ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Μέχρι τις 15 του Νοέμβρη η τελική απόφαση

Σε περικοπές δρομολογίων και απολύσεις υπαλλήλων προχωρά η διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα, ενώ τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια προωθούν όλες οι εταιρίες

Από αναβολή σε αναβολή οδηγεί η κυβέρνηση την τελική της απόφαση για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αν και οι διαπραγματεύσεις με την εταιρία «ΑΧΟΝ» του Θ. Λιακουνάκου ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί από τις 18 του Οκτώβρη 2001.

Σύμφωνα με χτεσινή ξενόγλωσση ανακοίνωση της «Φερστ Μπόστον» (σύμβουλος της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής ΟΑ), τις επόμενες μέρες θα ζητηθούν ορισμένες νέες διευκρινίσεις από τους υποψήφιους αγοραστές της ΟΑ και στη συνέχεια θα υποβάλει την εισήγησή της στην κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επίσημα πως η «Μπόστον» θα υπέβαλε την εισήγησή της την περασμένη βδομάδα, αλλά μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και όλα πήγαν πίσω. Εξάλλου, με πρόσχημα την ενημέρωση του νέου υπουργού Οικονομίας, ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, ανακοίνωσε χτες ότι είχε μια πρώτη συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος ζήτησε πίστωση χρόνου ορισμένων ημερών, προκειμένου να ενημερωθεί. Ο Χρ. Βερελής ανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχει νέα συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλάκη, και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου περίπου θα υπάρχει η τελική απόφαση».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις, η κυβέρνηση είτε θα προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου πώλησης με την «ΑΧΟΝ» είτε θα καλέσει σε διαπραγματεύσεις τον δεύτερο υποψήφιο αγοραστή, που είναι η κοινοπραξία Αυστραλών επιχειρηματιών.

Πάντως, η ΟΑ για να αντιμετωπίσει την κρίση στις αερομεταφορές, αλλά και για να προσαρμοστεί στα μέτρα των υποψήφιων αγοραστών της, μείωσε κατά 18%-20% τα χειμερινά της δρομολόγια και προχωρά σε απολύσεις 150-170 υπαλλήλων που εργάζονται στο εξωτερικό και 200 εποχικών υπαλλήλων. Ο Χρ. Βερελής, δικαιολογώντας την απόφαση αυτή, είπε ότι τα μέτρα αυτά έχουν στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της εταιρίας.

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Παρασκευή όλες οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΑ, αυξάνουν κατά 1.300 δρχ. τις τιμές των εισιτηρίων τους, για να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις που επέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα ασφάλιστρα, αμέσως μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ, την 11η του Σεπτέμβρη. Παράλληλα με την επιβολή του επασφαλίστρου, οι αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν σε κατάργηση των μειωμένων ναύλων, ενώ προσανατολίζονται και σε «τσουχτερές» αυξήσεις στους ναύλους, πάνω από 30%!

ΟΤΕ
Νέα αύξηση κατά 20% στο πάγιο

Αυξήσεις μεγαλύτερες του 20% ετοιμάζει ο ΟΤΕ στα πάγια μηνιαία τέλη του. Λειτουργώντας πλέον ξεκάθαρα ως ιδιωτική επιχείρηση, στο πλαίσιο της διαβόητης «ελεύθερης αγοράς», προσθέτει νέα δυσβάσταχτα βάρη στα ισχνά λαϊκά εισοδήματα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, αναμένεται να συζητηθούν τα νέα τιμολόγια του Οργανισμού. Κατά πληροφορίες, η αστική μονάδα από 10,5 δραχμές το λεπτό σήμερα, θα οριστεί στις 9 ή 9,5. Η υπεραστική από 28 στις 22. Ομως ετοιμάζουν αύξηση 21,4% στο πάγιο μηνιαίο τέλος, δηλαδή από τις 2.800 που πληρώνουμε σήμερα, να το αυξήσουν στις 3.400.

Σημειωτέον ότι να μιλούν στον Οργανισμό για μείωση τιμής του αστικού τηλεφωνήματος συνιστά κοροϊδία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πέντε χρόνια πριν (το 1996), το κόστος ήταν 9 δραχμές... αλλά το τρίλεπτο και όχι το λεπτό. Το δε πάγιο ήταν 1.650 δρχ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ, υπεραμυνόμενη των αυξήσεων που επιβάλλει, συνηθίζει να επικαλείται την ανάγκη εναρμόνισης των ελληνικών τιμολογίων, με αυτά που ισχύουν στα λοιπά κράτη - μέλη της ΕΕ. Φυσικά, δε λαμβάνει υπόψη την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει στους μισθούς. Για να έχουμε μια εικόνα, σχετικά με το πού σκοπεύουν να πάνε τα τηλεφωνικά τέλη, να πούμε ότι το μέσο πάγιο στις χώρες της ΕΕ είναι 4.095 δρχ.

Η διοίκηση για να «χρυσώσει το χάπι» σχεδιάζει κάποιες εκπτώσεις στα τιμολόγια της Κυριακής και δωρεάν μονάδες για όσους χρήστες δεν υπερβαίνουν τις 100 (ίσως χρεώνονται μόνο το πάγιο).

Για τα νέα τιμολόγια θα ενημερωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία αφού ελέγξει τη λεγόμενη κοστοστρέφειά τους, θα συγκατανεύσει για την εφαρμογή τους. Η επίσημη ανακοίνωσή τους αναμένεται το Νοέμβρη.

Τα υψηλά τέλη θα συμβάλουν ώστε να μειωθεί και η αναπόφευκτη χασούρα του ΟΤΕ από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών. Δηλαδή, από την είσοδο ιδιωτών και στο «φιλέτο» της τηλεφωνίας, τη σταθερή τηλεφωνία. Υπολογίζεται ότι θα κλέψουν από την «πίτα» του ΟΤΕ μέχρι και 30%. Αυτή η χασούρα επιδιώκεται να αναπληρωθεί, μέσω άγριου χαρατσώματος των συνδρομητών του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001, στις 10.30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελίδης», στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, ΠΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ ΚΑΙ ΠΕΑΤΑΘ διοργανώνουν μεγάλη Πανθεσσαλονίκια εκδήλωση προς τιμή των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 57 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Θα υπάρχει επίσης πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η οργανωτική επιτροπή καλεί όλους τους αντιστασιακούς, τους δημοκράτες, νέους και νέες να τιμήσουν με τη μαζική παρουσία τους τη μεγάλη αυτή εκδήλωση.

  • Τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Αλιβερίου, Λίμνης, Ιστιαίας και Λ. Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του Καπετάν «Ανάποδου» (Θύμιου Καψή), και όλων των συντρόφων του. Την Κυριακή 4-10-01 στις 11.00 πμ, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στο Προκόπι. Πούλμαν για το Προκόπι: Από Χαλκίδα (πλατεία Αγοράς) στις 9 π.μ. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ από Αθήνα (πλατεία Κάνιγγος) στις 7.30 π.μ., πληροφορίες στα τηλέφωνα: 82.34.296, 88.31.368. Η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, από πλ. Κάνιγγος στις 8 π.μ., τηλ. 58.17.384 και 32.20.183. Το Παράρτημα Μελισσίων ΠΕΑΕΑ (δωρεάν μεταφορά, προσφορά του Δήμου) από το ναό της Ζωοδόχου Πηγής στις 8 π.μ.
  • Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, με τη συμμετοχή των κεντρικών διοικήσεων των ΠΕΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ και ΠΕΕΠΠ, διοργανώνει την Κυριακή 4-11-01 στις 11 π.μ., στον τόπο που έγιναν οι εκτελέσεις, εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και όλους τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στο λόφο του Μεζούρλου Λάρισας την περίοδο 1946-1949.
  • Ο Δήμος Αυλώνα και το Παράρτημα Ν. Ερυθραίας και Β. Αττικής της ΠΕΑΕΑ, συνδιοργανώνουν την Κυριακή 4-11-01 στις 11.30 πμ, εκδήλωση για την 57η επέτειο της μάχης της Πύλας, που έγινε στις 13-10-1944, ενάντια ισχυρών γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Η επέτειος θα γιορταστεί στον τόπο που έγινε η μάχη, 15 περίπου χιλ. από την πόλη, στο μνημείο της Ε. Αντίστασης.
Ισχυρή σεισμική δόνηση

Ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 22:22 το βράδυ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σκύρου και Αλοννήσου, 112 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, με βάση τα όσα ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ως αργά το βράδυ δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα, ή υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτμήσεις των σεισμολόγων, πρόκειται μάλλον για έναν ισχυρό μετασεισμό, αυτού που σημειώθηκε στην ίδια περιοχή στις 26 Ιούλη 5,6 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε πολλές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ