ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Δέσμια των συμφερόντων κυβέρνησης και ΣΕΒ
  • Επιζήμια για τα συμφέροντα των εργαζομένων η θέση της πλειοψηφίας για τη νέα
  • ΕΓΣΣΕ Πρόταση αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις και νέες κατακτήσεις από τη ΔΑΣ

Τη λογική της επαιτείας, την καθήλωση των οικονομικών διεκδικήσεων και το πνίξιμο κάθε αγωνιστικής προοπτικής για το συνδικαλιστικό κίνημα υπηρετεί το πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που κατέθεσε η πλειοψηφία της διοίκησης στη χτεσινή ολομέλεια της ΓΣΕΕ. Οι θέσεις και η τακτική της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου και στην πολιτική της κυβέρνησης, που χαράσσει η πλειοψηφία, συνάντησαν την έντονη αποδοκιμασία των στελεχών της ΔΑΣ, που κατέθεσαν το δικό τους πλαίσιο και πρότειναν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη.

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ρίχνει γέφυρες στην κυβέρνηση. Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό και επωμίζεται τεράστιες ευθύνες», ήταν τα λόγια του επικεφαλής της ΔΑΣ Γ.Μαυρίκου, για τις θέσεις της πλειοψηφίας στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην υπογραφή νέας σύμβασης, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της ΔΑΣ, που μεταξύ άλλων ζητά, κατώτερο μεροκάματο στις 12.000 και κατώτερο μισθό στις 300.000 δραχμές, ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία για το συνδικαλιστικό κίνημα με τι κριτήρια καθορίζει τα αιτήματά του. «Θα τα καθορίσουμε με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας, της παραγωγικότητας, ή με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων;», αναρωτήθηκε ο Γ.Μαυρίκος για να προσθέσει: Η πρώτη προσέγγιση είναι η λογική της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Ευνουχίζει τα δικαιώματα και τα αιτήματα των εργαζομένων. Εμείς είμαστε στην αντίπερα όχθη. Σαν Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα πάρουμε πρωτοβουλίες, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Κοινωνική Ασφάλιση, το εισόδημα, οι δημοκρατικές και κοινωνικές ελευθερίες» και ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους «από τα κάτω να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Η προσκόλληση της πλειοψηφίας στη λογική της επαιτείας αποδεικνύεται και από το οικονομικό σκέλος των «διεκδικήσεων», που εξαντλούνται ουσιαστικά στην κάλυψη του... πληθωρισμού. Δηλαδή, του μέσου ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού για το 2002, την αναδρομική καταβολή του ποσοστού υπέρβασης του πληθωρισμού για το 2000, που δεν υπήρχε σχετική ρήτρα, στη συμμετοχή -γενικώς-στην αύξηση του ΑΕΠ..! Για να γίνει κατανοητή όλη αυτή η περικοκλάδα που στριφογυρίζει γύρω από τον πληθωρισμό, αρκεί ν' αναφέρουμε ότι το κατώτερο μεροκάματο είναι σήμερα 7.221 δραχμές. Δηλαδή, ο «καυγάς» της πλειοψηφίας, είναι για ορισμένες δραχμές ή σύμφωνα με τη «νέα εποχή» τα αιτήματα δεν ξεπερνούν το ένα (1) ευρώ..!

Κατ' αυτό τον τρόπο, η πλειοψηφία θεωρεί μάλιστα -όπως σημειώνει στις θέσεις της-, θα οδηγηθούμε «σταδιακά στην πραγματική σύγκλιση μισθών στην Ευρωζώνη». Το γεγονός ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 65% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού είναι ένα μαθηματικό πρόβλημα, το οποίο η πλειοψηφία προφανώς θα το λύσει με τη βοήθεια του πρώην πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και το αμίμητο «0 +0 = 14».

Στην αυταπάτη της σταδιακής εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά επίπεδα των μισθών καλεί τους εργαζόμενους να υποταχτούν και η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Μάλιστα όπως υποστηρίζει αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά, σε πέντε χρόνια, αλλά σεβόμενη πάντα τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια να φανεί ότι στο Ασφαλιστικό, είμαστε σε μηδενική βάση, -σημείωσε ο Γ. Σταυρόπουλος- τη στιγμή που ήδη εφαρμόζονται αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και μπαίνει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σιωπά, για τις αθλιότητες του νόμου Σιούφα, δε ζητά την κατάργησή τους, δε μιλά πλέον για πλήρη και σταθερή απασχόληση.

Η πλειοψηφία είναι σε λαθεμένη ρότα τόνισε στην ομιλία του ο Θ. Κούτρας. Σήμερα που οι εργαζόμενοι δέχονται συνολική επίθεση, απαιτείται άλλος προσανατολισμός και πριν απ' όλα ν' αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις των ίδιων των εργαζομένων. Γιατί οι εργαζόμενοι που συσπειρώθηκαν την περασμένη άνοιξη ζητούσαν συγκεκριμένα πράγματα και καταδίκασαν τα παζάρια του «κοινωνικού διαλόγου».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Ζεστό χρήμα» στους εργοδότες

Εκατοντάδες δισ. δραχμές προβλέπονται για το κεφάλαιο στο όνομα της ανεργίας, μόνο 5% η αύξηση του καθηλωμένου επιδόματος ανεργίας

Με έναν καταιγισμό «προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης», μοιράζοντας ψίχουλα και υποσχέσεις στους άνεργους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην πρώτη της συνέντευξη που έδωσε, χτες, εγκαινίασε τη «νέα πολιτική περίοδο» - όπως είπε ο Δ. Ρέππας - συνεχίζοντας όμως την ίδια αντεργατική πολιτική. Μια πολιτική που αντέχει να μοιραστούν σε ημετέρους και σε διάφορες επιχειρήσεις μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 682, δισεκατομμύρια δραχμές, υπό το πρόσχημα της ανεργίας, αλλά δεν μπορεί να δώσει στους ίδιους τους άνεργους αύξηση στο επίδομα ανεργίας πάνω από το 5%. Ετσι το επίδομα ανεργίας και για το 2002 θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα - αν συνυπολογιστούν ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις - με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ αναλογικά θα είναι περίπου το μισό του κατώτερου μισθού και όχι στο 80% όπως απαιτούν τα ταξικά συνδικάτα. Εχει σημασία ότι ειδικά για το επίδομα η αύξηση - όταν και όποτε γινόταν στο παρελθόν - ήταν της τάξης του 10%.

Ο υπουργός Εργασίας έπλεξε το εγκώμιο του προηγούμενου υπουργού και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού φαίνεται να συμμερίζεται και την «προσφορά του» στην κοινωνική ασφάλιση. Ετσι οι θέσεις του παραμένουν πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν και οι νέες πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου, ότι δηλαδή σήμερα η συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από μια ενδεχόμενη τριμερή χρηματοδότηση, γίνεται φανερό τι είδους «λύσεις» ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον τρόπο που τελικά ρυθμίστηκε το χρέος του δημοσίου προς το ΙΚΑ ύψους 1,3 τρισ. και το οποίο αποτελεί μόνο ένα μέρος απ' αυτά που έχουν σφετεριστεί οι κυβερνήσεις από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό. Ετσι η σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ δημοσίου και ΙΚΑ, προβλέπει την αποπληρωμή σε 15 χρόνια με επιτόκιο 2%. Το 50% του ποσού θα βγει σε ομόλογο και το άλλο μισό, θα... εκταμιεύεται σε αντίστοιχες ετήσιες δόσεις, αλλά το ΙΚΑ θα έχει τη δυνατότητα τιτλοποίησης. Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός, αυτός ο ληστρικός διακανονισμός σε βάρος του ΙΚΑ θα αποτελέσει πιλότο και για τη ρύθμιση χρεών που έχει το δημόσιο και στα υπόλοιπα ταμεία.

Τέλος, ο υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ύφεση, και προσδιόρισε την ανάκαμψη στο τέλος του 2002, κάτι που προδικάζει και τη συνέχιση της ίδιας «σταθεροποιητικής» πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων.

Το πλαίσιο της ΔΑΣ για τις οικονομικές διεκδικήσεις

- Κατώτερο μεροκάματο 12.000δρχ.

- Κατώτερος μισθός 300.000δρχ. για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

- Κατώτερη σύνταξη στα 20 ΗΑΕ της ΕΓΣΣΕ, 240.000 δρχ.

- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού της ΕΓΣΣΕ.

- Αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών. Αφορολόγητο όριο 3,5 εκατομμύρια για τους εργαζόμενους.

- Αύξηση των δαπανών για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τις λαικές πολιτιστικές δραστηριότητες, την πρόληψη - καταπολέμηση των Ναρκωτικών.

- Οικογενειακό επίδομα και στους δύο γονείς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ευρωπαϊκή συνδικαλιστική συνάντηση

Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο 17-18 του Νοέμβρη στην Αθήνα η Συντονιστική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αγωνιστικών Συνδικάτων, με θέματα την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα συντονισμού και κοινής δράσης των ζωντανών και ανυπόταχτων δυνάμεων.

Στη συνεδρίαση, εκτός του ΠΑΜΕ, παίρνουν μέρος συνδικάτα από Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο και Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ