ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δύο χρόνια αύξηση ορίων ζητάει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Πληθαίνουν τα σενάρια, για το πώς θα ξεθεμελιώσουν την κοινωνική ασφάλιση, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, βιάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση την επιδρομή κατά της κοινωνικής ασφάλισης. Στην καθιερωμένη του πλέον βδομαδιάτικη συνέντευξη -αυτή τη φορά στην «Καθημερινή» της Κυριακής- ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας «ξαναχτύπησε»..! Θέλει λύση τώρα και μάλιστα «λύση που θα προκύψει από την υλοποίηση των αποφάσεων της ΚΕ και του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη διάσκεψη της ΓΣΕΕ» για το ασφαλιστικό, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Χ. Πολυζωγόπουλος θεωρεί «λύση» τις αποφάσεις της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και του συνεδρίου του αποδεικνύει ότι κινείται σε κατεύθυνση που είναι κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στη λαϊκή εντολή των κινητοποιήσεων της περασμένης άνοιξης, αλλά και από θέσεις, που ανατρέπουν ό,τι έχει απομείνει απ' αυτό που λέγεται σήμερα δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ερμηνεία που ο ίδιος δίνει, στην ανάγκη «εξορθολογισμού στο εσωτερικό του συστήματος». Ο οποίος εξορθολογισμός «θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε παράταση στην εργασία κατά ένα ή δύο χρόνια»!

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος επαναφέρει τις γνωστές του απόψεις περί αδικίας του συστήματος, όπου αφού εύκολα «καταπίνει» τη μεγάλη και μόνιμη αδικία σε βάρος όλων των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία με τη λεηλασία των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, προβάλλει την αδικία που προκαλείται από τους υψηλοσυνταξιούχους σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης κάτι που ουσιαστικά αποβλέπει στο να μπουν στο χέρι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των αποθεματικών που διαθέτουν τα επικουρικά ταμεία και ταυτόχρονα αυτονομούν την επικουρική ασφάλιση από το ενιαίο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στα πλαίσια αυτά κινούνται και τα σενάρια για τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου στις τράπεζες, η υπαγωγή των τραπεζικών στο ΙΚΑ, αλλά και προτάσεις για «προώθηση» όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο τελευταίο. Κοινή συνισταμένη και σταθερή επιδίωξη όλων αυτών των σχεδίων, παραμένει -όπως και στα αρχικά σχέδια των μέτρων Γιαννίτση- η υφαρπαγή των τεράστιων αποθεματικών των επικουρικών για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και η συγχώνευση ταμείων, με λιγότερες παροχές, μικρότερες συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους.

Πάντως χτες ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας στη συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πιο προσεκτική τακτική, που ενώ επίσημα δε θα αναλαμβάνει καμία δέσμευση, παρασκηνιακά συνεχίζει να προωθεί τα σχέδιά της. Ετσι τάχθηκε υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου», ως τη μοναδική οδό που πρέπει να ακολουθηθεί και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θα αιφνιδιάσει.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Σταματούν αυθαίρετα τα πλοία

Να επιβάλουν «ντε φάκτο» τις προκλητικές αξιώσεις τους επιχειρούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές! Οπως καταγγέλλουν οι Ενώσεις των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων - με επιστολή τους προς την ΠΝΟ - «οι ναυτιλιακές εταιρίες με την κάλυψη κυβέρνησης, ΥΕΝ και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, έχουν σταματήσει αυθαίρετα το 50% περίπου των ακτοπλοϊκών πλοίων απολύοντας χιλιάδες ναυτεργάτες με πρόσχημα τις χρονιάτικες επιθεωρήσεις των πλοίων, ενώ είναι γνωστό ότι πολλά από αυτά τα πλοία κατά τη διάρκεια του 2001 έχουν ολοκληρώσει τις χρονιάτικες επιθεωρήσεις τους». Η σχετική νομοθεσία για την ετήσια επιθεώρηση των ακτοπλοϊκών πλοίων προβλέπει τη δίμηνη ακινησία των ακτοπλοϊκών πλοίων προκειμένου να εκτελέσουν τις απαραίτητες εργασίες επισκευής και συντήρησης. Η ακινησία τους μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμα μήνα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι εργασίες μετασκευής. Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ απαιτούν «να συγκληθεί άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και να συζητήσει το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και τα άλλα οξυμένα προβλήματα».

ΠΕΜΕΝ
Συνέλευση για αγώνα

Να αποφασίσουν τα παραπέρα βήματα της αγωνιστικής πορείας τους καλεί τους μηχανικούς, η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ ενόψει της γενικής συνέλευσης του κλάδου που θα γίνει την Πέμπτη 29 του μήνα στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσής τους. Στη χτεσινή σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜΕΝ, χαιρετίζει «τους μηχανικούς που πήραν μέρος στη μεγαλειώδη εκδήλωση "Μνήμης - Τιμής και Αγώνα" για τα 100 χρόνια της ΠΕΜΕΝ» και υπογραμμίζει ότι: «Η 100χρονη πρωτοπόρα δράση της ιστορικής ΠΕΜΕΝ και ο αγωνιστικός ταξικός προσανατολισμός, η ενότητα των μηχανικών αποτελούν τη δύναμη του κλάδου μας».

Η Ενωση καλεί τους μηχανικούς να αποφασίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα για την κατάργηση του ν. 2932/2001, για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας και την κατάργηση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 με βάση τον οποίο αίρεται το καμποτάζ. Να χαράξουν τη συνέχεια της αγωνιστικής πορείας τους για την ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με σύγχρονα και ασφαλή πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα, για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, τη διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους όπως τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, το χαρακτηρισμό του ναυτικού επαγγέλματος σαν βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα αποκτά η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που συγκαλεί αύριο Τετάρτη, 28 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στις 7 το βράδυ. Στόχος της σύσκεψης η εκτίμηση των εξελίξεων, ιδιαίτερα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, και ο καθορισμός τρόπων αγωνιστικής δράσης του κινήματος. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Χάρης Κουτσουράς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ: «Το ΠΑΜΕ γνωρίζοντας τις προθέσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης να ανατρέψουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων, εξακολουθεί τον αγώνα ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζόμενων για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Σχετικά με τις προθέσεις αυτές έχουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του προέδρου, κ. Πολυζωγόπουλου, που ξεπερνούν ακόμα και τις θέσεις της κυβέρνησης. Μέσα από τη σύσκεψη θα επιδιώξουμε να συντονίσουμε τη δράση των εργαζομένων και να χαράξουμε μια αγωνιστική τακτική για να μη συρθούμε στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", όπως επιδιώκουν κεφάλαιο, ΕΕ και κυβέρνηση».

Τελευταίο αντίο στη Σώτα Αδαμοπούλου

Το στερνό αντίο είπαν, χτες το απόγευμα, στη Σώτα Αδαμοπούλου σύντροφοι, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι που τη συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου. Η Σώτα Αδαμοπούλου, παλαίμαχη συνδικαλίστρια στον κλάδο του ιματισμού, έφυγε προχτές από τη ζωή στα 80 της χρόνια.

Γεννήθηκε στο Σχηματάρι Βοιωτίας και από την ηλικία των 20 ετών ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και μετέπειτα συνδικαλιστική δράση. Στη διάρκεια του πολέμου οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και μετά τον Εμφύλιο έδρασε στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος και γι' αυτή της τη δράση εξορίστηκε στον Αϊ-Στράτη. Για τον λόγο αυτό ήταν και από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Φυλακισθέντων Εξορισθέντων. Ο ερχομός της χούντας την έστειλε και πάλι στην εξορία, αυτή τη φορά στη Γυάρο. Μετά τη μεταπολίτευση εργάστηκε για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ιματισμό μέχρι και τη συνταξιοδότησή της. Εξίσου σημαντική ήταν και η συμβολή της στη δημιουργία του παραρτήματος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει: «Εφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια συνδικαλίστρια στέλεχος στον κλάδο του Ιματισμού Σώτα Αδαμοπούλου. Η Σώτα Αδαμοπούλου έδωσε τον καλύτερο εαυτό της στις επάλξεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στο μετερίζι της ταξικής πάλης. Το ΠΑΜΕ σαν τιμή προς τη Σώτα Αδαμοπούλου και σ' όλους τους αγωνιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αυτά τα βήματα υπόσχεται να τα συνεχίσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ