ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φουντώνει το ποτάμι της οργής των αγροτών. Μετά την Καρδίτσα, χτες «κατέλαβαν» τα Φάρσαλα, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και στην Πέλλα. Από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέα ορμή στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη.

Το μήνυμα είναι σαφές: Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες σε πλήρη απόγνωση, δε θα περάσει. Φέτος, πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, ακόμα περισσότεροι αγρότες συνειδητοποιούν τι ακριβώς γίνεται και ήδη τα εκκοκκιστήρια έχουν πάρει εντολή να μην παραλαμβάνουν ποσότητες παραγωγής πάνω από τα επίπεδα της ποσόστωσης.

Κάλεσμα προς το σύνολο του αγροτικού κόσμου να συμμετάσχει στην πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες, στην προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τα αποτελέσματα που η κυβέρνηση προκάλεσε με την πολιτική της, δε δίσταζαν χτες να υποστηρίξουν διά του Κ.Σημίτη στη Βουλή ότι ...«η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα».

«Πουλάμε και δεν πληρωνόμαστε»!

Επιστολή του Β. Μπούτα στον Γ. Δρυ για το θέμα της απαγόρευσης πληρωμής των βαμβακοπαραγωγών με «διπλό τιμολόγιο»

Εκατοντάδες τόνοι βαμβακιού μένουν ακόμα να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια - πολλοί παραγωγοί της Θεσσαλίας κρατούν μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες και σε σκεπασμένους χώρους στην ύπαιθρο, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα πόση ποσότητα δικαιούται να παραδώσει και πόση όχι, για πόση θα πληρωθεί και την επιδότηση και για πόση μόνο την εμπορική τιμή, πότε, πώς και πόσο θα εξοφληθεί
Εκατοντάδες τόνοι βαμβακιού μένουν ακόμα να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια - πολλοί παραγωγοί της Θεσσαλίας κρατούν μεγάλες ποσότητες σε αποθήκες και σε σκεπασμένους χώρους στην ύπαιθρο, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα πόση ποσότητα δικαιούται να παραδώσει και πόση όχι, για πόση θα πληρωθεί και την επιδότηση και για πόση μόνο την εμπορική τιμή, πότε, πώς και πόσο θα εξοφληθεί
Σε επιστολή προς τον νέο υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ - την τρίτη που απευθύνει, το τελευταίο διάστημα, προς την ηγεσία του υπουργείου - ο Β. Μπούτας αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί - εκθέτει και την προσωπική του εμπειρία - μετά την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση πληρωμής με «διπλά τιμολόγια».

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αναφέρει:

«Κύριε υπουργέ

Είμαι αγρότης, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Πούλησα, στις 28/9/2001, 5.070 κιλά βαμβάκι και παρέλαβα δύο αποδεικτικά παραλαβής, με δύο διαφορετικές τιμές: Για τα 4.570 κιλά, με 210 δραχμές το κιλό (εμπορική αξία και επιδότηση) και για τα 500 κιλά προς 56 δραχμές το κιλό (μόνο την εμπορική αξία).

Σήμερα μου δόθηκε από τον έμπορο μόνο το τιμολόγιο για τα 4.570 κιλά και μου δικαιολογήθηκε ότι το δεύτερο τιμολόγιο, με την εμπορική αξία των 56 δραχμών το κιλό, του απαγορεύει το υπουργείο Γεωργίας να μου το ξοφλήσει.

Κύριε υπουργέ

Στις 29/9/2001 και 1/10/2001 έστειλα δύο επιστολές και ζητούσα εξηγήσεις σε διάφορα ερωτήματα που ποτέ δεν τις πήρα από τον προκάτοχό σας. Πιστεύω να μη συμβεί το ίδιο και με σας.

Στην αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σύσσωμη, δήλωνε ότι θα πάρουμε 310 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι, στη συνέχεια δήλωνε ότι θα πάρουμε 275. Παίρνουμε 210 και μας απαγορεύεται να πάρουμε την εμπορική αξία στο μη επιδοτούμενο βαμβάκι, δηλαδή, πουλάμε βαμβάκι, κυριολεκτικά, "τζάμπα".

Κύριε υπουργέ

Μπορεί κάποιος να καταλάβει και να κατανοήσει τις σκοπιμότητες ή τις λάθος εκτιμήσεις, αλλά ποιος μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει την υπόφαση του υπουργείου, που αφορά χιλιάδες αγρότες, να απαγορεύσει την εξόφλησή τους για προϊόν που πούλησαν;

  • Σε τι δυσκολεύει την κυβέρνηση και τους εκκοκκιστές να πληρωθούμε την εμπορική αξία του βαμβακιού και αν, καμιά φορά, αποφασίσετε ότι θα επιδοτηθούν όλες οι ποσότητες, να συμπληρώνεται η τιμή, όπως γίνεται χρόνια τώρα, με την επιστροφή της συνυπευθυνότητας;
  • Σε ποια γωνιά του κόσμου υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται;
  • Πού και ποιος δαπανά κόστος για να βγάλει ένα προϊόν, όχι μόνο αγροτικό, και απαγορεύεται να πληρώνεται όταν το πουλάει;
  • Εχετε συμφωνήσει με την ΕΕ και σε ποια απόφαση υπάρχει, αν υπάρχει, συμφωνία να μην παραβιάζονται οι αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής υπέρ των αγροτών;

Τέλος, ζητάμε μια συμβουλή, κύριε υπουργέ, για να μην ανησυχούμε: Θα είμαστε ωφελημένοι οικονομικά αν, έστω, τις 60 δραχμές το κιλό τις πάρουμε μετά από 6-7 μήνες;

Με τιμή

Μπούτας Βαγγέλης

Αγρότης, πρόεδρος ΕΟΑΣΚ

Καρδίτσα, 17/11/2001».

K. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολα καλά με τους αγρότες...

Μια μαγική εικόνα ευημερίας των αγροτών παρουσίασε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Εκτός τόπου και χρόνου εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, όταν θέλησε να αναφερθεί στα προβλήματα των αγροτών. Σε μία περίοδο που οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν τον αφανισμό τους, ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Μ. Εβερτ, εμφάνισε μία «μαγική εικόνα» του αγροτικού τομέα, όπου όλοι ευημερούν και προοδεύουν συνεχώς.

Ετσι κατά τον πρωθυπουργό από το 1981 μέχρι τώρα το εισόδημα των αγροτών έχει ανέβει σε πραγματικούς όρους κατά 20%. Από το 1995 μέχρι το 2000 που ήταν, όπως είπε, μία δύσκολη περίοδος για τη γεωργία, αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα κατά 2% και το 2000 σε πραγματικούς όρους κατά 2,1% και είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης είδε αύξηση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης, όπως και αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στη γεωργία και αύξηση του μέσου μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συνεχίζοντας την περιγραφή ενός «θαυμαστού κόσμου της γεωργίας», είπε, αυξήθηκαν ακόμα και οι εξαγωγές των βασικών προϊόντων του γεωργικού κλάδου και ιδίως των οπωροκηπευτικών.

Το θαύμα όμως δεν έχει τελειωμό, αφού κατά τον πρωθυπουργό μειώθηκε και το κόστος παραγωγής, αφού τα καλλιεργητικά δάνεια κάποτε ήταν στο 20% και σήμερα έχουν πάει στο 5,5%.

Το μόνο πρόβλημα που παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ήταν στο βαμβάκι και τον καπνό, αλλά και εκεί, είπε η κυβέρνηση, έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα. Για τον καπνό είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση της ΕΕ για το θέμα, αλλά μόνο μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περιορισμό των επιδοτήσεων, ενώ για το βαμβάκι είπε ότι η «κυβέρνηση θα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να μην υπολογιστούν και να μην επιδοτηθούν μη παραγόμενα προϊόντα και η τιμή να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τις διεθνείς τιμές». Εκτίμησε δε ότι «η τιμή του βαμβακιού θα είναι υψηλότερη από αυτήν που υπολογίζεται».

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν «επικοινωνεί με την πραγματικότητα» και τόνισε ότι οι αγρότες «κινητοποιούνται γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ