ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
1975: Η CIA οργανώνει δολοφονίες ξένων ηγετών

Ο γερουσιαστής Τσερτς παρουσιάζει στους δημοσιογράφους την έκθεσή του για τις δραστηριότητες της CIA
Ο γερουσιαστής Τσερτς παρουσιάζει στους δημοσιογράφους την έκθεσή του για τις δραστηριότητες της CIA
Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου για τις παράνομες δραστηριότητες της περιβόητης CIA, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ υποχρεώνεται, στις 5 Γενάρη του 1975, να διατάξει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ανωτάτου επιπέδου υπό τον αντιπρόεδρο Νέλσον Ροκφέλερ. Λίγες μέρες αργότερα, ανάλογη επιτροπή συγκροτείται από το Κογκρέσο, υπό την προεδρία του γερουσιαστή Τσερτς.

Η έκθεση της Επιτροπής Ροκφέλερ δημοσιεύεται στις 10 Ιουνίου του 1975 και είναι «καταπέλτης» για τη δράση της CIA στο εσωτερικό της χώρας. Εκατομμύρια πολίτες, αγωνιστές του αντιπολεμικού, φοιτητικού και αντιρατσιστικού κινήματος φακελώνονται, τηλέφωνα παγιδεύονται, γραφεία και λέσχες γεμίζουν «κοριούς», πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς διαβρώνονται από χαφιέδες, γραφεία νόμιμων κομμάτων γίνονται στόχοι διαρρήξεων, εν ολίγοις ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού αντιμετωπίζεται σαν εσωτερικός εχθρός. Οι αποκαλύψεις, οι οποίες περιέχονται σε 299 πυκνογραμμένες σελίδες «καίνε» τους πρώην Προέδρους Τζόνσον και Νίξον.

Ομως, η μεγάλη βόμβα θα σκάσει στις 20 Νοέμβρη του 1975, όταν ο γερουσιαστής Τσερτς παρουσιάζει το πιο σημαντικό κομμάτι από την έκθεση της δικής του επιτροπής: τη λίστα των πολιτικών δολοφονιών που οργάνωσε και εκτέλεσε, ή αποπειράθηκε να εκτελέσει η CIA κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 15 χρόνων.

Στην περίοδο 1960-1965, επί προεδρίας Αϊζενχάουερ, Κένεντι και Τζόνσον, η CIA οργάνωσε οκτώ απόπειρες δολοφονίας του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, του αδελφού του Ραούλ και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, σε συνεργασία με τον υπόκοσμο της Μαφίας. Το 1960, ο επικεφαλής της CIA Αλεν Ντάλες οργανώνει τη δολοφονία του ηγέτη του τότε βελγικού Κογκό (μετέπειτα Ζαΐρ) Πατρίς Λουμούμπα, κατόπιν προσωπικής εντολής του Αϊζενχάουερ στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που καταχωρίζονται στην έκθεση.

Η CIA ενέχεται επίσης στη δολοφονία των Προέδρων του Νοτίου Βιετνάμ, Νγκο Ντιν Ντιέμ, και της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λέο Τρουχίγιο, όπως επίσης και του δημοκρατικού αρχηγού των χιλιανών ενόπλων δυνάμεων, Ρενέ Σνάιντερ, πριν από την ανατροπή του Αλιέντε. Ανάμεσα στις πάμπολλες καταγγελίες που περιέχονται στην έκθεση Τσερτς περιλαμβάνονται και σχέδια για τη δολοφονία του ηγέτη της Ινδονησίας Σουκάρνο και του Προέδρου της Αϊτής Φρανσουά Ντιβαλιέ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


ΠΡΟΣΩΠΑ

1894 Πεθαίνει ο Αντον Γκριγκόριεβιτς Ρουμπινστάιν. Ρώσος πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, παιδαγωγός και μουσικο-κοινωνικός παράγοντας. Γεννήθηκε το 1829 και σε ηλικία μόλις δέκα ετών έδωσε συναυλία στη Μόσχα. Στη συνέχεια, από το 1840 έως το 1843, εμφανίστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου συνάντησε ενθουσιώδη υποδοχή. Την ίδια περίοδο χρονολογούνται και οι πρώτες του συνθέσεις. Από το 1844 έως το 1848 συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο και τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Φ. Μέντελσον και τον Φ. Λιστ. Το 1848 επιστρέφει στη Ρωσία και εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη. Μετά από μια τετραετή (1854- 1858) περιοδεία στην Ευρώπη, γυρίζει και εγκαθίσταται οριστικά στην Πετρούπολη, όπου αναπτύσσει πλούσια μουσικο-κοινωνική δραστηριότητα. Ιδρυσε το ρωσικό μουσικό σύλλογο και το 1862 ίδρυσε το πρώτο ρωσικό ωδείο στην Πετρούπολη, το οποίο διηύθυνε μέχρι το 1891. Μαθητής του υπήρξε ο Τσαϊκόφσκι. Ηταν ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες, δημιουργός της ρωσικής πιανιστικής σχολής. Το χαρακτηριστικό της τέχνης του ήταν ο εμπνευσμένος αυτοσχεδιασμός, που συχνά παραβίαζε τους πατροπαράδοτους μουσικούς κανόνες.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1873 Στην Ουγγαρία οι δύο πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη, η Βούδα και η Πέστη, ενώνονται, για να σχηματίσουν την πρωτεύουσα της χώρας, Βουδαπέστη.

1913 Η Αγγλία και η Γερμανία αποφασίζουν το μοίρασμα, μεταξύ τους, των πορτογαλικών αποικιών ανά τον κόσμο. Ομως, ο παγκόσμιος πόλεμος που ξέσπασε την επόμενη χρονιά άφησε τη συμφωνία ανεκτέλεστη.

1917 Ο Βρετανός στρατηγός Ελ, με 324 τανκ προσβάλλει τις γραμμές των Γερμανών στη μάχη του Καμπρέ στη Γαλλία, την πρώτη σημαντική μάχη με τανκ. Στο τέλος της δεν υπήρχαν λάφυρα και οι Βρετανοί έχασαν 43.000 άνδρες.

1970 Η πλειοψηφία των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τάσσεται υπέρ της εισδοχής της Λαϊκής Κίνας στον Οργανισμό.

1976 Υπογράφεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στη Βέρνη, συμφωνία για «ανακωχή» στο Αιγαίο.

1978 Αποφασίζεται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΟΚ η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες που στην ανατολική, νησιωτική Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στις κεντρικές και βόρειες ορεινές περιοχές. Πάντως θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης στην κεντρική και νότια Ελλάδα κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί μέτριοι και στο Αιγαίο μέχρι πολύ ισχυροί, σταδιακά στρεφόμενοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια σε βόρειοι, βορειανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και από το απόγευμα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9-19, στο Αιγαίο από 11-20 και στη Θεσσαλονίκη από 8-12 βαθμούς.

Για την Αττική αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα το πρωί ισχυροί που βαθμιαία τη νύχτα θα στραφούν βόρειοι και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ