ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Λουτρό αίματος
  • Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο τριήμερο, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν
  • Ανθρωποκυνηγητό των Αμερικανών και Βρετανών κομάντος στο Νότο προς αναζήτηση του Μπιν Λάντεν, που οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δε βρίσκεται πια σε έδαφος υπό τον έλεγχό τους
  • Η Κουντούζ εξακολουθεί να πολιορκείται

Από τις μάχες στην Κουντούζ

Associated Press

Από τις μάχες στην Κουντούζ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες από τα πεδία μαχών, κυρίως γύρω από την πόλη Κουντούζ που βρίσκεται εδώ και μέρες υπό πολιορκία από τους Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά και όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη νότια επαρχία Κανταχάρ, όπου μαίνεται το ανθρωποκυνηγητό για τον Μπιν Λάντεν. Πιο συγκεκριμένες είναι οι πληροφορίες, που αφορούν στον αριθμό των νεκρών, αν και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά τους ανηλεείς και συνεχείς -μέρα και νύχτα- αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Κουντούζ, φερόμενο ως τελευταίο οχυρό των Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα πακιστανικής εφημερίδας, που μετέφερε δηλώσεις ανώτερου στελέχους των Ταλιμπάν. Κατά τον στρατιωτικό διοικητή των Ταλιμπάν στην επαρχία, Μουλά Φαζίλ, 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τομέα της Κουντούζ το τελευταίο διήμερο, κι άλλοι 250 χάθηκαν το Σάββατο στην περιφέρεια του Χαναμπάντ, κοντά στην πόλη Κουντούζ.

Αλλοι 7 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους και στην πόλη Γκαρντέζ, του τομέα Σαμσάντ στην επαρχία Ναγκαχάρ, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΡ), που έχει την έδρα του στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το βρετανικό BBC αναφέρει ότι όλοι οι νεκροί είναι άμαχοι, ενώ προξενεί απορία, γιατί τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έβαλλαν κατά της μεθοριακής πόλης -βρίσκεται μόλις 8 χλμ από α σύνορα με το Πακιστάν- αφού εκεί δε βρίσκονται ούτε Ταλιμπάν, ούτε αποθήκες, ούτε κάτι που να δικαιολογεί τους βομβαρδισμούς, παρά μόνο πρόσφυγες!

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου, των τεσσάρων δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων δύο του πρακτορείου «Reuters», που αγνοούνταν μετά από ενέδρα ενόπλων τη Δευτέρα, σε κομβόι αυτοκινήτων που κατευθυνόταν από την Τζαλαλαμπάντ προς την Καμπούλ.

Ανθρωποκυνηγητό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, η κατάσταση που επικρατεί στο Κανταχάρ είναι συγκεχυμένη, καθώς σύμφωνα με Δυτικούς δημοσιογράφους παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος της πόλης φέρεται να είναι στα χέρια της Βόρειας Συμμαχίας, οι Ταλιμπάν, δείχνουν να μην έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ ανακαλύφθηκαν και στρατόπεδα προσφύγων, που ήταν άγνωστα μέχρι χτες, ενώ τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν το σφυροκόπημά τους. Εξάλλου, στην επαρχία Κανταχάρ έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις προς αναζήτηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Χτες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, επιβεβαιώθηκε το γεγονός του ανθρωποκυνηγητού του Μπιν Λάντεν, η οποία μάλιστα υποστήριξε ότι ο κλοιός γύρω από τον Νο1 καταζητούμενο σφίγγει, ενώ αποκάλυψε ότι «αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί κομάντος» βρίσκονται στο Νότο, και ότι «από την Παρασκευή ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Ωστόσο η Κλαρκ απέφυγε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα των «Sunday Times», που τόνιζε ότι σε έκταση 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει περιοριστεί ο Μπιν Λάντεν, για τον εντοπισμό του οποίου έχουν επιστρατευτεί αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις και ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η σύλληψή του, αλλά και του μουλά Ομάρ είναι πλέον θέμα χρόνου.

Η πολιορκούμενη Κουντούζ

Στο μεταξύ η Κουντούζ βρίσκεται ακόμη υπό πολιορκία. Οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, οι οποίες έχουν αποκλείσει τους Ταλιμπάν και πιέζουν ασφυκτικά για την παράδοση της πόλης, σταμάτησαν χτες τις χερσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκούν το Κουντούζ, πολέμαρχος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μουλά Νταμπουλάχ, όπου σύμφωνα με τον Ντόστουμ συμφώνησε να συναντηθούν για να οριστικοποιηθούν οι όροι της παράδοσης. Η εξέλιξη αυτή είναι περίεργη και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, καθώς μέχρι χθες, οι Ταλιμπάν άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράδοσης, όχι όμως στις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, δηλαδή στις «μη Παστούν» μειονότητες, με τους οποίους αντιμάχονται. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η πακιστανική εφημερίδα «Dawn», επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος των Ταλιμπάν, οι μουλάδες επιθυμούν να παραδοθούν σε μία «ουδέτερη αφγανική αρχή» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης πως προβάλλουν όρους για την παράδοσή τους. Ζητούν αυτή να γίνει σε μία ουδέτερη αφγανική αρχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι ξένοι μαχητές, μεταξύ των οποίων οι Αραβες και Τσετσένοι μαχητές του Μπιν Λάντεν, να παραδοθούν στον ΟΗΕ για να επαναπατριστούν στις αντίστοιχες χώρες, τα βαρέα όπλα θα δοθούν στην ουδέτερη αρχή, και να παραχωρηθεί στους Ταλιμπάν, που θα αφοπλιστούν και θα γυρίσουν στις εστίες τους, ένα ασφαλές πέρασμα έξω από τη Κουντούζ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Αντι-τρομοκρατικοί» διαξιφισμοί στο Κοινοβούλιο

Θολό ακόμα το τοπίο σχετικά με την αποστολή Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέσα σε πλήθος διαφωνιών άρχισε, χτες, στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως λογικό, δικαιολογημένο και ισορροπημένο ως απάντηση στις συνθήκες και στις απαιτήσεις της κοινής γνώμης, μετά από όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου». Το νομοσχέδιο προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, την κράτηση επ' αόριστον υπόπτων για τρομοκρατία, και μη Βρετανών πολιτών, την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια, το πάγωμα υπόπτων λογαριασμών και την υιοθέτηση ενός νέου ποινικού αδικήματος, αυτού της πρόκλησης θρησκευτικού μίσους.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου προειδοποιούν ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι η Βρετανία μεταμορφώνεται σε μια χώρα τύπου Σιέρρα Λεόνε. Ανταπαντούν, μάλιστα στο επιχείρημα ότι το άρθρο 15 της Συνθήκης προβλέπει την «επιλογή άρσης του παρανόμου της κράτησης χωρίς δίκη, σε περίπτωση πολέμου ή σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών απειλητικών για το έθνος», ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων μίλησε για «ανησυχητική βιασύνη» και εξέφρασε το φόβο ότι θα στραφεί αποκλειστικά εναντίον των μουσουλμάνων.

Σύγχυση

«Μεγάλα ψεύδη», χαρακτήριζαν Βρετανοί αξιωματούχοι τις πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί μικρότερο αριθμό Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, από τις 6.000 που προετοιμάζονται. Ο Βρετανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Στέφεν Εβανς, και αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, έφταναν στην Καμπούλ μετά τις δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων της Β. Συμμαχίας ότι «θα πρέπει να μείνουν μόνο 15 από τους 100 που έφθασαν στη βάση Μπαγκράμ, την Παρασκευή». Ο Εβανς αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αυτό δεν αποτελεί συνολική άποψη της Β. Συμμαχίας» και ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο». Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, εκτιμούσε ότι «το θέμα λύθηκε».

ΙΝΔΙΑ
Νεκροί και τραυματίες, πάλι, στο Κασμίρ

Ενταση και στα σύνορα με το Μπαγκλαντές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Πολύνεκρη επίθεση εναντίον ινδικού στρατοπέδου πραγματοποίησαν ισλαμιστές αυτονομιστές μαχητές, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ινδικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του συγκεκριμένου αξιωματούχου, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», οι αυτονομιστές εκτόξευσαν 3 χειροβομβίδες και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό στρατοπέδου κοντά στο Ραμπάν, που βρίσκεται επί του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη θερινή με τη χειμερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου του Κασμίρ. Από την επίθεση της Κυριακής, έχασαν τη ζωή τους 10 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 30 άλλοι, ενώ στη συνέχεια από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν επιπλέον 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 4 άλλοι. Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά οι ινδικές αρχές ήταν πεπεισμένες ότι ευθύνεται κάποια αυτονομιστική ισλαμιστική οργάνωση.

Ενταση, όμως, επικράτησε την Κυριακή και στη συνοριακή γραμμή της Ινδίας με το Μπαγκλαντές και συγκεκριμένα κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής, ανάμεσα στο ινδικό κρατίδιο Μεγκχαλάγια και στην περιοχή Σιλχέτ του Μπαγκλαντές, που τη διεκδικούν και οι δύο πλευρές. Συνοριακοί φρουροί αντάλλαξαν πυρά, για αρκετή ώρα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν, αλλά οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για τις ευθύνες. Οπως ανακοινώθηκε, χτες, επρόκειτο να συναντηθούν χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ