ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις για τις εξελίξεις

Στη Ρώμη από χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για επαφές με την ηγεσία της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης»

Αναχώρησε χτες για τη Ρώμη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Μπάμπη Αγγουράκη μέλος της ΚΕ, όπου θα έχει επαφές με την ηγεσία της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης».

Κατά την αναχώρηση η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πραγματοποιούμε σήμερα (σ.σ. χτες) ταξίδι στην Ιταλία για επαφή με την ηγεσία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Αυτά τα ταξίδια θα συνεχιστούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και αντικείμενο συζήτησης έχουν τους αγώνες κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που γίνεται στο Αφγανιστάν, αλλά έχει ένα πολύ ευρύτερο ορίζοντα και εμβέλεια.

Θα συζητήσουμε την παραπέρα ανάπτυξη του κινήματος κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης ή όπως λέγεται παγκοσμιοποίησης. Και γενικότερα θα ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ολη αυτή η συζήτηση έχει στόχο την αύξηση της πείρας, αλλά και του διαλόγου για την ανάπτυξη των κινημάτων. Γιατί πάνω από όλα νομίζουμε ότι η παρέμβαση των Κομμουνιστικών Κομμάτων πρέπει να είναι τέτοια που θα ανεβάζει την αγωνιστικότητα και την οργάνωση των λαϊκών κινημάτων και τη διεθνοποίηση της πάλης, έτσι που το εθνικό επίπεδο να τροφοδοτεί το διεθνές και το αντίστροφο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στηρίζει τον Ντενκτάς και τις απόψεις του η Τουρκία

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να διευκολύνει τον κατοχικό ηγέτη στο παιγνίδι του και να εξουδετερώσει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Σφάλλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όταν θεωρούν υπεύθυνο των προβλημάτων στην Κύπρο τον Ραούφ Ντενκτάς», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, συμπληρώνοντας πως «ο Ντενκτάς δεν είναι μόνος του, είναι μαζί του και η Τουρκία».

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου για τα θέματα διεύρυνσης επιτρόπου της ΕΕ, Γ. Φερχόιγκεν ότι «η Τουρκία δε θα καταβάλει αντίτιμο για το Κυπριακό και ο Ντενκτάς θα μείνει μόνος».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Σφάλλουν ο κ. Φερχόιγκεν και ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Παρουσιάζουν τον κ. Ντενκτάς ως υπεύθυνο των προβλημάτων στην Κύπρο. Ενώ ο κ. Ντενκτάς δεν είναι μόνος. Εχει μαζί του την Τουρκία, το τουρκικό έθνος, τον τουρκοκυπριακό λαό. Απατώνται αν νομίζουν ότι αυτά είναι προσωπικές απόψεις του κ. Ντενκτάς».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει ελπίδες σχετικά με τη συνάντηση που θα έχουν στις 4 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο Ετσεβίτ απάντησε μονολεκτικά: «Ελπίζω».

Η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν υποτιμά τις τουρκικές απειλές περί θερμού επεισοδίου, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε ο φορέας μεταφοράς των απειλών για τρομοκράτηση της Ευρώπης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να υπερβάλλει ή να μεγαλοποιεί το τελευταίο αυτό κύμα των τουρκικών απειλών, οι οποίες, όπως επισήμανε, έχουν απορριφθεί από την Ευρώπη. Η οποία, πρόσθεσε, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι ο δρόμος της Κύπρου προς την ένταξη πλησιάζει στο τέλος του.

Αυτό, όπως εξήγησε, έγινε ξεκάθαρο και από την επίσκεψη της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, στη Λευκωσία.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο, ο ξένος παράγοντας να αναζητήσει άλλους δρόμους επίλυσης του Κυπριακού, με αφορμή και την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Παπαπέτρου κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές πως το πλαίσιο της λύσης, αλλά και η διαδικασία, καθορίζονται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά συνέπεια, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν πρόκειται να συναινέσει σε εξουδετέρωση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα, σε ομιλία στο μνημόσυνο Πεσόντων Λακατάμειας, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι τουρκικές απειλές πέφτουν στο κενό και δεν μπορούν να ανατρέψουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Κι αυτό, όπως εξήγησε, λόγω της συναινετικής και μετριοπαθούς πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο Κυπριακό, αλλά και λόγω της νέας Ελλάδας, η οποία, όπως ανέφερε, βρίσκεται πλέον στον κεντρικό πυρήνα των αποφάσεων, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επισημαίνοντας ότι μέσα σ' αυτό το σκηνικό πραγματοποιείται, τη μεθεπόμενη Τρίτη, η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε για άλλη μια φορά πως η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να διευκολύνει τον κατοχικό ηγέτη να παίξει το παιγνίδι του και να εξουδετερώσει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ως ασπίδα για την Κύπρο και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τη διαφύλαξή της.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε, επίσης, ότι το πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 9.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», σε επανάληψη, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Κώστα Βουλγαρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Παρεμβαίνει ο Ευάγγελος Μαχαίρας από την Επιτροπή Γερμανικών Επανορθώσεων.
  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Βαγγέλης Κούτας, μια συζήτηση με τον συγγραφέα Βασίλη Λιόγκαρη και την Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, για το βιβλίο του Β. Λιόγκαρη «Ενα τυχαίο περιστατικό» και για τα ναρκωτικά.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Αντιθέσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός, μια συζήτηση με τον Ηλία Ηλιόπουλο, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ, τον Νίκο Ζώτο εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ για τα θέματα των κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2002.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Μονόπρακτο», που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου, μια συζήτηση με την Κάτια Δανδουλάκη για τη ζωή και το θέατρο.
Ο πόλεμος στη Βουλή

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Η συζήτηση που θα αρχίσει στις 11 το πρωί, θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ).

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Αφιερωμένη στα νέα κομματικά μέλη, στα μέλη της ΚΝΕ, αλλά και στους φίλους του Κόμματος, θα είναι η εκδήλωση, που διοργανώνουν από κοινού η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα και η Αχτίδα Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος. Δύο μεγάλες επέτειοι θα αποτελέσουν τα θέματα για συζήτηση στην εκδήλωση. Αυτή των 84 χρόνων από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και αυτή των 83 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

- Συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα «Εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα. Οι συνέπειες στους εργαζομένους και στα λαϊκά στρώματα», οργανώνει η Αχτίδα χρηματοπιστωτικού συστήματος του ΚΚΕ. Η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2001 και ώρα 4.30 μ.μ. στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9, 4ος όροφος), με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης, το Σάββατο, 1/12, στις 6 μ.μ., στο χώρο της φοιτητικής εστίας, Πατησίων 279 - 281. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή ντοκιμαντέρ με σπάνιο ιστορικό υλικό, έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ