ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναμένεται να εκφραστεί ομόθυμη η αντίθεση του λαού στον άδικο πόλεμο

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει αύριο στις 7.00 μμ, στην πλατεία Αριστοτέλους

Eurokinissi

Αύριο Πέμπτη, 8 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα διαδηλώσει μαζικά τις διεκδικήσεις του απαιτώντας από την κυβέρνηση να συμπορευτεί με τα αντιιμπεριαλιστικά - φιλειρηνικά αισθήματα και να σταματήσει κάθε προσπάθεια φαλκίδευσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του και λαϊκών ελευθεριών.

Σε προσυγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν τους πολίτες η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, προκειμένου συγκροτημένα να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Οργανωτική Επιτροπή των Φορέων του νομού που διοργανώνει το συλλαλητήριο, ενημέρωσε για τις προπαγανδιστικές δράσεις των φορέων προκειμένου πλατύτερα όλος ο λαός του νομού να ενημερωθεί αλλά και για τη μέχρι τώρα ενθαρρυντική εικόνα που προκύπτει από τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς και τις γειτονιές. Σημειώθηκε πως οι εργαζόμενοι και κύρια οι νέοι, εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν μαζικά και να συστρατευτούν με το αντιπολεμικό κίνημα κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την επιβολή της νέας βάρβαρης τάξης πραγμάτων.

«Σήμερα που ξεκαθαρίζει πια πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι η πρόφαση για την κλιμάκωση του πολέμου, αναδεικνύονται και οι τεράστιες ευθύνες όσων στηρίζουν τον πόλεμο, δηλαδή και της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε ο Γρ. της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας. Και κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στο καθήκον που προκύπτει για κάθε δημοκράτη, πατριώτη, για κάθε φίλο της ειρήνης. Αυτό της συμμετοχής στο συλλαλητήριο. «Για να απαιτήσουμε απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο», είπε ο Ν. Ζώκας και παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να καταγγείλουν και τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν και όσοι παράγοντες στηρίζουν ή δίνουν άλλοθι στον άδικο πόλεμο.

Η εκπρόσωπος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Η. Ραΐζη, προειδοποίησε πως αυτός ο πόλεμος δε θα είναι ο τελευταίος. Και διευκρίνισε πως για να σταματήσει ο ατελείωτος κύκλος αίματος, πρέπει να ανατραπεί το απάνθρωπο και εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τον πόλεμο και την τρομοκρατία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στους εργαζόμενους. Και ο εκπρόσωπος της ΕΔΟΘ Ν. Παρπούδης σημείωσε πως τέτοιου είδους γεγονότα αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις για να περάσουν αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα.

Πλήθος αντιπολεμικών εκδηλώσεων σήμερα

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διοργανώνονται σήμερα, Τετάρτη 7 του Νοέμβρη, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

- Στα Χανιά, η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στον Πόλεμο πραγματοποιεί σύσκεψη φορέων στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με θέμα: «Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διοργάνωση παγκρήτιας μηχανοκίνητης πορείας στη βάση της Σούδας».

- Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση-συναυλία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταπητουργείου. Θα μιλήσει ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, ενώ θα χαιρετίσει ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θ. Παφίλης. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Χρήστο Θηβαίο, Λάκη Παπαδόπουλο και Μίλτο Πασχαλίδη.

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λιβαδειάς διοργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με θέμα τη διεύρυνση της επιτροπής και τον προγραμματισμό πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Νίκαιας διοργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση στο Δημαρχείο Νίκαιας στις 7 μ.μ. με θέμα: «Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν - Γεωπολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ο ρόλος του αντιπολεμικού κινήματος». Ομιλητές θα είναι οι: Κακαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α., εκπρόσωπος ΚΕΘΑ, Κατσαρός Νίκος, πρόεδρος χημικών Βαλκανίων, και Στοφορόπουλος Θέμος, πρέσβης ε.τ.

- H Αντιπολεμική Επιτροπή Αμαλιάδας καλεί στην εκδήλωση-συζήτηση που οργανώνει με θέμα «Πόλεμος και τρομοκρατία εναντίον λαών και δικαιωμάτων», στις 7.30 μ.μ., στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο. Στη συζήτηση-εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Καλτσώνης, δρ. Νομικής και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και εκπρόσωπος από την «Κίνηση για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» της Πάτρας.

- Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Πόλεμος και δημοκρατικά δικαιώματα - Επιπτώσεις για τους λαούς», διοργανώνει σήμερα στις 7.30 μ.μ. η ΠΚΣ και η Αντιπολεμική Επιτροπή της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Νομικού Τμήματος της ΝΟΠΕ. Θα συμμετάσχουν ο καθηγητής του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης, ο δικηγόρος-μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» Στ. Βαλανάς και ο φοιτητής της Νομικής και μέλος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Μ. Κωνσταντινίδης. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις από καθηγητές της Νομικής του Οικονομικού και του Πολιτικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη, 8 του Νοέμβρη, με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων, διοργανώνονται:

- Στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

- Στο Αίγιο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λάβρας.

- Στην Καλαμάτα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη.

- Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

- Στην Καβάλα, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στην Κοζάνη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- Στην Πτολεμαΐδα, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ