ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πέρασαν οι εκβιασμοί και οι πιέσεις

Πανευτυχείς οι Σρέντερ και Φίσερ

Associated Press

Πανευτυχείς οι Σρέντερ και Φίσερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με διαφορά μόλις 10 ψήφων, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απέσπασε μετά πολλών εκβιαστικών πιέσεων την πολυπόθητη - γι' αυτόν...- ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του και την έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής στην πρώτη αποστολή Γερμανών στρατιωτών εκτός Ευρώπης...

Οι 25 με τριάντα βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είχαν εκδηλωθεί έως το περασμένο Σαββατοκύριακο ως διαφωνούντες με την αποστολή των περίπου 3.900 Γερμανών στρατιωτών σε Κεντρική Ασία και Αφγανιστάν, ενέδωσαν στις πιέσεις, στις εντολές κομματικής πειθαρχίας, προτιμώντας να μη διακυβευτεί το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους... Οσον αφορά τους τελευταίους, απ' τους οκτώ βουλευτές του Πράσινου Κόμματος που διαφωνούσαν με την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, τέσσερις ψήφισαν υπέρ της πρότασης εμπιστοσύνης και της αποστολής των Γερμανών στρατιωτών, ενώ οι άλλοι τέσσερις έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, καταψηφίζοντας τη διττή πρόταση Σρέντερ.

«Είναι σαφές πως όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, αυτός ο συνασπισμός παραμένει ενωμένος... Τώρα που ανανεώθηκε η εντολή, καιρός να επιστρέψουμε στη δουλιά» ήταν η δήλωση του Γερμανού Καγκελάριου προς τους δημοσιογράφους. Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής - λίγες ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας που έφερε ως αποτέλεσμα 336 ψήφους υπέρ και 326 κατά - ο Σρέντερ είχε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Η σημερινή απόφαση για την ανάπτυξη των στρατιωτών θα είναι σίγουρα ένα σημείο καμπής: για πρώτη φορά στρατιώτες μας θα είναι έτοιμοι για ένοπλη απόβαση έξω από περιοχή του ΝΑΤΟ»...

Ωστόσο, παρότι ο Σρέντερ κατάφερε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές και να συνεχίσει για έναν ακόμη χρόνο την παραμονή του στο πηδάλιο της γερμανικής κυβέρνησης, όλοι θεωρούν βέβαιο πως ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο πέτυχε διττά ψήφο εμπιστοσύνης και έγκριση της πρότασής του για την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, σηματοδοτεί μια μακρά περίοδο τριγμών τόσο εντός της «Σοσιαλδημοκρατικής» παράταξής του, όσο και στις σχέσεις αυτής με τους «Πράσινους»... Μία πρώτη καταγραφή των ενδεχόμενων «τριγμών» εντός του «Σοσιαλδημοκρατικού» Κόμματος δεν αποκλείεται να καταγραφεί κατά το εθνικό συνέδριο του κόμματος, την επόμενη βδομάδα στη Νυρεμβέργη.

Οι μόνοι, πέρα απ' τον Σρέντερ, που βγήκαν πιο ανακουφισμένοι απ' το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας ήταν οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων («Χριστιανοδημοκράτες» και «Ελεύθεροι Δημοκράτες»), οι οποίοι παρότι υποστήριζαν την πρότασή του καγκελάριου για την αποστολή των γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, αναγκάστηκαν, για ευνόητους λόγους, να την καταψηφίσουν, ριψοκινδυνεύοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε μία εσωκομματικά «ρευστή», για τις παρατάξεις τους, περίοδο...

«Μεθοδολογία» Οουεν για το Ιράκ σαν τον επόμενο στόχο...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το Ιράκ ως επόμενο «αντιτρομοκρατικό» στόχο «υπέδειξε» χτες με άρθρο του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και διαπραγματευτής της ΕΕ για το Γιουγκοσλαβικό, λόρδος Ντέιβιντ Οουεν.

Ο λόρδος Οουεν δεν αρκέστηκε μόνο να κατονομάσει το Ιράκ ως τον επόμενο στόχο, προτείνοντας και το πρώτο πλαίσιο της σχετικής «μεθοδολογίας»: Να προταθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα, το οποίο αφ' ενός θα αναφέρεται στις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράκ ή έχουν εκπαιδεύσει εκεί τα μέλη τους και αφ' ετέρου θα ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για τη «διάλυσή τους»... Στη συνέχεια, Ο Οουεν προτείνει πως εάν «μετά από ένα σύντομο διάστημα διπλωματικών διεργασιών» το Ιράκ καταφύγει στις «γνωστές χρονοτριβές», τότε οι ΗΠΑ «θα πρέπει να δημιουργήσουν» μία αεροπορική βάση στο βόρειο Ιράκ, που θα δώσει στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τη δυνατότητα, όχι μόνο να ενισχύσουν τον έλεγχο της εναέριας απαγορευμένης ζώνης, αλλά και να ...εφαρμόσουν μία «αντιτρομοκρατική στρατηγική, χωρίς να στηρίζονται αποκλειστικά σε αεροδρόμια της Τουρκίας και του Μπαχρέιν».

Ολα αυτά και δη η στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ, σύμφωνα με το λόρδο Οουεν, θα έχουν, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να ενθαρρυνθεί το Ισραήλ να ...συμμετάσχει σε ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή... Ο δε επίλογος των «συμβουλών» Οουεν αφορά άλλες πτυχές και φάσεις της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ», με βασικό προτεινόμενο στοιχείο έμφαση «σε μία προληπτική διπλωματία, που θα αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των τρομοκρατικών οργανώσεων να στρατολογούν μέλη σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις»!

«Λαδώνεται» η μηχανή της προπαγάνδας

«Λαδώνεται» με γοργούς ρυθμούς η προπαγανδιστική μηχανή των ΗΠΑ που ακούει στο όνομα Χόλιγουντ. Μετά την πρώτη συνάντηση, πριν λίγες βδομάδες, μεταξύ εκπροσώπων των μεγάλων κινηματογραφικών εταιριών και του στρατού για την εξεύρεση «τρόπων ανύψωσης του ηθικού» του αμερικάνικου λαού, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συμβούλου του Μπους, Καρλ Ροβ, με εκπροσώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, κατ' αρχήν, τα στούντιο να προχωρήσουν στη δημιουργία ταινιών για την ψυχαγωγία των στρατιωτών (και τη γρήγορη διανομή τους σε περιοχές όπου βρίσκονται αυτοί) και την παραγωγή τηλεοπτικών σποτ, που θα «καθησυχάζουν» το λαό. Η αμερικάνικη κυβέρνηση, θορυβημένη προφανώς από τις αντιδράσεις στη χώρα, θέλει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, με στόχο να καταστήσει συνένοχή της την κοινή γνώμη για τις μαζικές δολοφονίες που διαπράττει στο Αφγανιστάν.

Αν και ο Ροβ είπε πως δε ζήτησε από το Χόλιγουντ να κάνει προπαγανδιστικές ταινίες υπέρ του πολέμου στο Αφγανιστάν, όμως, ο πρόεδρος της Ενωσης Αμερικανών Παραγωγών, Τζακ Βελέντι, δήλωσε ότι «μπορούμε να εξηγήσουμε στο κοινό ότι η Αμερική είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα του κόσμου. Εχει δώσει τροφή, ρουχισμό και στέγη σε χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς να ζητήσει κανένα αντάλλαγμα»!!! Για το πώς θα γίνει αυτό ...το «θαύμα», ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι, οι παραγωγοί και τα στούντιο θα αποφασίσουν ποια εικόνα θα περάσουν στον κόσμο και ποιες ιστορίες θα αφηγηθούν»...

ΡΩΣΙΑ
«Κατηγορώ» Ζιουγκάνοφ κατά Πούτιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Την απόφαση των κομμουνιστικών και λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας να αγωνιστούν ενάντια στην άκρως ανεύθυνη αντιμετώπιση των ζωτικά σημαντικών συμφερόντων της Ρωσίας, εξέφρασε στις 16 Νοέμβρη ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Νέα Υόρκη.

«Στη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.Β. Πούτιν εξέφρασε την πρόθεση να μειώσει ριζικά τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. Πρόκειται για καταπληκτική δήλωση. Για τη δημιουργία της πυρηνοπυραυλικής ασπίδας η χώρα έκανε τεράστιες θυσίες κατά τη διάρκεια δυο γενεών. Επενδύθηκε γι' αυτή περίπου το 1/3 του εθνικού εισοδήματος της Σοβιετικής Ενωσης. Και, να, τώρα ο κ. Πούτιν με ελαφρότητα, που αγγίζει το όριο της ανευθυνότητας, οδηγεί τα πράγματα μέχρι την κατάργηση αυτής της ασπίδας, η οποία ακόμα και μετά 10 χρόνια καταστροφής της οικονομίας και του στρατού διασφαλίζει την ασφάλεια της Ρωσίας και το καθεστώς της ως μεγάλης δύναμης. Η προεδρική ομάδα εξακολουθεί να καταστρέφει, αντί να δημιουργεί. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί κανένα μεγάλο εργοστάσιο ή επιστημονικό κέντρο. Δεν έχει κατασκευαστεί για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας ούτ' ένα αεροπλάνο, ούτ' ένα μεγάλο μαχητικό πλοίο. Ματαιώθηκε το πρόγραμμα κατασκευής των πυραύλων "Τόπολ-Μ", βυθίστηκε ο σταθμός "ΜΙΡ", ο υποβρύχιος στόλος παρέλυσε μετά το χαμό του "Κουρσκ". Αποσύρονται στρατεύματα και κλείνουν βάσεις, ετοιμάζεται νέα ριζική μείωση των ενόπλων δυνάμεων. Θέλουν τώρα να κόψουν τη βάση της εθνικής μας ασφάλειας - τους μεγάλους πυραύλους επίγειας εγκατάστασης, κάνοντας τη χώρα πρακτικά ανυπεράσπιστη μπροστά σε ενδεχόμενο στρατιωτικό εκβιασμό», τονίζει ο Ζιουγκάνοφ. Πρόσθεσε δε ότι «αυτή η απόφαση, που θίγει τα ζωτικά, μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας, πάρθηκε με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο και με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, χωρίς πλατιά κοινωνική συζήτηση, χωρίς τη γνώμη του λαού της Ρωσίας». Και ο ηγέτης του ΚΚΡΟ καταλήγει: «Οι λεκτικές δηλώσει του Τζορτζ Μπους για τη δήθεν προθυμία των ΗΠΑ για ανάλογη μείωση δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για το μονομερή αφοπλισμό της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έχουν τεράστια υπεροχή στις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις. Η Αμερική διατηρεί ένα ισχυρό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και είναι σε θέση να αυξήσει γρήγορα τις πυρηνικές της δυνάμεις. Τα "αφοπλιστικά" σχέδια του κ. Πούτιν ανοίγουν διάπλατα στις ΗΠΑ το δρόμο για τη δημιουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που θα διαταράξει οριστικά την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο... Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να αγωνιστούμε ενάντια σ' αυτή την ανεύθυνη αντιμετώπιση των ζωτικά σημαντικών συμφερόντων της Ρωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ