ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Εντοπίστηκε και νέο κρούσμα;

Σοβαρές υποψίες για τον εντοπισμό νέου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στη Θεσσαλία, δημιουργούνται σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες που έγιναν γνωστές χτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δείγμα ενός ύποπτου ζώου που οδηγήθηκε προς σφαγή σε σφαγείο της Θεσσαλίας, εξετάστηκε προ ημερών στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Λάρισας, όπου και στους δύο ελέγχους τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Στη συνέχεια το δείγμα στάλθηκε για έλεγχο σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες συμπεραίνεται πως το όλο θέμα υποβόσκει εδώ και ένα δεκαήμερο, ενδεχομένως και παραπάνω, αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τηρείται «σιγήν ιχθύος». Κάτι ανάλογο βέβαια δε συνέβη στην περίπτωση του εντοπισμού του πρώτου κρούσματος «τρελής αγελάδας» στο Κιλκίς, όπου το θέμα δημοσιοποιήθηκε αμέσως.

Πάντως, αν ισχύει η παραπάνω πληροφορία, τότε δημιουργείται μείζον θέμα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες της ΕΕ, καθώς και ζήτημα προστασίας των καταναλωτών. Δημιουργείται επίσης θέμα για το αν οι έλεγχοι εντοπισμού κρουσμάτων «σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών» που έχουν ανακοινωθεί από την ΕΕ και την κυβέρνηση προστατεύουν το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και τους καταναλωτές.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Σήμερα «σφάζουν» τους καπνοπαραγωγούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και τυπικά η πρόταση της Κομισιόν, με την οποία δρομολογείται η κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά από το 2005, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2002. Η πρόταση αυτή αποτελεί την ενεργοποίηση των διαδικασιών για το ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών, μια εξέλιξη που θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις για τους Ελληνες αγρότες και την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Κατά τ' άλλα, όπως προκύπτει και από χτεσινές δηλώσεις του Γ. Δρυ, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες, δεν προβλεπόταν και δεν έγινε καμιά συζήτηση ούτε για το βαμβάκι, ούτε για τον καπνό. Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς δήλωσε ότι «το Συμβούλιο δεν είχε ιδιαίτερης σημασίας θέματα» και έδωσε βαρύτητα στις ξεχωριστές «διμερείς επαφές» που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο Αυστριακό Φρανς Φίσερ και τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας «ενημέρωσε» πράγματι τον επίτροπο, στα πλαίσια της «πρώτης γνωριμίας». Αλλά αυτό δεν αποτελεί «είδηση» για τους Ελληνες παραγωγούς. «Ενημερώσεις» επιτρόπων από Ελληνες υπουργούς έχουν γίνει κατ' επανάληψη, το ζήτημα είναι τι προτείνει η Κομισιόν, τι αποδέχεται το Συμβούλιο με ψηφοφορία και τι συνέπειες υπάρχουν για τους παραγωγούς. Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Καπνός

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν για τα καπνά δίνεται παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για μια τριετία (2002-2004), με μείωση των επιδοτήσεων κατά 10% στις ελληνικές, κυρίως, ποικιλίες (τσεμπέλια και μαύρα) καπνού και αύξηση της παρακράτησης κατά 3% το 2003 και κατά 5% το 2004 για «εξοικονόμηση» του καπνικού προϋπολογισμού. Μετά τη μεταβατική περίοδο, η Κομισιόν δρομολογεί την πλήρη αποδέσμευση απ' το προϊόν και το οριστικό τέλος της ΚΟΑ καπνού, με άλλοθι τις «βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος».

Η πρόταση της Κομισιόν θα κλείσει και την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης που με αποκλειστικό στόχο την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό των αγροτών της χώρας, μιλούσαν για...«τροπολογίες» που θα κατέθεταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη γνωμοδότηση που είχε ψηφιστεί πρόσφατα και με το οποίο ασκούνταν πιέσεις προς την Κομισιόν να προχωρήσει στην κατάργηση των επιδοτήσεων.

Αλλωστε, το ΕΚ δεν έχει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα για την αγροτική πολιτική και δεν λαμβάνει καμιά σχετική απόφαση. Το μεγάλο αφεντικό της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ΚΑΠ) είναι η Κομισιόν, ακόμη και το Συμβούλιο Υπουργών, με το ζόρι, πετυχαίνει κάποια αλλαγή δευτερεύουσας σημασίας. Το κυριότερο, κάτι που οι κυβερνώντες επιμελώς αποσιωπούν, είναι το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση έβαλε «βέτο» σε δυσμενή για τα ελληνικά συμφέροντα πρόταση της Κομισιόν. Ο Γ. Δρυς, ερωτηθείς σχετικά με τα καπνά, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα (...) αδικαιολόγητα, ψελλίζοντας ότι «δεν ξέρω ακόμα την πρόταση της Κομισιόν, αλλά δε μου άρεσε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η τροπολογία του ΕΚ, και ελπίζω το κλίμα να μη μεταφερθεί και στην Κομισιόν». Ποιο «κλίμα», άνθρωπέ μου, εδώ πρόκειται για το οριστικό ξεκλήρισμα της καπνοπαραγωγής (...). Αν θέλει η κυβέρνηση, μπορεί να κάνει πολιτική συμμαχιών στο Συμβούλιο και να προβάλει βέτο στην πρόταση της Κομισιόν. Απαιτείται συμφωνία πέντε - έξι κρατών - μελών και πυγμή. Τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες δεν τα υπερασπίζεις με λόγια, και κοροϊδεύοντας τους Ελληνες αγρότες.

Βαμβάκι

Αν για τα καπνά, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα βέτο της ελληνικής κυβέρνησης - που δε θα το ασκήσει - όσον αφορά το βαμβάκι τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Ο νέος φαρμακερός κανονισμός, που ψηφίστηκε ομόφωνα και από την ελληνική κυβέρνηση ισχύει από τον Απρίλη του 2001, η «κατάσταση ανησυχίας» που αναγνώρισε ο Γ. Δρυς είναι αναμενόμενη, και δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα. Προσπαθούν απλά να κερδίσουν χρόνο πίσω από το «διαμορφούμενο τελικό ύψος βαμβακοπαραγωγής» και διάφορες αλχημείες, ότι δήθεν «η όποια απώλεια εισοδήματος θα αντισταθμιστεί από τη στρεμματική απόδοση» (Γ. Δρυς) και άλλα τέτοια.

Ο επίτροπος Φρ. Φίσερ «ενημερώθηκε», λέει, από τον Γ. Δρυ για τα «προβλήματα», ο οποίος θα παρουσιάσει «σκέψεις για τις αναγκαίες διαχειριστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις». Δηλαδή, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε(...). Οι αγρότες θα πάρουν ό,τι κερδίσουν στους δρόμους, οι Βρυξέλλες έχουν κλείσει το θέμα από πέρσι.

ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το λάδι

Το θέμα της αυθαίρετης περικοπής της επιδότησης 25.581 τόνων λαδιού της περσινής παραγωγής, από την κυβέρνηση, έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζονται τα παρακάτω: «Με ωμό και προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση εκβιάζει τους ελαιοπαραγωγούς 17 νομών της χώρας, που η παραγωγή τους ξεπέρασε το μέσο όρο της περιοχής τους, που καθόρισε το υπουργείο Γεωργίας. Και αυτό γιατί με την 408467/12-11-2001 απόφασή του, τούς υποχρεώνει να αποδεχτούν τις περικοπές των επιδοτούμενων ποσοτήτων, αν θέλουν να πάρουν άμεσα την προκαταβολή της επιδότησης για το λάδι σοδειάς 2000. Διαφορετικά θα τα πάρουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού εξεταστούν οι σχετικές ενστάσεις. Με τον εκβιασμό αυτό, που εκμεταλλεύεται τις άμεσες οικονομικές ανάγκες των ελαιοπαραγωγών και τα χρέη τους προς την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ), η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τεχνητά την επιδοτούμενη παραγωγή ελαιολάδου και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, για να συγκαλύψει τον αντιαγροτικό κανονισμό που υπερψήφισε στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας:

  • Γιατί δεν καταβάλλει άμεσα τις προκαταβολές της επιδότησης σε ολόκληρη την πραγματική παραγωγή που είναι διαπιστωμένη από τα σχετικά τιμολόγια και μέχρι την εξόφλησή της να κάνει οποιονδήποτε έλεγχο θεωρεί σκόπιμο;
  • Γιατί επιβάλλει χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν απαράδεκτα την καταβολή της επιδότησης σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς;
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στο Χανδρινό

Σύσκεψη αγωνιστικού συντονισμού των ελαιοπαραγωγών γίνεται αύριο στο Χανδρινό της Μεσσηνίας. Η αυριανή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της απόφασης του ΔΣ του αγροτικού συνεταιρισμού Χανδρινού, η οποία πάρθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από την επιδότηση μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου σε 17 νομούς της χώρας, που για τη Μεσσηνία το νούμερο αυτό είναι 5.146,8 τόνοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανδρινού καταγγέλλεται η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις μέσω των ζωνών, καθώς επίσης και ο ωμός εκβιασμός με τις δηλώσεις που πρέπει να υπογράψουν οι παραγωγοί προκειμένου να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης. Επίσης καλούνται οι αγρότες της περιοχής σε αγωνιστική συστράτευση για το λάδι και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά.

ΗΛΕΙΑ
Αθωώθηκαν 19 αγρότες

Αθωώθηκαν χτες 19 αγρότες του Νομού Ηλείας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί με το γνωστό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε στη διασταύρωση Τραγανό - Ανδραβίδα, το 1999.

Μετά την απόφαση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Χρήστος Γιαννόπουλος, που ήταν ανάμεσα στους 19 κατηγορούμενους, υπογράμμισε ότι τα αγροτοδικεία δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και τόνισε πως τα οξυμένα προβλήματα στη σταφίδα, το λάδι, το βαμβάκι, τα κηπευτικά και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα δε λύνονται με την ποινικοποίηση των αγώνων, αλλά με την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως στο Νομό Ηλείας συνεχίζεται η ενημέρωση, αλλά και η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα των αγροτών, ώστε να κλιμακωθεί η πάλη με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Συζήτηση για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Ευρεία σύσκεψη ενάντια στις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» γίνεται σήμερα στη Φιλιππιάδα στο Νομό Πρέβεζας. Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Ηπείρου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη, σε όλους τους φορείς και στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ