ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Φουντώνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε απίστευτο φιάσκο κατέληξε τελικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να πλαγιοκοπήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εξαγγέλλοντας εικονικές τιμές για το βαμβάκι. Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΕ, που συνεδρίασε την Τετάρτη, για να εκτιμήσει τον όγκο της βαμβακοπαραγωγής, προκύπτει ακόμα μικρότερη προσωρινή ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι από αυτήν που ίσχυε μέχρι σήμερα!

Ετσι, ένα μόλις εξάμηνο από την εφαρμογή του νέου καταστροφικού κανονισμού, που αποφάσισαν ΕΕ και κυβέρνηση, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα του λογαριασμού της αντιλαϊκής πολιτικής, που τους θέλει ξεκληρισμένους και στο περιθώριο.

Η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα ήταν η απάντηση των αγροτών. Η απόφαση ελήφθη σε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά της Καρδίτσας, την Πέμπτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και Επιτροπών Αγώνα από όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας. Στις 10 του Δεκέμβρη, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια σ' όλη την αγροτική επικράτεια και χιλιάδες ξωμάχοι θα «εισβάλουν», με τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα, στις πρωτεύουσες των νομών. Θα μείνουν στα μετερίζια της πάλης για τρία μερόνυχτα και θα ξανασυσκεφτούν για ν' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 του Δεκέμβρη, και μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθούν τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση την αποφασιστικότητά τους να συμμετάσχουν, μαζικά, στο νέο αγροτικό ξεσηκωμό, που αναμένεται να συγκλονίσει, για μια ακόμα φορά, ολόκληρη την Ελλάδα.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ενας ολόκληρος αιώνας δράσης έχει συμπληρωθεί από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (1901- 2001). Ενας ολόκληρος αιώνας ταξικής αναμέτρησης με το πλέον σκληρό τμήμα του κεφαλαίου, τους εφοπλιστές (σελίδες 16-17)

Είναι διαπιστωμένο ότι, όσο θα πλησιάζουμε προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τόσο περισσότερο θα εντείνονται οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα, σε συνάρτηση με το τι πραγματικά θα κριθεί στις συγκεκριμένες εκλογές (σελίδα 18)

Συνέντευξη του συμπροέδρου του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών, Ανατόλι Κριουτσκόφ, μετά την ενοποίηση του ΚΕΚΡ και του Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών, για τη σημερινή κατάσταση και τους δρόμους ανάπτυξης του εργατικού κινήματος της Ρωσίας (σελίδα 19)

Βαθιά φαίνεται η κρίση στις ΗΠΑ αφού η μεγαλύτερη επιχείρηση ενέργειας στον κόσμο, η «Enron», ανακοίνωσε την πτώχευση του ευρωπαϊκού κλάδου, χωρίς να αποκλείει και την πτώχευση του αμερικανικού κλάδου τις επόμενες μέρες (σελίδα 20)

Εκλογές την επόμενη Κυριακή, 9 του Δεκέμβρη, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» καλεί σε συσπείρωση για ν' αλλάξει ρότα η δράση του (σελίδα 21)

Επίσημα η κυβέρνηση μόλις πολύ πρόσφατα, με δηλώσεις του Χριστοδουλάκη αμέσως μετά το τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ, αναγνώρισε ότι η παρατηρούμενη επιβράδυνση της ευρωζώνης έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας (σελίδα 22)

Αυτή η φάση εξέλιξης και της ελληνικής οικονομίας, μετά τη γιγάντωση και την απίστευτη συγκέντρωση κεφαλαίων από αρκετές επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έξαρση στις εξαγορές και στις συγχωνεύσεις, διαδικασίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της οικονομικής ολιγαρχίας (σελίδα 23)

Πρωτοφανής υπόθεση δικαστικής δίωξης Αιγύπτιας συγγραφέα και αγωνίστριας του γυναικείου κινήματος, έγινε η αφορμή για μια ιστορική αναδρομή στο κίνημα των γυναικών της Αιγύπτου και των Αράβων γυναικών και στους αγώνες του για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη χειραφέτηση των γυναικών στις αραβικές χώρες (σελίδα 27)

Σχέδιο αποστολής φαντάρων στο Αφγανιστάν

Μείζον πρόβλημα αποτελεί η ελληνική εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, γεγονός το οποίο δεν αναφέρθηκε καν στις ομιλίες των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ από το ΣΥΝ δεν ακούστηκε κουβέντα για το τι πρέπει να κάνει και να διεκδικήσει ο ελληνικός λαός, στην κατεύθυνση της απεμπλοκής.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, αισθάνθηκε για άλλη μια φορά την ανάγκη, να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι είναι συνεργός και συμμέτοχος σε κάθε επιλογή και απόφασή τους, προφανώς γιατί αισθάνεται ενοχές που η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να περάσει στον ελληνικό λαό την άποψη ότι ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν και άλλων χωρών είναι «ιερός πόλεμος των ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών», προς όφελος των λαών και κατά της τρομοκρατίας! Πλήρης υπήρξε φυσικά η ταύτιση του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, με τον πρωθυπουργό και την αμερικανική ηγεσία.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την αποστολή Ελλήνων φαντάρων στο Αφγανιστάν, όταν δήλωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όταν έρθει η ώρα της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Λίγες ώρες αργότερα, ο υφυπουργός Αμυνας, Λ. Αποστολίδης, καθιστούσε σαφές ότι η κυβέρνηση θα στείλει Ελληνες φαντάρους στα πεδία των επιχειρήσεων με το προκάλυμμα της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Χαφιέδες» για μια βίζα στις ΗΠΑ

Με δέλεαρ την παροχή διευκολύνσεων για την απόκτηση βίζας και τη βελτίωση του καθεστώτος παραμονής τους στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον παροτρύνει όσους ξένους μετανάστες διαθέτουν αξιόπιστες πληροφορίες για τρομοκράτες να τις καταθέσουν αυτοβούλως! Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης φέρει την ονομασία «Αξιόπιστοι Συνεργάτες» και υπόσχεται στους ξένους πληροφοριοδότες του γρήγορη απόκτηση της πολυπόθητης βίζας, διάνοιξη της οδού προς την αμερικανική υπηκοότητα και άλλα συναφή, αρκεί βεβαίως οι πληροφορίες τους να είναι σωστές και αξιόπιστες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ παρουσίασε ο ίδιος το νέο πρόγραμμα του υπουργείου του και υποσχέθηκε στους ενδιαφερόμενους ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν το παραμικρό προσερχόμενοι στις Αρχές, ακόμη κι αν το καθεστώς παραμονής τους στις ΗΠΑ παρουσιάζει ελλείψεις και κενά, αφού κανείς δεν πρόκειται να τους ρωτήσει για τον εαυτό τους, αλλά για το τι γνωρίζουν για τρομοκράτες. «Ενδιαφερόμαστε για τις πληροφορίες που διαθέτουν κι όχι για το δικό τους καθεστώς», διευκρίνισε ο κ. Ασκροφτ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του NBC «Καλημέρα Αμερική».

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται προ πολλού στο στόχαστρο οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή έδωσε τη συγκατάθεσή του να ανακριθούν 5.000 ξένοι άνδρες στις ΗΠΑ, ηλικίας από 18 έως 33 ετών, για να διαπιστωθεί αν διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου. Σε συνέντευξή του στο CNN, πάντως, ο κ. Ασκροφτ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι ανακριτικές Αρχές πήραν πληροφορίες για το δίκτυο της Αλ Κάιντα μόλις από 12 άτομα, ανάμεσα στα εκατοντάδες, που έχουν συλληφθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ