ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Μπήκαν δυναμικά στην κινητοποίηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λακωνίας καλεί σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν για τα καλά και οι αγρότες της Μεσσηνίας. Χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, έδωσαν δυναμική απάντηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, κλιμακώνοντας και συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας.

Από νωρίς το πρωί στους τόπους των προσυγκεντρώσεων στην Καζάρμα, στο Ριζόμυλο και στο Ασπρόχωμα εκατοντάδες αγρότες από την Κορώνη, τους Χριστιανούς, το Νερόμυλο, τη Γλυφάδα, του Χανδρινού, την περιοχή του Μελιγαλά και της Μεσσήνης, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, έδωσαν το «παρών» και ξεκίνησαν με προορισμό την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, όπου πραγματοποιήθηκε το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών.

Η αγωνιστική απογείωση των αγροτών στο χτεσινό συλλαλητήριο οφείλεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, αλλά και στην οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που τους φέρνουν μπροστά στον κίνδυνο της εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής. Ηδη η κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια -αποτελεί την κύρια παραγωγική διαδικασία στο νομό - είναι οριακή και σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού των «ζωνών» καθώς και τη χαμηλή εμπορική τιμή του λαδιού, στέλνει προς την έξοδο μεγάλο κομμάτι της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ημίωρο μπλόκο στο Ασπρόχωμα

Η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας «καταλήφθηκε» από τη μαχόμενη αγροτιά, η οποία παρέταξε σε «θέση μάχης» τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα, δείχνοντας από νωρίς τις αγωνιστικές της διαθέσεις της. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Αποστολόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, ο οποίος τόνισε πως η πληθώρα των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί στους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έχει μια μόνο απάντηση: Οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα με την υπόλοιπη αγροτιά της χώρας, με στόχο την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης που θα στηρίζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη συνέχεια οι αγρότες, με τα τρακτέρ και τα υπόλοιπα μηχανήματά τους διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας με προορισμό τη Νομαρχία, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους στο νομάρχη και συνέχισαν όλοι μαζί προς το Ασπρόχωμα, όπου προχώρησαν σε ημίωρο συμβολικό αποκλεισμό του εθνικού δρόμου. Μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες, οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, οι αγρότες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού με νέο παμμεσηνιακό, παναγροτικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στις κατά τόπου Ενώσεις του νομού, μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενημερώνουν τους ελαιοπαραγωγούς να μην πέσουν στην παγίδα και υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί καλούνται να αποδεχτούν ως ανώτερη απόδοση αυτή που ορίζει η ζώνη, δηλαδή να παραδεχτούν με την υπογραφή τους ότι πήγαν να εξαπατήσουν το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, σε ορισμένες Ενώσεις όπως στη Μεθώνη, στου Μελιγαλά και αλλού, οι αγρότες έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη, προκειμένου να μην υπογράψει κανείς.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λακωνίας καλεί τους αγρότες του νομού σε συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, ενώ ανάλογες συσκέψεις, με στόχο την έναρξη αγροτικών συλλαλητηρίων, προετοιμάζονται αυτό το διάστημα από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Φουντώνουν» οι αγωνιστικές διαθέσεις

Σε συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα τους προχωρούν οι αγρότες της Β. Ελλάδας, ενώ ο αριθμός των τρακτέρ που κατεβαίνουν στους δρόμους, μέρα με τη μέρα, μεγαλώνει

Κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα τους αποφάσισαν σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ από την Κυριακή παρατηρείται «ενδυνάμωση» των μπλόκων, που έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία της Μακεδονίας.

Οι βαμβακοπαραγωγοί και καπνοπαραγωγοί παραμένουν στο μπλόκο της Ν. Χαλκηδόνας, που συνεχώς ενισχύεται. Τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα κατά μήκος της οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, ενώ οι αγωνιζόμενοι αγρότες χθες το πρωί προχώρησαν σε ολιγόλεπτο προειδοποιητικό αποκλεισμό του δρόμου.

Ακόμη, οι αγρότες του Δήμου Αξιού βρίσκονται με τα μηχανήματά τους από το Σάββατο το βράδυ στην αερογέφυρα των Μαλγάρων, πολύ κοντά στα διόδια. Χθες «το μπλόκο» ενισχύθηκε, καθώς πολλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους από τις γύρω περιοχές ήρθαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, σε σύσκεψή τους στα Γιαννιτσά, εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή αγώνα, αποτελούμενη από συνεταιριστές, μέλη αγροτικών συλλόγων, τους προέδρους των δύο Ομοσπονδιών και τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής κτηνοτρόφων. Αποφάσισαν περιοδείες και προσυγκεντρώσεις για ενημέρωση στα χωριά του νομού και στη συνέχεια συντονισμένα να αρχίσουν κινητοποιήσεις, καθώς και πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα τους.

Επίσης, ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου, πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη συμμετοχή των αγροτών, δύο συσκέψεις στον Εβρο, όπου αποφασίστηκε οι αγρότες του νομού να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της «Ατζέντας 2000», που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση και που οδηγεί την πλειοψηφία των αγροτών στην καταστροφή.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε στις 8 Δεκέμβρη οι αγρότες να συγκεντρώσουν τα μηχανήματά τους στις πλατείες των χωριών. Στις 11 Δεκέμβρη, οι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ τους θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια στο Σουφλί και την Ορεστιάδα. Για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία των κινητοποιήσεων, συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή, που θα έχει και την ευθύνη για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Η σύσκεψη στη Γέφυρα


Σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων από οκτώ νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε το γενικότερο πρόβλημα με το βαμβάκι και πάρθηκαν αποφάσεις για ενδυνάμωση των μπλόκων και τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν αγροτικά στελέχη από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Ξάνθης και Εβρου.

Οι συμμετέχοντες, αναφερόμενοι στις τιμές που εξήγγειλε το υπουργείο, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι ο κ. Δρυς, όχι μόνο αγνοεί τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και τους εμπαίζει. Καταγγέλθηκε, επίσης, ότι το υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε δεύτερη απόπειρα υποεκτίμησης της παραγωγής και, κυρίως, καταγγέλθηκε το γεγονός ότι με τις «μαγειρεμένες» αποδόσεις ηρτημένης παραγωγής μεγάλες ποσότητες βαμβακιού χαρακτηρίζονται αυθαίρετα μη επιλέξιμες και δεν μπορούν να παραδοθούν στα εκκοκκιστηρια. Σημείωσαν ακόμα ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα καταστροφής ή υποβάθμισης της ποιότητας για το βαμβάκι που βρίσκεται στο «περίμενε»... σε πλατφόρμες και σε διάφορους άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

«Κάθε ώρα αυτό το βαμβάκι υποβαθμίζεται κι αν δεν παραληφθεί από τα εκκοκκιστήρια σε λίγες μέρες θα πεταχτεί», τόνισαν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Εκτίμησαν ότι στόχος του υπουργείου Γεωργίας είναι να μη δημιουργηθούν οι επιτροπές, για να εξεταστούν οι ενστάσεις και στο τέλος να μην παραληφθεί αυτό το βαμβάκι και να καταστραφεί.

Εκτός αυτών, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη απαίτησαν ομόφωνα να παραληφθεί από τα εκκοκκιστήρια όλο το βαμβάκι που έχει παραχθεί στην τιμή που εξήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας, δηλαδή στις 286 δρχ. το κιλό.

Εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι παραγωγοί χθες το πρωί στα Κύμινα, αποφάσισαν να εντείνουν τον αγώνα τους. «Ηδη, συνεχώς στο μπλόκο που έχει στηθεί στην αερογέφυρα των Μαλγάρων προστίθενται και άλλοι συνάδελφοι. Δεν ξέρω μέχρι πού θα το τραβήξουμε. Πάντως, σε συνεννόηση με τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας, βγαίνουμε όλοι στους δρόμους», δηλώνει ο Κ. Ζακαλκάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ