ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ»
Παράδοση της Υγείας στην εμπορευματοποίηση

Ως πρώτο από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αναφέρεται η εξασφάλιση «υγιών όρων ανταγωνισμού», στα πορίσματα ημερίδας που οργάνωσε το «Ωνάσειο»

Η λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ» οδηγεί στη γοργότερη εκχώρηση τομέων του εναπομείναντος συστήματος Υγείας στον επιχειρηματικό τομέα, με ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών και επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των Ταμείων τους.

Σ' αυτό κατατείνουν οι κεντρικές ιδέες που ακούστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Οι Μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και οι επιπτώσεις στο νοσοκομειακό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό», που οργάνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Την ημερίδα προλόγισαν ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Σιούφας και πήραν μέρος Ελληνες καθηγητές, πρόεδροι και αναπληρωτές των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), διοικητές νοσοκομείων, διευθυντικά στελέχη ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα Υγείας, καθώς και ξένοι προσκεκλημένοι (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία).

Το ΩΚΚ έδωσε χτες στη δημοσιότητα τη συνόψιση των διαπιστώσεων: «Μερικά απ' τα προσδοκώμενα αποτελέσματα απ' τη Μεταρρύθμιση στην Υγεία είναι η εξασφάλιση υγιών όρων ανταγωνισμού, η αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και η ορθολογικότερη χρήση των πόρων Υγείας», αναφέρεται στη συνόψιση των συμπερασμάτων και σημειώνεται: «Πρέπει, όμως, να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το σύστημα Υγείας έχει ιατροκεντρικές βάσεις, ενώ δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη οι όροι συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης της ιδιωτικής υποδομής».

Δείγματα αυτού του «υγιούς ανταγωνισμού» εμφανίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου οι ασθενείς του ΙΚΑ κατευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα για σημαντικές εξετάσεις -όπως οι μαγνητικές και τα σπινθηρογραφήματα- επειδή το πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν μπορούσε να κάνει εκπτώσεις 20%, όπως μπορούσαν να κάνουν οι επιχειρηματίες της Υγείας.

Η δήθεν «εκμετάλλευση της ιδιωτικής υποδομής» οδηγεί στην αντιμετώπιση του ασθενούς ως πελάτη. Αυτό το στίγμα έδωσε στην ημερίδα ο Β. Αποστολόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος, αφού υπογράμμισε το «συμπληρωματικό ρόλο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης της ιδιωτικής υποδομής, της μείωσης της σπατάλης και της προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου από την πλευρά του ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας και τρόπους μείωσής της», κατέληξε στο ψητό: Τη διαπραγμάτευση και την επανακοστολόγηση των πράξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για εκδοχές του επίπλαστου θατσερικού επιχειρήματος πως «εάν εισαγάγουμε τον ανταγωνισμό στο σύστημα, θα ανεβάσουμε την ποιότητα και θα μειώσουμε το κόστος». Η συνέχεια ήταν η εξαγορά λειτουργιών ή κομματιών των δημόσιων νοσοκομείων απ' τις ιδιωτικές μονάδες που εν τω μεταξύ είχαν γιγαντώσει.

Αποκαλυπτικός, εξάλλου, ήταν ο πρόεδρος του Α` ΠεΣΥ Λ. Λιαρόπουλος, που αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών στην Αττική με την κοστολόγηση και τους τμηματικούς προϋπολογισμούς. Το σύστημα, είπε ο Λ. Λιαρόπουλος, θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που θα φέρουν έσοδα (ίδιοι πόροι, συμβάσεις, απογευματινά ιατρεία κ.ά.), ενώ τόνισε την αναγκαιότητα είσπραξης των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σε ποσοστό 31% δεν έχουν καταβληθεί!

Την άλλη πλευρά του ανταγωνισμού έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΩΚΚ Ν. Πολύζος, ο οποίος υπογράμμισε: «Οι όποιες αλλαγές, είπε, θα επιτύχουν, εφόσον υπάρξει ξεκαθάρισμα της χρηματοδότησης με την ορθολογικότερη χρήση των πόρων, είτε με το διαχωρισμό ζήτησης - προσφοράς στο δημόσιο τομέα, είτε με την ενιαιοποίηση χρηματοδότησης - παροχής στον ιδιωτικό και τον ασφαλιστικό τομέα».

Οι καθηγητές - και βουλευτές - Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) και Θ. Γιαννόπουλος (ΝΔ) ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το ρόλο των πανεπιστημιακών ιατρικών σχολών στη μεταρρύθμιση, συμφωνώντας στη σημαντικότερη, της προσφοράς των πανεπιστημιακών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφοροποιήθηκαν στο «είδος» αυτής της συνεργασίας (απογευματινά ιατρεία, συνεργασία με ιδιωτικό τομέα, κλπ.).

Συναινετική προώθηση

Ολα αυτά τα νεοφιλελεύθερα σχέδια είχαν τη συναινετική ευλογία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η «μεταρρύθμιση προχωρά, τόσο στην αποκέντρωση - περιφερειακή διοίκηση, όσο και στην αλλαγή νοσοκομειακών μονάδων και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», με στόχο την ολοκλήρωσή της εντός της 4ετίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ΩΚΚ, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι απαιτείται η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης...

Απ' την πλευρά του, ο Δ. Σιούφας (ΝΔ) υπογράμμισε ότι, αν και συμφωνεί με τις καλές προθέσεις του υπουργού κ. Παπαδόπουλου, διαφωνεί με τη «λογιστική» αποτύπωση των προβλημάτων στην Υγεία (όπως προσπέλαση, διαθεσιμότητα, ποιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, δημόσια Υγεία, επείγουσα ιατρική κλπ.). Πρότεινε, μάλιστα, τη φιλελευθεροποίηση του συστήματος Υγείας με βάση συγκεκριμένους άξονες και αρχές (παιδεία - εκπαίδευση, υγειονομικός χάρτης, συμπληρωματικότητα δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, χρηματοδότηση κ.ά.).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση προστατεύει τους επιχειρηματίες

Ανεφάρμοστο παραμένει το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε πριν ενάμιση χρόνο για τις ιδιωτικές κλινικές

Ενα ακόμα Προεδρικό Διάταγμα - το 235/2000 ΦΕΚ.199 Τ.Α` που υποτίθεται ότι ρύθμιζε την ασυδοσία των ιδιωτικών κλινικών - παραμένει στα χαρτιά, ενώ οι κλινικάρχες παίρνουν αλλεπάλληλες παρατάσεις για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν στη σύνθεση του προσωπικού και της τεχνικής υποστήριξης.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και υπενθυμίζει ότι απ' τις 18.10.2000 με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει ότι δεν υπήρχε «πολιτική βούληση για έλεγχο της λειτουργίας των κλινικών» και προειδοποιούσε ότι και «το ΠΔ 235/2000 είναι πολύ πιθανό και αυτό να μείνει στα χαρτιά και να έχει την ίδια κατάληξη με το ΠΔ 517/91».

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ τονίζει: «Το μόνο που έρχεται να προσθέσει το ΠΔ 235/2000 είναι η νομιμοποίηση της επέκτασης των δραστηριοτήτων των μεγαλοκεφαλαιούχων της υγείας. Εκτιμούμε ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει τους εργολάβους στην καθαριότητα, στην κουζίνα και τη φύλαξη. Σήμερα τα δεδομένα στο χώρο της υγείας αλλάζουν γρήγορα με την πολιτική της κυβέρνησης και αποσκοπούν στο να προσφέρουν περισσότερα κέρδη στους μεγαλοκεφαλαιούχους της υγείας».

Η ΟΣΝΙΕ υπογραμμίζει την «αργή, αλλά σταθερή αποδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τη δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ)» καθώς και την προσφορά πάνω από 1.000 κρεβατιών στον ιδιωτικό τομέα (Ερρίκος Ντυνάν, Μετροπόλιταν, Κεντρική Κλινική) από τις αρχές του 2000. Επίσης σημειώνει την καθυστέρηση της λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

«Η υπόθεση της υγείας μας ενδιαφέρει άμεσα, σαν εργαζόμενους, αλλά και σαν πιθανούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας» επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ και τονίζει: «Θέλουμε ένα δημόσιο, καθολικό σύστημα υγείας, έξω από "τους κανόνες της αγοράς" και της συναλλαγής. Στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους πέφτει και πάλι το βάρος των όποιων ελεγκτικών μηχανισμών προσφέρονται για έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα, όσο βέβαια είναι εφικτό, στις σημερινές συνθήκες για την εφαρμογή του ΠΔ 235/2000 ως προς τη σύνθεση προσωπικού».

«Είναι σίγουρο πως η κυβέρνηση δε θέλει να επιβάλει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο με το ΠΔ προστατεύοντας τους εμπόρους της υγείας. Τελικά ίσως την πληρώσουν ορισμένες μικρές κλινικές», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ που δηλώνει ότι θα προσπαθήσει με όσες δυνατότητες έχει, με τη βοήθεια των σωματείων και των εργαζομένων - και χωρίς αυταπάτες - να προωθήσει τους ελέγχους στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ
Καταστρατηγείται η Σύμβαση Εργασίας

Για καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κάθε νόμιμης εργασιακής σχέσης καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στο Ωνάσειο τη Διοίκηση του ΩΚΚ.

«Εμείς δεν είμαστε οι μεγαλογιατροί των πολλών εκατομμυρίων, αλλά το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δηλαδή, οι αφανείς ήρωες του Ωνασείου», αναφέρει το Σωματείο και καλεί τον υπουργό Υγείας να σκύψει πάνω απ' τα πραγματικά προβλήματα του Κέντρου, ώστε να ανταποκριθεί στο σκοπό του. «Ας μη σπρώξουμε άλλους ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές και ας σταματήσουμε την αιμορραγία των ασφαλιστικών μας ταμείων, αγοράζοντας υπηρεσίες Υγείας αμφιβόλου ποιότητας και υπερτιμημένες», τονίζει το σωματείο των εργαζομένων και καταλήγει: «Στην ελεύθερη αγορά υπάρχει αρκετός χώρος για τους εμπόρους της υγείας. Ας κρατήσουμε και κάτι για τους μη προνομιούχους Ελληνες πολίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ