ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους δημιουργούς

Σκληρή κριτική ασκεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις τιμητικές συντάξεις των πνευματικών δημιουργών, τονίζοντας ότι τα στοιχεία του ν/σ χαρακτηρίζονται από «υποκρισία και γελοιότητα».

Το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι ενώ το νομοσχέδιο ορίζει την τιμητική σύνταξη ως «μέριμνα της πολιτείας σε άτομα, που λόγω της αφοσίωσής τους στην Τέχνη και στη Λογοτεχνία δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσουν ένα έσοδο για το βιοπορισμό τους», στην ίδια παράγραφο προσθέτει ότι «η τιμητική σύνταξη θα είναι τουλάχιστον δεύτερη». Δηλαδή, όπως υπογραμμίζει το ΕΕΤΕ, «ο άνθρωπος του οποίου η προσφορά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, "συνέβαλε στην αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου του ελληνικού λαού"... πρέπει να είναι ήδη ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ ως βιοτέχνης-έμπορος του πολιτιστικού του προϊόντος»!!!

Επιπλέον, τονίζεται πως ο ισχυρισμός της εισηγητικής έκθεσης στο ν/σ, ότι από το 1971 υπήρχε η δυνατότητα ασφάλισης των ανασφάλιστων εικαστικών στο ΙΚΑ, είναι ανακριβής. «Είκοσι χρόνια προσπαθειών του ΕΕΤΕ να γίνει αποδεκτό από τις εκάστοτε κυβερνήσεις το αίτημα να δημιουργηθεί συλλογικός φορέας ασφάλισης των εικαστικών στο ΙΚΑ έπεσαν στο κενό. Η μόνη κίνηση που έγινε, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να "λύσει" το Ασφαλιστικό μας, ήταν το 1998, όταν εκβιαστικά θέλησε να μας εντάξει στο ΤΕΒΕ», αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά τις αντιδράσεις. Οι εικαστικοί προσθέτουν ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο περιορίζει τον αριθμό των τιμητικών συντάξεων, μειώνει δραστικά τα ποσά τους και εντάσσει εκβιαστικά τους ανασφάλιστους εικαστικούς στο ΤΕΒΕ, «αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην ελευθερία της εικαστικής δημιουργίας».

Τέλος, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, απαιτούν να μην πειραχτεί το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα και οι τιμητικές συντάξεις, μέχρι να λυθεί το συνταξιοδοτικό πρόβλημα.

Μουσικές «διαδρομές»

Υμνογραφήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα ερμηνεύσει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου, αύριο (5 μ.μ.), στον Αγ. Ελισαίο (Πλάκα, συμβολή οδών Αρεως, Κλάδου και Δεξίπτου). Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, στο πλαίσιο του Β` Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλ. Παπαδιαμάντη. Είσοδος ελεύθερη.

  • Αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο μπασίστα Βαγγέλη Κολίρη, είναι η συναυλία των «Ιασις», σήμερα (8 μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Συμπράττουν γνωστοί μουσικοί. Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο (Κουντουριώτου και Νεότητας). Συμμετέχει η ορχήστρα «Νάστρα».
  • Τζαζ διαδρομές, κάθε Δευτέρα (μέχρι 26/11), από τον Μίμη Πλέσσα (φωτό) και το «Jazz Quartet», στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή, τηλ. 32.17.678). Τραγουδά η Ζωή Κουρούκλη. Εναρξη 10.30 μ.μ.
  • Ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια ερμηνεύουν οι Κώστας Μάντζιος, Δημήτρης Ζμπέκος, Αννα Μαρία Κάλφα, Αγγελος Χρονάς, Χαρά Πετρίδου, στη «Μουσική Σκηνή Πειραιά» (Ασκληπιού και Κάστωρος, τηλ. 41.20.510), μέχρι τις 25/11.
Συνέδριο έρευνας για το Χορό

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου των Ιωαννίνων θα φιλοξενηθεί φέτος (7-11/11) το 15ο Διεθνές Συνέδριο για την Ερευνα του Χορού, με θέμα «Χορός και προφορική ιστορία». Στο συνέδριο αυτό (μοναδικό στο είδος του) θα συμμετάσχουν 300 ειδικοί σύνεδροι από 30 χώρες (συμμετοχή με ειδική εγγραφή). Πρόεδρος των φετινών εργασιών θα είναι ο διευθυντής του «Θεάτρου Ελληνικών Χορών - Δ. Στράτου», Αλκης Ράφτης. Τα κείμενα του συνεδρίου, που τυπώνονται σε βιβλίο, διανέμονται στους συνέδρους πριν το συνέδριο.

Οι εργασίες (καθημερινά δεκάωρες) περιλαμβάνουν ανακοινώσεις, προβολές βίντεο, εκθέσεις, ξεναγήσεις σε εθνογραφικά ιδρύματα και παραστάσεις. Παρουσιάζονται πρωτότυπες εργασίες, εγκεκριμένες από επιτροπή καθηγητών από οκτώ πανεπιστήμια. Τα βράδια θα παρουσιάζονται χοροί από ηλικιωμένους παραδοσιακούς χορευτές από χωριά, με παραδοσιακούς οργανοπαίχτες. Το συνέδριο απευθύνεται σε χορογράφους δασκάλους χορού, χορευτές, μουσικούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, ώστε να εντάξουν το χορό στη διδασκαλία τους. (Πληροφορίες: τηλ. 3246188, 3244395, 9214650, fax 3246921, grdance@hol.gr Γραφεία «Θεάτρου Ελληνικών Χορών», οδός Σχολείου 8, Πλάκα, Αθήνα).

«Μαύρου» θεάτρου μαγεία

Οποιος αγαπά το θέατρο, το χορό, τη μιμική, τις πλαστικές τέχνες, όποιος λαχταρά να πετάξει με τα φτερά της φαντασίας, υπεράνω της γης και της πραγματικότητας, ας σπεύσει (μέχρι τις 15 Νοέμβρη) στο θέατρο «Παλλάς» (πρώην «Χατζηχρήστου») να απολαύσει την παράσταση του θεάτρου «Image» της Πράγας. Πρόκειται για μια ομάδα καλλιτεχνών, με επικεφαλής τους Αλέξανδρο Τσιχάρ και Εύα Αστέροβα, που αποσπάστηκαν το 1989 από το περίφημο «Μαύρο Θέατρο» της Πράγας. Το σπουδαίο δημιούργημα της σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας, μοναδικό - παγκοσμίως - στο είδος του, φημισμένο στην Ευρώπη από τα τέλη της δεκαετίας του '60, το οποίο στην Ελλάδα έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια.

Οι καλλιτέχνες του θεάτρου «Image» αξιοποιούν όχι μόνον τη σπουδαία και εντελώς πρωτότυπη παράδοση (την τέχνη και τα «μυστικά» της τεχνικής του) που δημιούργησε το «Μαύρο Θέατρο» της Πράγας, αλλά και αθεμίτως και παραπλανητικώς, για ευνόητους λόγους... και την επωνυμία του.

Πέραν αυτού του αναγκαίου σχολίου, υπογραμμίζουμε ότι οι καλλιτέχνες και η παράσταση του θεάτρου «Image» από την Πράγα, αποτυπώνουν την πολύπλευρη, «μαγική» παιδεία και τέχνη του «Μαύρου Θεάτρου» και προσφέρουν μεγάλη αισθητική απόλαυση για θεατές κάθε ηλικίας.


Α.Ε.

Ελληνικό βιβλίο στα Τίρανα

Στην 4η Εκθεση Βιβλίου και Τύπου των Τιράνων (1-6/11) συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών. Στην έκθεση μετέχουν εκδότες από τα Βαλκάνια, τη Γαλλία και την Ιταλία. Η ΠΟΕΒ μετέχει με εθνικό - εμπορικό περίπτερο και παρουσιάζει βιβλία της τελευταίας διετίας, με έμφαση στα βιβλία της ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας. Στόχος της είναι η γνωριμία των βαλκανικών χωρών με τη σύγχρονη εκδοτική μας παραγωγή, γι' αυτό και συμμετείχε στις ανάλογες εκθέσεις που έγιναν στη Σόφια και το Βελιγράδι.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Οι εκδόσεις «Πλέθρον» παρουσίασαν το βιβλίο του καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας Κύρκου Δοξιάδη «Κοινωνία, ιδεολογία, ηθική».
  • Στην Ενωση Σμυρναίων (Καρύτση 3) στις 5/11 (7.30 μ.μ.) οι εκδόσεις «Καστανιώτη» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Θανάση Γ. Παπαγεωργίου «Τα παιδικά χρόνια του Γ. Σεφέρη στη Σμύρνη (1900-1914)».
  • Ο «Βιβλιορυθμός» - Σαββάλας (Ζ. Πηγής 18) στις 5/11 (8 μ.μ.) θα παρουσιάσει το βιβλίο της Τάνιας Καψάλη «Υπέροχος κόσμος». Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Προστασίας Παιδιών.
  • Το «Εντός» στις 7/11 (7 μ.μ.) στο Δημαρχείο Καλλιθέας θα παρουσιάσει το βιβλίο του Βαγγέλη Λοΐζου «Αγριες ιστορίες (Το οδοιπορικό ενός σύγχρονου Οδυσσέα από την Καλλιθέα)».
  • Οι εκδόσεις «Γεωργιάδη» στις 7/11 (7 μ.μ.), στην Παλιά Βουλή, θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Πέπης Σκαρλή - Τσαπλαρή «Ελλάδα είναι όλη η γη».
  • Στο Δημοτικό Θέατρο Δάφνης «Φάνης Χηνάς», στις 7/11 (7 μ.μ.) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Κατερίνας Ζαρόκωστα «Ενα κομματάκι ουρανός».
  • Η «Αγρα» στις 8/11 (8 μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσει το βιβλίο της Κατερίνας Μάτσα «Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές (Το αίνιγμα της τοξικομανίας)».

«Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ και η κριτική της πολυτέλειας: Ο Λόγος για τις επιστήμες και τις τέχνες» είναι το θέμα της διάλεξης του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γενεύης, Ζαν Σταρομπίνσκι (5/11, 7.30 μμ), στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, στο πλαίσιο της έκτης ετήσιας διάλεξης του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ, που αφιερώνεται στον Κ.Θ. Δημαρά.

Επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ευρώπη και νέος ελληνισμός» οργανώνει (9,10/11) η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα).

«Το βιβλίο για τα μαθηματικά στο σχολείο» είναι το θέμα της έκθεσης βιβλίου της Στοάς του Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, από 5-10/11.

Τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στον «Πειραϊκό Σύνδεσμο» (Καραΐσκου 104), η Φιλολογική Στέγη Πειραιά θα παρουσιάσει το λογοτεχνικό έργο της Τούλας Σουβαλιώτη - Μπούτου. Θα μιλήσουν οι: Ε. Μόσχος, Γ. Χατζημανωλάκης. Θα διαβάσει η Τασώ Καββαδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ