ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ολο το... ζουμί στη Ν. Φιλαδέλφεια

Ξανά στη μάχη του πρωταθλήματος, ρίχνονται σήμερα και αύριο οι 14 μονομάχοι της Α' Κατηγορίας, καθώς τα γήπεδα της χώρας φιλοξενούν τους αγώνες της 5ης αγωνιστικής, που την περασμένη Κυριακή είχε αναβληθεί λόγω της Εθνικής Επετείου της 28ης του Οκτώβρη. Η αυλαία της αγωνιστικής ανοίγει σήμερα με τη δύσκολη - για τη δημιουργία προγνωστικών - αναμέτρηση, μεταξύ της γηπεδούχου Ξάνθης και του Ηρακλή (17.30, ΑΛΦΑ). Στο μεταξύ, από τα έξι παιχνίδια που πραγματοποιούνται αύριο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το μεγάλο ντέρμπι της ημέρας, μεταξύ της γηπεδούχου ΑΕΚ και του φιλοξενούμενου Παναθηναϊκού (21.15, ΑΛΦΑ). Οι δύο ομάδες οι οποίες προέρχονται από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, θέλουν να δείξουν ότι έχουν τις δυνάμεις να ανταποκριθούν σε ακόμα ένα δύσκολο έργο και ότι μπορούν να «κινούνται» το ίδιο ικανοποιητικά σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η «Ενωση», η οποία την περασμένη αγωνιστική γνώρισε ανέλπιστη ήττα στην Καισαριανή, θέλει να επανορθώσει το «στραβοπάτημά» της και να μπει ξανά σε τροχιά πρωτιάς. Οσον αφορά στον Παναθηναϊκό, η σημερινή κόντρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς αν η «Ενωση» πάρει τη νίκη τότε οι «πράσινοι» θα απομακρυνθούν πολύ από την κορυφή και θα μείνουν μακριά από τον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Πιο εύκολο έργο, συγκριτικά με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, έχει ο Ολυμπιακός ο οποίος θα επιδιώξει να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης σήμερα στο Αιγάλεω (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), κόντρα στην ομώνυμη ομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτούν να πάρουν τη νίκη καθώς τόσο ο αποκλεισμός τους από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ και του ΟΥΕΦΑ αλλά και η απώλεια του Ελευθερόπουλου, τους έχει στοιχίσει στον ψυχολογικό τομέα. Από την άλλη πλευρά, το Αιγάλεω το οποίο μέχρι ώρας βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, αναμένεται να κυνηγήσει το εντός έδρας... θαύμα, κόντρα στον «Γολιάθ». Ακόμα, ένα σημαντικό ματς, όμως, διεξάγεται αύριο, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο Αρης υποδέχεται τον Εθνικό Αστέρα (15.00), σε έναν αγώνα με αμφίρροπο χαρακτήρα, αφού τόσο οι γηπεδούχοι όσο και οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται σε αρκετά καλή αγωνιστική κατάσταση. Ωστόσο, η αθηναϊκή ομάδα είναι πιο ψυχωμένη, ύστερα από την ικανοποίηση που της δημιούργησε η νίκη επί της «Ενωσης» με 2-0 στην προηγούμενη αγωνιστική. Σε άλλο αγώνα της Κυριακής, ο ΠΑΟΚ ναι μεν δοκιμάζεται σε μια δύσκολη έδρα, αλλά δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα έναντι του Ιωνικού (15.00) που έως τώρα δεν έχει αποδείξει ότι η ριζική αλλαγή στη σύνθεσή του, μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Οι υπόλοιποι αυριανοί αγώνες είναι οι Παναχαϊκή - ΟΦΗ (17.00, ΑΛΦΑ), Πανιώνιος - Ακράτητος (15.00).

ΑΕΚ
Απόλυτη ικανοποίηση

Απόλυτα γαλαντόμα στάθηκε η τύχη με την ΑΕΚ. Αρχικά γιατί ο αποκλεισμός των Αγιαξ, Θέλτα, Τσέλσι την έστειλε στο γκρουπ των ισχυρών και στη συνέχεια επειδή στο δρόμο της για τον τέταρτο γύρο βρίσκεται η (πλέον ανίσχυρη ομάδα που υπήρχε στην κληρωτίδα) η βουλγαρική Λίτεξ Λόβετς. Η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει στη Ν. Φιλαδέλφεια (22/11) και ο επαναληπτικός στο Λόβετς (6/12).

Φυσιολογικά λοιπόν οι «κιτρινόμαυροι» είναι ικανοποιημένοι και παρά τις αναμενόμενα μετριόφρονες δηλώσεις τους, θεωρούν βέβαιη την (εύκολη ή λιγότερο εύκολη) πρόκριση. Ο Φερνάντο Σάντος ανέφερε: «Δεν είναι αρνητική η κλήρωση για εμάς. Μου φαίνεται ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από εμάς και την απόδοσή μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο μας με το σεβασμό που του αξίζει, διότι για να φτάσει σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης θα πρέπει να έχει κάποια αξία. Αν δείξουμε, όμως, την απαραίτητη προσοχή και μετριοφροσύνη, τότε πιστεύω πως δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Το μόνο αρνητικό προς το παρόν είναι ότι θα δώσουμε το δεύτερο παιχνίδι στη Βουλγαρία, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα υπάρχει πολύ κρύο, ίσως και χιόνι. Αν είναι τέτοιες οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για εμάς. Αν θέλουμε βέβαια να προκριθούμε θα πρέπει να ξεπερνάμε τέτοιου είδους προβλήματα. Στην έδρα μας θα πρέπει να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, χωρίς να δεχτούμε γκολ ώστε να πάμε στη Βουλγαρία έχοντας το προβάδισμα».

Από την πλευρά του ο Τσάρτας είπε: «Κληρωθήκαμε με μια ομάδα όχι τόσο γνωστή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουμε προκριθεί. Εμένα με προβληματίζουν οι άγνωστες ομάδες και ακόμη περισσότερο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δική μου ομάδα. Προσπαθούμε να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Στην απόδοση μας υπάρχουν διαστήματα που δείχνουμε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και ορισμένες φορές που δείχνουμε αδυναμίες. Πρέπει να δείξουμε προσοχή και να αυτοσυγκεντρωθούμε στο παιχνίδι». Οσο για τον Βούλγαρο Μίλεν Πετκόφ επισήμανε: «Δε θα είναι εύκολη η δουλιά μας απέναντι σε μια από τις καλές ομάδες της Βουλγαρίας. Μην ξεχνάμε ότι ήταν πρωταθλήτρια πριν λίγα χρόνια. Εφυγε βέβαια ο Τοντόροφ που πήγε στη Γουέστ Χαμ αλλά έχει καλούς παίκτες, όπως ο Γιόβοφ, ο επιθετικός. Μπορούμε όμως να πούμε ότι ήταν καλή κλήρωση για εμάς, αν και σε αυτό το γύρο δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος».

ΠΑΟΚ
«Φίλη» από τα παλιά

«Μια φίλη από τα παλιά», καλείται να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ για το γ` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η κληρωτίδα, όπως πέρσι, έβγαλε για άλλη μια φορά, για την ίδια φάση της διοργάνωσης, αντίπαλο του «Δικεφάλου» την Αϊντχόβεν, η οποία τον είχε αποκλείσει με δύο νίκες, 3-0 στην Ολλανδία και 1-0 στην Τούμπα. Το αν είναι καλό ή όχι η νέα συνάντηση των δύο ομάδων, φαίνεται από τα λόγια του Ντούσαν Μπάγεβιτς, λίγο μετά τη γνωστοποίηση του αντιπάλου της ομάδας του. «Το καλό είναι ότι γνωρίζουμε την Αϊντχόφεν από την περσινή μας κόντρα».

Αυτό, όμως, που ενδιαφέρει τους «ασπρόμαυρους», είναι οι αλλαγές που έχει η περσινή σχετικά με τη φετινή Αϊντχόβεν. Ο Μπάγεβιτς τόνισε: «Δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με την περσινή σεζόν. Ξέρουμε το στιλ του παιχνιδιού της». Οι παίκτες που έφυγαν ήταν πολλοί και πιο συγκεκριμένα ο Φαν Νίστελροϊ, που μετακόμισε στη Μάντσεστερ, αλλά ο αντικαταστάτης του, ο Γιαν Φένεχουρ, μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός στο κοινό, αλλά είναι στα δίχτυα, καθώς είναι δεινός σκόρερ. Μαζί με τον «μπέμπη» έφυγαν και οι Βέιρντεν, Ντούλεν για την Τβέντε, αλλά και ο γνωστός μας από τα ελληνικά γήπεδα, Γιόνας Κόλκα, που αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στην Τούμπα (22/11), πράγμα που είναι και ένα από τα στοιχεία της κλήρωσης, όπως δήλωσε ο Σερβοέλληνας τεχνικός, ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί στην Ολλανδία στις 6 Δεκέμβρη.

Β` ΕΘΝΙΚΗ
Συνοικιακό ντέρμπι στη Ριζούπολη

Σε Σέρρες και Ριζούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα σήμερα, όπου δοκιμάζονται οι πρωτοπόροι της Β` Εθνικής για την 5η αγωνιστική, που ανοίγει σήμερα την αυλαία της.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πανσερραϊκός αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (15.00 ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤ 1). Οι δύο ομάδες βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας και διεκδικούν τη νίκη, προκειμένου να ξεφύγουν η μία από την άλλη. Εξάλλου σήμερα, στη Νίκαια, η Χαλκηδόνα υποδέχεται τον Ολυμπιακό Βόλου (16:00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Αύριο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναμέτρηση της Ριζούπολης, όπου ο Απόλλωνας «κοντράρεται» με τον Αθηναϊκό. Οι δύο ομάδες θέλουν τη νίκη, προκειμένου να κάνουν ένα βήμα παραπάνω για την υλοποίηση των στόχων τους. Το υπόλοιπο αυριανό πρόγραμμα έχει ως εξής: Αγ. Νικόλαος - Προοδευτική, Πανηλειακός - Καλαμάτα, Παναιγιάλειος - Καλλιθέα και Γιάννενα - Πατραϊκός. Οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00.

  • Για την 5η αγωνιστική της Γ` Εθνικής, το πιο σημαντικό παιχνίδι διεξάγεται στο Θριάσιο Πεδίο, όπου η Ελευσίνα υποδέχεται τον Εθνικό. Τις δύο ομάδες χωρίζουν μόλις δύο βαθμοί, αλλά η κορυφή δεν είναι αρκετά μακριά. Ετσι, στόχος για τους δύο «μονομάχους» είναι η νίκη που θα τους βοηθήσει αρκετά να ανεβούν ορισμένες θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα. Οι υπόλοιπες αυριανές αναμετρήσεις είναι μεταξύ των Τρικάλων με τη Λάρισα και της Κασσάνδρας με τον Ναυπακτιακό. Οι αγώνες αρχίζουν στις 15.00.
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Καρέ» επιστροφών

Χωρίς κανέναν παίχτη του Ολυμπιακού στην αποστολή της θ' αντιμετωπίσει η Εθνική σε φιλικά τις Εσθονία (10/11 και ώρα 17.15 Ν. Φιλαδέλφεια), Κύπρο (14/11 και ώρα 17.30 Καισαριανή). Σύμφωνα με τον Ρεχάγκελ αιτία αποτελούν οι τραυματισμοί των Ελευθερόπουλου, Αμανατίδη, Βενετίδη και η παρουσία του Πατσατζόγλου στην Εθνική Ελπίδων για τους αγώνες μπαράζ με την Τουρκία. Από την άλλη, μετά από περίπου ένα χρόνο απουσίας, επιστρέφει ο Βασίλης Τσάρτας και οι Λυμπερόπουλος, Καφφές, Κατσιαμπής. Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας κάλεσε ακόμα τους Μαχλά, Νταμπίζα, Κωνσταντινίδη Κ., Βρύζα, Νικοπολίδη, Βόκολο, Φύσσα, Καραγκούνη, Μπασινά, Λάκη, Ζαγοράκη, Κασάπη, Ζήκο, Νικολαΐδη, Κωνσταντινίδη Π., Γεωργιάδη, Χαλκιά.

ΣΚΑΚΙ

Με τους αγώνες του 6ου γύρου ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη το τουρνουά ΑΚ που διοργάνωσε ο ΣΟ Αιγάλεω στα πλαίσια των προκριματικών εκδηλώσεων του σκακιστικού φεστιβάλ «Ικαρος 2002».

Νικητής (με απόλυτο σκορ 6/6!) αναδείχτηκε ο Κώστας Κλώκας. Η τελική βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής:

Κλώκας

Παπακοσμάς, Δελής 4.5β

Κατελίνε, Κοφινάς, Παπαδόπουλος, Μανουβέλος, Μπιρλής

Μακρυνιώτης, Ξυπολυτάς, Βαρελάκης 3,5β

Γεωργούλιας, Σφώρος, Τσιροπούλας, Κούρσαρης, Αρμπής, Κουλαξουζίδης, Μαυρουδής

Μασμανίδης 2,5β

Φάμπας Ν. Παπαδάκης, Λίτσας, Ρήγας

Κουρουκλής, Μασούρας, Φωτιάδης, Βυζανιάρης

Λιάσκος 0.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ