ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Ολα τα βλέμματα στη Βόρεια Συμμαχία

Ολες οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν πια επικεντρωθεί στο να ανοίξουν το δρόμο για την προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας και την ανακατάληψη της πόλης Μαζάρ ι Σαρίφ

Μέλη της Βόρειας Συμμαχίας

Associated Press

Μέλη της Βόρειας Συμμαχίας
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ- ΜΠΑΓΚΡΑΜ - ΤΖΑΜΠΑΛ ΟΥΣ ΜΠΑΡΑΧ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν τα σφυροκοπήματα αποκλειστικά σε θέσεις των Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν, με μοναδικό στόχο να ανοίξουν το δρόμο για την προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας, που δήλωνε έτοιμη να ανακαταλάβει την πόλη - «κλειδί» Μαζάρ ι Σαρίφ, επιτεθέμενη από δύο πλευρές. Εντούτοις, όλες οι πληροφορίες, όσον αφορά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, πάντα ενέχουν το στοιχείο της αμφισβήτησης.

Χτες, οι βομβαρδισμοί άρχισαν με την ανατολή του ηλίου στην περιοχή της Καπίσα, σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του πρωινού, με τα αμερικανικά βομβαρδιστικά να έχουν επικεντρώσει τα πυρά τους στη ζώνη αυτή, όπου οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν υπό τον έλεγχό τους έναν από τους τρεις οδικούς άξονες προς την Καμπούλ.

Πληροφορίες για νεκρούς αμάχους δεν υπάρχουν, όμως 85 μέλη της οργάνωσης Χαρκάτ Τζιχάντ-ι-Ισλάμι, που μάχονται στο πλευρό των Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Ντάρα-ι-Σουφ της επαρχίας Σαμανγκάν, νότια της πόλης Μαζάρ-ι-Σαρίφ, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Πακιστάν, όπου είναι η έδρα της.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 15 ανθρώπους, τέσσερις Αφγανούς, μεταξύ των οποίων ένας απόστρατος συνταγματάρχης, κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ και ότι 11 ακόμα που κρατούνται με την ίδια κατηγορία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, ΑΙΡ, που εδρεύει στο Πακιστάν. Τα άτομα που κρίθηκαν ένοχα κινδυνεύουν με απαγχονισμό, ενώ η ποινή που θα τους επιβληθεί θα αποφασιστεί από το συμβούλιο των ουλέμα, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από «τις ανώτατες αρχές», πρόσθεσε το πρακτορείο. Μέχρι τώρα, το αφγανικό καθεστώς έχει εκτελέσει τουλάχιστον τέσσερα άτομα, υποστηρικτές του πρώην βασιλιά Ζαχέρ Σαχ, μεταξύ των οποίων και τον πρώην ηγέτη των μουτζαχεντίν, Αμπντούλ Χακ και έναν ανιψιό του.

Το πραγματικό μέτωπο του πολέμου

Πάντως, τα βλέμματα πια όσον αφορά στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, είναι στραμμένα στη δράση και κυρίως στις στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Συμμαχίας, όντως να καταφέρει κάποιο σοβαρό στρατιωτικό πλήγμα ή ακόμη περισσότερο μια νίκη επί των Ταλιμπάν, στα βόρεια της χώρας. Ο «ξαφνικός έρωτας» των Αμερικανών, που δείχνουν να έχουν ρίξει «όλα τα λεφτά» στη Βόρεια Συμμαχία, έχει αλλάξει το στρατιωτικό σκηνικό. Ενας «έρωτας» που ήρθε μετά την «καταστροφή» της 20ής Οκτώβρη, όπου η επιχείρηση επέμβασης αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων όχι μόνο απωθήθηκε από τους Ταλιμπάν αλλά κατέληξε και σε φιάσκο.

Ετσι, χτες έφιπποι Μουτζαχεντίν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν στο μέτωπο του Μαζάρ ι Σαρίφ, εκμεταλλευόμενοι τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών, που στοχεύουν κυρίως σπηλιές που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες του καθεστώτος. Οπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Πίτερ Πέις, δεύτερος στην ιεραρχία του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, «οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν με άλογα εναντίον τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού» του καθεστώτος των Ταλιμπάν. «Αυτοί οι τύποι είναι μαχητικοί, ρίχνονται εναντίον του δικού τους, αλλά και του δικού μας εχθρού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Πέις. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι οι ρίψεις εφοδίων στους άνδρες της Συμμαχίας περιλαμβάνουν όχι μόνο τρόφιμα και πυρομαχικά, αλλά και ζωοτροφές για τα άλογα. Εκτιμήσεις αναφέρουν μάλιστα ότι οι άντρες των ειδικών δυνάμεων που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην περιοχή μπορεί να μετακινούνται με άλογα.

Παράλληλα, πηγή της αντιπολίτευσης δήλωσε χτες, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ότι αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, που τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας. Ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» η Βόρεια Συμμαχία, είναι «έτοιμη για τη μεγάλη επίθεση και την ανακατάληψη της Μαζάρ ι Σαρίφ». Μια πόλη - «γέφυρα» με το Ουζμπεκιστάν και γι' αυτό είναι σπουδαίος ο έλεγχός της στο πλαίσιο των αμερικανικών στρατιωτικών ενεργειών στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε χθες στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός στρατηγός Τόμι Φρανκς, ο διοικητής της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία», στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης. Επίσης, η πόλη αυτή είναι πάνω σε στρατηγικό οδικό άξονα, έχει αεροδρόμιο και συνδέεται οδικά με το Ουζμπεκιστάν. Εκεί, ήδη σταθμεύουν περίπου δύο χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Ετσι, η πόλη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το ορμητήριο για εκτεταμένες μελλοντικές χερσαίες επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, επισημαίνεται από τους στρατιωτικούς αναλυτές.

Πάντως, ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, υποστήριξε, εξάλλου, ότι ανώτατοι Ρώσοι και Ινδοί αξιωματικοί ενώθηκαν με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και βοηθούν την αντιπολίτευση στον πόλεμο που διεξάγει κατά του καθεστώτος. Σύμφωνα με τον πακιστανικό Τύπο, ο Ζαΐφ επανέλαβε ότι οι Ταλιμπάν δε θα παραδώσουν ποτέ τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ουάσιγκτον και διέψευσε ότι η αλ Κάιντα διαθέτει στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν.


ΗΠΑ
Εθνική Μέρα Δράσης Νέων και Φοιτητών

Χιλιάδες νέοι και φοιτητές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στις 15 Νοέμβρη, με τη διοργάνωση διαδηλώσεων, συζητήσεων και πρωτότυπων εκδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο και υπέρ της ειρήνης. Εθνική Μέρα Δράσης έχουν ανακηρύξει τη 15η Νοέμβρη 13 νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Κομμουνιστική Νεολαία ΗΠΑ, ο Σύλλογος Μουσουλμάνων Φοιτητών, ο Σύλλογος Φοιτητών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Νέοι Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές.

«Στις 15 Νοέμβρη, οι φωνές μας θα εισακουστούν!», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν ότι συμφώνησαν να ενωθούν και να δραστηριοποιηθούν με βάση τις παρακάτω αρχές:

1. Συμπαραστεκόμαστε στα θύματα και καταδικάζουμε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

2. Εναντιωνόμαστε σε μια στρατιωτική απάντηση, σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη.

3. Απαιτούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρουν τις ρίζες που προκάλεσαν αυτήν τη σύρραξη και εντοπίζουμε τη μία απ' αυτές τις ρίζες στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Απαιτούμε ειρήνη εδώ, αλλά για να το επιτύχουμε χρειάζεται να υπάρξει δικαιοσύνη και στο εξωτερικό. Ζητάμε μια διεθνή επίλυση του προβλήματος, όπου οι ΗΠΑ θα είναι υπόλογες.

4. Αντιτιθέμαστε στις προσπάθειες να περάσει ένα καιροσκοπικό νομοσχέδιο, που θα θυσιάζει τα πολιτικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές αρχές και τις εγχώριες ανάγκες, στο όνομα της «αντιτρομοκρατίας» ή της «ασφάλειας». Αυτό συμπεριλαμβάνει: Απειλές σε πολιτικές ελευθερίες, καθιέρωση ρατσιστικών προφίλ, πολιτική ενάντια στους μετανάστες, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, μείωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δαπανών και οποιαδήποτε βήματα γίνουν για τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Αντιτιθέμαστε σε έναν επ' αόριστο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

5. Μια και είμαστε νέοι και φοιτητές, θα επαγρυπνούμε για πιθανές προσπάθειες στέρησης των πολιτικών ελευθεριών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και αντιτιθέμαστε σε μια δυσανάλογη στρατιωτική στρατολόγηση των έγχρωμων νέων και των νέων της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ