ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Ποικίλα ηχοχρώματα

Κ. Μάντζιος, Δ. Δεμπέκος, Αγγ. Χρονάς, Αν. Μ. Κάλφα, Χ. Πετρίδου, στη «Μουσική Σκηνή Πειραιά»
Κ. Μάντζιος, Δ. Δεμπέκος, Αγγ. Χρονάς, Αν. Μ. Κάλφα, Χ. Πετρίδου, στη «Μουσική Σκηνή Πειραιά»
Στη «Μουσική Σκηνή Πειραιά» (Ασκληπιού και Κάστορος 48, τηλ. 41.20.510, Πειραιάς) οι Κώστας Μάντζιος, Δημήτρης Δεμπέκος, Αγγελος Χρονάς, Αννα Μαρία Κάλφα και Χαρά Πετρίδου παρουσιάζουν κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο ένα πρόγραμμα με τα καλύτερα έντεχνα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Μια πρόταση ποιοτικής διασκέδασης, σμιλεμένη με τραγούδια των Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Νικολόπουλου κ.ά.

  • Πλημμυρισμένες με το «Χρώμα της Μέρας», μα, κυρίως, με τη μελωδική εκφραστικότητα της Τάνιας Τσανακλίδου, είναι οι δύο συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα (10 μ.μ.) και αύριο στο «Ρόδον» (Μάρνη 24). Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα, που βασίζεται στην τελευταία δισκογραφική της δουλιά με τον Μιχάλη Δέλτα, ενώ θα περιπλανηθεί στο πλούσιο μουσικό παρελθόν της.
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου ξεκινά τις μουσικές παραστάσεις της στη «Σφεντόνα» (Αλεξάνδρας 22) μ' ένα πρόγραμμα «εφ' όλης της ύλης». Παρασκευή - Σάββατο (10.30μμ), Κυριακή: 8.30μμ (μέχρι 25/11).
  • Ο τραγουδοποιός Σταμάτης Μεσημέρης και το συγκρότημα «Ρωγμές» ξεκινούν τις εμφανίσεις τους σήμερα (10.30 μ.μ.), στο «Καφεθέατρο» (Κοδριγκτώνος 2, Πεδίον Αρεως). Στις «ταξιδιωτικές του αποσκευές» ένα καινούριο έργο, τα «Πέτρινα Καράβια», καθώς και διασκευές παλιότερων γνωστών τραγουδιών του. Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο (10.30 μ.μ.), Κυριακή (8 μ.μ.), για τρεις συνεχείς βδομάδες.
  • Ενας μεγάλος μπλούζμαν, ο Βο Diddley θα δώσει συναυλία αύριο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254). Ο γεννημένος στη Ν. Ορλεάνη 78χρονος μουσικός παραμένει πάντα ακμαίος πάνω στη σκηνή, αντιπροσωπεύοντας τη ζωντανή ιστορία του μπλουζ και του ροκ εν ρολ. Στη βραδιά θα εμφανιστούν επίσης οι «Fleshtones», οι «Debby Hastings band» και οι δικοί μας «Speedball», ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα της ταινίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, «Screamin Jay Hawkins, I put a spell on me».
  • Τιμητική εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών (Στ. Δέλτα 15, Π. Ψυχικό), την Κυριακή (8.30μμ). Θα του απονεμηθεί τιμητική πλακέτα για την προσφορά του, ενώ θ' ακολουθήσει ρεσιτάλ πιάνου της Τατιάνας Παπαγεωργίου, με έργα του.
Νέες αυλαίες

«Λίγα απ' όλα» στο θέατρο «Σφενδόνη»
«Λίγα απ' όλα» στο θέατρο «Σφενδόνη»
Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Σφενδόνη» με το έργο του Αντώνη Μόλλα «Λίγα απ' όλα», πρωτοπαιγμένο από τον ίδιο το 1918 στο θέατρο σκιών, το οποίο παρουσιάστηκε και πέρσι με επιτυχία για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Το ρόλο του Καραγκιόζη ερμηνεύει η Αννα Κοκκίνου. Η σκηνοθεσία είναι του Δήμου Αβδελιώδη, η μουσική του Διονύση Σαββόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Πέρη Ιερεμιάδη και η χορογραφία της Κικής Μπάκα. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν: Παναγιώτης Ραπτάκης, Κωνσταντίνος Θεμελής, Μαρίνος Μουζάκης, Κώστας Τζουβάρας, Γιώργος Μπινιάρης, Παναγιώτης Θανασούλης και Κώστας Λαός. Η ορχήστρα αποτελείται από τους Ανδρέα Τσεκούρα, Βασίλη Γιαννίση και Γιώργο Χυντυράκη. Ο Καραγκιόζης, μέσα στην απελπισία του από την πείνα, αποφασίζει να πεθάνει από έναν «γλυκύ θάνατο». Στο μεταξύ, ο Μπέης ζητά κάποιον υπηρέτη που να κάνει πολλές δουλιές μαζί. Ο Χατζηαβάτης τού συστήνει σαν πιο κατάλληλο τον Καραγκιόζη, τον οποίο και προσλαμβάνει. Εχοντας ο Μπέης έναν ικανό υπηρέτη, προσκαλεί τριακόσιους γαμπρούς, για να διαλέξει τον άντρα της μοναχοκόρης του, η οποία, όμως, ερωτεύεται τον Καραγκιόζη...

Πρεμιέρα, αύριο και στο θέατρο «Βαφείο» με την κωμωδία του Ζορζ Περέκ «Η Αύξηση», σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη και σκηνοθεσία Λάκη Καρακή. Παίζουν: Σωτήρης Πανταζής, Δημήτρης Κλης, Μαρία Σκούπα, Ζωή Κωνσταντάτου, Πόπη Ταράση, Ράνια Σιαπλαούρα.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αλέκος Παπαγεωργίου: «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης: «Το φαινόμενο Τσιτσάνης»
  • Γιάννης Πριόβολος: «Ο δρόμος ως το Θιάκι»
  • Γιώργος Μαυρίκος: «Το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918 - 1948»
  • Λουί Γκιγιού: «Το σπίτι του Λαού»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση με θέμα «Το ιστορικό νόημα της Εθνικής Αντίστασης και του Πολυτεχνείου» διοργανώνει τη Δευτέρα (7μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8). Θα μιλήσει ο Χρήστος Γκόντζος (μέλος της ΕΕΛ).

  • Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τη γέννηση και 60 χρόνων από το θάνατο του Παντελή Χορν, το Ιδρυμα Γουλανδρή Χορν, διοργανώνει θεατρική βραδιά, τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ. Αποσπάσματα κειμένων του συγγραφέα θα διαβάσουν οι: Λυδία Κονιόρδου, Γρηγόρης Βαλτινός και Γιώργος Γεωγλερής. Στο χώρο του Ιδρύματος (Μ. Αυρηλίου 5, Πλάκα) θα εκτεθούν χειρόγραφα, βιβλία και άλλα τεκμήρια, που αφορούν τον Π. Χορν.
  • Τη Δευτέρα (8μμ) στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας (Νίκης 39, Σύνταγμα), θα παρουσιαστεί η ποιητική σύνθεση «Ταναΐς» του Ι. Βεντούρα, εμπνευσμένη από τον τραγικό θάνατο των Εβραίων της Κρήτης το 1944.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Συνεχίζεται με επιτυχία η αναδρομική έκθεση του Τάσου Ζωγράφου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου (Γουναρόπουλου 6, Ιλίσια). «Μισός αιώνας - Διαδρομή» είναι ο τίτλος της και περιλαμβάνει 180 έργα ζωγραφικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και σχέδια του καλλιτέχνη.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Τ. Ζωγράφος, «και ζωγραφίζοντας φτιάνω έναν κόσμο δικό μου. Εναν κόσμο που κάποτε ήταν ολωνών μας. Σ' αυτόν τον κόσμο ο ουρανός είναι όπως και πρώτα, καταγάλανος και ανέφελος. Στις θάλασσές του πλέουν καράβια των παιδικών μας χρόνων. Οι πορτοκαλιές κατάφορτες. Τα παλιά νεοκλασικά σώζονται ολόρθα με σημαίες στα μπαλκόνια. Παντού, στα παράθυρα, στον ουρανό και τη θάλασσα, η ΓΥΝΑΙΚΑ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 του Δεκέμβρη.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Για δεύτερη χρονιά και για περιορισμένο αριθμό παρουσιάζεται, στη «Μικρή Πόρτα», η παράσταση με το έργο «Το σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, το οποίο στηρίζεται σε ένα γοητευτικό παραμύθι από τη Σύμη. Την εξαιρετική παράσταση σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος, η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού, οι στίχοι των τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, η κίνηση της Ελένης Γκασούκα. Παίζουν: Ανθή Ανδρεοπούλου, Θανάσης Βλαβιανός, Μιχάλης Ελληνας, Βιβή Κόκκα, Πέτρος Λαγούτης, Μαρία Λούση, Γωγώ Μπρέμπου κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο Λένιγκραντ, στις 17 του Δεκέμβρη 1953, πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Φιλαρμονική της πόλης (υπό τη διεύθυνση του Ευγένιου Μραβίνσκι) η «Δέκατη Συμφωνία σε μι ελάσσονα, έργο 93» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το ξεχωριστό αυτό έργο, μαζί με το «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 104» του Αντονίν Ντβόρζακ συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον γνωστό Γεωργιανό αρχιμουσικό Τζάνσουγκ Καχίτζε, σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Σολίστ στο κοντσέρτο του Ντβόρζακ θα είναι ο περίφημος Βραζιλιάνος βιολοντσελίστας Αντόνιο Μενέσες.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Μίλτος Πασχαλίδης «αγκυροβολεί» από σήμερα και για όλο το Νοέμβρη, στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου), μετά από ένα μακρύ μελωδικό οδοιπορικό την καλοκαιρινή περίοδο, που αριθμεί σε περισσότερες από 35 συναυλίες, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάζει ο αξιόλογος τραγουδοποιός, κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.) και Κυριακή (8.30 μ.μ.), περιλαμβάνει κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο του «Βυθισμένες άγκυρες», αλλά και από παλιότερες δουλιές του, καθώς και τραγούδια άλλων δημιουργών, που έχει αγαπήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ