ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Προσκλητήριο νέων αγώνων

Η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της ενεργοποιείται και ετοιμάζει νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις

Στο πόδι βρίσκεται ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για τη σωτηρία και ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Χτες, η ανοιχτή σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Κερατσινίου «ξαναζωντάνεψε» τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Ζώνη, που έχει συγκροτηθεί εδώ και 13 περίπου χρόνια. Οι εκπρόσωποι των 7 σωματείων της Ζώνης, των δήμων Περάματος, Κερατσινίου, Νίκαιας, Πειραιά, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, της Νομαρχίας Πειραιά, δημοτικών Κινήσεων και μαζικών φορέων, αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα δυναμικό πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνει: Συλλαλητήριο στην Πλατεία Κοραή, αποκλεισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, πορεία από τον Πειραιά στο μέγαρο Μαξίμου.

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες, ενώ θα γίνει προσπάθεια διεύρυνσης του μετώπου και με άλλους δήμους.

Τα σωματεία της Ζώνης παρουσίασαν σχέδιο διεκδικήσεων, η τελική μορφή του οποίου θα καθοριστεί από τη Συντονιστική. Αξονές του είναι η απασχόληση, η προστασία των ανέργων και η ασφάλεια στους χώρους δουλιάς. Συμφωνώντας με το πλαίσιο, ο δήμαρχος Κερατσινίου Φ. Μελάς ξεκαθάρισε ότι «ο δήμος θα συμμετάσχει στους αγώνες για να μη γεμίσουν με ανέργους οι γειτονιές μας». Ο δήμαρχος Περάματος Ι. Πατσιλινάκος επισήμανε: «Ηδη δημιουργείται ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να βοηθήσει για να πετύχουμε τους στόχους μας». Τη συμμετοχή του δήμου Πειραιά τόνισε και ο αντιδήμαρχός του Π. Καλογερόγγιαννης, ενώ ως σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη σημασία χαρακτήρισε το συντονισμό της δράσης ο Σ. Βερυκοκίδης, αντινομάρχης Πειραιά.

Ο Μ.Νουφαρίτσης γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για την υπονομευτική τακτική σε βάρος των αγώνων των εργατοτεχνιτών της Ζώνης που επέλεξε να ακολουθήσει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι.Πουντίδης, υπογράμμισε ότι η Συντονιστική «παίρνει μεγάλη δυναμική και δημιουργείται ένα πλατύ μέτωπο δυνάμεων» και ξεκαθάρισε: «Πάμε για ρήξη, για σύγκρουση. 'Η θα γίνει ουσιαστική παρέμβαση ή θα εφαρμόσουν την πολιτική τους σε βάρος της Ζώνης. Η ανασυγκρότηση της Ζώνης πρέπει να γίνει πάνδημο αίτημα». Στη σημασία των συντονισμένων αγώνων αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων σωματείων. Παραβρέθηκαν ακόμα ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα των απολυμένων από τα Λιπάσματα Δραπετσώνας.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Χρειάζεται πάλη, ενότητα, συσπείρωση

Με τους εργαζόμενους στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ μίλησε το στέλεχος του Κόμματος για τον πόλεμο, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, το Πολυτεχνείο

Στο δρόμο της ενωμένης πάλης, του αγώνα και της συσπείρωσης με κατεύθυνση τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού - δημοκρατικού μετώπου, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην επιχείρηση, όπου μίλησε σε συγκεντρώσεις στις εγκαταστάσεις.

Αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως δημιούργησε μια νέα κατάσταση η οποία σχετίζεται «με συνολικότερη επίθεση των πολυεθνικών και πολιτικών εκφραστών των μονοπωλίων ώστε να μοιράσουν καινούριες αγορές, εξασφαλίζοντας δρόμους πετρελαίων και φυσικών αερίων και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ασίας». Τόνισε παράλληλα ότι αυτοί οι παράγοντες επιτάχυναν τις αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, απολύσεις και αλλαγές εργασιακών σχέσεων που είχαν ήδη δρομολογήσει, με πρώτα θύματα δεκάδες χιλιάδες απολυμένους.

Καταθέτοντας τη θέση του Κόμματος σημείωσε ότι είναι ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας και στον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αναλύοντας το τρίπτυχο των θέσεων, τόνισε ότι το ΚΚΕ εναντιώνεται σ' έναν τέτοιο άδικο πόλεμο, καθώς τον πληρώνει η εργατική τάξη με πολλά θύματα. Σημείωσε ακόμα, ότι η χώρα μας ήδη έχει εμπλακεί στον πόλεμο καθώς το πλοίο «Φορμίων» έχει ενταχτεί στην αρμάδα του ΝΑΤΟ και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε πληρώματα αμερικάνικων βάσεων. Παράλληλα, κατήγγειλε την προσπάθεια εξεύρεσης «εθελοντών» ώστε να σταλούν στις εμπόλεμες περιοχές. Αναφερόμενος στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, επισήμανε ότι με πρόφαση την τρομοκρατία «θέλουν να πάρουν τέτοια μέτρα, ώστε να περιορίσουν κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, πορείες και απεργίες που κάνουν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας έτσι τα δικαιώματά τους».

Ως μια τέτοια επίθεση σε δικαιώματα, ο Σπ. Χαλβατζής χαρακτήρισε την προσπάθεια τής κυβέρνησης να ξεκινήσει μαζί με τις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ένα στημένο διάλογο στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, στη λογική όμως του ακρωτηριασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γι' αυτό, όπως σημείωσε, χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα μέτρα διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης.

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής σύνδεσε τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα επίκαιρα διδάγματα του γιορτασμού του Πολυτεχνείου, σημειώνοντας ότι και τότε κυκλοφορούσε η αντίληψη πως «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, δεν μπορούμε να αγωνιστούμε». Σήμερα, όπως τόνισε, μας λένε ότι υπάρχει νέα τάξη και δε γίνεται τίποτα. «Εμείς λέμε ότι γίνεται, με ενότητα, συσπείρωση και πάλη ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές που εκπορεύονται από το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Απολύουν για να την ξεπουλήσουν

Με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε τις απολύσεις εποχικών εργαζομένων στην ΟΑ

Η κυβέρνηση απολύει εργαζόμενους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» με πρόσχημα το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και την παγκόσμια κρίση στις αερομεταφορές, με βασικό όμως σκοπό να διευκολύνει το ξεπούλημα τής εταιρίας παραδίνοντάς την «ξαλαφρωμένη» στους ιδιώτες.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, αλλά ο υφυπουργός Μεταφορών Σ. Βούγιας, στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι οι απολύσεις εποχικών εργαζομένων καμία σχέση δεν έχουν με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΟΑ. Είπε ότι αποκλειστικός λόγος των απολύσεων είναι η κρίση στις αερομεταφορές μετά την 11η Σεπτέμβρη, αφού όπως ανακοίνωσε τα αεροπλάνα αυτές τις μέρες πετάνε με μειωμένο το επιβατικό κοινό κατά 20%. Τόνισε ότι η εταιρία δεν μπορεί να εκτελεί σήμερα τα δρομολόγια με την πυκνότητα που τα εκτελούσε πριν και γι' αυτό διακόπηκε η σύμβαση σε ορισμένους εργαζόμενους.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε στην ομιλία του ότι μέχρι σήμερα έγιναν 500 απολύσεις εργαζομένων στην ΟΑ και ετοιμάζονται άλλες 170 σε γραφεία της στο εξωτερικό. Αυτοί οι εργαζόμενοι, είπε, εργάζονται στην εταιρία από 3 έως 13 χρόνια ως εποχιακοί, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Φέτος, κατήγγειλε, με πρόσχημα την κρίση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, γίνονται απολύσεις πολύ πριν από τη λήξη των συμβάσεών τους.

«Εμείς, τόνισε, πιστεύουμε ότι ο λόγος των απολύσεων δεν είναι η κρίση στις αεροπορικές εταιρίες αλλά το ότι ετοιμάζεται το ξεπούλημα της ΟΑ και η κυβέρνηση θέλει να τη δώσει στους υποψήφιους αγοραστές χωρίς τα βάρη των εργαζομένων, "καθαρή" με λιγότερες υποχρεώσεις».

Ο βουλευτής πρότεινε την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης που επαγγέλλεται καθημερινά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στην πράξη το μόνο που γίνεται είναι οι καθημερινές απολύσεις.

ΠΥΡΚΑΛ
Προκλητικές απολύσεις

Στρώνεται το έδαφος της ιδιωτικοποίησης

Σε δύο άκρως προκλητικές απολύσεις νέων εργαζόμενων προχώρησε χτες και προχτές η διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ, ξεκινώντας έτσι την «τακτοποίηση» των δικαιωμάτων εργαζομένων ώστε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης χωρίς «βάρη» από εργατικές κατακτήσεις. Συγκεκριμένα, απολύθηκαν οι Γιώργος Τσαντές και Αλέξανδρος Γαλενιανός, πέντε μήνες αφότου προσλήφθηκαν στις εγκαταστάσεις του Υμηττού μέσω διαγωνισμού, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Πρόσχημα ήταν η «κακή» βαθμολογία του προϊσταμένου και η ρήτρα της σύμβασης για πεντάμηνη δοκιμασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου (ΑΣΚ) παρά την οργή των εργαζομένων περιορίστηκε απλώς σε... διαβήματα για την ακύρωση των απολύσεων.

Η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», σε ανακοίνωσή της απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων και μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Παράλληλα, καταγγέλλει τη δράση των διοικήσεων επιχείρησης και σωματείου και καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσουν τα σχέδια κατεδάφισης δικαιωμάτων και την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ