ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Καθ' οδόν για τη «δεύτερη φάση» του πολέμου

Διίστανται οι απόψεις για τον επόμενο στόχο, αν και φαίνεται να «προηγείται» η υποψηφιότητα του Ιράκ

Βρέφος θύμα των αμερικανικών βομβαρδισμών στο νοσοκομείο

Associated Press

Βρέφος θύμα των αμερικανικών βομβαρδισμών στο νοσοκομείο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στο προσκήνιο έχει έρθει, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η «δεύτερη φάση του αντιτρομοκρατικού πολέμου». Πολλοί είναι οι ενδεχόμενοι στόχοι, αν και το όνομα που ακούγεται περισσότερο, και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φροντίζουν να «πριμοδοτούν» με τις δηλώσεις τους, είναι αυτό του Ιράκ.

«Σίγουρα θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα αμερικανικών επιθέσεων» δήλωνε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο BBC. Ο Ντικ Τσένεϊ υποστήριζε ότι «υπάρχουν πολλά μέρη όπου βρίσκονται πυρήνες της Αλ Κάιντα, πιθανώς φθάνουν ακόμη και τα 50. Εργαζόμαστε με άλλες μυστικές υπηρεσίες και με άλλες κυβερνήσεις για να πετύχουμε την εξάρθρωσή τους». Οσα δεν κατονόμασε ο Τσένεϊ, ανέλαβε να παρουσιάσει εκτενώς η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις.

«Οι ΗΠΑ, στο άμεσο μέλλον, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν. Δε χρειαζόμασταν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να καταλάβουμε ότι ο Σαντάμ είναι απειλή για τα συμφέροντά μας. Μόνο ένας προφανής λόγος υπάρχει για να διώξει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ: Για να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής. Ο κόσμος και ο ιρακινός λαός θα είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ στην εξουσία και δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».

Εκτός από την ξεκάθαρη αυτή αναφορά στην «απειλή του Σαντάμ», η Ράις, απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή του Ιράκ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη λεγόμενη συνάντηση του αεροπειρατή Μοχάμεντ Ατα με Ιρακινό πράκτορα στην Πράγα, την οποία επιβεβαιώνει η τσέχικη κυβέρνηση, τόνιζε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνει κάτι τέτοιο ο Σαντάμ. Δε φαντάζεται κανείς ότι δε θα βοηθούσε τρομοκράτες». Εντούτοις απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Μία ημέρα νωρίτερα, το στίγμα είχε δώσει ο Τζον Μπόλτον, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για θέματα ελέγχου όπλων και διεθνούς ασφαλείας. Κατηγόρησε το Ιράκ, αλλά και τις Βόρεια Κορέα, Σουδάν, Λιβύη, Συρία και Ιράν ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα. Τόσο η Ράις όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμιζαν, σε όλους τους δυνατούς τόνους, πως «ο Πρόεδρος Μπους το εννοούσε όταν έλεγε ότι ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος δε θα σταματήσει στο Αφγανιστάν και θα πάρει πολλά χρόνια».

Παρ' όλα αυτά, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Πολλοί συντηρητικοί σχολιαστές, διανοούμενοι και αξιωματούχοι φέρονται να πιέζουν για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, τονίζοντας ότι «η επιτυχία στο Αφγανιστάν δημιουργεί την ιδανική συγκυρία». Εντούτοις, κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι προτιμότερο θα ήταν ένα πλήγμα σε μια άλλη χώρα πρώτα, ούτως ώστε να δοθεί ο χρόνος για προσεταιρισμό των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και ιδιαίτερα των «συμμάχων» Αιγύπτου, Σ. Αραβίας και Ιορδανίας. Διόλου τυχαίες, άλλωστε, δεν ήταν οι επισημάνσεις της Ράις ότι «το Ιράκ απειλεί την ύπαρξη του Κουβέιτ και έχει στραφεί ακόμη και εναντίον της Σ. Αραβίας».

Ως πιθανοί στόχοι προβάλλονται η Ινδονησία ακόμη και οι Φιλιππίνες, όπου δρα η ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, που φέρεται να σχετίζεται με την Αλ Κάιντα. Ως «ιδανικότερος» στόχος παρουσιάζεται η Σομαλία, λόγω της «βεβαιότητας» ότι υπάρχει βάση της Αλ Κάιντα, αλλά και λόγω του χάους που επικρατεί και της συναισθηματικής απόστασης από τον μουσουλμανικό κόσμο. Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», μάλιστα, υποστηρίζει ότι έχει, ήδη, εκπονηθεί κοινό γερμανο-αμερικανικό στρατιωτικό σχέδιο. Η βρετανική «Guardian» εκτιμά ότι πιθανός στόχος είναι και η Υεμένη, πατρίδα αρκετών μαχητών της Αλ Κάιντα.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Το Ισλαμαμπάντ παραμένει πηγή τρομοκρατίας»

Η πακιστανική ηγεσία ζήτησε την παύση λειτουργίας του τελευταίου προξενείου των Ταλιμπάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

«Το Πακιστάν παραμένει βασική πηγή τρομοκρατίας και η τακτική του, που είναι εμφανής στο Κασμίρ, δεν άλλαξε διόλου από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ούτε από τη συμμετοχή του στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Νέες ξεκάθαρες κατηγορίες εκτόξευσε εναντίον της πακιστανικής ηγεσίας, χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Λ. Κ. Αντβανί, με αφορμή τη σταθερά τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο. Το Ισλαμαμπάντ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει και αποπειράθηκε να πάρει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο Αντβανί εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο κόσμος αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί γιατί η Ινδία ανησυχεί έντονα για το γειτονικό Πακιστάν». Υπογράμμισε ότι η Ινδία θα επιμείνει τόσο στις απόψεις της όσο και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της σχετικά με το Κασμίρ, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ινδικά στρατεύματα να παραβιάσουν τη Γραμμή Εκεχειρίας του κρατιδίου.

Επίσης, προέβλεψε ότι πιθανότατα οι γραμμές των αυτονομιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν στο Κασμίρ θα ενισχυθούν από μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το Αφγανιστάν. Η εκτίμηση του Αντβανί προκάλεσε την άμεση αντίδραση μιας από τις γνωστότερες αυτονομιστικές οργανώσεις, της «Χιζμπουλάχ Μουτζαχεντίν», που, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι δεν υφίστανται σχέσεις ανάμεσα στους αυτονομιστές του Κασμίρ και τους Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν, στο Κασμίρ, και αλλοδαποί μαχητές.

Παράλληλα με τη νέα διπλωματική όξυνση, τεταμένη παρέμενε η κατάσταση στο Κασμίρ. Σύμφωνα με την ινδική πλευρά, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα περιστατικά βίας στο κρατίδιο, αρχής γενομένης από την εκτόξευση όλμων εναντίον της ινδικής πλευράς από τον πακιστανικό στρατό, σε τουλάχιστον τρία σημεία. Από τους νεκρούς, οι 5 είναι αυτονομιστές ισλαμιστές.

«Ισορροπεί» το Ισλαμαμπάντ

Τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας και του τελευταίου προξενείου των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, που βρισκόταν στην Κουέτα, ζήτησε, χτες, η πακιστανική ηγεσία. Το αίτημα διατυπώθηκε στον πρέσβη Αμπντούλ Σατάρ Ζαέεφ που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως υπογράμμιζε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αζίζ Αχμέντ Κχαν, «θεωρήθηκε άχρηστη η λειτουργία του αφού έχουν καταρρεύσει οι Ταλιμπάν». Ο Κχαν τόνισε ότι η πρεσβεία των Ταλιμπάν θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρις ότου σχηματιστεί μια νέα ευρεία και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την οποία το Ισλαμαμπάντ θα αναγνωρίσει.

Ταυτόχρονα, η πακιστανική ηγεσία προχώρησε, χτες, σε μια ανακοίνωση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ομολογία» της εμπλοκής πολλών Πακιστανών στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Περβέζ Μουσαράφ απευθύνει έκκληση «για ανθρωπιστική ανταπόκριση στην πρόταση όλων των ξένων μαχητών, που βρίσκονται στο πλευρό των Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, να παραδοθούν». Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση ο Μουσαράφ συζήτησε το θέμα τόσο με τη φρουρά της Κουντούζ όσο και με τους Μπλερ και Πάουελ, τους οποίους κάλεσε να εγγυηθούν την ασφαλή έξοδο των ξένων μαχητών.

ΗΠΑ
Στην κατεύθυνση της στρατοκρατίας

Εθνοφρουρά - ομοσπονδιακή κυβέρνηση στα αεροδρόμια και οι αλλοδαποί στα στρατοδικεία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Η ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την ώρα που υπέγραφε το νέο νόμο για την ασφάλεια των πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ronald Reagan», κοντά στην Ουάσιγκτον.

Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ λίγο πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου, προβλέπει μεταξύ άλλων την πρόσληψη 28.000 υπαλλήλων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον έλεγχο των αποσκευών. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι τη φύλαξη των αεροδρομίων αναλαμβάνει πλέον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τις ιδιωτικές εταιρίες. Ενώ σε δίωξη θα βρίσκονται και οι απεργίες των εργαζομένων, αφού ενδεχομένως μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια των αεροδρομίων. Ηδη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Μπους σκέφτεται την ενεργοποίηση του μέτρου, για την απεργία που έχει ανακοινωθεί από την UAL. Πάντως, όσον αφορά τα μέτρα, ύστερα από δύο χρόνια, τα αεροδρόμια θα έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν και πάλι στο παλιό σύστημα φύλαξης, ενώ τα μέτρα αναμένεται να κοστίσουν συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και κάθε επιβάτης αναμένεται να επιβαρυνθεί με 5 δολάρια σε κάθε πτήση.

Πάντως, ο Μπους υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά την απόφασή του οι αλλοδαποί ύποπτοι που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες ή σχέσεις με την τρομοκρατία να δικάζονται από έκτακτα στρατοδικεία. Οπως είπε, είναι λογικό να υπάρχουν στρατοδικεία σε καιρό πολέμου και αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ τώρα είναι πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας. Σε μια προσπάθεια πάντως να «κατευνάσει» τους μουσουλμάνους για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εν μέσω ραμαζανιού, ο Μπους παρέθεσε δείπνο στους πρεσβευτές 50 μουσουλμανικών χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ