ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυτοπυρπολήθηκαν ή δολοφονήθηκαν;

Τεθωρακισμένα κατά απεργών πείνας. Εξι ήταν οι νεκροί στη χτεσινή επιχείρηση...

Associated Press

Τεθωρακισμένα κατά απεργών πείνας. Εξι ήταν οι νεκροί στη χτεσινή επιχείρηση...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Για έξι νεκρούς απεργούς πείνας έκανε χτες λόγο το πρακτορείο Ανατολή, μετά την επιχείρηση των αρχών ασφαλείας στην περιοχή Κιουτσούκ Αρμουτλού της Κωνσταντινούπολης το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο θάνατός τους, σύμφωνα με το πρακτορείο, διαπιστώθηκε μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο, όπου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ακόμη --οι δύο εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίσημη εκδοχή των γεγονότων θέλει τους έξι νεκρούς (δυτικά πρακτορεία, όπως το Ρόιτερς και το Ασοσιέιτεντ Πρες, μετέδιδαν πως οι νεκροί ήταν τέσσερις) να έχασαν τη ζωή τους αυτοπυρπολούμενοι, όπως είχαν από καιρό προειδοποιήσει ότι θα έκαναν σε περίπτωση επιδρομής της Αστυνομίας. Πάντως, το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε τη μαρτυρία μιας γυναίκας που μετέχει στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των Λευκών Κελιών, η οποία δήλωσε ότι απεργοί πείνας τραυματίστηκαν από πυρά της Αστυνομίας. Και στην προηγούμενη περίπτωση επιχείρησης για τον τερματισμό της απεργίας πείνας --τον Δεκέμβρη του 2000--, ο ισχυρισμός των αρχών ότι οι 30 νεκροί είχαν όλοι «αυτοπυρποληθεί» αποδείχτηκε ψευδής, αφού βρέθηκαν σε πολλές από τις σορούς τραύματα από σφαίρες που ήταν μοιραία...

Η τελευταία αυτή προσπάθεια να «σπάσει» το κίνημα των απεργών πείνας είχε, ως συνήθως, φονικά αποτελέσματα: οι νεκροί έχουν φθάσει τους 50 εφέτος και τους 80 από πέρυσι, σύμφωνα με όσα λένε οι οργανώσεις στις οποίες ανήκουν οι απεργοί πείνας. Η προσπάθεια να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για αναγκαστική σίτιση οι απεργοί πείνας εξελίχθηκε σε ακόμη ένα λουτρό αίματος. Ο Χουσνού Οντούλ της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας επισήμανε ότι η συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία: (οι κυβερνητικοί) «αισθάνονται ότι έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους και θα αντιμετωπίσουν λιγότερη κριτική σχετικά με τέτοιες πράξεις». Η Τουρκία εξ άλλου πρωταγωνιστεί στην «αντιτρομοκρατική» συμμαχία και αποσπά τα εύσημα των ΗΠΑ...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σκοτώνουν... αποχωρώντας

ΤΖΕΝΙΝ, ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια έκρηξη στην Τζενίν χτες κόστισε τη ζωή δύο Παλαιστινίων, μελών της Φατάχ, που κινούνταν με ένα αυτοκίνητο, σε μια ακόμη, απ' ό,τι φαίνεται, «στοχευμένη δολοφονία» από πλευράς των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας. Λίγο νωρίτερα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Ναμπλούς, τρεις Παλαιστίνιοι κι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν. Οι 6 αυτοί θάνατοι -που έρχονται ως συνέχεια καθημερινών ανακοινώσεων για νεκρούς στο μεσανατολικό πόλεμο «χαμηλής έντασης»- συνέβησαν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν περί πρόθεσης «απόσυρσης» των στρατευμάτων του Ισραήλ από τις παλαιστινιακές πόλεις που εξακολουθούν να τελούν υπό κατοχή από τις 17 Οκτώβρη, στα «αντίποινα» για τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζε' Εβί, κάτι που όπως είπε στο «Ρόιτερς» ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ρα' Ανάν Γκισίν«μπορεί να γίνει τις επόμενες ημέρες, σήμερα ή αύριο». Η απόσυρση από τρεις πόλεις -τη Βηθλεέμ, την Μπέιτ Τζάλα και την Καλκίγια- την περασμένη βδομάδα, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης των αμερικανικών πιέσεων, δεν «ικανοποίησε» την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πειθαναγκάσουν τις δύο πλευρές να «σταματήσουν τη βία» για να παραμείνουν οι κυβερνήσεις των αραβικών χωρών στην «αντιτρομοκρατική» συμμαχία. Σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Ιντιφάντα αντανακλά «τη δυστυχία του παλαιστινιακού λαού... αλλά η βία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά του».

Την ίδια ώρα το «νέο σχέδιο» του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες για «σταδιακή δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους» εξακολουθούσε να λαμβάνει μορφή, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου. Δημοσιεύματα εφημερίδων, όπως π.χ. της «Χα' αρέτζ», και ειδησεογραφικών πρακτορείων όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέφεραν ότι το σχέδιο επί του παρόντος «συζητείται» από τους Πέρες και Σαρόν.

Ωστόσο ο Αχμέντ Αμπντέλ - Ραχμάν της παλαιστινιακής κυβέρνησης δήλωσε πως «σοβαρές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς θα γίνουν όταν τους ακούσουμε να μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, την απόσυρση από τους οικισμούς, τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, επιστροφή των προσφύγων και παράδοση της Ιερουσαλήμ».

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό κράτος η αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ-Χαγιάτ» δημοσίευσε πληροφορίες ότι ο Γιάσερ Αραφάτ προτίθεται να διακηρύξει μονομερώς την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη βδομάδα -- κάτι που διέψευδαν σύμβουλοι του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Εξάλλου και στις Βρυξέλλες όπου οι Πέρες και Αραφάτ είχαν μια «πολιτική συζήτηση» υπό τα βλέμματα του Βέλγου πρωθυπουργού Φέρχοφσταντ, του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Σολάνα και του προέδρου της Κομισιόν Πρόντι το ζήτημα ήταν η «σθεναρή ώθηση» για μια επιστροφή στην «ειρηνευτική διαδικασία»...

Πάνω απ' όλα η «προσέγγιση»

Η κυβέρνηση δε σκοπεύει να «στεναχωρήσει» τον Ι. Τζεμ για τις δολοφονίες απεργών από τις τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις

Προσπαθώντας να μη σπάσουν τα αβγά της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», η ελληνική κυβέρνηση ποιεί την... κότα και ετοιμάζεται να υποδεχτεί με όλες τις τιμές τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ, του οποίου η χώρα δολοφόνησε χτες έξι ακόμη ανθρώπους, που διαμαρτύρονταν με απεργία πείνας για τα Λευκά Κελιά στα οποία η... φίλη Αγκυρα «φιλοξενεί» όσους έχουν διαφορετική άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας...

Ο υπουργός Τύπου όταν ρωτήθηκε αν κατά την επίσκεψη τού Ι. Τζεμ θα τεθεί αυτό το θέμα, ο Χρ. Πρωτόπαπας αναζήτησε διέξοδο στην «κοινή» ευρωπαϊκή πολιτική. «Είναι αλήθεια, είπε ο υπουργός Τύπου, ότι επανειλημμένα έχει επισημανθεί από την ΕΕ το έλλειμμα - πρόκειται για ένα σοβαρό έλλειμμα - που υπάρχει σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην ΕΕ. Για να γίνει, όμως, αυτό υπάρχουν κάποιοι όροι που έχουν τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Οι όροι αυτοί πρέπει να τηρηθούν. Μεταξύ των άλλων στους όρους αυτούς - γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχουν και άλλοι - συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα θα επιμείνει σταθερά σε αυτή τη θέση».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Επιχαίρουν οι ΗΠΑ για τη νίκη Μπολάνος

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

Η διαφαινόμενη νίκη του συντηρητικού υποψηφίου Προέδρου Ενρίκε Μπολάνος επί του Ντανιέλ Ορτέγα προκάλεσε «ευφορία» στην Ουάσιγκτον, με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι έτσι αποδεικνύεται η «απαρασάλευτη δέσμευση της χώρας στη δημοκρατία»... Ο Ορτέγα από την άλλη, παραδεχόμενος την ήττα του, μίλησε για μια «βρώμικη εκστρατεία» των ΗΠΑ εναντίον του. Με το 13% των ψήφων καταμετρημένο, ο Μπολάνος (Συνταγματικό Φιλελεύθερο Κόμμα) προηγούνταν με 9 ποσοστιαίες μονάδες του Ορτέγα (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Ο Ορτέγα σχολίασε ότι «υπήρξε μεγάλη ανάμειξη από εξωτερικές δυνάμεις που αναμφίβολα οδήγησαν σε πόλωση τα πράγματα», ενώ ο Μπολάνος εμφανίστηκε να μιλά με «πατριωτικούς» τόνους.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Πολιτικής κρίσης συνέχεια

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μπροστά στο Κοινοβούλιο και στην κεντρική πλατεία της Τιφλίδας, με κύριο αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος, επειδή καθυστερεί η εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου. Θεωρούν ότι, μόλις εκλεγεί ο πρόεδρος, ο Σεβαρντνάτζε θα πρέπει να παραιτηθεί, διότι η μοναδική αιτιολογία που προβάλει για να μείνει στο προεδρικό αξίωμα είναι το γεγονός ότι όσο καιρό δεν υπάρχει Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ούτε κυβέρνηση, φοβάται ότι θα δημιουργηθεί χάος στη χώρα.

Στο μεταξύ, το Σάββατο, 3 Νοέμβρη, ο Σεβαρντνάτζε επισκέφτηκε ξαφνικά την Ατζαρία, Αυτόνομη Δημοκρατία στα πλαίσια της Γεωργίας, αλλά σχεδόν δεν ελέγχεται από τις γεωργιανές αρχές. Ο ηγέτης της Ατζαρίας Ασλάν Αμπασίτζε είναι ο πιο σοβαρός αντίπαλος του Σεβαρντνάτζε και 10 χρόνια δεν έχει πάει στην Τιφλίδα. Σύμφωνα με παρατηρητές, η επίσκεψη του Σεβαρντνάτζε στο Μπατούμι συνδέεται με την επιδίωξή του να πετύχει την υποστήριξη του Αμπασίτζε για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου της Γεωργίας υποστηρίζει για πρόεδρο του Κοινοβουλίου τον Νίνο Μπουρτζανάτζε στη θέση του παραιτηθέντα Ζουράμπ Ζβάνια. Ωστόσο, η επίλυση του ζητήματος «σταμάτησε», διότι προέκυψε μια νέα υποψηφιότητα - του πρώην Πρεσβευτή της Γεωργίας στη Ρωσία Βάζα Λορντκιπανίτζε, τον οποίο υποστηρίζουν ο Σεβαρντνάτζε και ο Αμπασίτζε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ