ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις με αφορμή τον ευρωστρατό...

Ενώ η πολεμική επέμβαση του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, ο εταίρος της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης οριστικοποίησε με απόφασή του τη δημιουργία ευρωστρατού. Αυτός θα ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση το 2003 υπό την επίβλεψη ειδικής επιτροπής στο πλαίσιο των επιμεριστικών υποχρεώσεων κάθε χώρας - μέλους. Η δημιουργία του συντελείται ως μέρος, όπως ειπώθηκε, της δημιουργίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας. Προβλέπεται στην πρώτη ανάπτυξή του το 2003 να περιλαμβάνει 60.000 ένοπλες δυνάμεις. Η αποστολή του θα είναι ένα κράμα επεμβάσεων στο εσωτερικό κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ και εξωτερικών επεμβάσεων σε κάθε σημείο του πλανήτη που θα κρίνεται αναγκαίο να προστατευτούν τα συμφέροντα του «ελεύθερου κόσμου». (Σάς θυμίζει τίποτα αυτό από το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της Ελλάδας;).

Η πρώτη κιόλας παρατήρηση που έχει να κάνει κανείς είναι ότι το ιερατείο της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμορφώνει το μιλιταριστικό πλαίσιο Αμυνας και Ασφάλειας της εξωτερικής του πολιτικής πριν καν συζητήσει το πολιτικό - διπλωματικό. Προφανώς αυτό παραμένει στους σκοτεινούς δαιδάλους της επιβολής, του κατά περίπτωση συμφέροντος του ισχυροτέρου εταίρου επί του αδυνάμου. Είναι χρήσιμο εδώ, έστω και παρενθετικά, να θυμηθούμε ότι την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, ένα από τα κύρια αιτήματα του κινήματος ειρήνης, αποδεκτό από την ΕΣΣΔ, ήταν, αντίθετα, η μετατόπιση στις διεθνείς σχέσεις από το στρατιωτικό στο πολιτικό -διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση προβλημάτων. Αυτή η διαφορά δείχνει το μέγεθος της σημερινής απειλής χρήσης ανοιχτής πολεμικής βίας. Η αντίφαση μεταξύ πολιτικών λόγων και στρατοκρατικών έργων στην υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση επεκτείνεται στα βάθρα της δημιουργίας του ευρωστρατού.

Υποτίθεται ότι ο ευρωστρατός είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της αυτονομίας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ. Αυτό, όμως, για να γίνει στην πράξη, χρειάζεται ένα τεράστιο σύστημα τεχνικής υποδομής στρατιωτικών βάσεων. Οι υπαρκτές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη ανήκουν κυρίως, στο ΝΑΤΟ, δηλαδή στην αμερικανική επικυριαρχία ελέγχου. Πηγαία, επομένως, η ερώτηση: Πούθε θα βρεθούν για να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή αυτονομία; ΗΠΑ και Τουρκία αποκλείουν τη χρησιμοποίηση ΝΑΤΟικών βάσεων, η ΕΕ δηλώνει ότι αδυνατεί να φτιάξει άλλες. Αυτό που επομένως απομένει είναι η κρατική επιβεβαίωση του ευρωστρατού ως ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ διαμέσου της χρησιμοποίησης των ΝΑΤΟικών βάσεων κι όχι μόνο.

Είναι ο δρόμος που διευκολύνει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στο στρατιωτικό τομέα. Αυτές είναι το βάθεμα της ευρω-ενωσιακής εμπλοκής στις βρώμικες πολεμικές δουλιές με την ανάλογη απαγκίστρωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ χωρίς να χάνουν τον έλεγχο των αποφάσεων. Ταυτόχρονα τις διευκολύνουν να προσανατολιστούν σε δικές τους ξέχωρες επεμβάσεις σε βασικά μέτωπα του πλανήτη που και μόνο η σκέψη τους προκαλεί ανατριχίλα. Αυτή η πολιτική είναι, πράγματι, μια πολιτική πλανητικής κυριαρχίας που ούτε κι οι θιασώτες της μπορούν να προβλέψουν αντιδράσεις κι αποτελέσματα. Η Ευρω-ενωσιακή καμαρίλα συμμετέχει διεκδικώντας το ρόλο του δεύτερου, προσδοκώντας οφέλη. Εδώ, ακριβώς, είναι όταν η ιστορία των δυτικο-ευρωπαϊκών αντιφάσεων περιπλέκεται περισσότερο. Το κοινωνικό υπόστρωμα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού διακατέχεται από μόνιμο σύνδρομο αναταραχής και φόβου που κληρονόμησε από δικτατορίες δύο ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανάλογων εμφυλίων. Αντίθετα, τα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης είναι φορείς σημαντικών επαναστατικών παραδόσεων ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους του εικοστού αιώνα παίχτηκε η τύχη της πορείας του καπιταλισμού στην Ευρώπη μεταξύ των δύο αξόνων. Αυτή τη φορά θα παιχτεί η τύχη της παγκοσμιοποιημένης νέας καπιταλιστικής τάξης. Η ήττα της θα κλονίσει τους άλλους δύο πυλώνες της, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους του καπιταλισμού σε όλο τον πλανήτη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ