ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Καταγγέλλουν απρόκλητη επίθεση σε στέλεχος του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ

Την απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε, πρόσφατα, στέλεχος του ΚΚΕ (μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Βόρειας Εύβοιας) σε καφενείο στα Βασιλικά του Δήμου Αρτεμισίου, από «γνωστό και μη εξαιρετέο άτομο» του χωριού καταγγέλλει στους εργαζόμενους και στους κατοίκους των τεσσάρων δήμων της περιοχής (Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών), η Κομματική Οργάνωση Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ.

Η δράση των οργανώσεων και των μελών - στελεχών του Κόμματος στην περιοχή και η αταλάντευτη στάση τους, έχει ανησυχήσει πολλούς, ιδιαίτερα με την αντιπολεμική δράση που έχει αναπτυχθεί ενάντια στη «νέα τάξη» των ιμπεριαλιστών, αλλά και για προβλήματα όπως είναι η Κοινωνική Ασφάλιση όπου έχει επιτευχθεί πλατιά συσπείρωση. Ετσι, λοιπόν, οι «κύκλοι» που δρουν σαν «τυφλοπόντικες» στα σκοτεινά και ποτέ στο φως της ημέρας, έχουν μάθει να λειτουργούν ως «ηθικοί αυτουργοί - ποτέ σαν φυσικοί - για να προκαλέσουν. Προκλήσεις παλιές και γνωστές, που, όμως, «χτυπάνε σε λάθος πόρτα» και δεν πρόκειται να περάσουν.

Η ΚΟ Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ καταγγέλλει όσους επιχειρούν να επαναφέρουν τα «ήθη» άλλων σκοτεινών εποχών που με βία και τρομοκρατία εκκολάπτουν «το αυγό του φιδιού» τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι νοσταλγοί τέτοιων φαινομένων και πρακτικών και όσοι τους καλύπτουν, να είναι σίγουροι ότι έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού. Θα πρέπει να γνωρίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι οι κομμουνιστές, όπως τότε, έτσι και σήμερα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στις «Νεοταξίτικες» τρομοκρατικές πολιτικές που γεννούν τους πολέμους, το φασισμό, την εκμετάλλευση λαών και κρατών, τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, που καλλιεργούν τον εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Αναφερόμενη στις σημερινές εξελίξεις, η ΚΟ Βόρειας Εύβοιας, σημειώνει: «Τώρα που οι Αμερικανο-νατοϊκοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές -μαζί και η ελληνική κυβέρνηση- με πρόσχημα "την πάταξη της τρομοκρατίας", επέλεξαν το δρόμο του πολέμου για να επιβάλλουν την "παγκοσμιοποίηση" των μονοπωλίων, ενάντια στους λαούς, τη λεηλασία του πλούτου τους και την καταστολή κάθε κινήματος, κάθε φωνής αντίστασης, τώρα που επιχειρούν να περιστείλουν δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες με τρομοεπεμβάσεις, τώρα, ήρθε η ώρα της παγκοσμιοποίησης της αντίστασης και αντεπίθεσης των λαών.

Οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ, προειδοποιεί η ανακοίνωση, στάθηκαν πάντα πρωτοπόροι στον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Καμιά απειλή και καμιά τρομοκρατική πράξη δεν πρόκειται να αναστείλει τη δράση μας.

Τέλος, απευθύνεται πλατύ κάλεσμα στους φορείς και στο λαό της Βόρειας Εύβοιας, για αγωνιστική επαγρύπνηση. Η απάντηση θα δοθεί, τονίζεται, μέσα από τη συσπείρωση και πάλη για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, του μόνου δρόμου που θα φέρει το λαό στο προσκήνιο. Για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία.

  • Ως «απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια που αμαυρώνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα», χαρακτηρίζει την επίθεση ενάντια στο στέλεχος του ΚΚΕ, ο δήμαρχος του Δήμου Αρτεμισίου, Χριστοφής Ζάχος, με δήλωσή του στο «Ρ».
Νέες αντιπολεμικές δραστηριότητες

Συνεχίζεται η διοργάνωση αντιπολεμικών συλλαλητηρίων και εκδηλώσεων, από Επιτροπές Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς. Συγκεκριμένα:

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Μεσσηνίας διοργανώνει σήμερα Τετάρτη και ώρα 4.30 μ.μ, αυτοκινητοπομπή ειρήνης από το αναψυκτήριο Καλαμάτας μέχρι και το αεροδρόμιο της Μεσσήνης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπροπύργου, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη και ώρα 7.00 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οχι στον πόλεμο». Θα μιλήσουν η Λ. Κανέλλη βουλευτής του ΚΚΕ, ο Αν. Θεοφίλου, πυρηνικός - φυσικός, Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, ο Αν. Κακαράς αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α., ο Θ. Στοφορόπουλος πρέσβης ε.τ.

- Στον Αγιο Δημήτριο, εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα Τετάρτη, στο Δημαρχείο, στις 7 μ.μ.

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων και Κυψέλης διοργανώνουν πικετοφορία, αύριο Πέμπτη 25 Οκτώβρη, από την Πλατεία Αμερικής μέχρι το τέρμα Πατησίων, στις 6 μ.μ.

- Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία διοργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Στη Λιβαδειά

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λιβαδειάς, απευθύνει πλατύ κάλεσμα εναντίωσης στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καλεί το λαό και τους φορείς της περιοχής, σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Τετάρτη, 7/11, για διεύρυνση της επιτροπής και για προγραμματισμό πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων σε εξέλιξη

«28 Οκτωβρίου 1940 - 28 Οκτωβρίου 2001, η ιστορία των ιμπεριαλιστικών πολέμων» είναι το θέμα της εκδήλωσης προς τιμήν της επετείου που διοργανώνει η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ, την Παρασκευή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Σβώλου της Νομικής σχολής Αθήνας και εισηγητής θα είναι ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας.

Επίσης, αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι οργανώσεις της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, μέσα στις σχολές.

Σήμερα:

Ολοκληρώνεται το διήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων των Οργανώσεων Παιδαγωγικών της ΚΝΕ στο κτίριο του Χημείου (Σόλωνος), με μια συζήτηση με θέμα «Τα παιδιά θύματα του ιμπεριαλισμού», στις 11 το πρωί, όπου θα συμμετέχει η Σοφία Θεοχάρη, εκ μέρους της ΟΓΕ.

  • Στον πεζόδρομο της Παντείου, στη 1 μ.μ., η ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - «αντιμάθημα διεθνών σχέσεων» και θα συμμετέχει ο Γ. Ρούσης καθηγητής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου της Παντείου.
  • Διήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων ξεκινάει σήμερα στο κτίριο της Νομικής, με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εκθέσεις και αντιπολεμικά τραγούδια. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Οικονομικό Τμήμα (αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου) για τον πόλεμο και την οικονομική κρίση, με τους: Γ. Βαρουφάκη, καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος, τον Χ. Μπαλωμένο, μεταπτυχιακό φοιτητή της ΑΣΟΕΕ και έναν οικονομολόγο, εκπρόσωπο του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη:

Συζήτηση στο αμφ. Σβώλου στη Νομική για τον πόλεμο και την τρομοκρατία, με τον Θ. Παφίλη, Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Α. Δημητρόπουλο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου της Νομικής, τον Π. Καζάκο, καθηγητή του Πολιτικού Τμήματος και τον Γ. Ελ Ταχήρ, φοιτητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Συνεχίζουν οι μαθητές

Μήνυμα ειρήνης έστειλαν προχτές το βράδυ και οι μαθητές του νυχτερινού 2ου ΤΕΕ Αγίου Δημητρίου. Οι μαθητές με απόφαση του 15μελούς με μια δυναμική πορεία κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο.

Εκεί συναντήθηκαν με το δήμαρχο, που του παρέδωσαν ψήφισμα με το οποίο απαιτούσαν να μην εμπλακεί η χώρα μας στο βρώμικο πόλεμο, να μη σταλεί κανέναν Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα, αλλά και να δοθούν τα χρήματα για τους εξοπλισμούς στην παιδεία. Οι μαθητές έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν τις αντιπολεμικές τους εκδηλώσεις.

Στην Κατερίνη

Μαθητικό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στις 9.30 το πρωί στην Κατερίνη, στο πάρκο απέναντι από το CAFE.

Μαθητές σχολείων της περιοχής αποφάσισαν να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο και συγκρότησαν τη συντονιστική αντιπολεμική συσπείρωση μαθητών.

«Αφήνουμε τη χημεία μας, φυσική, μαθηματικά για μια μέρα και δίνουμε μάθημα ζωής, ανθρωπιάς και ειρήνης. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές και μαθητές των ΗΠΑ και όλου του κόσμου που διαδηλώνουν καθημερινά ενάντια στον πόλεμο και ταυτιζόμαστε με το σύνθημά τους: Η θλίψη μας δεν είναι κραυγή για πόλεμο», τονίζεται στο κάλεσμα.

Ηδη με καθημερινές εξορμήσεις στα σχολεία τα μέλη της συντονιστικής αντιπολεμικής συσπείρωσης μαθητών Κατερίνης καλούν τους μαθητές να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Καταδίκασαν τον πόλεμο

Δυναμική αντιπολεμική απάντηση έδωσε ο λαός της Καισαριανής προχτές το απόγευμα, με τη μαζική του παρουσία στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν ο Δήμος Καισαριανής, η Επιτροπή Ειρήνης, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης. Οι κάτοικοι της πόλης διατράνωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών που στρέφεται εναντίον της παγκόσμιας ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

«Ο πόλεμος, που κήρυξαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η πολύμορφη συμμαχία τους και με άλλες χώρες, δεν αφορά μόνο τον βάρβαρα σφαγιαζόμενο αυτή τη στιγμή λαό του Αφγανιστάν. Αφορά και τους λαούς όλου του κόσμου και προπαντός τα εργατικά τους κινήματα, αλλά και το πρόσφατο ξύπνημα όλων των λαών, με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της "νέας τάξης"». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καισαριανής Βαγ. Σακκάτος.

Επίσης, στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε αντιπολεμική συναυλία από την ορχήστρα εφήβων του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Καισαριανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ