ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη
  • Διεθνείς διαστάσεις αποκτά η παράδοση των Ταλιμπάν στην Κουντούζ
  • Το ανθρωποκυνηγητό για τον Μπιν Λάντεν συνεχίζεται, ενώ «επικηρύχτηκε» κιόλας

Βομβαρδισμοί από τους στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας

Associated Press

Βομβαρδισμοί από τους στρατιώτες της Βόρειας Συμμαχίας
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ολα τα μάτια είναι στραμμένα πια στην Κουντούζ, όπου χιλιάδες βρίσκονται υπό πολιορκία και το μέλλον τους είναι άδηλο, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν για 45η μέρα.

Ο «κλοιός στενεύει γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», Αμερικανοί και Βρετανοί κομάντος έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Λάντεν, δυσκολίες όμως υπάρχουν και αυτό το παραδέχτηκε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος όμως έκανε παράλληλα σαφές ότι οι προσπάθειες δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (AIP), οι Ταλιμπάν απέκρουσαν επίθεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έπειτα από βίαιες μάχες, από τις οποίες προκλήθηκε ο θάνατος τριάντα στρατιωτών στους κόλπους των επιτιθέμενων, στην επαρχία Χέλμαντ, δυτικά της Κανταχάρ.

Ενώ λοιπόν η Κανταχάρ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξακολουθεί να παραμένει υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν μία άλλη πόλη, η Κουντούζ εδώ και δέκα μέρες έχει γίνει ένας ακόμη θύλακας που έχει παραδοθεί στις φλόγες του πολέμου. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, περίπου 15.000 έως 20.000 Ταλιμπάν αλλά και ξένοι μαχητές, πιθανώς της Αλ Κάιντα, όπως Πακιστανοί, Αραβες, Τσετσένοι κ.ά., διαπραγματεύονται από την Παρασκευή την παράδοσή τους, ενώ η Βόρεια Συμμαχία έχει δημιουργήσει ένα φονικό κλοιό γύρω τους. Σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, «διοικητές των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θέλουν να παραδοθούν άνευ όρων, αλλά μόνον στον ΟΗΕ». Ομως «είναι προφανές ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί, δεν έχει τα μέσα, δεν είναι παρών στην περιοχή, και δυστυχώς δεν έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στο αίτημά τους», δήλωσε ο Μπραχίμι σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντησή του με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, με μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, που μετέφερε στη Βόρεια Συμμαχία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Φρανσέσκ Βεντρέλ, ζητείται από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκούν την Κουντούζ «να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και να χειριστούν το ζήτημα αυτό με όσο το δυνατόν περισσότερη ανθρωπιά».

Το ενδεχόμενο της μέσω διαπραγματεύσεων αποχώρησης των αλλοδαπών συνεργατών των Ταλιμπάν ανέκυψε από δηλώσεις του στρατηγού της Βόρειας Συμμαχίας που πολιορκεί την Κουντούζ, Μοχάμεντ Νταούντ. Για το ζήτημα υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση της πακιστανικής κυβέρνησης όπου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ ζήτησε μια ανθρώπινη απάντηση στις προσφορές για παράδοση δυνάμεων στο Αφγανιστάν που προηγουμένως είχαν συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν» και προστίθεται ότι ο Μουσάραφ συζήτησε «τη δέσμευση αυτή της φρουράς στο Κουντούζ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ χτες».

Πάντως, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι «θα είναι εξοργιστικό για μας αν οι αλλοδαποί στο Αφγανιστάν, μέλη της «Αλ-Κάιντα», οι Τσετσένοι και οι άλλοι που συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν, λάβουν την άδεια να αποχωρήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για μία ξένη χώρα»...

Σε άλλο επίπεδο και σε σχέση με το ανθρωποκυνηγητό του Μπιν Λάντεν, η εφημερίδα «New York Times» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο αμερικανικός στρατός μεταδίδει στο Αφγανιστάν μήνυμα από αερομεταφερόμενο ραδιοσταθμό ότι προσφέρεται αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό ή τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τη CIA να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια, όχι μόνο για πληροφορίες αλλά και για να πείσουν τους Αφγανούς να συμμετάσχουν και αυτοί στο ανθρωποκυνηγητό έναντι αντιτίμου εννοείται.

Τέλος, η αποστολή 1.600 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, είναι θέμα χρόνου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «USA Today».


Διαγκωνισμοί για το «μέλλον»

Τη Δευτέρα αρχίζει στο Βερολίνο η Διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, μετά τη συναίνεση της Βόρειας Συμμαχίας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς να ενέχει κάποια λύση στο αδιέξοδο της «κάλυψης του πολιτικού κενού», το χτεσινό «ναι» της Βόρειας Συμμαχίας, προς το απεσταλμένο του ΟΗΕ, σημαίνει τουλάχιστον ότι το πρώτο βήμα που δεν είναι άλλο από την «πολυπόθητη» Διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, θα γίνει τελικά και μάλιστα στη γερμανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα.

Μετά από «δισταγμούς», ή καλύτερα μετά από διαπραγματεύσεις, η Βόρεια Συμμαχία συμφώνησε τελικά να λάβει μέρος στη διάσκεψη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Φρανσέσκ Βεντρέλ μετά την ολοκλήρωση της σειράς των συναντήσεων που είχε από το Σάββατο με τους ηγέτες της αφγανικής αντιπολίτευσης στην Καμπούλ. Ο Βεντρέλ διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με όλα τα στοιχεία οι Ταλιμπάν ως κίνημα, ως δομή, είναι στα πρόθυρα κατάρρευση, τόνισε ο Βεντρέλ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου από την αφγανική πρωτεύουσα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ. Ενώ προσπαθώντας να μετριάσει τις προσδοκίες ως προς τα πιθανά «επιτεύγματα» της Διάσκεψης ο Βεντρέλ τόνισε «ότι δε σχηματίζουμε κυβέρνηση αλλά πρόκειται απλά για μια πρώτη συνάντηση».

Η διάσκεψη αποτελεί το πρώτο από τα πέντε σημεία του σχεδίου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters, η διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στο συνεδριακό κέντρο του υπουργείου στο Βερολίνο, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τους συμμετέχοντες. Οπως δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες της αποστολής που θα αναχωρήσει για τη Γερμανία, ενώ αντιπροσωπεία στη διάσκεψη προτίθεται να στείλει και ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν Ζαχέρ Σαχ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Ενώ ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», προσδοκούν πολλά από τη συμμετοχή του Σαχ, καθώς προέρχεται από τη φυλή Παστούν, όπως και οι Ταλιμπάν, φυλή που αποτελεί το 40% των 20 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Ημερίδα για την ανασυγκρότηση

Βιάση και κινητικότητα για το μέλλον του Αφγανιστάν επιδεικνύει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ άνοιξε ο ίδιος χτες τις εργασίες της ημερίδας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, που στόχο έχει να προετοιμάσει ένα διεθνές συνέδριο για το θέμα, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Νοεμβρίου στο Πακιστάν.

Ενα πενταετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ύψους 6.5 δισ. δολαρίων, ενδεχομένως να έχει ανάγκη το Αφγανιστάν για την ανόρθωση του κράτους του. Αυτή είναι η εκτίμηση του Μαρκ Μάλοτς - Μπράουν, διευθυντή του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD). Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το θέμα, παραδέχτηκε πως είναι κάπως πρώιμο να προκαταλάβει με αριθμούς, προέβη ωστόσο σε έναν παραλληλισμό με τη Μοζαμβίκη, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '90, με τη βοήθεια ενός πενταετούς οικονομικού σχεδίου ύψους 6.5 δισ. δολαρίων, κατόρθωσε να ανορθώσει την οικονομία της έπειτα από πολλές δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης στη χώρα να φτάνει το 10%.

Τέλος, ο Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, με θέμα την κοινωνική επανένταξη των Αφγανών στη μετά Ταλιμπάν εποχή, υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής γυναικών στη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει ευρεία βάση και να είναι αντιπροσωπευτική, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περιλαμβάνει και γυναίκες, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν ώστε οι γυναίκες του Αφγανιστάν να ξαναβρούν, όχι μόνο μια θέση στον ήλιο αλλά και μια θέση στη μελλοντική τους κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ