ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα για αγωνιστική ετοιμότητα

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας σημειώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, που έχει τη στήριξη του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου. Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με ενότητα και αγώνα. Απαιτεί, να αποσυρθούν τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στον διάλογο-απάτη και ν' αγωνιστούν οι εργαζόμενοι για σύγχρονη, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «ο Πολυζωγόπουλος όχι μόνο δε ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουσιαστικά στηρίζει την καθήλωση μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων. Αφήνει ανοιχτή την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, προτείνει ενοποίηση των Ταμείων άνευ όρων, χωρίς να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων».

  • Σε πανθεσσαλική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί, καλούν τους συνταξιούχους τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΤ. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση, «ξαναρχίζει η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση... Θέλουν να καταργήσουν όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων που κατέκτησαν με αγώνες και θυσίες, γι' αυτό οι συνταξιούχοι πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή για ν' ανατρέψουν τη νέα λαίλαπα που έρχεται».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συσπείρωση για την υπεράσπιση των εργατών της

Οι θέσεις και τα αιτήματα των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έγιναν δεκτά χθες, σε ευρεία σύσκεψη φορέων του Πειραιά που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κερατσινίου. Η σύσκεψη διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Αγώνα Ζώνης, με πρόταση που έγινε προς τους δημάρχους Κερατσινίου Φώτη Μελά και Περάματος Γιάννη Πατσιλινάκο, οι οποίοι την αποδέχτηκαν. Κοινός τόπος συνάντησης όλων των μετεχόντων στη σύσκεψη ήταν ότι η ζωή του εργάτη που μοχθεί για το μεροκάματο δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων του Πειραιά, οπότε και θα αποφασιστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

Η ανάπτυξη της Ζώνης και η ασφάλεια των εργαζόμενων ήταν τα δύο σημεία, όπου στάθηκε ο δήμαρχος Κερατσινίου, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να δει με την πρέπουσα προσοχή τα ζητήματα της Ζώνης. Επίσης, πρότεινε να ενταχθεί η Ζώνη στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τέλος, είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση κάθε οικογένειας των πέντε νεκρών του τελευταίου δυστυχήματος με 500.000 δραχμές.

«Βασικό μας αίτημα που δεν παίρνει έκπτωση είναι η ασφάλεια», τόνισε ο Γιάννης Πατσιλινάκος. Ο δήμαρχος Περάματος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης και την αναγκαιότητα της ύπαρξης Δημόσιου Φορέα Ναυπηγοεπισκευής.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Ιορδάνης Πουντίδης, υπογράμμισε: «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που λέγεται προστασία της ανθρώπινης ζωής και την απασχόληση». Αφού σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί χρόνια σε διαρκή σύγκρουση με την πολιτική που θέλει τη διάλυση της Ζώνης, επισήμανε ότι ο αγώνας αυτός κατασυκοφαντείται από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και κανάλια όπως το MEGA, το SΤAR και ο ΑΝΤ1. Ακολούθως, παρουσίασε τα αιτήματα των σωματείων.

Το εργατικό ζήτημα και οι υποδομές και επενδύσεις, είναι τα κυριότερα αιτήματα των σωματείων. Το εργατικό ζήτημα συμπυκνώνεται στα αιτήματα για εργασία σε όλους, προστασία των ανέργων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Για την ύπαρξη υποδομών και επενδύσεων, ο Ιορδ. Πουντίδης είπε ότι όλες οι αρμοδιότητες λειτουργιών της Ζώνης πρέπει να πάνε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να οριστούν τα ακριβή όρια της Ζώνης. Τέλος, πρότεινε την κλιμάκωση του αγώνα με συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή, αποκλεισμό του ΥΕΝ και πορεία από τον Πειραιά προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Πειραιά κ. Μανωλάκος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ενώ η Ζώνη αργοπεθαίνει οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών σε ξένα ναυπηγεία ξεπερνούν κατά πολύ τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βαγγέλης Ξένος, τόνισε ότι δε θα λυθούν τα προβλήματα, εάν δεν ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη συσπείρωση πολλών φορέων γύρω από τα αιτήματα των σωματείων.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έλαμψε με την απουσία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ