ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
«Φακέλωμα» όλων των επισκεπτών στις ΗΠΑ!
  • Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης»
  • Εχει προσχωρήσει στις επιταγές των ΗΠΑ η «Ολυμπιακή Αεροπορία»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι ξένες αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με το νέο νόμο για την ασφάλεια των αεροπορικών συγκοινωνιών, που υπέγραψε στις 19 Νοέμβρη ο Πρόεδρος Μπους, υποχρεούνται να υποβάλουν αμέσως στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές τα πλήρη στοιχεία των επιβατών τους, που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ ζητούν από τις αεροπορικές εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων ξένων χωρών να υποβάλουν προκαταβολικά καταλόγους στους οποίους να περιέχονται λεπτομερή στοιχεία για κάθε επιβάτη με πλήρες ονοματεπώνυμο, ημερομηνία και τόπο γέννησης, τον αριθμό διαβατηρίου και τον τόπο έκδοσής του, τον αριθμό της βίζας ή της πράσινης κάρτας και «όσες άλλες πληροφορίες θεωρούνται αναγκαίες» για την ανακάλυψη πιθανών τρομοκρατών. Παράλληλα προειδοποιούν ότι διαφορετικά, από την Πέμπτη 29 Νοέμβρη, οι επιβάτες αυτών των εταιριών κατά την άφιξή τους θα υποβάλλονται από τις αμερικανικές αρχές, σε εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους και εξονυχιστικές έρευνες των αποσκευών τους, που μπορεί να διαρκέσουν πολλές ώρες.

Η «Royal Jordanian Airlines», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, διαμήνυσε ότι θα συμμορφωθεί με το αμερικανικό τελεσίγραφο που εστάλη συνολικά σε 58 ξένες εταιρίες, ενώ οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές δήλωσαν ότι έχουν λάβει ως τώρα λιγοστές απαντήσεις. Αλλες ξένες εταιρίες, κατά την εφημερίδα, δήλωσαν ότι περιμένουν να μάθουν περισσότερα για τη νέα αμερικανική υπόδειξη ή ότι μελετούν ακόμη το θέμα.

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» γράφουν ακόμη ότι η «Ολυμπιακή Αεροπορία» μαζί με την «Egypt Air», την «Kuwait Airways» και τη γερμανική εταιρία τσάρτερ LTU συμφώνησαν στις 21 Οκτώβρη να συμμετάσχουν στο σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών, το αποκαλούμενο «Advance Passenger Information System». Σε εγκωμιαστικό της σχόλιο η «Daily News» είχε αναφέρει πρώτη, πριν από ένα δεκαήμερο, την απόφαση των ως παραπάνω εταιριών να συμμορφωθούν με την αμερικανική υπόδειξη.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι εδώ και μια δεκαετία οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές χρησιμοποιούν το εν λόγω αυτόματο σύστημα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που περιέχουν καταλόγους ανεπιθύμητων ατόμων, στα οποία πρέπει να απαγορευτεί η είσοδός τους στη χώρα. Οι κατάλογοι έχουν συνταχθεί από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Είναι όμως η πρώτη φορά, επισημαίνει το δημοσίευμα, που οι εταιρίες ξένων χωρών είναι υποχρεωμένες να εφοδιάσουν το σύστημα με τις πληροφορίες που συλλέγουν για κάθε επιβάτη τους.

Οι «Τάιμς» αναφέρουν ότι οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές χρησιμοποίησαν πέρσι το σύστημα για να ελέγξουν τα ονόματα και τα στοιχεία 57 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που αφίχθησαν στις ΗΠΑ με 387.000 πτήσεις. Αυτοί οι επιβάτες αντιπροσώπευαν το 85% των 67 εκατομμυρίων επιβατών που έφθασαν στη χώρα. Στο παρελθόν, καταλήγει το δημοσίευμα, περισσότερες από 90 εταιρίες εφοδίαζαν εθελοντικά το σύστημα, παρέχοντας στις αμερικανικές τελωνειακές αρχές και την αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης των ΗΠΑ τις πληροφορίες που συνέλεγαν.


ΗΠΑ - ΕΕ
Πιέσεις με αιχμή τις απελάσεις υπόπτων τρομοκρατίας...

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Θα απελαύνονται στις ΗΠΑ οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται σε χώρες της ΕΕ με κατηγορίες έμμεσης ή άμεσης συμμετοχής στην οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλ - Κάιντα, ή άλλες που σχετίζονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη; Η Ισπανία ανακοίνωσε προχτές πως δε θα παραδώσει -επί του παρόντος τουλάχιστον...- στις ΗΠΑ, τους 14 αλλοδαπούς υπόπτους που, έως τώρα, έχει συλλάβει με αφετηρίες δύο τινά: την ισχύ της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, η οποία αντιβαίνει τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφ' ετέρου την πρόσφατη επαναφορά των στρατοδικείων στις ΗΠΑ, τα οποία θα λειτουργούν υπό την αιγίδα του Πενταγώνου και θα δικάζουν εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες αλλοδαπούς υπόπτους τρομοκρατίας...

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αναχώρησε χτες για την πραγματοποίηση τριήμερης επίσκεψης στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως το ζήτημα της απέλασης ή μη υπόπτων που συλλαμβάνονται στην Ισπανία ως ενεχόμενοι στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη θα τεθεί επί τάπητος αν όχι απ' τον Ισπανό πρωθυπουργό τουλάχιστον απ' τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος (σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου του Λευκού Οίκου) θα επιχειρήσει να του εξηγήσει «τους λόγους που τον έκαναν να διατάξει την επαναφορά των στρατοδικείων στις ΗΠΑ»...

Ωστόσο, η όλη υπόθεση είναι βέβαιο πως δεν αποτελεί ζήτημα τριβών ή- μάλλον διαβουλεύσεων- μόνον ανάμεσα σε Ουάσιγκτον - Μαδρίτη, αλλά ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ γενικότερα.

Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η χτεσινή κοινή διαβεβαίωση των υπουργών Δικαιοσύνης ΗΠΑ και Βελγίου (που προεδρεύει της ΕΕ), Τζον Ασκροφτ και Μαρκ Βέβιλγκεν πως είναι «σχεδόν σε συνεχή επαφή». Ο δε Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Μαρκ Βέβιλγκεν πρόσθεσε πως αναζητεί με τον Αμερικανό ομόλογό του «μία λύση για το τι θα πρέπει να γίνει εάν για παράδειγμα ο Οσάμα μπιν Λάντεν ή κάποιος άλλος συλληφθεί κάπου στην Ευρώπη»...

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο πρότασης που θα αναφέρεται στο ζήτημα των απελάσεων υπόπτων τρομοκρατίας στους ομολόγους του απ' τις άλλες 14 χώρες - μέλη της ΕΕ σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Δεκέμβρη. Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, η ΕΕ επιθυμεί να εκφράσει πρακτικά και σ' αυτόν τον τομέα «την αλληλεγγύη της» στις ΗΠΑ, μόνον που αυτό «προσκρούει στις υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών χωρών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αιχμή δόρατος τις αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών στην ισχύ της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, εκτός βεβαίως και εάν έχει δοθεί προηγουμένως ρητή διαβεβαίωση πως ο ύποπτος εάν απελαθεί στις ΗΠΑ δε θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενο καταδίκης του σε θάνατο». Το πρακτορείο, επικαλούμενο νομικούς εμπειρογνώμονες της ΕΕ, σημειώνει πως το κώλυμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με την επαναφορά των στρατοδικείων στις ΗΠΑ, ο τρόπος λειτουργίας των οποίων αντιβαίνει στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του 1950 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα...


ΔΗΚΚΙ
Ο αυταρχισμός χτυπάει την πόρτα μας

Εκδήλωση με θέμα «Τρομοκρατία - Δημοκρατία - Ατομικές Ελευθερίες» πραγματοποίησε τη Δευτέρα το βράδυ το ΔΗΚΚΙ

«Οταν ο αυταρχισμός χτυπάει την πόρτα των διπλανών και δεν αντιδρούμε, να είμαστε σίγουροι ότι θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα». Αυτή την επισήμανση έκανε ο Δ. Τσοβόλας, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ξεκινώντας την εκδήλωση που διοργάνωσε προχτές το βράδυ το κόμμα του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα: «Τρομοκρατία - Δημοκρατία - Ατομικές Ελευθερίες».

Ο Δ. Τσοβόλας είπε ξεκάθαρα ότι «στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας προσπαθούν να πατάξουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών», προσθέτοντας ότι οι 15 υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ πήραν αποφάσεις στην πρόσφατη σύνοδό τους «που δε θα θέλαμε ούτε να σκεφτούμε ότι θα εφαρμοστούν». Υπογράμμισε ότι, ήδη, έχει αρχίσει να γίνεται εφαρμογή ανάλογων μέτρων, όπου φυλακίζονται «ύποπτοι», διαπομπεύονται και χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες.

Τα μέτρα που έχουν σκοπό να περάσουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, το λεγόμενο ευρωένταλμα και τα στρατοδικεία που στήνονται στις ΗΠΑ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν, καλώντας τους παραβρισκόμενους να αντισταθούν «στη λαίλαπα που πλήττει τις δημοκρατικές δομές των κοινωνιών μας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές η Αλ. Μαραγκοπούλου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Γ. Α. Μαγκάκης, τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αν. Πεπονής, τέως υπουργός, και ο Η. Νικολόπουλος, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ.

Την «καταρράκωση των δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών» τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, επισήμανε η Α. Μαραγκοπούλου, λέγοντας ότι «χρειάζεται αγώνας από όλους μας», ενώ ο Αν. Πεπονής αναφέρθηκε στο «ευρωένταλμα», το οποίο «έρχεται σαν οδοστρωτήρας να γκρεμίσει τις δημοκρατικές εγγυήσεις της κοινωνίας μας».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γ. Α. Μαγκάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πακέτο των «αντιτρομοκρατικών μέτρων» από τους 15 υπουργούς Δικαιοσύνης της ΕΕ ποινικοποιεί ακόμη και τα λαϊκά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Ακόμη χαρακτήρισε τον «ορισμό της τρομοκρατίας», που πάει να επιβληθεί, «δημοκρατικά απαράδεκτο, ο οποίος μας θυμίζει τον νόμο 509, με τον οποίο πλήθος Ελλήνων αγωνιστών οδηγήθηκαν στις φυλακές και στα εκτελεστικά αποσπάσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ