ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ
Να διεκδικηθεί η ακύρωση της πώλησης

Καταγγέλλει την πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου ότι ακυρώνει στην πράξη το αίτημα

Από παλαιότερη κινητοποίηση με αίτημα την ακύρωση της πώλησης
Από παλαιότερη κινητοποίηση με αίτημα την ακύρωση της πώλησης
Στην αποδυνάμωση του αγώνα των εργαζομένων για δουλιά και στη διάλυση της ΣΟΦΤΕΞ οδηγούν οι θέσεις της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ-ΣΟΦΤΕΞ.

Η παράταξη υπογραμμίζει ότι οι ΠΑΣΚΕ, ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΔΑΚΕ - που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ - μετά την πρώτη κινητοποίηση και την άρνηση του υπουργείου Ανάπτυξης να αποδεχτεί την πρόταση του σωματείου για ακύρωση της πώλησης της επιχείρησης και υπαγωγή της στο υπουργείο, ακύρωσαν στην πράξη την πρόταση αυτή. Μάλιστα, προχώρησαν ακόμα παραπέρα και «έσπευσαν να ζητήσουν συνάντηση για συζήτηση πάνω σε τρεις άξονες: Επιχειρησιακό σχέδιο, Προσυνταξιοδοτικό, Μετατάξεις». Την ώρα, λοιπόν, επισημαίνει η ΕΣΑΚ, που χρησιμοποιούν τη θέση για ακύρωση της πώλησης «μόνο για εσωτερική κατανάλωση», οι πράξεις τους δείχνουν ότι δεν πιστεύουν σε κανέναν αγώνα.

Επίσης, η ΕΣΑΚ-ΣΟΦΤΕΞ επισημαίνει πως ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) αναφέρει σε έγγραφό του ότι «οι όποιες κρατικές παρεμβάσεις στην επιχείρηση μπορούν να γίνουν μέχρι τις 2/6/2002», κάτι που η ΕΣΑΚ έχει καταγγείλει, ενώ η πλειοψηφία του σωματείου κορόιδευε τους εργαζόμενους ψηφίζοντας την «επαίσχυντη σύμβαση (1999)» και λέγοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται η δουλιά των εργαζομένων και η ανάπτυξη της εταιρίας.

Καταλήγοντας, η παράταξη σημειώνει ότι η όποια «λύση προς όφελος των εργαζομένων θα προέλθει μέσα από τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας» και καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την υποταγή της πλειοψηφίας στην πολιτική της κυβέρνησης και από τα κάτω να ξεσηκωθούν για να προβάλουν το αίτημα για το δικαίωμα στη δουλιά.

«ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ»
Κίνητρα για μείωση προσωπικού

Σε πρώτη φάση «περισσεύουν» 50 με 60 εργαζόμενοι

Πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου από την εργασία, ανακοίνωσε η διοίκηση της βιομηχανίας ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ, στο Βασιλικό Χαλκίδας. Σε συνάντηση που είχε η διεύθυνση της επιχείρησης - που είναι θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής SIEMENS - με το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, έκανε γνωστές τις προθέσεις της να προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού, κατά 50-60 άτομα κατ' αρχάς, με το σύστημα των «οικειοθελών αποχωρήσεων» και της παραχώρησης κάποιων κινήτρων που ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί. Η δικαιολογία που επικαλείται η πολυεθνική είναι η πτώση των πωλήσεων και του κέρδους στο εδώ εργοστάσιο της που παράγει ηλεκτρολογικό υλικό.

Η πρώτη αντίδραση του σωματείου - το οποίο βρίσκεται σε «προεκλογική περίοδο» για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων - ήταν να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για το ερχόμενο Σάββατο 27 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας. Σε μια πρώτη συζήτηση που έγινε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, σύμφωνα με πληροφορίες μας επικράτησε η λογική «του λιγότερου κακού» και το «μέγεθος των κινήτρων» για να γίνουν δεκτές ή όχι οι απολύσεις.

Πάντως, οι σχεδιασμοί της πολυεθνικής πάνε πολύ πιο πέρα, μπαίνοντας βαθιά στο αντεργατικό «οπλοστάσιο» που τους έχει προσφέρει η κυβερνητική πολιτική (περαιτέρω απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων και συμβάσεων κ.ά.).

ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ «ΦΙΛΙΠΠΟΥ»
Απολύσεις και αυθαιρεσία

H διεύθυνση της γνωστής για τις αυθαιρεσίες και την τρομοκράτηση των εργαζομένων εταιρίας δομικών υλικών «ΦΙΛΙΠΠΟΥ», έκλεισε προχτές ξαφνικά και το τμήμα κατασκευής τούβλων, όπως είχε κάνει και με το τμήμα κεραμοποιίας πριν 6 μήνες, πετώντας κυριολεκτικά στο δρόμο 45 εργαζόμενους.

Η εταιρία δήλωσε ότι σκοπεύει να μετατρέψει το εργοστάσιο σε εποχικό και να ασχοληθεί με την εμπορία και όχι την παραγωγή υλικών. Στους εργαζόμενους δεν ανακοίνωσε επίσημη απόλυση, δηλώνοντας ότι δε θα τους πληρώνει γιατί δεν έχει δουλειά και ελπίζοντας προφανώς ότι θα φύγουν μόνοι τους για να γλιτώσει την καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων, αποζημιώσεων κλπ. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί για τους 3 τελευταίους μήνες. Τους οφείλονται ακόμα άδειες, επιδόματα και άλλες αποζημιώσεις.

Προχτές το πρωί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το εργοστάσιο και μίλησε στους εργαζόμενους προτείνοντάς τους να παραμείνουν στις εργασίες τους και μαζί με όλους τους συναδέλφους τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Χτες το πρωί εξάλλου, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας έκαναν έλεγχο στο εργοστάσιο και μίλησαν με εκπρόσωπο της εργοδοσίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε καταγραφή της κατάστασης και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε υποβολή μήνυσης στην εταιρία αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για πλήρη αποζημίωση των εργαζόμενων.

ΙΚΑ
«Οικονομία»... από τις αναπηρικές συντάξεις

Η «οικονομική αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων», με λίγα λόγια η εξοικονόμηση χρημάτων, είναι ένας από τους λόγους που επικαλείται η διοίκηση του ΙΚΑ για τις αλλαγές στις Επιτροπές Αναπηρίας και στη διαδικασία χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων, στις οποίες προχωρά από την 1η Νοέμβρη. Ταυτόχρονα επικαλείται τη μείωση της ταλαιπωρίας των δικαιούχων, αλλά αυτό μάλλον μικρή σημασία έχει επί της ουσίας, καθώς είναι συγκεκριμένη και σαφής η κυβερνητική εντολή για μείωση των αναπηρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ, το 2000 ο μέσος όρος των νέων συντάξεων αναπηρίας στην Αθήνα ήταν 7,32%, αλλά σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ήταν μεγαλύτερος ή και πολύ μεγαλύτερος, για να φτάσει στο Ηράκλειο Κρήτης το 19,42%. Το ΙΚΑ κατέληξε στα νέα μέτρα μετά τη μελέτη αυτών των στοιχείων, αναφέρει, χωρίς όμως να παρουσιάζει και τα συμπεράσματά του.

Ετσι: «Η κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών θα στηρίζεται στις πρωτότυπες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες θα χορηγούνται από τα νοσοκομεία και οι οποίες θα συνοδεύουν απαραίτητα τις ιατρικές γνωματεύσεις».

Δημιουργείται και δεύτερο κλιμάκιο Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου των συνταξιοδοτικών φακέλων. Το Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας (ΚΔΙΕ) θα διατηρεί ένα πλήρες φάκελο των υπό κρίση περιστατικών. Οι Επιτροπές θα συμπληρωθούν με περισσότερους γιατρούς απαραίτητων ειδικοτήτων, ενώ η κλήρωση των μελών των Υγειονομικών Επιτροπών θα γίνεται μεταξύ μεγαλύτερου αριθμού γιατρών «ώστε η σχετική διαδικασία να είναι εντελώς αδιάβλητη», όπως αναφέρει το ΙΚΑ. Επίσης, θα ενοποιηθούν οι Υγειονομικές Επιτροπές Αθήνας - Πειραιά.

Διαμαρτυρία κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Την αντίθεσή τους στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών και της καταστρατήγησης εργασιακών τους δικαιωμάτων, εκδήλωσαν χτες το απόγευμα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος, οι επιτροπές εργαζομένων και το Συντονιστικό Σωματείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Η κινητοποίηση είχε και αντιπολεμικό χαρακτήρα, αφού ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος συνεχίζεται και στα δικαιώματά τους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και από το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν, ανάμεσα σε άλλα, μισθούς που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, αύξηση παροχών υγείας και πρόνοιας, ασφαλιστικό σύστημα δημόσιο με μείωση ορίων συνταξιοδότησης. Κάλεσαν δε, σε συντονισμένο αγώνα ώστε να αντιπαλέψουν από καλύτερες θέσεις την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ