ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Πανελλαδική συνάντηση των επιτροπών

Πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο, 1η Δεκέμβρη, στις 10.00 το πρωί, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, στην Αθήνα

Πανελλαδική συνάντηση των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα στα πλαίσια της λειτουργίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, 1η του Δεκέμβρη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα.

Στην πρόσκληση - κάλεσμα τονίζεται ότι «σήμερα θεωρείται αναγκαία η ανταλλαγή της πολύτιμης πείρας από την κοινή προσπάθεια που αναπτύχθηκε, η διαμόρφωση συγκεκριμένων αιτημάτων, γύρω από τους άξονες πάλης, η συζήτηση ενός γενικού πλαισίου συντονισμένης δράσης για το ερχόμενο διάστημα και μάλιστα ενόψει του προωθούμενου ευρωτρομονόμου σε επίπεδο ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και άλλων νομοθετημάτων και πρακτικών που προωθούνται στη χώρα μας». Στόχος της πανελλαδικής συνάντησης των επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που έχουν συγκροτηθεί σε δεκάδες δήμους, είναι να ενισχυθεί με τη διεύρυνση των δυνάμεών της και τη δημιουργία επιτροπών και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, αλλά και τη διαμόρφωση αιτημάτων πάλης.

Στον ένα χρόνο που διανύθηκε από τη δημοσίευση της διακήρυξης και της συγκρότησης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στην Αθήνα, η ζωή και τα γεγονότα που μεσολάβησαν έδειξαν ως αναγκαία και σωστή αυτήν την επιλογή. Ακολούθησε η συγκρότηση συντονιστικών επιτροπών σε ολόκληρη τη χώρα που λειτουργούν αυτόνομα και συσπειρώνουν στις γραμμές τους κάθε πολίτη που, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις, θέλει να αγωνιστεί ενάντια στην υπονόμευση των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η, μέχρι σήμερα, δραστηριότητα συνέβαλε στην αποκάλυψη του χαρακτήρα και της φύσης των αντιδημοκρατικών μέτρων που προωθούνται, έφερε στο φως την πραγματική κατάσταση στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και κυρίως την προοπτική που προδιαγράφει η συνεχιζόμενη και επιταχυνόμενη επέλαση σε βάρος τους. Παράλληλα συνέβαλε στην οργάνωση και το συντονισμό της πάλης σε πολλές πόλεις με μαζικούς φορείς, συνδικάτα, επιστημονικές ενώσεις, ανοίγοντας δρόμους για τη διεύρυνση της πάλης με όσες δυνάμεις θέλουν και συνειδητοποιούν την ανάγκη του κοινού αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Στη δικομματική «μέγκενη»

Αντικείμενο δικομματικής κόντρας, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού γίνεται ο εκλογικός νόμος, την ίδια στιγμή που οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων συναινούν σε τροποποίησή του, με στόχο τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του δικομματισμού.

Η ηγεσία της ΝΔ αξιοποιεί το διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, για να δείξει ότι είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών και άρα δεν πρόκειται να δεχτεί τροποποίησή του τώρα, αλλά θα βάλει αυτή τη σφραγίδα της όταν θα βρίσκεται στην εξουσία. Η ΝΔ «δε δέχεται κουβέντα» για την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα, επειδή επιπλέον φοβάται ότι η κυβέρνηση μπορεί «να κόψει και να ράψει» έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα εφαρμοστεί την άνοιξη του 2005 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι χρειάζονται 180 ψήφοι, η ΝΔ που υπολογίζει ότι θα είναι στην κυβέρνηση, θα οδηγηθεί σε εκλογές με το εκλογικό σύστημα, που θα «μαγειρέψει» τώρα το ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι με βάση το νέο Σύνταγμα μπορεί να «μπλοκάρει» τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Ο Κ. Καραμανλής, σε ομιλία του στο Αίγιο, αναφέρθηκε στα σενάρια για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας ότι «αυτά προδίδουν βεβαίως την ηττοπάθεια που αναπτύσσεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο», ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «μη διανοηθείτε να κάνετε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μετά τη ΝΔ και την «κριτική» της έναντι του ΠΑΣΟΚ, τη σκυτάλη παρέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, σχολιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ και σε μια σαφή προσπάθεια το όλο θέμα να ενταχθεί στο δικομματικό «καβγά», ο κ.Καραμανλής «προσπαθεί να αποτρέψει το διάλογο, όχι μόνο για τον εκλογικό νόμο, αλλά και για τις ποιοτικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημά μας, για θέματα όπως είναι η οργάνωση και η διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, η μη σύνδεση οικονομίας και πολιτικής και ζητήματα που συνδέονται με τους εκλογικούς καταλόγους. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι γνωστό ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες διαλόγου από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη», είπε ο υπουργός Τύπου.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας συνέχισε λέγοντας ότι «στις επόμενες εκλογές θα πάμε με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, εκτός εάν αλλιώς συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, πράγμα μη πιθανό σήμερα, αφού χρειάζονται 200 ψήφοι», ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ για «κραυγές» και «υψηλούς τόνους», που όπως είπε οφείλονται στην «εμφανή ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για σενάρια που φέρουν το ΠΑΣΟΚ να θέλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε σε περίπτωση εκλογών το 2005 - λόγω μη δυνατότητας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας - να μπορεί να διεκδικήσει ξανά την κυβερνητική εξουσία, εφόσον αυτή χαθεί στις εκλογές του 2004, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «και την άνοιξη του 2005 το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση»... Εξήγησε, δε, την κυβερνητική σπουδή για τις επερχόμενες αλλαγές υποστηρίζοντας ότι στοχεύουν στην «ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος», που όπως είπε «είναι αντικείμενο εθνικού διαλόγου»...

Ερωτηθείς, δε, για την απλή αναλογική, είπε ότι «και αυτό το ερώτημα θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου», για να σπεύσει όμως να συμπληρώσει ότι αυτό θα γίνει για λόγους... αβρότητας, αφού, όπως ανέφερε «μπορεί κατ' επανάληψη, να έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας, αλλά όταν ξεκινάς έναν διάλογο οφείλεις να ακούσεις, να ζητήσεις και να προβληματιστείς για όλες τις απόψεις»...

Διαβουλεύσεις...

Διαβουλεύσεις είχε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλ. Πετσάλνικος με το Βέλγο ομόλογό του Μαρκ Δεοβίγκεν ενόψει της συνεδρίασης στις 6 και 7 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες για την «τρομοκρατία». Οι δύο υπουργοί, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής τους, αντάλλαξαν απόψεις για τον ορισμό της τρομοκρατίας και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με στόχο τη χάραξη νέων κατευθύνσεων που θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά τις διαφωνίες οι οποίες έχουν διατυπωθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί για το θέμα αυτό είναι έντονος, καθώς με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας διακυβεύονται οι ατομικές ελευθερίες και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Πετσάλνικος και Δεοβίγκεν συμφώνησαν πως οι υπό διαμόρφωση ρυθμίσεις δε θα πρέπει να επιτρέπουν παρεκτροπές και παρερμηνείες, αλλά και τυχόν εκμετάλλευση από τρίτους ή τρίτες συνεργαζόμενες χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ