ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
«Τερατούργημα» η παγκοσμιοποίηση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και οι τελευταίες εξελίξεις», που διοργάνωσε η Κίνηση Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ), στη Λάρισα. Πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού, πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Αννα Κωσταρίγκα, γενική γραμματέας της ΚΕΔΙΚΑ, τόνισε ότι στο όνομα της παγκοσμιοποίησης δικαιολογείται η ανεργία, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, η περιθωριοποίηση ομάδων και λαών, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων του κάθε έθνους - κράτους και η παραχώρηση βασικών δικαιοδοσιών σε υπερεθνικούς μηχανισμούς.

Το χαρακτήρα και τους στόχους της παγκοσμιοποίησης ανέλυσαν στις εισηγήσεις τους η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Κ. Βεργόπουλος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου των Παρισιών.

Οπως τόνισε η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη «ο όρος της παγκοσμιοποίησης αποτελεί ουσιαστικό εφεύρημα και νεολογισμό, χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο και η επιλογή του αποτελεί την έναρξη των συνωμοσιών γύρω απ' αυτό. Επρεπε, δηλαδή, να εφευρεθεί ένας ομιχλώδης, αλλά πομπώδης τίτλος, που να σημαίνει τίποτε και γι' αυτό να μπορεί να χωρέσει τα πάντα». Αναφέρθηκε, επίσης, στο μύθο της απελευθέρωσης του εμπορίου, επισημαίνοντας ότι εν ονόματι του κέρδους γίνονται μαζικές «ανθρωποθυσίες» και όσον αφορά στο ερώτημα για το ποιους εξυπηρετεί η παγκοσμιοποίηση, μίλησε για έναν παρανοϊκό συνδυασμό ανερχόμενου πλούτου και ανερχόμενης φτώχειας.

Στο «τερατούργημα» της παγκοσμιοποίησης αναφέρθηκε ο Κ. Βεργόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η Αμερική, με τον όρο παγκοσμιοποίηση, εννοεί τη δική της ασυδοσία στον κόσμο, να μη δίνει λόγο, δηλαδή σε κανένα και να κάνει ό,τι θέλει και όπου θέλει, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, σαν το σπίτι της. Εχει μετατρέψει, δηλαδή, όλο τον κόσμο σε αποικία της». Και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα ξέφρενο, παρανοϊκό όραμα να μετατραπεί ο κόσμος σε "Made in USA"».

Οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις των δύο διακεκριμένων πανεπιστημιακών έδωσαν το έναυσμα να γίνει πλούσιος και γόνιμος διάλογος. Στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Λαρισαίων, Κ. Τζανακούλης, ο αντινομάρχης Λάρισας Κ. Καραμπάτσας, εκπρόσωποι της ΝΑΣ και της Δημοτικής Συνεργασίας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Φ. Νάνης, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζ. Λυγούρας, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ.ά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ο Σρέντερ δείχνει το δρόμο

Τη δημιουργία μιας μικρότερης, αλλά ισχυρότερης Κομισιόν ζήτησε χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, βάζοντας άλλη μια φορά τη «σφραγίδα» του στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί το αντιδραστικότερον.

«Η Επιτροπή πρέπει να αποτελείται από λιγότερα μέλη, γιατί με τη σχεδιαζόμενη διεύρυνση της ΕΕ θα καταστεί αναποτελεσματική, εάν τα κράτη-μέλη φτάσουν τα 25 ακόμα και τα 27, από 15 που είναι σήμερα», τόνισε στο συνέδριο του SPD.

Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους ηγέτες των χωρών-μελών, θα πρέπει να αλλάξει μορφή και να μετατραπεί σε ένα δεύτερο Ευρωκοινοβούλιο. Επιπλέον, ο Σρέντερ δήλωσε ότι «και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, αν πρόκειται να ασκήσει δημοκρατικό έλεγχο σε μία ισχυρότερη Επιτροπή». «Πιστεύω ότι η ενδυνάμωση του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να πάρει τη μορφή των στενότερων δεσμών ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους», τόνισε.

Ο Σρέντερ υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, διευκρίνισε όμως ότι εξαρτάται κυρίως από αυτές να διασφαλίσουν ότι είναι οικονομικά έτοιμες να ενταχθούν στην ΕΕ μέχρι το 2002, όπως έχει προγραμματιστεί. «Δεν μπορούμε να κάνουμε "πολιτικές εκπτώσεις" σε αυτό το θέμα. Είναι καθήκον των υποψηφίων προς ένταξη χωρών να προετοιμαστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους φόβους των Γερμανών, σύμφωνα με τους οποίους η διεύρυνση της ΕΕ θα επιδεινώσει τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνοντας τα φτηνά εργατικά χέρια, ο Σρέντερ ήταν ωμός: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Θα ωφεληθούμε οικονομικά από τις διευρυμένες αγορές»!

Ερευνα για χάρη των επιχειρήσεων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη για την κοινοτική χρηματοδότηση της έρευνας

Στη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινοτική χρηματοδότηση της έρευνας μέσα από το 6ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο, πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Εχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου δε θα προσδιορίσει μόνο τη χρηματοδότηση της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θα σηματοδοτήσει κατευθύνσεις και πρακτικές σε όλα τα κράτη - μέλη και ιδίως εκείνα που, όπως η Ελλάδα, πρακτικά δεν έχουν δικό τους εθνικό πρόγραμμα έρευνας.

Μια διαπιστωμένη αδυναμία της έρευνας στην ΕΕ είναι η χαμηλή χρηματοδότηση. Παρ' όλα αυτά, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συνολικό προϋπολογισμό δεν απαντά στην ανάγκη για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και, δυστυχώς, η επιτροπή Βιομηχανίας, μολονότι πρόσθεσε δραστηριότητες, δεν αύξησε τον προϋπολογισμό.

Ενα δεύτερο σοβαρό θέμα είναι ο προσανατολισμός. Το σχέδιο που εξετάζουμε αφήνει λίγα περιθώρια για ελεύθερη έρευνα, η οποία δε θα δώσει μεν άμεσα εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα, θα συμβάλει όμως στην ανάπτυξη της γνώσης και θα προσφέρει τη βάση για εφαρμογές τις επόμενες δεκαετίες. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι η πρόταση της επιτροπής Βιομηχανίας, για μείωση των δαπανών εκείνου του σκέλους του προγράμματος που δίνει κάποια περιθώρια ελευθερίας, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θεωρούμε χωρίς σημασία τις προτεινόμενες προτεραιότητες.

Τρίτο μεγάλο θέμα είναι το ποιος θα καρπωθεί τις χρηματοδοτήσεις. Η δομή του προτεινόμενου προγράμματος είναι τέτοια που ευνοεί τις επιχειρήσεις άμεσα, αλλά και έμμεσα, αφού οι κατευθύνσεις είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Κατά την άποψή μας η έρευνα των επιχειρήσεων πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη τους και όχι από το δημόσιο προϋπολογισμό. Φοβόμαστε, παράλληλα, ότι μικρές ερευνητικές ομάδες θα έχουν δυσκολία να χρηματοδοτηθούν, αν και στο σημείο αυτό οι τροπολογίες της επιτροπής Βιομηχανίας θα διευκολύνουν.

Μια παρατήρηση για το πρόγραμμα Eyratom: Οσο επιφυλακτικός πρέπει να είναι κανείς για την ασφάλεια της πυρηνικής σχάσης, άλλο τόσο θα πρέπει να προσδοκά ότι η πυρηνική σύντηξη θα δώσει, μακροπρόθεσμα, λύση στον ενεργειακό εφοδιασμό. Από την πλευρά αυτή χαίρομαι γιατί η επιτροπή Βιομηχανίας προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης για τον αντιδραστήρα ITER.

Τέλος, φοβάμαι ότι η συζήτηση για τα λεγόμενα «ηθικά θέματα» πήρε πολύ μεγαλύτερη έκταση από όσο θα έπρεπε και μάλλον αποπροσανατολιστικά έδρασε. Η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας δεν είναι το καταλληλότερο μέσο για να λύσει κανείς τέτοιου είδους προβλήματα».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 8.00 στην εκπομπή «Αντιθέσεις», σε επανάληψη, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Θερμού με τους Γιώργο Δρίκο, γγ της ΓΣΕΒΕΕ, στέλεχος της ΔΑΚΜΜΕ, Θανάση Αλεξόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕΒΕ, και Δημήτρη Φέτση, μέλος του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρο της ΔΗΚΕΒΕ, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και της μικρομεσαίας επιχείρησης.
  • Στις 9.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», σε επανάληψη, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου με τον Σταύρο Βαρουτσή, μέλος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Οεριβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική δομή της χώρας.
  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» μια συζήτηση του Κώστα Καραχάλιου με τους καλεσμένους του για τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και τις προσπάθειες ανέγερσης μνημείου Εθνικής Αντίστασης.
  • Στις 19.00 στην εκπομπή «Μονοπάτια του πολιτισμού», το πρώτο μέρος του ηπειρώτικου πολυθεάματος, που έγινε στο Θέατρο Βράχων στις αρχές του Οκτώβρη.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα πολλά.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Ολυμπιακή Διαδρομή» μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου με τους: Μάριο Σαλμά, βουλευτή της ΝΔ, αναπληρωτή τομεάρχη Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ, και Μπάμπη Ζιώγα, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της ΚΕ του ΚΚΕ, για την επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ και την πορεία υλοποίησης της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ