ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Οργή για τις κυβερνητικές ευθύνες

Η ανάθεση των έργων του δημοσίου στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες και ο αγώνας δρόμου για μεγαλύτερα κέρδη, πίσω από την εικόνα των τελευταίων ημερών

Αποψη από την Εθνική Οδό στη Μαλακάσα (φωτογραφία από την τηλεόραση)

Alpha Τηλεόραση

Αποψη από την Εθνική Οδό στη Μαλακάσα (φωτογραφία από την τηλεόραση)
Εντρομη η κυβέρνηση από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η ίδια η πολιτική της, προσπαθεί τώρα, διά του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα και άλλων αρμοδίων παραγόντων της, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με την επίκληση «ακραίων καιρικών φαινομένων» ή βαφτίζοντας τη νεροποντή των προηγούμενων ημερών ...«θεομηνία»! Κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα, ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε ικανοποιητικά, με μόνη εξαίρεση τη δυσλειτουργία του στην περίπτωση του αποκλεισμού 20.000 και πλέον αυτοκινήτων στο ύψος της Μαλακάσας, το βράδυ της Κυριακής, όταν εξαιτίας των κακοτεχνιών η Εθνική Οδός μετατράπηκε σε... λιμνοθάλασσα!

Από την άλλη πλευρά η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου στέλνει τους Επιθεωρητές Δημοσίων Εργων να ελέγξουν τρία μεγάλα έργα, το Αεροδρόμιο Σπάτων, την Αττική Οδό και την Εθνική Οδό στη Μαλακάσα, αλλά και την περιοχή του Μαραθώνα, ώστε να εξετάσουν τις τυχόν ευθύνες που προκύπτουν για κακοτεχνίες και να ετοιμάσουν πόρισμα μέσα σε τρεις μέρες...

Κι όλα αυτά όταν είναι πλέον αντιληπτό και διά γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχουν εγκληματικές παραλείψεις στα έργα του δημοσίου που γίνονται από ιδιωτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ή να μπάζουν, αφού αυτά γίνονται έτσι ώστε να γεμίζουν τις τσέπες των εργολάβων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι μπαζώθηκαν τα ρέματα και καταστράφηκαν τα δάση από τις πυρκαγιές στο όνομα της τσιμεντοποίησης, ενώ δεν ολοκληρώθηκαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα αποδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνώντων - και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - οι οποίοι έχουν αφήσει το Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και όλη την Ελλάδα αθωράκιστη λεία στις φυσικές καταστροφές. Σημειώνεται ότι:

  • Στην περιοχή της Εθνικής Οδού στη Μαλακάσα οι εργολάβοι δεν πρόβλεψαν να ασφαλίσουν τα πρανή με πλέγματα ή άλλες μεθόδους, ώστε να μην πέφτουν στο δρόμο φερτά υλικά, ενώ δεν εξασφάλισαν ικανή παροχετευτικότητα στα φρεάτια.
  • Στο αεροδρόμιο της Χόχτιφ - ένα έργο που παραδόθηκε μόλις πριν έξι μήνες - διαπιστώθηκε ότι εξαιτίας κακοτεχνιών μπάζει η οροφή του κεντρικού αεροσταθμού! Το γεγονός το παραδέχτηκε η εταιρία «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών», χαρακτηρίζοντας όμως τις διαρροές... ασήμαντες.
  • Στο Μαραθώνα, πέρα από τα μπαζωμένα ρέματα, υπάρχουν και τα εξής: Πριν από δύο μήνες παραδόθηκε το τμήμα της Λ. Μαραθώνος που έπαθε καθίζηση! Πριν από τρία χρόνια και μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές της Πεντέλης, κατασκευάστηκε αντιπλημμυρικός αγωγός 2 χιλιομέτρων, ο οποίος όμως σκεπάστηκε, ενώ παραμένουν «τυφλά» τα στόμιά του! Επιπλέον η εργολαβία για το φράγμα της Ραπεντώσας δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα νερά να κατεβαίνουν ορμητικά και να πλημμυρίζουν τα σπίτια!
Και το μετρό

Νερά όμως μπάζει και ένα ακόμη «μεγάλο έργο», αυτό του μετρό της Αθήνας, παρά τα «πανωπροίκια» δεκάδων δισ. δρχ. που πήραν οι εργολάβοι. Νερά, λοιπόν, έσταζαν τις τελευταίες μέρες οι σταθμοί της Ομόνοιας, του Πανεπιστημίου, της Δάφνης, αλλά και του Συντάγματος - δίπλα, δηλαδή, στην περιβόητη έκθεση που διαφημίζει τα δημόσια έργα του ΠΑΣΟΚ!

Σοβαρότατα προβλήματα, όμως, εντοπίστηκαν και στον Ωρωπό, εξαιτίας του μπαζώματος των ρεμάτων, της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των πυρκαγιών που έπληξαν την περιοχή τρεις φορές τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ με «μπαλώματα», δηλαδή με έργα ανύψωσης φρεατίων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, που ξεκίνησαν μόλις χτες, προσπαθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που βασανίζει όλους τους παραλιακούς δήμους...

Το ΔΗΚΚΙ

«Οι πρώτες βροχοπτώσεις αποκάλυψαν ότι η σύγχρονη Ελλάδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η Ελλάδα που δαπανά πολλά για να κατασκευάζονται πλημμελή δημόσια έργα, που οδηγούν σε βιβλικές καταστροφές». Αυτό επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ που καλεί τα αρμόδια όργανα της πολιτείας «να προβούν στους νόμιμους ελέγχους για την προστασία του δημόσιου χρήματος και των συμφερόντων των πολιτών».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Φταίνε οι πολίτες!

Σπάνια δίνονται οι αποζημιώσεις των 2 εκατομμυρίων δραχμών

«Μικρά έως ασήμαντα», σε σχέση με την ένταση του καιρικού φαινομένου, χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Δ. Κατριβάνος, τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τις πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους ακόμα και νεκρούς. Τόσο ο ίδιος όσο και κυβερνητικοί παράγοντες εμμένουν στον ισχυρισμό ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν ικανοποιητική, γεγονός για το οποίο προσπαθούν να μας πείσουν παραθέτοντας παραδείγματα από αντίστοιχα προβλήματα σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία.

Και χτες επιχειρήθηκε, ουσιαστικά, να μεταφερθεί μέρος της ευθύνης για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δε φρόντισαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας... Μάλιστα, ο Δ. Κατριβάνος προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της απώλειας τριών ανθρώπων, λέγοντας πως θύματα έχουμε και χωρίς πλημμύρες, κάθε Σαββατοκύριακο!

Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, χαρακτήρισε «έγκαιρη» την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ είπε πως θα δοθούν στους πληγέντες το γνωστό προνοιακό επίδομα των 200.000 δραχμών και η αποζημίωση των 2 εκατομμυρίων για καταστροφή οικοσκευών.

Χαρακτηριστικό των ρυθμών... χελώνας που επικρατούν στην απόδοση της αποζημίωσης για οικοσκευές είναι ότι μόνο στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής εκκρεμούν αποζημιώσεις (από καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς) τριών χρόνων. Πρόκειται για αιτήσεις που έγιναν στη νομαρχία και είτε απορρίφθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία είτε δε δόθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Δ. Φράγκος, δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ότι, από το 1995 που ανέλαβε, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις οικογενειών που έλαβαν τα δύο εκατομμύρια. Η υπόθεση «κολλάει» στο υπουργείο Πρόνοιας (αν πρόκειται για οικογένειες) και στο Ανάπτυξης (αν πρόκειται για αποζημιώσεις σε βιοτεχνίες ή εργοστάσια), όπου πολλές αιτήσεις ακυρώνονται και έτσι οι αποζημιώσεις δε δίνονται.

Σε πολλές, βέβαια, περιπτώσεις τα λεφτά που δίνονται στις νομαρχίες για τα επιδόματα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτημα στα υπουργεία και να αναμένουν τα νέα κονδύλια.

Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων που δεν έχουν δοθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, ισχυρίστηκε ότι «θα δούμε ποιες είναι αυτές οι αποζημιώσεις και να αναφερθούν στους αρμοδίους προκειμένου να αντιμετωπιστούν θετικά και κατά το δυνατόν ταχύτατα», ενώ υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού των τωρινών ζημιών.

Εισαγγελική έρευνα

Αλλη μια εισαγγελική έρευνα, που είναι βέβαιο ότι θα έχει την τύχη όλων των προηγούμενων, δηλαδή δε θα καταλήγει στην απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για τις πλημμύρες της Αττικής και τον άδικο θάνατο συμπολιτών μας, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Σωτ. Μπάγιας, με κατεπείγουσα παραγγελία του προς όλα τα αστυνομικά τμήματα της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Αθηνών, στις περιοχές των οποίων έγιναν πλημμύρες και προπαντός υπήρξαν θάνατοι ή κινδύνευσαν να πνιγούν άνθρωποι, ζήτησε να ερευνηθούν τα αίτια και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τα μπαζώματα των ρεμάτων, την πλημμελή λειτουργία των φρεατίων κλπ., να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Την αυτεπάγγελτη αυτή έρευνα θα εποπτεύει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ηλ. Κολιούσης, αρμόδιος για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Κοινό μυστικό η υπέρβαση του κόστους

Ενα βήμα πριν την επισημοποίηση ενός νέου ακόμα πιο φουσκωμένου προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, βρίσκεται τώρα η κυβέρνηση, μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, αλλά και τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου.

Ο υπουργός Πολιτισμού άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο νέων υπερβάσεων στον προϋπολογισμό και επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα, ενώ λίγο αργότερα ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης (κι αυτός μετά από συνάντηση με τη Γ. Αγγελοπούλου) προσπαθούσε εναγωνίως να δικαιολογήσει τις ενδεχόμενες υπερβάσεις κάνοντας λόγο για έργα σε όλη την Ελλάδα, που παίρνει πρωτοβουλία η κυβέρνηση να τα κατασκευάσει χωρίς να τα έχει υπαγορεύσει η ΔΟΕ...

Πρέπει να σημειωθεί ότι με τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής εγκαινιάζεται κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων των δύο πλευρών. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, στο εξής θα έχει πιο στενή συνεργασία με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» ώστε να εξετάζεται πιο συχνά η πρόοδος της ολυμπιακής προετοιμασίας. Ετσι, οι συναντήσεις με τη Γ. Αγγελοπούλου θα γίνονται κάθε Τρίτη, ενώ συχνή θα είναι και η ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 13 Νοέμβρη θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την ολυμπιακή προετοιμασία, μετά από το αίτημα της ΝΔ.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στην κυβέρνηση ανήκει ο διοικητικός μηχανισμός και η ευθύνη των υποδομών, ενώ η «Αθήνα 2004» έχει την ευθύνη των εξίσου σημαντικών συμπληρωματικών προγραμμάτων και συμπλήρωσε ότι και αυτή υπάγεται στον έλεγχο της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην περιβόητη «επιστολή Οσβαλντ», η οποία διέρρευσε την προηγούμενη Παρασκευή και στην οποία γίνονται αναφορές στις σημαντικές καθυστερήσεις στα ολυμπιακά έργα, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται για επιστολή, αλλά για έκθεση που συντάχθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη της ΔΟΕ, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Τέλος, η συνάντηση του Τηλ. Χυτήρη με τη Γ. Αγγελοπούλου αφορούσε επικοινωνιακά θέματα. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός μετά τη συνάντηση, «πρώτη προτεραιότητα είναι η συνεργασία όλων μας. Από εκεί και πέρα η επικοινωνιακή πολιτική μας απευθύνεται στο εξωτερικό, στους ξένους αλλά και στους απόδημους και απευθύνεται και στο εσωτερικό». Και κατέληξε μιλώντας για τον... εξωτερικό εχθρό: «Εξω παρατηρούμε ότι υπάρχουν κακοπροαίρετοι, οι οποίοι με τον άλφα ή βήτα τρόπο προσπαθούν να δυσφημίσουν τη χώρα. Αυτό, λοιπόν, θα το αποτρέψουμε από τώρα και στο εξής και θα είμαστε απολύτως θετικοί και αποφασιστικοί και στην επικοινωνιακή μας πολιτική»...

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Ετοιμη να προκαλέσει ... πλημμύρες!

Ο κόμβος Κύμης, της Αττικής Οδού, ήταν ένα από τα σημεία, που προχτές ...πλημμύρισαν
Ο κόμβος Κύμης, της Αττικής Οδού, ήταν ένα από τα σημεία, που προχτές ...πλημμύρισαν
Μπορεί η εταιρία «Αττική Οδός», με χτεσινή της ανακοίνωση, να υποστηρίζει ότι τα τμήματα της λεωφόρου που δόθηκαν στην κυκλοφορία - τα 21 από 63 συνολικά χιλιόμετρα - δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από τις πλημμύρες, αλλά αυτό στο οποίο επιμελώς δεν αναφέρεται είναι ότι τα εργοτάξιά της έγιναν και μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερο στο μέλλον αιτία να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές της Αττικής.

Ενώ, λοιπόν, το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδότησε την «Αττική Οδό» με πάνω από 60 δισ. δρχ. για παράλληλα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος της, τα έργα αυτά περιορίζονται στη διευθέτηση των ρεμάτων μόνο στα σημεία διέλευσής της και λίγες εκατοντάδες μέτρα εκατέρωθεν. Η ευθύνη για τη διευθέτηση του υπόλοιπου μήκους των ρεμάτων μετατέθηκε από την κυβέρνηση στους δήμους, χωρίς ωστόσο να τους διαθέσει και τα ανάλογα κονδύλια! Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να διοχετεύονται στα ρέματα πολλαπλάσιες ποσότητες νερού και να κινδυνεύουν ολόκληρες περιοχές με πλημμύρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Θριάσιο, όπου η Αττική Οδός τέμνει τρία ρέματα (Σούρες στην Ελευσίνα, Αγίου Γεωργίου στον Ασπρόπυργο και Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα), οι κάτοικοι του οποίου τρέμουν στο ενδεχόμενο μιας νέας πλημμύρας. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή πριν μερικά χρόνια, εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση ορισμένων αντιπλημμυρικών έργων που ...έταξε ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής.

ΚΚΕ
Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Η επανάληψη των μόνιμων τραγικών αποτελεσμάτων, που βλέπουμε μετά από κάθε βροχόπτωση, αυτή τη φορά και με ανθρώπινες απώλειες, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οτι στις κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ανθρώπινη ζωή και γενικά ο τρόπος που διαβιώνει ο λαός, θυσιάζεται στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου και στην πολιτική που το υπηρετεί. Γι' αυτό και ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, για τους υπεύθυνους των καταστροφών, είναι υποκριτικός.

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις έχουν χάσει κάθε έννοια, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα:

  • Είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα.
  • Είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα.
  • Κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων.
  • Προγραμματίζονται και κατασκευάζονται όχι έγκαιρα, αλλά μετά τις καταστροφές και συχνά είναι ημιτελή.

Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις ανάγκες.

Αναφορές στο κόστος των έργων αναδεικνύουν την αδιαφορία για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, όταν οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία.

Αποτελούν προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις μετά από κάθε καταστροφή, για δήθεν προγραμματισμό και κατασκευή έργων όταν:

  • Προωθείται η αλόγιστη επέκταση πόλεων χωρίς τα απαιτούμενα έργα υποδομής προς όφελος των κερδοσκόπων της γης. Οι ελεύθεροι χώροι δίνονται βορρά στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Νομιμοποιείται η αυθαίρετη δόμηση, επιτρέπεται η καταπάτηση ή κάλυψη των ρεμάτων.
  • Εχουν μπει στο χρονοντούλαπο η προστασία, η ανάπτυξη του δασικού πλούτο και με συνταγματικές διατάξεις.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται, ο λαός με τη ζέστη θα ασφυκτιά και θα καίγεται, με το σεισμό θα βλέπει ερείπια, με τις βροχές θα πνίγεται.

Οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, η αγωνιζόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ανάγκη να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ