ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωμή παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στα ΜΜΕ

Δημοσιογράφος πιέζεται να παραιτηθεί επειδή δε «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις...»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την «πάταξη» του αντιαμερικανισμού που εμφανίζεται σε μερίδα των ΜΜΕ επιχειρεί προκλητικά η αμερικανική πρεσβεία. Οι αμερικανικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις στο χώρο των ΜΜΕ είναι πλέον ορατές στην ειδησεογραφία των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και στην προσπάθεια παρεμπόδισης δημοσιογράφων να ενημερώνουν αντικειμενικά τον ελληνικό λαό. Η ωμή παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας υπό τας οδηγίας του νέου πρέσβη των ΗΠΑ T. Μίλερ παίρνει σάρκα και οστά. Οι πιέσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ, για να «πνίξουν» τις φωνές και τα «γραπτά» που έρχονται σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική των κάθε είδους ανελέητων για την ανθρωπότητα πολέμων, βρίσκουν όπως φαίνεται ανταπόκριση.

Μετά την «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ για το Αφγανιστάν των συντακτών του διεθνούς τμήματος που δεν ήταν αρεστά στους Αμερικανούς, σειρά έχει η εφημερίδα «Επενδυτής». Ενα τηλέφωνο από την αμερικανική πρεσβεία αρκούσε για να ζητηθεί από συντάκτρια της εφημερίδας να παραιτηθεί. Διαφορετικά, όπως της διαμήνυσε ο διευθυντής της εφημερίδας του Μ. Ανδρουλιδάκης, θα «παραμένει στο ακουστικό» για ν' απολυθεί μετά από τρεις μήνες! Χρόνος που θα έχει «απαλύνει» το κόστος της λογοκρισίας και των εντολών της αμερικανικής πρεσβείας. Η παραίτηση ζητήθηκε γιατί δημοσιογράφος «τόλμησε» να συνδέσει το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», που αναφερόταν στον αντιαμερικανισμό, με τον υπεύθυνο του διεθνούς τμήματος της «Καθημερινής» Γ. Καπόπουλο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, του ζητήθηκε να παραιτηθεί. «Τόλμησε» επίσης να γράψει πως σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πρεσβεία έχει «καταρτίσει λίστα προγραφών» με ονόματα δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν κράτησαν την «ενδεδειγμένη στάση» στο θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι δημοσιογράφοι δεν απειλούνται πλέον μόνο από τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων με πρόσχημα οικονομικές δυσχέρειες επιχειρηματιών των ΜΜΕ, αλλά και από την «τρομοκρατία» της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, θα πρέπει να είναι πιστοί κονδυλοφόροι της αμερικανικής πολιτικής ιδιαίτερα σε «κρίσιμες» στιγμές όπως οι σημερινές με τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Αλλωστε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφερόμενος στον αντιαμερικανισμό των Ελλήνων, έδωσε καθαρά το μήνυμα: «Πιστεύω» είπε «ότι πρόκειται για μία μικρή μειοψηφία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί, γιατί πιστεύω ότι οφείλεται σε λάθος πληροφόρηση και όλοι θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σ' αυτό»!

Στο κλίμα των πιέσεων που έχει διαμορφωθεί και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τόμας Μίλερ, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις, τις μαζικές οργανώσεις να καταγγείλουν το νέο κύμα προκλητικής παρέμβασης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω του Τόμας Μίλερ, ο οποίος «απροκάλυπτα προχώρησε σε καταδίκη δημοσιογράφων και μερίδας του Τύπου και των ΜΜΕ, γιατί δίνουν χώρο σε όλες τις απόψεις και σε εκείνες που με σθένος καταγγέλλουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ν' αψηφήσουν κάθε απειλή, από όπου και αν προέρχεται».

Ενδεικτικά για τον περιορισμό της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ελεύθερης έκφρασης των δημοσιογράφων είναι και τα όσα αναφέρει ο δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» Γιάννης Διακογιάννης στην επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Μεικτού Συμβουλίου, επιστολή που κοινοποιήθηκε και προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Γιάννης Διακογιάννης, που για 50 ημέρες βρισκόταν ως ανταποκριτής στο Ισλαμαμπάντ, ζητά μια ευρεία συζήτηση, θέτοντας σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα, όπως: Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να στέλνει ένας απεσταλμένος. Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να «κόβεται» από τις ανταποκρίσεις του και από ποιον. Τι σημαίνει εντυπωσιασμός και ποια είναι τα όριά του, γιατί και ποιοι αλλοιώνουν κείμενα, εικόνες και ανταποκρίσεις.

Τα κρούσματα λογοκρισίας, πιέσεων και εκβιασμών που ασκούνται υπό τας εντολάς της αμερικανικής πρεσβείας στο δημοσιογραφικό κόσμο, είναι ένα κρίσιμο για τη δημοκρατία γεγονός. Γεγονός που δεν μπορεί ν' αφεθεί στο απυρόβλητο από την ΕΣΗΕΑ, η οποία οφείλει να έχει λόγο και να προστατεύσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Προετοιμάζονται νέα αυταρχικά μέτρα εναντίον των δημοσιογράφων

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κόμματος. Στο χαιρετισμό του ο Μάκης Μαΐλης σημείωσε τα παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώντας για την πρόσκληση να παραβρεθεί στο Συνέδριό σας αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, επιτρέψτε ορισμένες σκέψεις μας για θέματα που, κατά τη γνώμη μας, έχουν εξαιρετική σημασία και επικαιρότητα.

"Θα έλεγα πως κάποτε πρέπει να γίνει μια ευρεία συζήτηση, για το τι "μπορεί" και τι δεν "μπορεί" να στέλνει ένας απεσταλμένος... Τι σημαίνει εντυπωσιασμός και ποια είναι τα όριά του, γιατί και ποιοι αλλοιώνουν κείμενα, εικόνες, ανταποκρίσεις... Πότε μπορεί και πότε όχι ο δημοσιογράφος, που βρίσκεται στον τόπο των γεγονότων, να συντονίζει κι άλλους συναδέλφους του που βρίσκονται μακριά από τα γεγονότα... Τι ευθύνες έχει ο ίδιος ο απεσταλμένος απέναντι στον κόσμο που πληροφορεί και στο μέσο στο οποίο εργάζεται...".

Τα όσα προανέφερα ανήκουν στον δημοσιογράφο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" κύριο Γιάννη Ε. Διακογιάννη και είναι αποσπάσματα από επιστολή του στους αρχηγούς των κομμάτων, σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες και σε συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων. Τα θέματα, που υπογραμμίζει, είναι τεράστιου εύρους και ανάλογης σημασίας και γράφτηκαν με αφορμή τους - ιμπεριαλιστικούς λέμε εμείς - πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας πριν από δυόμισι χρόνια και του Αφγανιστάν σήμερα. Πολέμους, που ο ένας έγινε με το πρόσχημα της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ο άλλος γίνεται με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας, που όμως και των δύο στόχος ήταν και είναι το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ηγετικές καπιταλιστικές δυνάμεις, ο απόλυτος έλεγχος κυβερνήσεων, το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων. Γι' αυτό ακριβώς προωθούνται μέτρα στραγγαλισμού και ασφυκτικού περιορισμού λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτημένων ελευθεριών, πάντα με την προβολή του προσχήματος της πάταξης της τρομοκρατίας και ό,τι συνδέουν με αυτήν, όπως για παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα. Το ψεύτικο δίλημμα "ελευθερία ή ασφάλεια" δίνει και παίρνει, για να δικαιολογήσει και συγκαλύψει το αληθινό αίτιο του πολέμου, που είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός. Ο ίδιος, που ασκεί κρατική τρομοκρατία και που οργανώνει, χρησιμοποιεί, αξιοποιεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου "Αλ Κάιντα" και πολλές άλλες, επειδή τις χρειάζεται.

Είναι σαφέστατο, ότι τα προετοιμαζόμενα επιπρόσθετα αυταρχικά μέτρα θα στραφούν εναντίον και των δημοσιογράφων. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, βεβαίως, είναι γνωστό σε ποιες συνθήκες δουλεύουν. Αλλά η κατάσταση θα χειροτερεύσει κατά πολύ. Αρκετή γεύση της έχουμε ήδη πάρει το τελευταίο διάστημα, έστω κι αν υπάρχουν αρκετοί Ελληνες δημοσιογράφοι που όπως και στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, έτσι και τώρα, έδωσαν και δίνουν πολύ επιτυχημένες εξετάσεις ευπρέπειας και αντικειμενικότητας, παρά τα διαμορφωμένα πλαίσια στα οποία υποχρεώνονται να εργάζονται. Βρίσκουν τον τρόπο να διαρρήξουν τον πέπλο της κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης και της συμφωνίας των "επάνω" με τη γραμμή των ΗΠΑ-ΕΕ, "η ασφάλεια του ελεύθερου κόσμου απειλείται από την τρομοκρατία"!

Είναι γνωστό ότι ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές. Και είναι ακόμη περισσότερες εκείνες που δε μαθαίνονται ή που δε λέγονται. Ομως ασκούνται. Και δεν μπορεί κανείς, παρά να τις καταγγέλλει. Οπως, για παράδειγμα, το κύμα προκλητικής παρέμβασης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μέσω του κ. Μίλερ, ο οποίος προχώρησε απροκάλυπτα στην καταδίκη δημοσιογράφων και μερίδας των Μέσων Επικοινωνίας, επειδή διαθέτουν χώρο στις απόψεις που καταγγέλλουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εννοείται, ότι για τον κ. Μίλερ, που εκτός των άλλων παίζει και το χαρτί της μη σύλληψης της "17Ν", θέση στα Μέσα Επικοινωνίας μπορούν να έχουν αποκλειστικά τοποθετήσεις ΜΜΕ, που όταν παρουσιάζουν, για παράδειγμα, τη δίκη του Μιλόσεβιτς, κάνουν λόγο για "φωνή από το παρελθόν"! Οπου ως παρελθόν χαρακτηρίζεται η αντίσταση και η αξιοπρέπεια, ενώ ως παρόν, ως σύγχρονη "αξία", που συνάδει με τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, χαρακτηρίζεται η συμμόρφωση με τα στημένα δικαστήρια και γενικά με την ιμπεριαλιστική κυριαρχία!

Δεν έχουμε αυταπάτες για την κοινωνία που ζούμε. Είναι ταξική και αυτός ο χαρακτήρας της δεν μπορεί παρά να εκφράζεται παντού. Αρα δεν έχουμε αυταπάτες και για τον χώρο της ενημέρωσης, η οποία, στον βασικό όγκο της, ελέγχεται από οικονομικούς παράγοντες που εμείς ονομάζουμε πλουτοκρατία. Ομως, αυτό δε σημαίνει ότι θα παραδοθούμε. Δε σημαίνει, ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος ταυτίζεται στο σύνολό του με τους μεγαλοϊδιοκτήτες, με την αντιλαϊκή πολιτική. Και ακριβώς γι' αυτά πιστεύουμε στις δυνατότητες που υπάρχουν, να δυναμώσει η υπάρχουσα αντίσταση όπου βασικό όπλο θα είναι (είναι) η δημοσιογραφική πένα.

Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, αλλά αυτές μπορούν να υπερνικηθούν σε αρκετό βαθμό. Και έχει η κάθε τέτοια προσπάθεια ό,τι το καλύτερο: Τη λαϊκή καταξίωση.

Σήμερα, που κατά των λαών έχει εξαπολυθεί ένα βίαιο κύμα κατατρομοκράτησης, ένα βίαιο κύμα ηθικής εξαχρείωσης, και από σοβαρά έντυπα και από "σοβαρά" κανάλια, σήμερα, που τα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, καρατομούνται, με όπλα την ιδεολογική τρομοκρατία, τους "κοινωνικούς διαλόγους", τον εκβιασμό, την παραπληροφόρηση, σήμερα, λοιπόν, πιστεύουμε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων μπορούν να πρωτοστατήσουν σ' ένα κίνημα αντίστασης και (όσο γίνεται) αντικειμενικής ενημέρωσης της εργατικής τάξης, του λαού. Μαζί με τις μαχόμενες λαϊκές δυνάμεις.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 3ου Πανελλαδικού Συνεδρίου σας».

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ «902»
Νέο πρόγραμμα από την ερχόμενη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη 2001 βγαίνει στους τηλεοπτικούς δέκτες το Πρόγραμμα της νέας περιόδου Νοέμβρη 2001 - Μάη 2002, της Τηλεόρασης του «902». Στόχος του προγράμματος είναι η τηλεόραση του «902» να αποτελέσει βαθμιαία την εναλλακτική τηλεοπτική πρόταση, το «αντίπαλο δέος» στην «κουλτούρα» του Big Brother, της ευτέλειας και της βίας που κατακλύζουν αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το νέο πρόγραμμα του σταθμού, βασισμένο στις επίμονες προσπάθειες των δημοσιογράφων, των τεχνικών και όλων των εργαζομένων του «902», κινείται στη λογική της ουσιαστικής, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ενημέρωσης σε πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά θέματα.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ενίσχυση της πολιτικής, αλλά και της πολιτιστικής ζώνης, που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος.

Οι ενημερωτικές πολιτικές και πολιτιστικές εκπομπές ενισχύονται από πλευράς περιεχομένου, αλλά και ποιότητας παρουσίασής τους, έτσι που το πρόγραμμα να αναβαθμίζει το συγκεκριμένο στόχο του.

Νέες εκπομπές προστίθενται στον τομέα της ενημέρωσης:

Η εκπομπή ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ με τον Θέμο Στοφορόπουλο, σε μια προσπάθεια αναζήτησης της ουσίας των Διεθνών Θεμάτων, που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 23.00.

Η εκπομπή ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ με τον δημοσιογράφο Κώστα Πασακυριάκο, που ασχολείται με το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 22.00.

Η εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ με τον δημοσιογράφο Γιάννη Χατζηγεωργίου, που προσπαθεί να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων, χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της παραπληροφόρησης και μεταδίδεται κάθε Παρασκευή στις 23.00.

Η εκπομπή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιβέρη για την αγωνιστική πορεία, τη σταδιακή μετάλλαξη και τις γεμάτες ερωτηματικά προοπτικές των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα μεταδίδεται το Σάββατο στις 20.00.

Επίσης η εκπομπή ... ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ με την Πόπη Καπετανοπούλου, στην οποία επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων συζητούν για θέματα Υγείας που απασχολούν και σχολιάζουν τις εξελίξεις στο χώρο αυτό. Η εκπομπή θα μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 18.45.

Η καταξιωμένη εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Κώστα Καραχάλιο μετατίθεται στις 16.10 κάθε μέρα, εκτός Πέμπτης, που μεταδίδεται στις 22.00.

Η εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θερμό μεταδίδεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00.

Ενώ η εκπομπή για τα Διεθνή θέματα ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ με τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή μεταδίδεται πλέον στις 20.00 κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Νέες εκπομπές προστίθενται και στον πολιτιστικό τομέα, ενώ δημιουργείται η ζώνη 23.00 - 24.00 για την καθημερινή μετάδοσή τους.

Οι εκπομπές αυτές είναι:

Η «ΜΙΚΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου και αφορά τις ταινίες μικρού μήκους και τους συντελεστές τους και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα 23.00.

Η εκπομπή «ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ», που φιλοδοξεί συναντήσεις και εκμυστηρεύσεις με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών και μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 23.00.

Η εκπομπή «Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», μια εκπομπή για το βιβλίο, με νέες εκδόσεις, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις που μεταδίδεται την Παρασκευή στις 23.00.

Στο νέο πρόγραμμα εξάλλου συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκπομπές:

Η εκπομπή ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ, στην οποία η κάμερα του «902» καταγράφει, σχολιάζει και προτείνει λύσεις.

Η εκπομπή ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ με την δημοσιογράφο Γιούλη Ασημακοπούλου, για την ανασκόπηση σημαντικότερων γεγονότων της βδομάδας.

Η εκπομπή ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ με τον δημοσιογράφο Θάνο Κανιάρη, που αναφέρεται στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ.

Η εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, ένα 15νθήμερο τηλεοπτικό περιοδικό ποικίλης ύλης.

Η εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ με τον Θανάση Παπαρήγα, στους ήχους των σελίδων παλιών και νέων εκδόσεων.

Η εκπομπή ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ με τον Βαγγέλη Κούτα.

Η εκπομπή ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ με κλασικές νότες, με τον Γιώργο Μηνά.

Η εκπομπή ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, με στιγμές ελληνικής και ξένης μουσικής.

Η εκπομπή ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με θέατρο, μουσική, ζωγραφική και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η εκπομπή AUTO SPRINT LIVE για όλα όσα αφορούν τους 2 & 4 τροχούς, με τον Στράτο Φωτεινέλη.

Η εκπομπή Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ με την επιμέλεια του Χρήστου Ποθητάκη.

Συνεχίζεται επίσης η Παιδική ζώνη του Σταθμού, με Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Καραγκιόζη και αρκετό ΜΠΟΛΕΚ - ΛΟΛΕΚ και ΡΕΞΥ, την αγαπημένη συντροφιά των μικρών φίλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ