ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Λουτρά αίματος

93 άμαχοι νεκροί κοντά στο Κανταχάρ σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», ενώ οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι άλλοι 40 σκοτώθηκαν στη Χεράτ, αλλά και σε χωριό νότια της Καμπούλ

Ετοιμοι να σκορπίσουν το θάνατο και την καταστροφή

Associated Press

Ετοιμοι να σκορπίσουν το θάνατο και την καταστροφή
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δεκάδες κορμιά άψυχα, τυλιγμένα σε άσπρα σεντόνια. Πρόχειρα σάβανα για νεκρούς αμάχους, αθώους. Παντελώς αθώους. Τα κορμιά όλα σχεδόν αποστεωμένα και τα περισσότερα, αν κρίνει κανείς από το μέγεθος, μικρών παιδιών. 93 κορμιά να κείτονται σε ένα βρώμικο πάτωμα, κάποιου κτιρίου της μικρής πόλης Τσουκάρ, κοντά στο Κανταχάρ. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, «Αλ Τζαζίρα», που στο ρεπορτάζ της ανέφερε ότι οι άμαχοι δε βρήκαν απλά το θάνατο από κάποια βόμβα, αλλά και από σφαίρες. Εννοείται ότι η είδηση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς ο πόλεμος της προπαγάνδας μαίνεται ακόμη πιο λυσσαλέος από τον πραγματικό που μαίνεται στο έδαφος του Αφγανιστάν. Ποτέ δε θα μάθουμε...

Πόσοι ακριβώς είναι οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους, που θα εξακολουθούν να αποτελούν ζωντανούς κινούμενους στόχους των αμερικανικών αεροσκαφών που βομβάρδισαν και χτες θέσεις στην πρώτη γραμμή των Ταλιμπάν, βόρεια της Καμπούλ, καθώς η αφγανική αντιπολίτευση δηλώνει έτοιμη να προωθήσει τις δυνάμεις της προς την πρωτεύουσα, με στόχο να την περικυκλώσει, παρά την ολοφάνερη αδυναμία της να προελάσει προς την πρωτεύουσα, αλλά και άλλες στρατηγικές θέσεις, όπως θα ήθελε ίσως η πολεμική μηχανή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν στόχο τις δυνάμεις που προστατεύουν την Καμπούλ και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, μία πόλη που βρίσκεται στο βόρειο Αφγανιστάν, σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, αφού ελέγχει την οδό που διασχίζει τη χώρα από τα ανατολικά στα δυτικά. Ο Χαρόν Αμίν, εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν με στόχο να περικυκλώσουν την Καμπούλ, αλλά όχι και για να την καταλάβουν. Πολλοί φοβούνται ότι εάν η Βόρεια Συμμαχία καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα, ανατρέποντας το καθεστώς των Ταλιμπάν, θα επαναληφθούν οι βιαιότητες του παρελθόντος, όταν οι άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας είχαν μπει στην πόλη πριν από την εκδίωξή τους από τους Ταλιμπάν.

Θερίζουν βόμβες και σφαίρες

Εκτός από το «μακελειό» που έγινε κοντά στο Κανταχάρ, όπου σύμφωνα πάντα με το «Αλ Τζαζίρα», τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με διάφορες δηλώσεις των αξιωματούχων των Ταλιμπάν, από τη νύχτα της Δευτέρας μέχρι χτες το βράδυ, άλλοι 40 άμαχοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν. «Στην περιοχή Καλάγε Σατίρ της Χεράτ, 18 βόμβες έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας 15 κατοίκους και τραυματίζοντας 25 σε σπίτια και ένα τζαμί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφόρησης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ. Σύμφωνα με τον Χιμάτ, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βόμβες έπληξαν την περιοχή Νταρούλ Αμάν, νοτίως της Καμπούλ, ενώ επλήγησαν και θέσεις των Ταλιμπάν. Σύμφωνα εξάλλου, με το πρακτορείο ειδήσεων «Afghanic Islamic Press» (AIP), που εδρεύει στο Πακιστάν, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν όταν από τους βομβαρδισμούς επλήγη το πρωί της Τρίτης, κομβόι, δηλαδή φορτηγά που μετέφεραν πετρέλαιο, κοντά στο Κανταχάρ του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν. Από τις ίδιες πηγές πάντως επιβεβαιώθηκε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ είναι σώοι.

Εν τω μεταξύ, άλλοι δύο νεκροί και 15 τραυματίες πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των ανθρώπινων απωλειών αυτού του «πολέμου», αλλά σύμφωνα το πρακτορείο «Ρόιτερς» είναι οι Ταλιμπάν που έπληξαν την αγορά της πόλης Τσαρικάρ, με πύραυλο. Το Τσαρικάρ, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, ελέγχεται από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας και η επίθεση αυτή, η πρώτη στην περιοχή σε διάστημα περισσότερο του ενός μήνα, εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν.

Παράπλευρες απώλειες...

Οσον αφορά λοιπόν στην «ανάληψη» ευθυνών, η επίσημη αμερικανική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξακολουθεί να αρνείται ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Δευτέρα νοσοκομείο στην πόλη Χεράτ, όπου σύμφωνα με τους Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ωστόσο η επικεφαλής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στέφανι Μπάνκερ, από την Ισλαμαμπάντ, δήλωσε χτες ότι όντως οι αμερικανικές βόμβες έπληξαν το στρατιωτικό νοσοκομείο, χωρίς όμως να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό νεκρών αμάχων. Την ίδια στιγμή στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει πληροφορίες ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη μπορεί «κατά λάθος»(!) να βομβάρδισαν χτες έναν οίκο ευγηρίας κοντά στην πόλη Χεράτ.

Η δήλωση αυτή επί της ουσίας διαψεύδει τον Ράμσφελντ, ο οποίος εμφανίζεται σίγουρος αρνούμενος την «παράπλευρη απώλεια» και μάλιστα διαψεύδοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χημικά ή βιολογικά όπλα στους βομβαρδισμούς, όπως υποστήριξαν οι Ταλιμπάν, ενώ είπε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί στο ότι αμερικανικά ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί από την αντιαεροπορική άμυνα του αφγανικού καθεστώτος.

Τέλος, πολλοί αξιωματικοί των Ταλιμπάν φέρονται από την εφημερίδα «Guardian» να λιποτάκτησαν και να εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, από την επομένη ημέρα κιόλας των αμερικανικών βομβαρδισμών. Αρκετοί προς το Πακιστάν, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα άλλοι έχουν αυτομολήσει στο Ιράν. Κανείς δε θέλει να επιστρέψει, αν και οι Ταλιμπάν τους το ζήτησαν. Ο Αφγανός στρατιωτικός που επικαλείται η εφημερίδα επιβεβαιώνει επίσης πως υπάρχουν πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων και δηλώνει πως και οι Ταλιμπάν έχουν χάσει «εκατοντάδες άνδρες» γύρω από το Κανταχάρ.

Ετοιμοι οι Βρετανοί

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος φέρει τις ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας προ των πυλών του Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον χίλιοι στρατιώτες των επίλεκτων βρετανικών δυνάμεων είναι έτοιμοι να πάρουν μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το BBC και την εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», που επικαλούνται στρατιωτικές πηγές. Το μεγαλύτερο τμήμα της δύναμης αυτής αποτελείται από 600 κομάντος του Βασιλικού Ναυτικού, που βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Κόλπου, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Swift Sword 2», τη στιγμή που η βρετανική δύναμη αναμένεται να επιστρέψει στη Βρετανία στο τέλος του μήνα, με την ολοκλήρωση των στρατιωτικών γυμνασίων στα οποία λαμβάνουν μέρος περίπου 23.000 άνδρες του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας.

Ενα τμήμα της δύναμης αυτής, αποτελούμενο από μονάδες της SAS, του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών και τους κομάντος της ομάδας «Pathfinder Platoon», είναι έτοιμο να πάρει μέρος στις χερσαίες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και η απόφαση να τεθεί η δύναμη αυτή σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, έτοιμη να παρέμβει ανά πάσα στιγμή, ελήφθη τη Δευτέρα κατά τη σύσκεψη του βρετανικού «πολεμικού συμβουλίου».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σύλληψη φοιτητή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η Εισαγγελία της Καρλσρούης επιβεβαίωσε χτες επίσημα πως ένας 29χρονος Τούρκος φοιτητής, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης «Χιλαφέτ Ντεβλετί» και συνελήφθη στις 17 του μήνα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λίγο πριν αναχωρήσει για Τεχεράνη, κρατείται ως ύποπτος για «βίαιες τρομοκρατικές πράξεις».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Εισαγγελίας της Καρλσρούης, οι αρχές είχαν ανακαλύψει στις αποσκευές του φοιτητή «Χαρούν Α.» στολή παραλλαγής, στολή προστασίας από χημικά όπλα, μια μάσκα, υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών και ένα CD-Rom με «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» για όσους «πολεμιστές του Θεού θέλουν να διεξαγάγουν ιερό πόλεμο». Η ίδια πηγή δεν επιβεβαιώνει την επιπρόσθετη πληροφορία που δημοσίευαν χτες δύο τοπικές γερμανικές εφημερίδες, πως δηλαδή μέσα στις αποσκευές του υπόπτου βρέθηκε και μία αποχαιρετιστήρια επιστολή προς τη σύζυγό του.

Ο νεαρός Τούρκος θεωρείται από τις γερμανικές αρχές ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης «Χαλιφάτο της Κολωνίας» που εδρεύει στη Γερμανία και αριθμεί 1.300 μέλη, εκ των οποίων τα 600 βρίσκονται στη Ρηνανία της Βόρειας Βεστφαλίας. Σκοπός της οργάνωσης λέγεται πως είναι η κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία και η δημιουργία εκεί ενός χαλιφάτου.

Ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Τούρκος ισλαμιστής θεολόγος Μετίν Καπλάν, που ονομάζεται «Χαλίφης της Κολωνίας» εκτίει ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων στο Ντίσελντορφ επειδή το Σεπτέμβρη του 1996 εξέδωσε ρητή εντολή εναντίον ενός νεαρού Τούρκου γιατρού, που αμφισβήτησε τον τίτλο του χαλίφη και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τρεις μασκοφόρους οκτώ μήνες αργότερα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ