της επιδιώκει, μάταια, να προβάλλει την εικόνα ενός συνδικάτου που όχι μόνο συνδιαλέγεται, αλλά και αγωνίζεται σκληρά. Ετσι, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου εξέφρασε χτες την αντίθεση της ΑΔΕΔΥ στη διαφαινόμενη εισοδηματική πολιτική του 2,5% για το 2002, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Γραμματεία Γυναικών της οργάνωσης, τα στελέχη της οποίας αναφέρθηκαν στην αυριανή ημερίδα που διοργανώνει για τη γυναίκα στο δημόσιο, τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά της δικαιώματα.

Ωστόσο, η όποια διαφοροποίηση της ΑΔΕΔΥ είναι κατά βάση φραστική, ενώ στην πράξη, τόσο με τις θέσεις της πλειοψηφίας για το νέο μισθολόγιο, όσο και με τη συμμετοχή της στην επιτροπή που το μελετά, διευκολύνει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Ακόμη περισσότερο, η αναφορά σε αγωνιστικές διεκδικήσεις έχει καταντήσει «εθιμοτυπική»!

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ πρόβλεψε μεν συνέχιση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το νέο μισθολόγιο λόγω των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν, όπως είπε, αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει την επιμονή της κυβέρνησης στη σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα, κάτι που δεν ισχύει. Ακόμη και για το οικογενειακό επίδομα, η ΑΔΕΔΥ εμφανίζεται πρόθυμη να περιμένει μέχρι και το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια να προσφύγει στο... Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε σχέση με την αυριανή ημερίδα, το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Δ. Σπανού, εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών επισήμανε πως πρόκειται για μια προσπάθεια συμβολής στη λύση των προβλημάτων των γυναικών, οι οποίες επιβαρύνονται και με τις οικογενειακές υποχρεώσεις και με την εργασία.

Τη θέση της ΕΣΑΚ Δημοσίου, ότι η ΑΔΕΔΥ πρέπει να διεκδικήσει αγωνιστικά και τη λύση των προβλημάτων των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, διατύπωσε η Σούλα Ακζιώτη, μέλος του γενικού συμβουλίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Γυναικών, της ΕΣΑΚ Δημοσίου, αναφέρεται επίσης, για τα θέματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα: «Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για λόγους σκοπιμότητας, ενόψει του επερχόμενου εκλογοαπολογιστικού της Συνεδρίου, αυτά τα ζητήματα τα αξιοποιεί ως αντικείμενο εκμετάλλευσης για μια χρήση μέσα σε μια φιέστα. Ετσι πιστεύει ότι θα απαλλαγεί από τις ευθύνες της για το αποδυνάμωμα των ταξικών αγώνων και το σάρωμα των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Είναι πλέον σαφές πως οι σημερινές πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ και στα περισσότερα συνδικάτα, αφού υιοθέτησαν τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου (την ΟΝΕ, την παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη πραγμάτων), τώρα βάλθηκαν να εξωραΐσουν αυτές τις στρατηγικές που υλοποιούνται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Περιοδείες ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι περιοδείες στελεχών του κόμματος στους εργασιακούς χώρους.

Σήμερα Τετάρτη, η ΚΟ εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ της ΚΟΑ, διοργανώνει περιοδεία με τον Αντώνη Σκυλλάκο στην ΕΥΔΑΠ Περισσού στις 7π.μ.

Επίσης, η ΚΟ Εργατοϋπαλλήλων της ΚΟΑ, διοργανώνει περιοδεία - συγκέντρωση με τον Παναγιώτη Σοφό στην εταιρία «Φυρογένης» στις 12 το μεσημέρι.

Την Πέμπτη, η ΚΟ Υγείας της ΚΟΑ, διοργανώνει περιοδεία με τον Παναγιώτη Κοσιώνη στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 9.30 π.μ.

Απεργία στο Μετρό

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό μεθαύριο Πέμπτη 25 του Οκτώβρη, καθώς οι εργαζόμενοι με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι απεργούν καθώς η διοίκηση της εταιρίας αρνείται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους, που αφορούν στη θέσπιση και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, βαθμολογίου, κανονισμού προσωπικού, στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, στην επαγγελματική τους κατοχύρωση και γενικότερα στη ρύθμιση των όρων και ωρών εργασίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ