ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σήμερα

Να μην επαναπροωθηθούν απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για απάνθρωπη συμπεριφορά

Mega Channel

Η προσφορά αγάπης του ζακυνθινού λαού προς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες είναι πραγματικά συγκινητική όλες αυτές τις ημέρες και είναι αυτή που απέτρεψε ουσιαστικά την άμεση επαναπροώθηση όλων, χωρίς καν να αποβιβαστούν από το δουλεμπορικό, όπως ήθελαν από την πρώτη στιγμή ανώτατοι κυβερνητικοί υπάλληλοι.

Για το λόγο αυτό, συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες διοργανώνει σήμερα, στις 7.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, η Ζακυνθινή Επιτροπή κατά του Πολέμου, η οποία απαρτίζεται από πολλούς μαζικούς φορείς του νησιού. Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης αποτελεί η μη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους, αλλά να διασφαλιστεί η παραμονή τους στη χώρα με κρατική μέριμνα ή η αναχώρησή τους για χώρες που οι ίδιοι επιθυμούν.

Στο μεταξύ από προχτές, αργά το βράδυ, κάτω και από τις έντονες πιέσεις των υγειονομικών, αλλά και των κατοίκων του νησιού ολοκληρώθηκε τελικά η αποβίβαση όλων των ατόμων από το καράβι - στάβλος και η προώθησή τους στο νοσοκομείο και τους χώρους υποδοχής. Οι περισσότεροι βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, ενώ οι οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο στην περιοχή Αρκαδιανού.

Το ζήτημα όμως που απασχολεί την κοινή γνώμη και το λαό της Ζακύνθου είναι το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τους πρόσφυγες, καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης προκρίνουν τη λύση της «επαναπροώθησης των προσφύγων προς άλλες κατευθύνσεις».

Την «απάνθρωπη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα των λαθρομεταναστών στο πλοίο "Brenler" που βρίσκονται στη Ζάκυνθο στοιβαγμένοι χειρότερα κι από τα φθηνότερα των εμπορευμάτων», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Και συνεχίζει η καταγγελία: «Ετσι κοστολογούν τους ανθρώπους, το κεφάλαιο και όσοι πιστά το υπηρετούν όσο κι αν κόπτονται για ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρούμε, συνεχίζει το Συνδικάτο, απαράδεκτες τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επισημαίνει πως "θα επαναπροωθήσει τους συγκεκριμένους λαθρομετανάστες προς άλλες κατευθύνσεις", πως "κανένας πολιτικός πρόσφυγας δεν εκδιώχτηκε ποτέ από τη χώρα μας"». Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί:

  • Να μην επαναπροωθηθούν οι λαθρομετανάστες στις χώρες προέλευσής τους.
  • Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα που στοιχειοθετούν ανθρώπινη διαβίωση και
  • να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αιτημάτων των αλλοδαπών, αυτών όσων ζητούν πολιτικό άσυλο.
Εξόργισε η απόφαση του δήμου

Την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του δήμου να παραχωρήσει για την έκθεση φωτογραφίας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μια αίθουσα στον ιστορικό χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ (σήμερα ονομάζεται Πάρκο Ελευθερίας), όπου μαρτύρησαν αγωνιστές στην περίοδο της δικτατορίας, κατήγγειλαν χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Πρόκειται για «απόφαση που εξοργίζει», τόνισε ο Μ. Δανδουλάκης - τους συμβούλους της οι οποίοι και ζήτησαν να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης, κι αυτό γιατί «ο Ισμαήλ Τζεμ εκπροσωπεί μια κυβέρνηση η οποία βασανίζει τους πολίτες της, έχει τα λευκά κελιά και σφαγιάζει τον Κουρδικό λαό τα τελευταία χρόνια». Χαρακτήρισε δε, την απόφαση αυτή ως «ντροπιαστική», πόσο μάλλον, όταν σε μια βδομάδα είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ομως περισσότερο εξοργιστική ήταν η αντίδραση του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου. «Θα τον υποδεχτούμε εκεί και καλά θα κάνουμε», είπε προκλητικά και πρόβαλε παράλληλα τον ισχυρισμό πως «θα τον υποδεχτούμε εκεί ακριβώς για να εκθέσουμε με αυτή την αφορμή όλα αυτά τα γεγονότα, καθώς επίσης δεν ξεχνάμε και όσα εκκρεμούν - όπως το Κυπριακό» και ότι «οι σχέσεις με άλλες χώρες δεν έχουν καμιά σχέση με πολιτικούς αφορισμούς».

Αβραμόπουλος «θαυμάζει» Τζεμ

«Μέλι έσταζε» το στόμα του Δ. Αβραμόπουλου προσφωνώντας τον Ι. Τζεμ κατά τα εγκαίνια της έκθεσης που είχαν το θράσος να του οργανώσουν στο Πάρκο Ελευθερίας. Τον υποδέχτηκε όχι μόνο ως φωτογράφο αλλά και ως πολιτικό, εξέφρασε το... θαυμασμό του για «την άλλη προσωπικότητά του, αυτή του καλλιτέχνη»(!), ενώ χαιρέτισε «την πολιτική προσέγγιση μεταξύ των δύο υπουργών». Δεν περίμενε κανείς βέβαια από τον δήμαρχο Αθηναίων διαφορετική στάση και συμπεριφορά. Ποτέ δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για τη βάναυση καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από το καθεστώς της Αγκυρας, ποτέ δεν ψέλλισε μια λέξη διαμαρτυρίας για τις εν ψυχρώ δολοφονίες των πολιτικών κρατουμένων, ούτε βέβαια για τη γενοκτονία των Κούρδων, κ.ο.κ. Ο Δ. Αβραμόπουλος είναι στρατευμένος στην υπόθεση της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» που βάζει πάνω άπ' όλα τα συμφέροντα της νέας τάξης και της «συμμαχίας». Οι «διπλωματικές» ενστάσεις του περί Κυπριακού, δεν μπορούν να περισώσουν ούτε τα προσχήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ