ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
«Κοκκινοφοβία», γλώσσα και Μαμωνάς...

Με πρόσχημα - αυτή τη φορά - την τρομοκρατία, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ισοπέδωσαν άλλη μια χώρα...

Associated Press

Με πρόσχημα - αυτή τη φορά - την τρομοκρατία, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ισοπέδωσαν άλλη μια χώρα...
Η νέα μορφή φασισμού έρχεται μεταμφιεσμένη με το «ένδυμα» του νέου ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων για την ποινική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας...

Οι Αμερικανοί (δηλαδή η κυβέρνησή τους) έχουν λανσάρει το πρόσχημα της τρομοκρατίας για να επεμβαίνουν ωμά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να επιβάλλουν τα σχέδιά τους. Τα ευρωπαϊκά κέντρα των Βρυξελλών κατασκευάζουν τις αλυσίδες (την ποινική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας) με τις οποίες θα αλυσοδέσουν τους λαούς για να τους ...«προστατεύσουν»! Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπάκουος μαθητής όλων αυτών των «κέντρων της αμαρτίας», σκύβει δουλικά τη μέση και υπερθεματίζει στην «αναγκαιότητα» του αλυσοδέματος, συνεπικουρούμενη από τη Νέα Δημοκρατία, που δέχεται τα πάντα, προκειμένου να αποκτήσει την εύνοια των προαναφερόμενων κέντρων, ώστε να διαδεχθεί κάποτε το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αν μελετήσει κανείς το τι προβλέπει αυτή η «ποινική αντιμετώπιση», θα διαπιστώσει ότι ο φασισμός της παγκοσμιοποίησης απλώνεται στον ευρωπαϊκό ουρανό, για να φαλκιδεύσει - πέραν όλων των άλλων - και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Κάποιοι «κανόνες» - όπως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης - που καταργούν ουσιαστικά σύνορα, νομοθεσίες, αρχές κλπ. προωθούν τεχνηέντως και συγκεκαλυμμένα την κατάργηση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων των χωρών, για να περάσουν πιο εύκολα οι αλυσίδες της παγκοσμιοποίησης. Σ' αυτό το πλαίσιο, συγκαταλέγεται και η πονηρή αξίωση της επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου, που με δασκαλίστικο ύφος (κατ' επιεική χαρακτηρισμό) προς «ατακτούντας και δυστρόπους μαθητάς», εδήλωσε: «Νομίζω ότι η χώρα μας εγκαίρως θα πρέπει να ορίσει ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αγγλικά. Νομίζω ότι οι Ελληνες δε θα πάθουν τίποτε, αν μάθουν να μιλούν το ίδιο καλά τα αγγλικά, όπως τα ελληνικά...»!

Φυσικά, η γνώση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ξένων γλωσσών είναι ευνόητο ότι αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον οποιονδήποτε και δε χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία, για να εξάγει κανείς αυτό το συμπέρασμα. Η κυρία Διαμαντοπούλου, όμως, δεν εννοεί αυτό. Αγνωστον εάν της υποδείχθηκε «έξωθεν» ή το σοφίστηκε η ίδια, το ουσιώδες σ' αυτήν την «παραίνεση» εντοπίζεται στο «επίσημο»! Ωστε έτσι; Δεύτερη ΕΠΙΣΗΜΗ γλώσσα τα αγγλικά; Μήπως σε δεύτερο στάδιο θα μας συστήσει η «κυρία καθηγήτρια» να γίνει και ΠΡΩΤΗ επίσημη γλώσσα; Αντιλαμβάνεται ή υποκρίνεται ότι δε συνειδητοποιεί «τι θα πάθουν» οι Ελληνες από τέτοιες «καινοτομίες»; Να είναι σίγουρη η κυρία Διαμαντοπούλου ότι οι ...«υποανάπτυκτοι» Ελληνες αντιλαμβάνονται πολύ καλά «τι θα πάθουν» με τις «ντιρεκτίβες» των Βρυξελλών και δεν είναι διατεθειμένοι να κάμψουν δουλικά τη μέση στις απαιτήσεις των Μακιαβέληδων των ευρωπαϊκών κέντρων, όπως συνηθίζει το κόμμα της. Λησμόνησε, φαίνεται, η κυρία Διαμαντοπούλου ακόμη και το περίφημο σύνθημα του μακαρίτη αρχηγού της, Ανδρέα Παπανδρέου, «Η Ελλάδα στους Ελληνες» και, χάριν των Βρυξελλών, το μετέτρεψε σε: «Η Ελλάδα στους ξένους»...

Και είναι ν' απορεί κανείς, πώς ουδείς από τα δύο «μεγάλα» κόμματα δε βγήκε να αποδοκιμάσει αυτήν την πρωτοφανή και προκλητική αξίωση της κυρίας επιτρόπου. Αντιθέτως, με «μια φωνή και μια ψυχή», οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ξεσηκώθηκαν με στεντόρεια φωνή, για να απαιτήσουν την αύξηση της ...βουλευτικής αποζημίωσης! Εκεί εντοπίζεται όλο το πρόβλημα... Δε βγαίνουν πέρα οικονομικά οι άνθρωποι και, όπως τόνισε ο αγορητής της ΝΔ, δε θέλουν οι βουλευτές να καταφύγουν στα ...ταμεία των πολυεθνικών! Ενωμένοι, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνόψισαν περίπου το αίτημα για αύξηση, με το σλόγκαν: «Δώστε και σώστε»!.. Την ίδια μέρα, μάλιστα, που έγινε στη Βουλή αυτή η συζήτηση, η επόμενη είδηση στα δελτία των καναλιών ήταν η δεξίωση σε κοσμικό κέντρο του κ. Νεονάκη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να του ευχηθούν για την εορτή του οι πράσινοι «σύντροφοι»!.. Ετσι, το κοινό κατανόησε καλύτερα το «δίκαιο» του αιτήματος!

Σε άλλες εποχές βέβαια, δε θα μπορούσε να σταθεί βουλευτής στην πολιτική ζωή του τόπου, προβάλλοντας τόσο ωμά τέτοια αξίωση, και «απειλώντας» ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταφύγει στα ταμεία των πολυεθνικών... Κι αξίζει να θυμίσουμε ένα παλιό περιστατικό, για να συγκρίνουμε και να ...μελαγχολήσουμε ακόμη περισσότερο από την εικόνα του «σήμερα». Στην προπολεμική περίοδο, είχε έρθει κάποτε στην Αθήνα ο Ινδός βραχμάνος θεοφιλόσοφος Κρισναμούρτι, ο οποίος δέχτηκε τους εκπροσώπους του Τύπου στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Μεταξύ των δημοσιογράφων που πήγαν να τον δουν, ήταν και ο τότε αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη», ο Πέτρος Πικρός, ο οποίος ξαφνιάστηκε από την εμφάνιση του θεοφιλόσοφου και τον περιέγραψε σαν «κράμα δανδή και ...Χριστού», που ζούσε σε προκλητική χλιδή για ...«ζωντανό Μεσσία»! Αυθόρμητα, λοιπόν, ο Πικρός τον ρώτησε:

- Ποίοι είναι παρακαλώ, οι πόροι σας οι προσωπικοί;

Ας δούμε, όμως, τη συνέχεια, όπως την περιέγραψε ο Πέτρος Πικρός στο «Ριζοσπάστη»: «Ο Κρισναμούρτι θύμωσε, κοκκίνισε, και δεν απάντησε. Η ερώτηση χαρακτηρίστηκε από την ομήγυρη ως "απρεπεστάτη". Δεν έλειψαν εκείνοι που τη χαρακτήρισαν και ως υστερόβουλη. Ως τόσο, συνάδελφοι που ήξεραν τη δουλιά τους, αναγνώρισαν πως μια τέτοια διευκρίνιση, θα ενδιέφερε πολύ το κοινό. Και, πραγματικά, εχθροί και φίλοι κάθε δημόσιου άνδρα ενδιαφέρονται πάντα να μάθουν για το πώς αποζεί αυτός. Γιατί όχι, το ίδιο να μη συνέβαινε και με τον Λένιν, που ασφαλώς, αν τον ρωτούσαν ποτέ δημοσιογράφοι, ούτε θα τα 'χανε, ούτε θα κοκκίνιζε, και, πολύ λιγότερο, θα θύμωνε. Θα έδινε νέτη - σκέτη την απάντηση, γιατί δε θα είχε να κρύψει και τίποτα...».

Καλό θα ήταν οι σύγχρονοι «κοινοβουλευτικοί Μεσσίες» - πράσινοι και μπλε - να προβληματιστούν και να συγκρατούν τις επιθυμίες τους, την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα δώσει ψίχουλα στους εργαζόμενους με μορφή «φοροελαφρύνσεων», ενώ ενισχύονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου...

Στις παλιές μεθόδους...

Ξεφύγαμε λίγο από το αρχικό θέμα μας, αλλά έπρεπε να επισημανθούν αυτά τα ζητήματα, που έχουν εξοργίσει το λαό και δεν καυτηριάζονται από κανένα έντυπο και κανένα κανάλι. Τα «τηλεοπτικά ναρκωτικά», τύπου «μεγάλου αδελφού», δεν αφήνουν χρόνο για τέτοια «επουσιώδη» θέματα... Λέγαμε, λοιπόν, στην αρχή, για το τι μας αναμένει από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες, με τον κατάλογο των αδικημάτων που θα συνοδεύουν τον ορισμό της τρομοκρατίας. Μ' αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται, βέβαια, να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα. Ο στόχος των αντιδραστικών κύκλων και του διεθνούς ιμπεριαλισμού παραμένει αμετακίνητος μέσα στην πορεία του χρόνου και παρατηρούμε τις μεθόδους που δεν αλλάζουν. Τη σημερινή «τρομοκρατία», άλλοτε την αποκαλούσαν οι προαναφερόμενοι κύκλοι «κοκκινοφοβία»! Αν πάμε πολύ πίσω στο χρόνο, θα δούμε ότι στην Αμερική, π.χ., το 1920, τα μονοπώλια βρίσκονταν και τότε στην εξουσία, αλλά δεν είχαν πλήρως εξασφαλιστεί, επειδή ήξεραν ότι από στιγμή σε στιγμή η ενότητα του λαού μπορούσε να τα ανατρέψει. Γι' αυτό, σίγουρη μέθοδος των μονοπωλίων ήταν η διάσπαση των εργατών.

Η κοκκινοφοβία, το κατασκεύασμα της εργοδοσίας, έφερε αποτέλεσμα. Καθυστέρησε για μια γενιά την οργάνωση στα συνδικάτα των μαζικών βιομηχανιών. Διατήρησε τους χαμηλούς μισθούς σε εκατομμύρια εργάτες, ισχυροποίησε το σύστημα ανοιχτών προσλήψεων σε πολλές βιομηχανίες, σπάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις απεργίες. Ηταν η σίγουρη συνταγή για χαμηλούς μισθούς. Στα μέσα του 19ου αιώνα, οι υποστηρικτές της κατάργησης της δουλείας στην Αμερική ονομάστηκαν Κομμουνιστές! Ο όρος χρησιμοποιήθηκε στη μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών το 1877. Κρέμασαν τους αγωνιστές του οχταώρου το 1887. Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου πάταξαν την απεργία στο χάλυβα το 1919, με το πασίγνωστο σύστημα: Διέσπασαν τους εργάτες και υποκίνησαν εχθρότητα των λευκών εργατών απέναντι στους μαύρους. Την «κοκκινοφοβία» μπορούσαν να την εφαρμόσουν, με ή χωρίς Κομμουνιστικό Κόμμα. Οταν, όμως, το 1919, δημιουργήθηκαν δύο μικρά κομμουνιστικά κόμματα, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου θορυβήθηκαν και άρχισαν να φωνάζουν για «άμεσο κίνδυνο επανάστασης»! Οι κατευθυνόμενες εφημερίδες γέμισαν τις σελίδες τους με ιστορίες για το «χρυσάφι της Μόσχας» και για Ρώσους «κατασκόπους». Η «Νιου Γιορκ Τρίμπιουν» έγραφε στις 4 Ιουνίου του 1919: «Αρχίζει πανεθνική έρευνα για κόκκινους». Τέσσερις μέρες αργότερα, η «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε: «Οι κόκκινοι Ρώσοι βρίσκουν πολλή δουλιά εδώ». Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, προφανώς, είχαν ξεχάσει τους παρόμοιους τίτλους που χρησιμοποιούσαν επί δεκάδες χρόνια και έφτασαν στο σημείο να διαβεβαιώνουν τους αναγνώστες τους, ότι «οι κόκκινοι που συνελήφθησαν στο Σικάγο εξύφαιναν συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ»!

Στις παλιές μεθόδους καταφεύγει πάλι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με τη συμμαχία των Βρυξελλών. Η παλιά «κοκκινοφοβία» τώρα λέγεται «τρομοκρατία» και μ' αυτό το πρόσχημα «αφεντικά» και «υποτακτικοί» προχωρούν αδίστακτοι για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, που φουντώνει σε πολλές χώρες και αμύνεται κατά της παγκοσμιοποίησης. Επιτακτική είναι, επομένως, η συσπείρωση των απανταχού εργαζομένων γύρω από τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Το ιστορικό σφυροδρέπανο υψώνεται και πάλι σαν λάβαρο αντίστασης...


Του
Γ. Α. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ