ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται πυρετωδώς...

Από την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζει η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των αγροτικών συλλαλητηρίων, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, που θα γίνουν στους νομούς της Θεσσαλίας. Καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις με μεγάλη επιτυχία στα χωριά της περιοχής, κατά τις οποίες οι συνδικαλιστές του αγροτικού κινήματος απευθύνουν στους αγρότες κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Επίσης στη Γαλήνη και στη Μελία παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Στις πλατείες παρέταξαν από χτες τα τρακτέρ και οι αγρότες της Βαμβακούς και του Βασιλί Φαρσάλων.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν τον μακροχρόνιο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι και μια σειρά άλλων αντιαγροτικών μέτρων που στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης, το διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλαλητηρίων του νομού.

Στα Φάρσαλα, το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί 2 μέρες μετά, θα γίνει στην πλατεία Αγοράς, ενώ από την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Νοέμβρη, οι αγρότες της επαρχίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα που διοργανώνουν τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και «Η Αλληλεγγύη».

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Πρωτοβουλίες συσπείρωσης

Κάλεσμα της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ

Την αγωνιστική δράση τους συντονίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη απόφαση της ΕΕ να καταργήσει τις επιδοτήσεις στην καπνοκαλλιέργεια, η εφαρμογή της οποίας θα σημάνει το ξεκλήρισμά τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) διοργανώνει συσκέψεις καπνοπαραγωγών την Κυριακή στις 7 μ.μ. στην Τσαριτσάνη και την Τετάρτη, την ίδια ώρα, στην Καλλιθέα. Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους καπνοπαραγωγούς να πάρουν μαζικά μέρος στις συσκέψεις που γίνονται ενόψει των αγροτικών συλλαλητηρίων στους νομούς της Θεσσαλίας.

Σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ καλεί τους καπνοκαλλιεργητές και τους φορείς της επαρχίας να ξεσηκωθούν για να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ που βάζει «ταφόπλακα» στην καπνοκαλλιέργεια. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «αυτή η απόφαση δίνει καίριο πλήγμα στους καπνοκαλλιεργητές της Επαρχίας Ελασσόνας, καθώς η καπνοκαλλιέργεια απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της και στηρίζει το εισόδημα του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων». Και υπογραμμίζει πως «αυτή η καταστροφική απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι συνέχεια της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια».

Η Αχτιδική Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Ο αγώνας των καπνοπαραγωγών πρέπει να είναι μαζικός, κοινός με όλους τους αγρότες, αλλά και με τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τη νεολαία, ώστε μέσα από ένα τέτοιο μέτωπο πάλης ν' ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ομως, δε φτάνει αυτό. Ο αγώνας πρέπει να είναι και πολιτικός. Χρειάζεται να εγκαταλειφθούν μαζικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που έχουν την κύρια ευθύνη για την άσκηση και τη στήριξη αυτής της πολιτικής και να δυναμώσει παράλληλα το ΚΚΕ».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μαχητική και ασυμβίβαστη παρέμβαση

Διακήρυξη της Ενιαίας Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, ενόψει των εκλογών στο Επιμελητήριο

Να καταγγείλουν με την ψήφο τους την πολιτική της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και της καταστροφής των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, αλλά και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ, που με την ανοχή και το συμβιβασμό τους τη στηρίζουν, να διεκδικήσουν έναν άλλο προσανατολισμό και δράση που θα ακυρώνει τα αντιλαϊκά μέτρα, ψηφίζοντας Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία στις εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, καλεί η παράταξη τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Στη διακήρυξή της η Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, τονίζει ότι στις εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου που διεξάγονται στις 2, 3 και 4 Δεκέμβρη δίνεται στους επαγγελματίες η δυνατότητα να εκλέξουν νέα διοίκηση με αγωνιστική προοπτική, ασυμβίβαστη με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται. Οπως σημειώνει, η χώρα μας έχει ήδη μπει στην ΟΝΕ και δέχεται τις συνέπειες του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς». Σκιαγραφώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα λαϊκά στρώματα, με βάση τις επιλογές της κυβέρνησης επισημαίνει ότι όλο και μεγαλύτερες μάζες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση αξιοποιείται για να διευρύνει τη φτώχεια των λαών. Τα προϊόντα των πολυεθνικών εκτοπίζουν τα ελληνικά, τα αποθεματικά των Ταμείων χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω του χρηματιστηρίου, τα φέσια πολλαπλασιάζονται, τα πολυκαταστήματα εξαπλώνονται σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, η φορολογία διογκώνεται, αντί για χρηματοδοτική στήριξη η κυβέρνηση παρέδωσε τους μικρούς επαγγελματίες στο τραπεζικό κεφάλαιο. «Τα προβλήματά μας παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις και δεν υπάρχουν περιθώρια χαμένου χρόνου. Η ψήφος τώρα μετράει περισσότερο από ποτέ. Μην τη χαρίσεις σ' αυτούς που συναίνεσαν στην πολιτική εξόντωσής μας», καλεί η Ενιαία Αγωνιστική πρωτοβουλία.

Η Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία αγωνίζεται για:

  • Επιμελητήριο μάχης και όχι συμβιβασμού
  • Να ανατραπούν οι πολιτικές που εξοντώνουν τους ΕΒΕ
  • Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε δημοκρατική κατεύθυνση
  • Να δεσμευτούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ΕΒΕ με επιδοτούμενο επιτόκιο από το κράτος
  • Να σταματήσει κάθε νέα επέκταση των πολυκαταστημάτων και η εγκατάσταση νέων. Να μπουν φραγμοί στην ανεξέλεγκτη είσοδο των πολυεθνικών
  • Προώθηση των συνεταιρισμών με κίνητρα και ευνοϊκά προγράμματα
  • Να διαφυλαχτούν οι κατακτήσεις της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιπλέον, πέρα από τα άμεσα προβλήματα, η Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία αγωνίζεται ενάντια στις πολεμικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε βάρος λαών και κρατών, καταδικάζοντας την τρομοκρατία είτε κρατική είτε σκοταδιστική και ανεξέλεγκτη. Παλεύει για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την επίθεση που δέχονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, για ανακατανομή του εισοδήματος στη χώρα μας υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας κόντρα στην καταστροφική λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς». Διεκδικεί απόκρουση των ντιρεκτίβων ισοπέδωσης της ΕΕ, φιλολαϊκή οικονομική πολιτική και όχι πολιτική ΕΕ. Η Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία αγωνίζεται για συγκρότηση ενός αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου όλων των ΕΒΕ και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι μαζί με όλους τους επαγγελματίες θα αγωνιστεί να κάνει πράξη μια νέα πολιτική μέσα από αγώνες και ασυμβίβαστη μαχητική πορεία.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Σημαντικές αποκλίσεις από τις «επίσημες τιμές»

Σχεδόν μηδενικός είναι ο αριθμός των πρατηρίων που πουλάει τα καύσιμα στις «ενδεικτικές τιμές» λιανικής πώλησης που διαμορφώνει καθημερινά το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σε 2.381 πρατήρια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της οποίας ούτε καν το ένα τέταρτο από αυτά δεν παρουσιάζει αποκλίσεις κάτω από δέκα δραχμές, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία οι αποκλίσεις από τις «ενδεικτικές τιμές» είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, το 22,25% των πρατηρίων στην αμόλυβδη βενζίνη και το 19,52% στη σούπερ παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις «ενδεικτικές τιμές» μέχρι 10 δρχ. το λίτρο. Σε όλα τα υπόλοιπα οι αποκλίσεις είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα με εκπροσώπους των βενζινοπωλών, οι διαφορές από τις «ενδεικτικές τιμές» που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι τέτοιες που φτάνουν και τις 40 δρχ. το λίτρο σε κάποιες περιοχές, ενώ ανά πρατήριο της ίδιας περιοχής φτάνουν και τις 25 δρχ. το λίτρο. Και όπως τονίζουν οι βενζινοπώλες, οι λιανικές τιμές διαμορφώνονται όχι με βάση τις «ενδεικτικές» του υπουργείου, αλλά με βάση τις πραγματικές στις οποίες προμηθεύουν τα πρατήρια οι εταιρίες εμπορίας.

Οι πρατηριούχοι επισημαίνουν, επίσης, ότι από την ημέρα που ξεκίνησε η ημερήσια τιμολόγηση, οι τιμές των καυσίμων στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί κατά οκτώ δραχμές περίπου, αντίθετα με τα όσα προκύπτουν από τις «ενδεικτικές τιμές» που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, στις οποίες εμφανίζονται μειώσεις. Την ίδια στιγμή, «μυστήριο» παραμένουν εδώ και ένα μήνα οι τιμές των διυλιστηρίων, με βάση τις οποίες υποτίθεται ότι τιμολογούν οι εταιρίες τα καύσιμα προς τους βενζινοπώλες, αφού από την ημέρα που άρχισε να εφαρμόζεται η ημερήσια τιμολόγηση έχουν σταματήσει να ενημερώνουν τους τελευταίους για τις τιμές τους.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Χρονοβόρες διαδικασίες

Κι ενώ τα εκκοκκιστήρια παραμένουν κλειστά, από την περασμένη Δευτέρα, για να γίνει το γενικό ισοζύγιο και ουδείς γνωρίζει πότε θα ξανανοίξουν και ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Αργύρης, περιφέρεται από χωρίου εις χωρίον της Θεσσαλίας, προσπαθώντας, ματαίως, να «τιθασεύει» τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, δόθηκε στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση, με βάση την οποία θα γίνουν οι ενστάσεις των βαμβακοπαραγωγών για τις ποσότητες, που καθορίστηκε ότι δικαιούνται να παραδώσουν στα εκκοκκιστήρια.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αγρότες θα πρέπει, μέχρι τις 19 Νοέμβρη, να έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους, για την εξέταση των οποίων θα συσταθούν επιτροπές, αποτελούμενες από εκπροσώπους του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ. Μετά την εξέταση των ενστάσεων, οι επιτροπές θα συντάσσουν σχετικό πρακτικό για κάθε παραγωγό, στο οποίο θα προσδιορίζεται η ανώτερη ποσότητα σύσπορου βαμβακιού, που μπορεί να παραδοθεί και θα αναφέρονται οι λόγοι αποδοχής της επιπλέον ποσότητας για ενίσχυση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αυτοπρόσωπη, ενώπιον της επιτροπής, προσκόμιση της εγκριθείσας ποσότητας σύσπορου βαμβακιού στο εκκοκκιστήριο, που ο ίδιος ο παραγωγός έχει δηλώσει.

Είναι φανερό ότι η απόφαση προβλέπει πολύ «χαρτούρα» και χρονοβόρες διαδικασίες, είναι ασαφής και δημιουργεί ερωτηματικά. Π.χ., δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, ώστε να ξέρουν οι παραγωγοί τι και πότε θα παραδώσουν και πόσο θα πληρωθούν, ενώ δεν αναφέρονται τα κριτήρια με τα οποία θα εξεταστούν οι ενστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι βαμβακοπαραγωγοί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αυθαιρεσίες από κανένα για τίποτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ