ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη

Για τις 4.500 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών, μέχρι πρότινος είχαν κατατεθεί μόνο 1.000 αιτήσεις και η προθεσμία λήγει στις 20 Νοέμβρη

Σε παταγώδη αποτυχία οδηγείται η διαδικασία στρατολόγησης μισθοφόρων στρατιωτών, καθώς οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην καμπάνια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την πρόσληψη των πρώτων 6.000 Επαγγελματιών Οπλιτών, που θα στελεχώσουν το νέο και κατόπιν ΝΑΤΟικής παραγγελίας θεσμό. Τα πρώτα στοιχεία, τα οποία αφορούν τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν μια βδομάδα είχαν κατατεθεί μόλις και μετά βίας 1.000 αιτήσεις για την κάλυψη των 4.500 θέσεων που έχουν προκηρυχτεί στο Στρατό Ξηράς, ενώ η προθεσμία λήγει στις 20 Νοέμβρη. Στον αριθμό αυτό, δε συμπεριλαμβάνεται ένας μικρός αριθμός αιτήσεων όσων υπηρετούν σήμερα στο Στρατό και βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας τους και οι οποίοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Πάντως, σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο ΓΕΣ, ο αριθμός των αιτούντων δε θα φθάσει τον αριθμό των θέσεων. Να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες ήταν για έναν αριθμό αιτήσεων διπλάσιο σχεδόν από τον αριθμό των θέσεων, ώστε να υπάρχουν περιθώρια επιλογής.

Η απροθυμία αυτή που εκδηλώνεται αποδίδεται κυρίως στις εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά τις 11 Σεπτέμβρη και στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε πολεμικές επιχειρήσεις των δυνάμεων αυτών εκτός Ελλάδας. Σε ανάλογες προκηρύξεις κατά το παρελθόν για πρόσληψη εθελοντών πενταετούς υπηρεσίας, οι υποψήφιοι κάθε φορά ήταν διπλάσιοι από τον αριθμό των προκηρυσσόμενων θέσεων. Επίσης, η απροθυμία αυτή έχει δώσει το έναυσμα για απόδοση ευθυνών στην απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και, κυρίως, στο πολιτικό επιτελείο του υπουργού (ΕΠΥΕΘΑ) που είχε οργανώσει την όλη ενημερωτική εκστρατεία.

Η υπόθεση της πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών, 6 χιλιάδων για το έτος 2001, αριθμός που θα φθάσει τις 25 χιλιάδες σε μια πενταετία, συνδέεται άμεσα με την εξαγγελθείσα μείωση της στρατιωτικής θητείας. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, για όσους κατατάχθηκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις από την 1η Γενάρη του 2001 θα ισχύσει μείωση δύο μηνών και μέσα σε 3 χρόνια η μείωση αυτή θα φθάσει τους 6 μήνες.

Μετέωρη η μείωση της θητείας

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, φάνηκε προβληματισμένος και αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης της θητείας δήλωσε: «θα το τηρήσουμε, αλλά γι' αυτό χρειάζεται αγώνας». Και έκανε λόγο για «εξασφάλιση της μείωσης της θητείας, το συντομότερο δυνατό, εντός βεβαίως του πλαισίου της απόλυτης επάρκειας των Ενόπλων Δυνάμεων Δυνάμεων, προκειμένου οι τελευταίες να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τη μεγάλη αποστολή, η οποία τους έχει ανατεθεί από την πολιτεία».

Η αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με την προοπτική μείωσης της θητείας επιβεβαιώνεται από χθεσινές δηλώσεις στο Ρ/Φ σταθμό του «ΑΝΤΕΝΝΑ» του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδη, ο οποίος είπε ότι «η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου» θα εξαρτηθεί από το νέο προσωπικό Επαγγελματιών Οπλιτών, που θα προσληφθούν. Και εξέφρασε την ελπίδα ο αριθμός να καλυφθεί, αν και, όπως είπε, «δεν έχει υπάρξει μία εκτεταμένη ενημέρωση στη νεολαία μας για να υπάρξει μία μαζική συμμετοχή, να καλυφθεί, ώστε, μέσα στον Δεκέμβριο να ξέρουμε ξεκάθαρα την έναρξη της διαδικασίας μείωσης του πρώτου διμήνου των ήδη υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις». Επίσης, άφησε ανοιχτό το αν η μείωση θα καλύψει και τους ήδη υπηρετούντες. «Πιστεύω, είπε, ότι θα συμπεριλάβει και αυτούς που ήδη υπηρετούν».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Δε συμμετέχουμε στο διασυρμό της πολιτικής

Απέρριψε το ΔΗΚΚΙ την πρόταση του Κ. Λαλιώτη για συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων

Το ΔΗΚΚΙ, διά στόματος του προέδρου του Δ. Τσοβόλα, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, για συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί η προοπτική συνεργασίας των δυο κομμάτων στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο Δ. Τσοβόλας αναφέρει: «Συζήτηση, για εκλογική συνεργασία προϋποθέτει σύμπτωση σε βασικές πολιτικές και ιδεολογικές αρχές. Συμμαχίες χωρίς αρχές σημαίνουν διασυρμό της πολιτικής μια και θα περιορίζονταν στο "μοίρασμα πολιτικών εδαφών". Σε τέτοιο διασυρμό δε στέργει να συμμετάσχει το ΔΗΚΚΙ».

Εμείς διαφωνούμε, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, «με βασικές πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μας βρίσκουν διαμετρικά αντίθετους και τις οποίες θεωρούμε όχι μόνο αντιλαϊκές, αλλά και ζημιογόνες για τη χώρα. Θα ήταν, για παράδειγμα, τουλάχιστον ανακόλουθο να συνεργαστούμε με ένα κόμμα, του οποίου η οικονομική πολιτική έφερε σε αδιέξοδο, όχι μόνο ευρύτατα λαϊκά στρώματα, αλλά και την αυτοδιοίκηση, πολύ περισσότερο όταν το κόμμα αυτό θεωρεί την πολιτική αυτή επιτυχημένη και υπόσχεται να τη συνεχίσει».

Επιπλέον, θεωρούμε, κατέληξε ο Δ. Τσοβόλας, «εμπαιγμό όσων ανήκουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, να συναινέσουμε να δοθεί η απατηλή εντύπωση ότι μια τέτοια συνεργασία, χωρίς αρχές, αποτελεί δημοκρατική, αντινεοφιλελεύθερη και αντιδεξιά συσπείρωση. Γιατί αυτή είναι η βαθύτερη επιδίωξη αυτής της όψιμης πρότασης συνεργασίας από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά και η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη Συντήρηση. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι η μόνη, μια και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να την ανταγωνιστεί.

Το ΔΗΚΚΙ δε βλέπει γιατί πρέπει να επιλέξει μεταξύ της μιας και της άλλης Συντήρησης, γι' αυτό αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόταση του κ. Λαλιώτη και ο Ελληνικός Λαός, που μας παρακολουθεί, θα κρίνει όλους».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Οργανικό διάλογο» θέλει με το ΠΑΣΟΚ

«Οχι στα κόλπα, ναι στον οργανικό διάλογο», ήταν η απάντηση του προέδρου του Συνασπισμού στην «επίθεση φιλίας» του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε ο Ν. Κωνσταντόπουλος χτες στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», διευκρινίζει πως «θα συναντηθεί και θα συζητήσει» με τον Κ. Λαλιώτη, καλώντας, ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει την ειλικρίνειά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαμηνύει πως «δεν πρόκειται να συνεργαστούμε κομματικά στους τρεις μεγάλους δήμους και όπου οι εκλογές προσλαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα», συμπληρώνοντας ότι «δε μας απασχολούν οι συμφωνίες κορυφής, μας ενδιαφέρει η ευρύτερη δυνατή συνάντηση (...). Θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία των ευρύτερων δυνάμεων δημοτικών κινήσεων».

Προχωρά τις αποφάσεις του θεματικού συνεδρίου

Με γρήγορους ρυθμούς, η ηγεσία του Συνασπισμού προχωρά στην υλοποίηση των αποφάσεων του θεματικού συνεδρίου του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενώ χτες η Πολιτική Γραμματεία εξέτασε την προώθηση των σχετικών πρωτοβουλιών του κόμματος.

Θυμίζουμε πως το Συνέδριο είχε αποφασίσει αυτόνομη κάθοδο στους τρεις μεγάλους δήμους και επιδίωξη ευρύτερων συνεργασιών στους υπόλοιπους δήμους, αλλά και σε Νομαρχίες. Η απόφαση για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά συνοδεύεται από τη διευκρίνιση ότι αυτοί οι δήμοι «θα εκπέμψουν ένα μήνυμα γενικότερων πολιτικών επιλογών και είναι από κάθε άποψη λογικό να περιφρουρήσει ο ΣΥΝ το πολιτικό του στίγμα».

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ΣΥΝ έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του, όχι μόνο για την αυτόνομη κάθοδο, αλλά και για τους υποψηφίους στους μεγάλους δήμους της χώρας. Ωστόσο, τίποτα απ' όλα αυτά δεν εμποδίζει την ηγεσία του να «ψαρεύει σε θολά νερά», διακηρύττοντας τη διαθεσιμότητά της για συζήτηση και διάλογο. Αλλωστε, το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι το πώς θα καταφέρει να αποσπάσει τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων, ακόμη και όσων ήδη συνεργάζονται με το ΣΥΝ, αποσοβώντας τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει ένα κάλεσμα σε διάλογο, στο φόντο ειλημμένων αποφάσεων και τετελεσμένων γεγονότων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ