ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια

Στιγμιότυπο απ' τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση
Στιγμιότυπο απ' τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση
H συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εργασίας, Δ. Ρέππα, και η χτεσινοβραδινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει το σχέδιό της για την επίθεση στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, ενισχύει το προπαγανδιστικό της οπλοστάσιο, εξαπολύοντας ένα μπαράζ από συνεχείς δηλώσεις, συνεντεύξεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών αλλά και «διαρροές» σεναρίων.

Στόχος αυτής της προπαγάνδας, να ξεγελάσει τους εργαζόμενους, ν' αποπροσανατολίσει τα συνδικάτα, ν' ανοίξει την κερκόπορτα του «κοινωνικού διαλόγου». Διάλογο μέχρις εσχάτων υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά στο τέλος αυτού του τούνελ κρύβεται η ίδια σταθερή επιδίωξη: Να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους ό,τι απέμεινε από τους άθλιους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη δεκαετία, να δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Σε αυτή τη σκοπιμότητα είναι υποταγμένες δηλώσεις του τύπου: Η κυβέρνηση «δε θα αιφνιδιάσει κανέναν στο Ασφαλιστικό», ή πως, δήθεν, οι ανατροπές δε θα θίξουν τους εργαζόμενους μέχρι το 2006. Γίνεται φανερό ότι τα επιχειρήματα Γιαννίτση είναι εδώ. Οπως εδώ είναι και οι προτάσεις του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, επιμένει πως «πολύ λίγοι Ελληνες ξέρουν τις προτάσεις Γιαννίτση». Υπονοώντας προφανώς ότι αν τις γνώριζαν καλά, δε θα αντιδρούσαν.

Η επιδίωξη «σαλαμοποίησης» του Ασφαλιστικού και διά μέσου αυτής η προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων είναι ακόμα ένα όπλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Επανέρχεται, λοιπόν, με τη διαρροή σεναρίων για το ποιους δε θα θίξουν τα μέτρα.

Επανέρχεται φορώντας τη μάσκα της «ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους». Ετσι, η ληστρική ρύθμιση σε βάρος του ΙΚΑ για το 1,3 τρισ. δραχμές που το δημόσιο χρωστάει στον Οργανισμό, για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, που στην πράξη σημαίνει απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για το Ιδρυμα, εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η καθήλωση του επιδόματος ανεργίας, τα ψίχουλα της ντροπής του 5% μετά από χρόνια, που δεν καλύπτει ούτε τον πραγματικό πληθωρισμό, πλασάρεται ως κοινωνική ευαισθησία. Οταν 682 δισ. δραχμές από το Γ΄ ΚΠΣ μοιράζονται αφειδώς σε βιομηχάνους και επιτήδειους για την κατάρτιση και εκπαίδευση με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση εμφανίζεται ν' ανακαλύπτει και πόρους για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Πρόκειται για άλλη μια αλχημεία, στις τόσες που επιδίδεται, όπου οι δαπάνες και εισφορές των εργαζομένων για την Υγεία και την Ασφάλιση παρουσιάζονται ως εισφορά του κράτους. Οσο για τα κεφάλαια που θα προέλθουν από την εισφοροδιαφυγή, που η κυβέρνηση καλύπτει και συγκαλύπτει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα αυτά είναι κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων και δεν αποδίδονται. Δεν πρόκειται λοιπόν για καμιά ενίσχυση από πλευράς του κράτους, αλλά για χρήματα που κλάπηκαν και συνεχίζουν να κλέβονται από τους εργαζόμενους.

Η περιρρέουσα λοιπόν ατμόσφαιρα «συναίνεσης», «κοινωνικού διαλόγου» και «δίκαιης λύσης», που καλλιεργεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί κανέναν να ξεγελάσει. Η πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο αντίστασης είναι η μόνη απάντηση στους ελιγμούς και στις παγίδες της κυβέρνησης. Η πρόσκληση του ΠΑΜΕ προς όλους τους συνδικαλιστές και τα συνδικάτα για τη σύσκεψη στο Σπόρτινγκ, στις 10 του Δεκέμβρη, όπως και το πλαίσιο συζήτησης για απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων, καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου», χρηματοδότηση του συστήματος από κυβέρνηση, εργοδότες, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων, επιστροφή των κλεμμένων, απόρριψη των προσπαθειών για εμπορευματοποίηση της Υγείας, διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων, σ' αυτήν ακριβώς την προσπάθεια θέλουν να συμβάλουν.

Απεργία στις εφημερίδες του Κ. Μήτση

Την κήρυξη της 24ωρης απεργίας στις εφημερίδες «Βραδυνή» και «Αδέσμευτος Τύπος» αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στις εφημερίδες «Βραδυνή» και «Αδέσμευτος Τύπος» του Κ. Μήτση. Η απεργία ξεκινά από σήμερα στις 9 το πρωί και λήγει την Τετάρτη 21 Νοέμβρη στις 9 το πρωί.

Η απεργία κηρύχτηκε από την ΕΣΗΕΑ με τη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, της Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Με την απεργία αυτή, οι εργαζόμενοι απαντούν στην κατάφωρα αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας στις συγκεκριμένες εφημερίδες, η οποία συστηματικά:

1. Δεν εφαρμόζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

2. Δεν καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τη φετινή ΣΣΕ, ενώ καθυστερεί παράνομα την καταβολή αμοιβής εργασίας για το κυριακάτικο φύλλο και την εργασία κατά τις Κυριακές.

3. Καταστρατηγεί τους γενικότερους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας

4. Προχωρεί σε απολύσεις δημοσιογράφων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν τέτοιες συμπεριφορές.

  • Οι απόπειρες καταπάτησης των συμβάσεων δε θα περάσουν
  • Η προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων θα πέσει στο κενό
  • Τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα γίνουν σεβαστές από όλους.
ΠΕΜΕΝ
Εκατό χρόνια ταξικού αγώνα

Εκατό χρόνια πρωτοπόρας αγωνιστικής δράσης συμπληρώνει φέτος η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Οι σημαντικότεροι σταθμοί αυτής της ιστορικής διαδρομής, που είναι γραμμένη στις λαμπρότερες σελίδες του παγκόσμιου ναυτεργατικού κινήματος, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση «Μνήμης-τιμής και αγώνα», που διοργανώνει η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 22 του Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Η ΠΕΜΕΝ στην ανακοίνωση-πρόσκληση που εξέδωσε προς τους μηχανικούς τονίζει: «Τιμούμε τους μηχανικούς, τους ναυτεργάτες, που έχασαν τη ζωή τους στα τραγικά ναυάγια, στα ναυτικά εγκλήματα, αποτέλεσμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Τιμούμε τους μηχανικούς, τους ναυτεργάτες, που με αυτοθυσία έδωσαν τη ζωή τους στις σκληρές ταξικές μάχες με τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους». «Η μετάδοση της φλόγας - συνεχίζει - της συλλογικής δημιουργίας, της δράσης και του ταξικού αγώνα είναι ελπίδα για τους νέους μηχανικούς και γενικότερα τους νέους ναυτεργάτες, για να ανατραπεί αυτή η αντεργατική, αυταρχική, άκρως επικίνδυνη πολιτική και οι φορείς της και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-ναυτεργατικής οικογένειας».

Υπογραμμίζει δε ότι: «Με όλες μας τις δυνάμεις συμβάλλουμε στην κλιμάκωση των αγώνων των ναυτεργατών, τιμούμε αυτό που καταγράφεται στο καταστατικό της ΠΕΜΕΝ, στα αιματοβαμμένα κόκκινα λάβαρα του αγώνα του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την "κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο", για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή».

ΤΕΧΝΙΚΟΙ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ποινικοποιείται η δράση των επιτροπών ελέγχου

Προσπάθεια ποινικοποίησης της λειτουργίας των πενταμελών επιτροπών ελέγχου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τεχνικών - Υγειονομικών και Υπαλλήλων Πληροφορικής υπουργείου Εργασίας, ύστερα από τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της επιτροπής για το δυστύχημα στο πλοίο «ΣΕΪΛΟΡ».

Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος θεωρεί, ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί προσπάθεια να διαχυθούν οι ευθύνες για το έγκλημα στο «ΣΕΪΛΟΡ» και ουσιαστικά να ακυρωθεί η αρχή της ευθύνης του εργοδότη και να εξισωθεί η επιτροπή με τα κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο (χημικοί ναυτιλίας, τεχνικοί ασφάλειας).

Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος απαιτεί: Την άμεση παύση της εισαγγελικής δίωξης, την ηθική και νομική στήριξη της επιτροπής από το υπουργείο Εργασίας. Τη νομική κάλυψη των επιθεωρητών εργασίας στο έργο τους και την ουσιαστική εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης εργασίας. Ακόμα, αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, με ευθύνη του εργοδότη. Να απλοποιηθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων και να επιβλέπεται η αυστηρή εφαρμογή τους από τις Λιμενικές Αρχές. Τέλος, να ενισχυθούν οι επιτροπές ελέγχου με τη συμμετοχή σ' αυτές και οριζόμενου από το κράτος Χημικού Ναυτιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ