ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κατάληψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ

Κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ Αγ. Νικολάου Κρήτης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, απαιτώντας να λυθούν τα χρόνια προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του νομού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αφορούν στην έλλειψη γιατρών, στην απουσία γραφείου συντάξεων, με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που καταθέτουν τα χαρτιά τους να παίρνουν χρήματα μετά από 15 μήνες κλπ. Τα Σωματεία Οικοδόμων, Μισθωτών Οδηγών, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεραμβέλου και Συνταξιούχων καταγγέλλουν την ενέργεια του αντιδημάρχου της περιοχής Ν. Χαριτάκη, ο οποίος, σε μια επίδειξη πυγμής, προσπάθησε να σταματήσει την κινητοποίηση.

Μετά από συνάντηση συνδικαλιστών και διοικητή του ΙΚΑ, ο δεύτερος δεσμεύτηκε ότι σε 20 μέρες θα έχει δώσει λύσεις στα προβλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, το ΕΚ Λασιθίου θα προχωρήσει σε 24ωρη παλλασιθιώτικη απεργία και κατάληψη διαρκείας των γραφείων του ΙΚΑ.

ΣΕΒ
Απαιτεί σύνταξη στα 67

Πέντε θέσεις - φωτιά που ανατρέπουν τη δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε με τη σειρά του και ο ΣΕΒ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλο, που με τις πρόσφατες δηλώσεις του άνοιξε το δρόμο για να εκδηλωθεί η επίθεση της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του στο χτεσινό «Βήμα», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, στην ίδια κατεύθυνση με τα σχέδια της κυβέρνησης ζητάει τη συνολική «αναμόρφωση του ασφαλιστικού» που για τους εργοδότες πρέπει να εξασφαλίζει:

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την εφαρμογή ενός «ευέλικτου» συστήματος που θα επιμηκύνει την παραμονή στην εργασία μέχρι τα 67 χρόνια και δε θα επιτρέπει την έξοδο στη σύνταξη σε καμία κατηγορία πριν τα 60 χρόνια. Την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τον αποχαρακτηρισμό μιας σειράς απ' αυτά. Την υιοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση, πράγμα που θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων σε συντάξεις πείνας σε συνδυασμό με την απαίτηση η σύνταξη συνολικά, να μην ξεπερνάει το 80% του μισθού. Τη μείωση περαιτέρω της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Παράλληλα για το ζήτημα της ανεύρεσης πόρων για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δηλώνει ότι πρέπει να αναζητηθούν μέσα από τη «μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος», που απλά σημαίνει λιγότερες παροχές του συστήματος στους ασφαλισμένους και πιο δύσκολη πρόσβαση σε αυτές. Οσο για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό της παραοικονομίας που προτείνει, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί, όταν η τάξη που εκπροσωπεί, αριστεύει και στα δύο.

Οι παραπάνω προτάσεις - απαιτήσεις του ΣΕΒ, εκφράζουν το σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της κυβέρνησης, που επιχείρησε να περάσει τον περασμένο Απρίλη και αποδεικνύουν τη χρεοκοπία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που μέχρι τώρα συνεχίζει το «διάλογο των κοινωνικών εταίρων», αναδεικνύοντας τους εργοδότες σε προνομιακούς συνομιλητές. Γίνεται πλέον φανερό, σε τι επικίνδυνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων μονοπάτια οδηγεί ο περιβόητος «κοινωνικός διάλογος» και αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά οι σκοπιμότητες και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μόνη ελπίδα ο αγώνας τους

Στο κυβερνητικό συρτάρι της ...λήθης, η νομοθετική πρόταση της ΟΤΟΕ για την «προστασία» των εργαζομένων κατά τις εξαγορές - συγχωνεύσεις

Με τη διαβεβαίωση ότι θα τη ...μελετήσει, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης απέρριψε ουσιαστικά και όπως αναμενόταν, την πρόταση που επανακατέθεσε χθες η ΟΤΟΕ για την «προστασία» των εργαζομένων στις εξαγορασμένες και υπό συγχώνευση τράπεζες, με αφορμή τη συνένωση Εθνικής και ΑΛΦΑ. Μια πρόταση, που υποτίθεται ότι στοχεύει στη ...νομοθετική προστασία των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που το συνολικό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης έχει σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και έχει δώσει στο κεφάλαιο το «πράσινο φως» για ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε, επίσης, το προεδρείο της ΟΤΟΕ, με το οποίο συναντήθηκε χτες, ότι η κυβέρνηση θεωρεί καθοριστικής σημασίας ζήτημα την προστασία των ...εργαζομένων. Τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις - εξαγορές είναι φαινόμενα που ταιριάζουν σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, αρκεί να πετυχαίνουν και δεσμεύτηκε - όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς - να «μελετήσει» την πρόταση της Ομοσπονδίας των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο Δ. Κουσελάς δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι «είχαμε έγκαιρα προβλέψει το νέο κύμα συγχωνεύσεων - εξαγορών και επαναϋποβάλαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, γιατί υπάρχει κενό σ' αυτόν τον τομέα, καθώς η κυβέρνηση έχει ρυθμίσει το νομικό πλαίσιο μόνο για τις εξαγορές - συγχωνεύσεις».

Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ηθελημένα αγνοεί τις συνέπειες του πρώτου κύματος εξαγορών - συγχωνεύσεων, με τις οποίες συμφώνησε και τις οποίες στήριξε ενεργητικά, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για τον περιορισμό των συνεπειών από την επεκτατικότητα του κεφαλαίου.

Με την «εργασιακή ειρήνη», που ουσιαστικά επέβαλε, διευκόλυνε να γίνουν χιλιάδες απολύσεις με τη μέθοδο της «εθελουσίας εξόδου» και όχι μόνο, επέτρεψε την ανατροπή κανονισμών εργασίας, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ωραρίων εργασίας και των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Μέχρις στιγμής και με αφορμή τη συγχώνευση Εθνικής - ΑΛΦΑ, η πλειοψηφία επαναλαμβάνει την τακτική της, μιλώντας γενικά για προστασία των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης, με προτάσεις τις οποίες δε στηρίζει με τον αγώνα των εργαζομένων. Εξάλλου, για άλλη μια φορά, δήλωσε τη στήριξή της στο επιχειρηματικό εγχείρημα, υποθηκεύοντας τα εργασιακά δικαιώματα στην «ανταγωνιστικότητα» του τραπεζιτικού κεφαλαίου και τις προτεραιότητές του στα πλαίσια της ΟΝΕ.

Ακόμη και για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο εξαρτάται σημαντικά λόγω μεγεθών από αυτήν τη συγχώνευση, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα συνομιλήσει με την ΟΤΟΕ... αφού αρχίσει ο «κοινωνικός διάλογος»!!!

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μαχητική υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Αποφασισμένοι να εντείνουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνουν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας. Συμμετέχοντας δυναμικά στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που έγινε χτες στη Λάρισα, ύστερα από κάλεσμα των Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ, προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από το μακροχρόνιο αγώνα που δίνουν κατά της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζει. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση ήταν κατάμεστη, ενώ στη συνέχεια έγινε δυναμική πορεία στους δρόμους της Λάρισας.

Κεντρικοί ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΤΕΒΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΤΣΑ Ερ. Ποταμιάνος και ΤΑΕ Κ. Τριανταφύλλου.

Στις ομιλίες επισημάνθηκε ότι ο αγώνας των συνταξιούχων πρέπει να έχει χαρακτήρα αμυντικό για την υπεράσπιση των κεκτημένων τους και επιθετικό για τη διεκδίκηση της διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να βάλουν τη σφραγίδα και την υπογραφή τους στον κοινωνικό διάλογο της απάτης.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεγελάσει τους συνταξιούχους, όταν οι συντάξεις τους μειώνονται συνεχώς και έχουν μετατραπεί σε μικρά προνοιακά επιδόματα. Οπως τόνισαν, η κυβέρνηση, εδώ και χρόνια, μειώνει την κρατική επιχορήγηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με συνέπεια τ' ασφαλιστικά ταμεία ν' αδυνατούν να εκπληρώσουν ακόμα και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το ΤΕΒΕ αδυνατεί να δώσει τη σύνταξη του Δεκέμβρη και το δώρο των Χριστουγέννων, αφού το κράτος κατακρατεί από υποχρεώσεις του στο ΤΕΒΕ 127 δισ. δραχμές.

Στο επίκεντρο των ομιλιών τους βρέθηκε, επίσης, και η ανάγκη έντασης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος εναντίον του Αφγανιστάν.

ΚΚΕ
Περιοδείες - συγκεντρώσεις

-- Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη, η Κομματική Οργάνωση Αιγάλεω του ΚΚΕ, διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή. Την ίδια μέρα στις 9 το πρωί ο Γιώργος Μαυρίκος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Μ/Κ του ΟΤΕ.

-- Την Τρίτη 13 Νοέμβρη, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 9 το πρωί, στον ΟΤΕ - ΝΥΜΑ.

-- Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη η Κομματική Οργάνωση Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στο ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου, με ομιλητή τον Στέλιο Λάμπρου.

-- Την Πέμπτη 15 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί ο Σπύρος Χαλβατζής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ