ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική

Δημιουργία του Χ. Μπλάουτ
Δημιουργία του Χ. Μπλάουτ
Τέσσερις μεγάλες εικαστικές εκθέσεις εγκαινιάζονται στις 5 Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Συγκρότημα ARTOWER AGORA (Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος πλατεία). Συγκεκριμένα, στην αίθουσα «Μούσσες» του 7ου ορόφου φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Χέρμαν Μπλάουτ με τίτλο «Πολιτείες». Κεντρικό στοιχείο όλων των έργων είναι οι κύβοι, το γνωστό παιδικό παιχνίδι που αποτελείται από πολύχρωμα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία με την κατάλληλη τοποθέτηση μπορούν να δημιουργούν οικοδομήματα ανάλογα με τη φαντασία ή την επιδεξιότητα του κατασκευαστή τους.

Στην αίθουσα «Ουρανία» του 6ου ορόφου εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Μαριέλλας Τσαλδάρη, στην οποία η ανθρώπινη φιγούρα προσεγγίζεται αφαιρετικά, απογυμνωμένη από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Στην αίθουσα «Ερατώ» του 5ου ορόφου φιλοξενείται ομαδική έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Κοινή αφετηρία», στην οποία συμμετέχουν οι: Θ. Παπαγιάννης, Κ. Δικέφαλος, Στ. Γαβαλάς, Ασ. Γιαννέτα, Λ. Λουκίδης, Δ. Φωτίου κ. ά.

Τέλος, στην αίθουσα «Κλειώ» στον 4ο όροφο, εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Τίνας Καμπάνη με θέμα «Παιδική εργασία». Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως 26 του Νοέμβρη.

  • Χαρακτικά και σχέδια του Μάρκου Καμπάνη παρουσιάζονται από τις 5 του Νοέμβρη στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Ο Μ. Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολείται με τη χαρακτική, την αγιογράφηση ναών, καθώς και με την εικονογράφηση βιβλίων. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε 10 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, συμμετείχε στην Μπιενάλε Αλεξανδρείας το 1984 και σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το ζωγραφικό του έργο κινείται στο χώρο του ρεαλισμού και έχει ως θέμα του τοπία και νεκρές φύσεις. Στα χαρακτικά του συναντάμε κυρίως θέματα από το Αγιο Ορος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 του Νοέμβρη.
Εργο του Μ. Καμπάνη
Εργο του Μ. Καμπάνη
Αναδρομική έκθεση Τσόκλη

Αντιπροσωπευτικά έργα απ' όλες τις περιόδους δουλιάς του Κώστα Τσόκλη, παρουσιάζονται στην αναδρομική του έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (παλιό εργοστάσιο ΦΙΞ, Λ. Καλλιρρόης και Αμβ. Φραντζή). Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας αναδρομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη, η οποία καλύπτει όλες τις περιόδους της εικαστικής του δημιουργίας, από το 1959 έως σήμερα. Ανάμεσα στα γνωστά έργα του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται και δύο νέα. Το πρώτο αποτελεί μια εξωτερική εγκατάσταση - παρέμβαση, μια «νεκρή φύση» που θα κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο του ΦΙΞ. Το δεύτερο είναι «Οι άγγελοι του μέλλοντος». Ανήκει στην ενότητα των βίντεο - εγκαταστάσεων και παρουσιάζεται σε μια από τις καινούριες αίθουσες του Μουσείου που αναμορφώθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Κατερίνα Κοσκινά, θα διαρκέσει έως τις 3 του Φλεβάρη. Εκτός από τις ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό, έχουν διοργανωθεί και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και σπουδαστές όλων των βαθμίδων.

Θεατρική κούκλα

Το Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» σε συνεργασία με την UNIMA ΕΛΛΑΣ πραγματοποιεί έκθεση θεατρικής κούκλας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 21 του Νοέμβρη (7.30μμ) στο Πολιτιστικό Στέκι Α.Π. «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής) και θα διαρκέσει έως τις 30 του Νοέμβρη. Οι κούκλες που θα εκτεθούν έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για θεατρική χρήση και θα συνοδεύονται από σκηνικά, σχέδια και φωτογραφίες των παραστάσεων. Η παρουσίαση θα πλαισιώνεται από τη μουσική των παραστάσεων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τους επισκέπτες. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Χρ. Αλεξίου, Α. Ανδρεάδου, Α. Αντωνάτου, Θέατρο Κούκλας του Τάκη Σαρρή., Κουκλοθέατρο Παράγκα των Τζ. Πεντεφούνη - Ιφ. Τσίχλα, Σ. Κουράκη κ.ά.

Εκτός Ελλάδας

Εργο του Μ. Ραπανάκη
Εργο του Μ. Ραπανάκη
Στις 25 του Οκτώβρη εγκαινιάστηκε η 21η Διεθνής Μπιενάλε Αλεξανδρείας στο Μουσείο Τεχνών της Αλεξάνδρειας. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά, ύστερα από πρόσκληση της Comite Supreme της Μπιενάλε και του Τμήματος Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου. Σημειώνουμε ότι τον Οκτώβρη παρουσίασε τη δουλιά της στην ΙV Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στην Ουγγαρία.

Την αύρα της ελληνικής θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού μετέφερε στην Αγγλία ο Μιχάλης Ραπανάκης. Ολο τον Οκτώβρη παρουσιάστηκαν έργα του στο Θέατρο «Τζάκσον Λέιν». Ψηφιδωτά και σμάλτο με «Της θάλασσας» τις μνήμες.

Εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η έκθεση «Τοπία και φορεσιές της Ηπείρου (17ος-19ος αιώνας)». Διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας και πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυση του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων. Η έκθεση περιλαμβάνει 70 περίπου χαρακτικά έργα από τα τέλη του 17ου μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα της συλλογής των Βίκτωρος και Νιόβης Μελά. Ακόμη, εκτίθενται βιβλία περιηγητών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25/11.

Με χρυσό και ασήμι

Η συγκριτική μελέτη των τεχνικών χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας από τον 7ο μέχρι τον 1ο π.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μεσογείου, είναι το αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «JEWELMED» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη.

Το «JEWELMED» είναι ένα πρόγραμμα Συντονισμένης Δράσης και χρηματοδοτείται από το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ξεκίνησε το Μάρτη του 2000 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2002. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η αναγνώριση, η ανάλυση και συγκριτική μελέτη των τεχνικών χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας, οι οποίες ήταν σε χρήση από τον 7ο έως και τον 1ο π.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μεσογείου.

Το Μουσείο Μπενάκη έχει δημιουργήσει ηλεκτρονικό έκθεμα με τον τίτλο «Ελληνικά κοσμήματα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη». Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει την αναζήτησή του με πέντε βασικά κριτήρια: τα είδη, τα υλικά, τις τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης, τα θέματα και τις χρονικές περιόδους. Μέσα από την περιπλάνησή του στις ομάδες κοσμημάτων μπορεί να αποκτήσει μια νέα εικόνα για τη φύση του κοσμήματος μέσα στο χρόνο.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεών του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής των μελών του. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Θα διαρκέσει έως τις 15 του Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ