ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΥΣΕΑ
Οι «διευκολύνσεις» έγιναν «συμμετοχή» της Ελλάδας στον πόλεμο

Μέτρα άμεσης ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο, πέρα από τις διευκολύνσεις, αποφάσισε η κυβέρνηση με την αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου στον Κόλπο, ελληνικών μεταγωγικών στο Αφγανιστάν για τη μεταφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» και ενός ακόμα ελληνικού τάγματος στο Κόσσοβο σε αντικατάσταση των Αμερικανών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, στα πλαίσια της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κάνουν οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν, ενέκρινε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για να συζητήσει, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του, «τα θέματα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγεται».

Συγκεκριμένα, αποφάσισε, πέρα από την παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στους Αμερικανούς για τις διευκόλυνση των επιχειρήσεων που διεξάγουν στο Αφγανιστάν, και τα εξής μέτρα ελληνικής εμπλοκής:

- Αποστολή ενός πολεμικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, που θα συμμετέχει στην υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Το πλοίο αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκείνο που συμμετέχει στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου του ΝΑΤΟ, η οποία και ως αρμάδα θα πλεύσει στον Κόλπο, σηματοδοτώντας τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

- Διάθεση στο ΝΑΤΟ δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «C 130» και των πληρωμάτων τους, για τη μεταφορά υποτίθεται ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Αφγανιστάν. Τα αεροσκάφη θα προσγειώνονται είτε στο ίδιο το Αφγανιστάν είτε σε γειτονικές χώρες.

-Διάθεση ενός επιπλέον μηχανοκίνητου ελληνικού τάγματος περίπου 300 ανδρών, που θα μετακινηθεί στο Κόσσοβο για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αποχώρηση των Αμερικανών, οι οποίοι θα μετακινηθούν στην περιοχή του Αφγανιστάν.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι από την «κυβέρνηση έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην εμπόλεμη περιοχή του Αφγανιστάν». Η δήλωση βέβαια αυτή ακούγεται σαν ειρωνεία, αφού έτσι επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα, εκτός από αυτά που ούτως ή άλλως δεν της έχουν, προς το παρόν, ζητηθεί. Μένουν όλα τ' άλλα ενδεχόμενα ανοιχτά, περιλαμβάνοντας και αυτό της αποστολής «ειρηνευτικής δύναμης» ή δύναμης για την επιτήρηση και διανομή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» τού... ΝΑΤΟ. Εξάλλου, από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας προκύπτει σαφώς ότι η Ελλάδα «συμμετέχει στον πόλεμο».

«Εγινε, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, μια ενημέρωση του ΚΥΣΕΑ σε ό,τι αφορά τα θέματα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παρέχει διάφορες στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, όπως το λιμάνι της Σούδας, στις οποίες αποφασίστηκε να προσθέσει τις εξής τρεις νέες: Η πρώτη είναι η αποστολή πλοίου επιφανείας μαζί με άλλα ΝΑΤΟικά πλοία, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής δύναμης προς τον Αραβικό Κόλπο, για την υποστήριξη των δυνάμεων του Αμερικανικού Ναυτικού, εάν απαιτηθεί. Δεύτερον, διάθεση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών «C 130» για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ή σε κοντινές περιοχές. Και, τρίτον, την αποστολή δυνάμεως περίπου 300 ανδρών για να συμπληρώσουν τη δική μας μονάδα 1.500 ανδρών που βρίσκεται στο Κόσσοβο, προκειμένου να αναπληρώσει κενά που ενδεχομένως δημιουργηθούν σε αμερικανικές δυνάμεις που υπάρχουν τώρα στο Κόσσοβο και ενδέχεται να μετακινηθούν σε εμπόλεμες περιοχές».

Ανάλογη είναι και η επωδός του υπουργού Τύπου Χ. Πρωτόπαπα, ο οποίος δήλωσε τα εξής χτες όταν ρωτήθηκε εάν προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και ειδικότερα εάν σταλούν μονάδες του Μηχανικού, προκειμένου να βοηθήσουν στην... ανοικοδόμηση της χώρας μετά τους βομβαρδισμούς: «Η χώρα μας δε θα εμπλακεί στρατιωτικά σε αυτή την κρίση».

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ακόμα τη σύσταση διυπουργικής μονάδας χειρισμού κρίσεων, η οποία θα ασχολείται με την αξιολόγηση και σύνθεση της εικόνας των εκτάκτων καταστάσεων και με τη διακρίβωση ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να πλήξουν τις εξωτερικές σχέσεις, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Να αποφασίσει η Βουλή για αποστολή ένοπλης δύναμης στο εξωτερικό

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με την έγκριση της Βουλής για την αποστολή ένοπλης δύναμης στο εξωτερικό, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, ακόμα και στην υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές επεμβάσεις, κάθε έξοδος ένοπλης δύναμης από τη χώρα, εγκρίνεται από αντιπροσωπευτικό όργανο (Βουλή ή Κοινοβουλευτική Επιτροπή).

Η μόνη χώρα στην οποία αποστολές ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό και για οποιονδήποτε λόγο, που δεν τίθεται υπό την έγκριση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, είναι η χώρα της κοιτίδας της Δημοκρατίας, η Ελλάδα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: αν προτίθεται, από τώρα και στο εξής, κάθε αποστολή ένοπλου τμήματος, μικρού ή μεγάλου, στο εξωτερικό, να τίθεται υπό την έγκριση της Βουλής».

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εγκληματικές οι επιλογές της κυβέρνησης

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, από την Κεφαλονιά που βρίσκεται από χθες για περιοδεία, σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, δήλωσε τα εξής:

«Ολα τα πράγματα δείχνουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ούτε τελείωσε ούτε θα τελειώσει. Και, μάλιστα, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μια ευρύτερη κλιμάκωση. Αυτό το συμπέρασμα το βγάζουμε και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα στείλει πλοίο στον Αραβικό Κόλπο, θα στείλει δυνάμεις στο Κόσσοβο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μεταφέρουν τον αμερικάνικο στρατό του Κοσσυφοπεδίου στη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ανοίγουν το μέτωπο του Κόλπου και η ελληνική κυβέρνηση προθυμότατα συμμετέχει. Θεωρούμε εγκληματικές αυτές τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Οποιο κόστος κι αν έχουν, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνουν μακριά από έναν πόλεμο διαρκείας, από μια πολυεπιθετικότητα, η οποία, τελικά, θα μετατρέψει σε θύμα και την Ελλάδα».

Επιστρατεύεται το «Αριάδνη»

Το πετρελαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Αριάδνη» θα τεθεί την επόμενη βδομάδα και πάλι στην υπηρεσία των ΗΠΑ, καθώς θα κληθεί να ανεφοδιάσει με καύσιμο τα αεροπλανοφόρα που σκορπούν το θάνατο όλες αυτές τις βδομάδες στους αμάχους του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αριάδνη», όπου υπηρετούν περίπου σαράντα ναύτες, έχει αποπλεύσει ήδη μια φορά στο παρελθόν από το αγκυροβόλιό του (κοντά στο στρατόπεδο «Παλάσκα») προς το ναύσταθμο της Σούδας, για να ανεφοδιάσει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Την επόμενη βδομάδα σχεδιάζεται να επαναλάβει το ταξίδι, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σημίτη να συνδράμει τις επιτιθέμενες δυνάμεις.

Πολλά μέλη του πληρώματος φέρονται δυσαρεστημένα, τόσο για την αποστολή που καλούνται να επανδρώσουν, όσο και για το γεγονός ότι σε τέτοια ταξίδια οι έτσι κι αλλιώς άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο, με παγίωση φαινομένων επιλεκτικής μεταχείρισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ